Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ακμή στην πλάτη: Τί την προκαλεί και πώς αντιμετωπίζεται


Η ακμή στην πλάτη είναι ένα πρόβλημα που αν και δεν εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία προκαλεί «δυσάρεστα συναισθήματα» στους πάσχοντες. Οι περισσότεροι πιστεύουν ότι απασχολεί μόνο τον κόσμο των εφήβων, ωστόσο παρατηρείται και σε αρκετούς ενήλικες και των δύο φύλων.

Τα «ενοχλητικά» σπυράκια προκαλούνται λόγω της απόφραξης των σμηγματογόνων αδένων του δέρματος από σμήγμα (φυσικά έλαια που ο ρόλος τους είναι να κρατούν το δέρμα ενυδατωμένο) ή από νεκρά κύτταρα με αποτέλεσμα στην περιοχή να βρίσκουν πρόσφορο έδαφος βακτήρια όπως το P. acnes και να προκαλείται φλεγμονή.

Η ακμή στην πλάτη είναι ένα πρόβλημα που μπορεί να οφείλεται σε ορμονικές διαταραχές, να επιδεινώνεται από το έντονο στρες της καθημερινότητας, την κακή διατροφή, την έντονη εφίδρωση αλλά και τα συνθετικά ρούχα.

Την περίοδο του καλοκαιριού, μετά τα μπάνια στην θάλασσα και την «λογική» έκθεση στον ήλιο, τα  «ενοχλητικά» σπυράκια γίνονται δυσδιάκριτα και γενικότερα παρατηρείται μία ελαφρά βελτίωση στην όψη της επιδερμίδας. Ωστόσο, σιγά – σιγά θα αρχίσουν και πάλι να κάνουν εμφανή την παρουσία τους.

Αν και «οι πρακτικές μέθοδοι προστασίας» όπως η απολέπιση που απομακρύνει τα νεκρά κύτταρα και καθαρίζει σε βάθος την επιδερμίδα, η γρήγορη αλλαγή των ιδρωμένων ρούχων, η αποφυγή ρούχων από συνθετικά υφάσματα, η προσοχή στα σαμπουάν και τα καλλυντικά που χρησιμοποιούμε (γιατί πολλά από αυτά ερεθίζουν τις ευαίσθητες επιδερμίδες) δεν αποδίδουν τότε απαιτείται εξειδικευμένη αντιμετώπιση από Δερματολόγο.

Θα πρέπει να θυμόμαστε ότι η καταπολέμηση της ακμής στην πλάτη χρειάζεται αρκετή προσπάθεια και υπομονή.

Το φθινόπωρο ίσως είναι η καλύτερη περίοδος για να δρομολογήσουμε μια ορθή προσέγγιση και να αντιμετωπίσουμε ριζικά το πρόβλημα για μακροπρόθεσμα αποτελέσματα.

Σας υπενθυμίζουμε ότι στο Δερματολογικό Ιατρείο της Dr. Υφαντή αντιμετωπίζουμε την κάθε περίπτωση ασθενούς με ακμή ή με ουλές ακμής με εξατομικευμένες θεραπείες.  Εφαρμόζουμε τόσο τις κλασικές θεραπείες (Τοπική, Συστηματική, Καθαρισμός φαγεσώρων ή Διάνοιξη κύστεων) όσο και τις πιο εξελιγμένες σύγχρονες τεχνικές (Ειδικά peelings, Φωτοδυναμική θεραπεία με συγκεκριμένο μήκος κύματος, Μικροδερμοαπόξεση, Laser CO2 Fractional και Fractional Ραδιοσυχνότητες).

Dr. Άουρα Υφαντή
Δερματολόγος

iator

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Εγκεφαλική μικροαγγειοπάθεια και κίνδυνοι - Η ικανότητα ισορροπίας στο ένα πόδι «δείκτης» εγκεφαλικής υγείας

Η εγκεφαλική μικροαγγειοπάθεια αποτελεί επικίνδυνο εχθρό για τη μέση ηλικία και πολύ περισσότερο όταν συνυπάρχουν παθήσεις όπως ο διαβήτης και η υπέρταση Προσβάλει κατά κύριο λόγο τα μικρά τριχοειδή αγγεία του μεσεγκεφάλου και προκαλεί χαρακτηριστικές διαταραχές στην ροή του αίματος.. Η τριάδα αυτών των διαταραχών αποτελείται από διαταραχές μνήμης και   προσοχής , δυσχέρεια βάδισης και ακράτεια. Σ’αυτήν την κεντρική συμπτωματολογία προστίθενται και άλλες δυσλειτουργίες. Η νόσος, η συχνότητα της οποίας αυξάνεται με την ηλικία, πιστεύεται ότι αποτελεί ένδειξη αυξημένου κινδύνου για μελλοντικό σοβαρό εγκεφαλικό επεισόδιο, ενώ προγενέστερες μελέτες την έχουν επίσης συσχετίσει με απώλεια του συντονισμού των κινήσεων και νοητική διαταραχή. Έτσι, η έγκαιρη διάγνωση και η θεραπευτική αντιμετώπιση είναι αναγκαίες ώστε να αποφευχθεί η εξέλιξή της. Η πιθανή δυσκολία ενός ατόμου να ισορροπήσει στο ένα πόδι για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα θα μπορούσε να είναι δείκτης ε

Υδροκεφαλία

Ο όρος  «Υδροκέφαλος»  υπονοεί την υπερβολική συσσώρευση εγκεφαλονωτιαίου υγρού  (ΕΝΥ) μέσα στις φυσιολογικές κοιλότητες («κοιλίες») του εγκεφάλου. Πρώτος ο Ιπποκράτης ανέφερε τον όρο «υδροκέφαλο» στα νεογέννητα και βρέφη που παρουσίαζαν διόγκωση της κεφαλής. Το ΕΝΥ παράγεται μέσα σε ειδικούς θύλακες του εγκεφάλου που ονομάζονται κοιλίες. Το υγρό κυκλοφορεί γύρω από τον εγκέφαλο και το νωτιαίο μυελό, λειτουργώντας προστατευτικά και υποστηρικτικά για το κεντρικό νευρικό σύστημα. Παράγεται συνεχώς και αναρροφάται με ρυθμό περίπου μισού λίτρου την ημέρα.   Ταξινόμηση Τα είδη του υδροκεφάλου είναι τα ακόλουθα τρία : Πρωτοπαθής ή Ιδιοπαθής (άγνωστη αιτία) Δευτεροπαθής από αιμορραγία (υπαραχνοειδής ή ενδοεγκεφαλική) κάκωση όγκος ή κύστη ενδοκράνια επέμβαση μηνιγγίτιδα στένωση αποχετευτικών αγωγών (υδραγωγού Sylvius) υπερπαραγωγή ΕΝΥ (θήλωμα χοριοειδούς πλέγματος) Συγγενής (ανωμαλία διάπλασης στην εμβρυική ή νεογνο-βρεφική περίοδο) Επίσης, αναλόγως με την

Ρινικοί πολύποδες - συμπτώματα και θεραπεία

Οι   ρινικοί πολύποδες είναι κοινοί, καλοήθεις σχηματισμοί σε σχήμα σταγόνας, που αναπτύσσονται στη μύτη ή τα ιγμόρεια, συνήθως γύρω από την περιοχή όπου τα ιγμόρεια ανοίγουν στη ρινική κοιλότητα. Οι ώριμοι ρινικοί πολύποδες μοιάζουν σαν ρόγες σταφυλιού με φλούδα χωρίς κουκούτσι. Συχνά συνδέονται με αλλεργίες ή άσθμα και ιδιαίτερα όταν είναι μικροί δεν προκαλούν κανένα σύμπτωμα, ενώ δεν απαιτούν ούτε θεραπεία. Ομως, όταν είναι μεγαλύτεροι, μπορεί να μπλοκάρουν την φυσιολογική δίοδο αέρα από τα ιγμόρεια. Οταν στα ιγμόρεια συσσωρευτεί πάρα πολλή βλέννα, αυτή μπορεί να μολυνθεί σχηματίζοντας ένα παχύ αποχρωματισμένο στρώμα στη μύτη και το λαιμό που επηρεάζει πολλούς ανθρώπους με ρινικούς πολύποδες. Οι ρινικοί πολύποδες δεν θα πρέπει να συγχέονται με τους πολύποδες που σχηματίζονται στο παχύ έντερο ή στην ουροδόχο κύστη. Σε αντίθεση με αυτούς τους τύπους του πολύποδα, είναι σπάνια κακοήθεις. Συνήθως, θεωρείται ότι προκαλούνται είτε από χρόνια φλεγμονή, είτε από την τάση