Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Το σκορβούτο επιστρέφει – Τι πρέπει να γνωρίζετε για την ξεχασμένη ασθένεια


Το σκορβούτο, μια ασθένεια που συνδέεται παραδοσιακά με τους ναυτικούς οι οποίοι απουσίαζαν για μεγάλα χρονικά διαστήματα από το σπίτι τους, έκανε αναπάντεχα την επανεμφάνισή του στην Αυστραλία, με τους επιστήμονες σήμερα να αναφέρουν πολλαπλά κρούσματα.

Η ασθένεια, η οποία προκαλείται από έλλειψη της βιταμίνης C, ήταν ιδιαίτερα συχνή –και πολλές φορές μοιραία– στο παρελθόν. Συνήθως έπληττε τους ναυτικούς επειδή για πολλούς μήνες δεν κατανάλωναν φρέσκα φρούτα και λαχανικά.

Τα τελευταία χρόνια το σκορβούτο εμφανιζόταν σπάνια σε ανεπτυγμένες χώρες, αλλά σήμερα οι επιστήμονες τονίζουν ότι κρούσματα έχουν σημειωθεί στην Αυστραλία και στη Βρετανία, ενώ μια ιατρική επιθεώρηση φέτος ανέφερε την περίπτωση βρέφους που εμφάνισε σκορβούτο στην Ισπανία.

Η Τζένι Γκάντον, ερευνήτρια του Κέντρου για τον Διαβήτη, την Παχυσαρκία και την Ενδοκρινολογία στο Ινστιτούτο Westmead του Σίδνεϊ, δήλωσε ότι το σκορβούτο επανεμφανίστηκε στην Αυστραλία εξαιτίας των κακών διατροφικών συνηθειών. Η Γκάντον ανακάλυψε ότι πρόκειται για τη συγκεκριμένη ασθένεια όταν διαπίστωσε ότι οι πληγές που έφεραν πολλοί από τους ασθενείς της δεν επουλώνονταν.

«Όταν τους ρώτησα για τη διατροφή τους, ένας από αυτούς απάντησε ότι κατανάλωνε ελάχιστα έως καθόλου φρέσκα φρούτα και λαχανικά, αλλά οι υπόλοιποι έτρωγαν ικανοποιητικές ποσότητες λαχανικών, απλώς τα έβραζαν υπερβολικά, με αποτέλεσμα να καταστρέφεται η βιταμίνη C» είπε, συμπληρώνοντας πως «αυτό υπογραμμίζει τον κίνδυνο να καταναλώνει κάποιος πολλές θερμίδες, αλλά να μην λαμβάνει τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά».

Η διάγνωση για σκορβούτο σε 12 ασθενείς έγινε με βάση αιματολογικές εξετάσεις και τα συμπτώματα που είχαν εμφανίσει, ενώ όλοι θεραπεύτηκαν με τη λήψη βιταμίνης C.

Επαρκής πρόσληψη βιταμίνης C εξασφαλίζεται κυρίως με την κατανάλωση φρέσκων προϊόντων, αφού, όπως αναφέρθηκε, η συγκεκριμένη βιταμίνη καταστρέφεται εύκολα με το μαγείρεμα. Για την προετοιμασία λαχανικών πλούσιων σε βιταμίνη C προτείνεται το μαγείρεμα στον ατμό αντί για το βράσιμο (η βιταμίνη C διαλύεται όταν έρχεται σε επαφή με το νερό). Επίσης, η περιεκτικότητα των τροφών σε βιταμίνη C σταδιακά μειώνεται όσο περνούν οι μέρες, οπότε είναι καλύτερο να βάζουμε τα λαχανικά στην κατάψυξη όσο είναι ακόμη φρέσκα αντί να τα αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου και να τα καταναλώνουμε αρκετές μέρες μετά την αγορά.

Η βιταμίνη C είναι απαραίτητη για τον ανθρώπινο οργανισμό, καθώς εμπλέκεται στον σχηματισμό του ίκτερο. Το κολλαγόνο είναι ένα είδος πρωτεΐνης που βρίσκεται σε διάφορους τύπους ιστών, όπως το δέρμα, τα αιμοφόρα αγγεία, τα οστά και οι χόνδροι. Χωρίς βιταμίνη C, το κολλαγόνο δεν αναπληρώνεται και οι ιστοί σταδιακά καταστρέφονται, με αποτέλεσμα να εκδηλώνεται το σκορβούτο.

Τα κυριότερα συμπτώματα του σκορβούτου είναι τα εξής:

- πόνοι στους μυς και στις αρθρώσεις
- αίσθημα κόπωσης
- εμφάνιση κόκκινων κηλίδων στο δέρμα
- οίδημα και αιμορραγία στα ούλα
- δύσπνοια (κυρίως μετά από σωματική δραστηριότητα)
- αδυναμία επούλωσης των πληγών ή κοκκίνισμα και οίδημα σε πληγή που μόλις επουλώθηκε
- δέρμα που μελανιάζει εύκολα

Τα συμπτώματα αρχίζουν να εκδηλώνονται περίπου τρεις μήνες μετά τη διακοπή πρόσληψης βιταμίνης C. Εάν δεν αντιμετωπιστεί, το σκορβούτο μπορεί να οδηγήσει σε ίκτερο (κιτρίνισμα του δέρματος και του λευκού τμήματος των ματιών), οίδημα (πρήξιμο που οφείλεται σε συσσώρευση υγρών) και πιθανώς θανατηφόρες καρδιακές επιπλοκές.

Μεταξύ των πιο συνηθισμένων τροφίμων κατά του σκορβούτου είναι τα πορτοκάλια, οι φράουλες, τα μπρόκολα, τα ακτινίδια, οι πράσινες πιπεριές, οι μαύρες σταφίδες, οι ντομάτες και τα γκρέιπφρουτ.

Η Γκάντον, η οποία δημοσίευσε τα αποτελέσματα της έρευνάς της για την επανεμφάνιση της νόσου στη διεθνή επιστημονική επιθεώρηση Diabetic Medicine, δήλωσε ότι από σκορβούτο κινδυνεύουν εξίσου οι υπέρβαροι και παχύσαρκοι άνθρωποι.

Από την έρευνά της προέκυψε ότι δεν υπάρχει κάποια διάκριση ως προς την κοινωνική προέλευση των ασθενών και ότι πάσχοντες από σκορβούτο εξαιτίας της κακής διατροφής μπορεί να προέρχονται από όλες τις κοινωνικο-οικονομικές τάξεις.

«Αυτό αποδεικνύει ότι παρά την πληθώρα διατροφικών συμβουλών που είναι διαθέσιμες σε όλους, υπάρχουν ακόμη άνθρωποι, από όλα τα κοινωνικά στρώματα, που δεν παίρνουν το μήνυμα. Ο ανθρώπινος οργανισμός δεν μπορεί να συνθέσει τη βιταμίνη C. Επομένως πρέπει να καταναλώνουμε τροφές που την περιέχουν» επεσήμανε η Γκάντον.

Οι ενήλικες χρειάζονται περίπου 40 mg βιταμίνης C την ημέρα, ποσότητα που μπορεί να καλυφθεί τρώγοντας ένα μεγάλο πορτοκάλι, ένα μπολ φράουλες ή ένα ακτινίδιο.

http://www.ourlife.gr/permalink/232258.html

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τριπλή δόση νάρκωσης στο αίμα της 15χρονης που πέθανε μετά από επίσκεψη σε οδοντίατρο

Σοκ έχει προκαλέσει ο ξαφνικός θάνατος μίας 15χρονης βορειοηπειρώτισσας που ζούσε στα Γιάννενα, πριν από μερικούς μήνες σε νοσοκομείο της Αλβανίας. Η 15χρονη έχασε ξαφνικά τη ζωή του έπειτα από επίσκεψη σε οδοντίατρο στους Αγίους Σαράντα. Ο πατέρας της μικρής είχε ζητήσει να γίνει ιατροδικαστική πραγματογνωμοσύνη και στην Ελλάδα καθώς δεν μπορούσε να δεχθεί την έκθεση ιατροδικαστή στην Αλβανία που έδειχνε ως αιτία θανάτου της 15χρονης κόρης του την εσωτερική αιμορραγία. Σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία απο την ιατροδικαστική έκθεση που έγινε στην Ελλάδα κατόπιν αιτήματος του πατέρα, στο αίμα της 15χρονης εντοπίστηκε τριπλάσια ποσότητα φαρμάκου νάρκωσης από τα επιτρεπόμενα όρια. «Στο αίμα του παιδιού μου, δύο ώρες πριν πεθάνει βρέθηκαν 13.6 mg/ml φαρμάκου ύπνωσης την ώρα που το επιτρεπτό όριο είναι στα 2-5 mg/ml, ανάλογα με την ηλικία και τα κιλά του καθενός. Θα συνεχίσω να αναζητώ την αλήθεια για το τι έκαναν στο παιδί μου ακόμη και αν οι αρμόδιοι στην Αλβανία προσ...

Προσοχή αν δείτε τέτοια σημάδια στο δέρμα σας – Τι να κάνετε

Ονομάζεται και “Ringworm” ή “Tinea”. Είναι η κοινή μυκητιασική λοίμωξη στο δέρμα που συνήθως επηρεάζει διάφορα σημεία σε όλο το σώμα (tinea corporis), το τριχωτό της κεφαλής (tinea capitis), τα πόδια (tinea pedis, ή “πόδι του αθλητή”) και τη βουβωνική χώρα (tinea cruris). Δείτε όλα όσα πρέπει να ξέρετε για την μυκητιασική δερματική λοίμωξη και πώς θα την αναγνωρίσετε στο δέρμα σας: Όχι η πάθηση δεν προκαλείται από κάποιο σκουλήκι. Είναι μια μυκητιασική λοίμωξη που συχνά σχηματίζει ένα εξάνθημα σε σχήμα δακτυλίου. Μπορεί να έχει ένα κόκκινο κέντρο ή κανονικό τόνο του δέρματος στο εσωτερικό του δακτυλίου. Τι προκαλεί την λοίμωξη; Ορισμένοι μύκητες μπορεί να βοηθούν το σώμα, αλλά ένας τύπος δερματόφυτου μύκητα που προκαλεί την λοίμωξη αυτή, ερεθίζει το δέρμα σε μεγάλο βαθμό. Αυτοί οι μύκητες τρέφονται από τους νεκρούς ιστούς του δέρματος σας, τα μαλλιά και τα νύχια. Τα δερματόφυτα ευδοκιμούν σε ζεστές, υγρές περιοχές, όπως οι πτυχώσεις του δέρματος στην περιοχή βουβω...

Πράσινα κόπρανα: Να ανησυχήσω ή όχι;

Ανδιαπιστώσετε ότι τα κόπρανά σας είναι πράσινα, πιθανότατα να θορυβηθείτε. Όμως, το περίεργο αυτό χρώμα, δεν αποτελεί απαραίτητα αιτία ανησυχίας. Το χρώμα των κενώσεων σας είναι συχνά μια αντανάκλαση του τι τρώτε. Το πράσινο χρώμα ενδεχομένως να οφείλεται στην κατανάλωση πολλών πράσινων λαχανικών, όπως το σπανάκι και το μπρόκολο, καθώς αυτές οι τροφές περιέχουν μεγάλες ποσότητες μιας πράσινης χρωστικής ουσίας, της χλωροφύλλης. Άλλες διατροφικές πιθανές αιτίες είναι η λήψη συμπληρωμάτων σιδήρου και χρωματισμένα με πράσινο τρόφιμα, όπως ορισμένα μίγματα αρωματισμένων ποτών, γρανίτες και κερασάκια τουρτών γενεθλίων,. Η χολή, το κίτρινο-πράσινο πεπτικό υγρό που εκκρίνεται από το ήπαρ και αποθηκεύεται στη χοληδόχο κύστη, μπορεί επίσης να ευθύνεται για τα πράσινα κόπρανα. «Το φυσιολογικό χρώμα των κοπράνων είναι καφέ. Η παρουσία της χολερυθρίνης στη χολή ευθύνεται για το χρώμα των κοπράνων. Διαταραχές στη χολερυθρίνη είναι δυνατόν να χρωματίσουν τα κόπ...