Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Καρδιά: 4 λιπαρά που πρέπει να τρώτε και 6 που πρέπει να κόψετε



Είναι γνωστό πως εάν τρώτε πολλά κορεσμένα λιπαρά, τα οποία τείνουν να φράζουν τις αρτηρίες, έχετε πολύ αυξημένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Αυτό είναι καλά τεκμηριωμένο.

Αλλά το να κόψετε απλά αυτά τα κορεσμένα λιπαρά από τη διατροφή σας δεν είναι αρκετό για πιο υγιή καρδιά. Σύμφωνα με νέα, πολύ μεγάλη έρευνα, η οποία δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Journal of the American Heart Association, πρέπει ταυτόχρονα να αυξήσετε τα καλά λιπαρά, εκείνα που είναι απαραίτητα για πιο υγιή καρδιά και κυκλοφορικό σύστημα και μειώνουν τον κίνδυνο θανάτου.

Αν και οι διατροφικές συνήθειες ποικίλλουν από περιοχή σε περιοχή σε όλο τον κόσμο, η ανάλυση των δεδομένων από τις 186 χώρες που ελήφθησαν υπόψη έδειξε μια ισχυρή σύνδεση μεταξύ της διατροφικής πρόσληψης λίπους και του θανάτου από καρδιακή νόσο.

Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι περίπου 700.000 θάνατοι από στεφανιαία νόσο σχετίζονταν με χαμηλή πρόσληψη καλών, ακόρεστων λιπαρών για πιο υγιή καρδιά. Περίπου το ένα τρίτο αυτών των θανάτων (250.000) σχετίστηκε με την ταυτόχρονη υπερβολική κατανάλωση κορεσμένων λιπαρών. Επιπλέον, 537.200 θάνατοι βρέθηκε πως σχετίζονταν με την κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων trans λιπαρών οξέων.

Το να “ανταλλάξετε” στην διατροφή σας τα “κακά” κορεσμένα λιπαρά με τα “καλά” ακόρεστα λιπαρά, φαίνεται να είναι το πιο σημαντικό βήμα για πιο υγιή καρδιά.

Τέσσερις βασικές διατροφικές για μια υγιή καρδιά:
Περιορίστε την ημερήσια πρόσληψη κορεσμένων λιπαρών (λιπαρά κρέατα, πλήρη σε λιπαρά γαλακτοκομικά προϊόντα, ορισμένα φυτικά λίπη)

Αντικαταστήστε τα κορεσμένα λεπαρά με περισσότερα ακόρεστα λιπαρά (ξηροί καρποί, σπόροι, αβοκάντο, λιπαρά ψάρια, ελαιόλαδο και άλλα φυτικά έλαια)

Αποφύγετε την αντικατάσταση του κορεσμένου λίπους μόνο με υδατάνθρακες, κυρίως από επεξεργασμένες τροφές με υδατάνθρακες

Αποφύγετε τα trans λιπαρά οξέα (επεξεργασμένες τροφές παρασκευασμένες με μερικώς υδρογονωμένα έλαια)

Μελέτες όπως αυτή, συμβάλλουν στις ολοένα και περισσότερες επιστημονικές ενδείξεις, ότι η διαιτητική κατανάλωση λίπους συνδέεται με τον αυξημένο κίνδυνο στεφανιαίας νόσου σε όλο τον κόσμο.

Ποια λιπαρά πρέπει να αυξήσετε στην διατροφή σας: μονο- και πολυ- ακόρεστα λιπαρά:
Ξηροί καρποί (καρύδια) και σπόροι (λιναρόσπορος, ηλίανθος)
Τα περισσότερα υγρά έλαια φυτικής προέλευσης (φυστικέλαιο, ελαιόλαδο, κραμβέλαιο, έλαιο canola, σουσαμέλαιο)
Τα λιπαρά ψάρια (σολομός, σκουμπρί, ρέγκα, σαρδέλες, τόνος, πέστροφα)
Αβοκάντο


Ποια λιπαρά πρέπει να περιορίσετε στο ελάχιστο στην διατροφή σας:
Λιπαρό βοδινό και χοιρινό κρέας (συμπεριλαμβανομένων των επεξεργασμένων
κρεάτων όπως τα αλλαντικά)
Λίπος κοτόπουλου
Τα πλήρη σε λιπαρά γαλακτοκομικά προϊόντα (τυρί, γάλα, γιαούρτι, βούτυρο)
Τροπικά έλαια (φοινικέλαιο, καρυδέλαιο)
Επεξεργασμένες τροφές που παρασκευάζονται με μερικώς υδρογονωμένα έλαια (κάποιες ψημένες τροφές και τα τηγανητά)
Μαργαρίνες με τρανς-λιπαρά
Πρέπει να επιλέγετε λιπαρά που είναι υγρά (όχι στερεά) και σε θερμοκρασία δωματίου. Θυμηθείτε: το σώμα μας χρειάζεται τα απαραίτητα λιπαρά οξέα για να λειτουργεί φυσιολογικά. Αυτά είναι τα λιπαρά που δεν μπορεί να παράγει μόνο του και πρέπει να να προσλαμβάνει μέσω της διατροφής. Τα ακόρεστα λιπαρά είναι καλές πηγές αυτών των σημαντικών θρεπτικών συστατικών.

Οι οδηγίες για τη συνολική ημερήσια κατανάλωση λιπαρών αναφέρουν ρητά ότι το δεν πρέπει να ξεπερνάει το 20-35% για την υποστήριξη ενός υγιεινού τρόπου ζωής. Όμως, η ποσότητα των κορεσμένων λιπαρών δεν πρέπει αν ξεπερνάει το 7-10% των συνολικών θερμίδων που καταναλώνετε καθημερινά.

Για κάποιον που καταναλώνει 2.000 θερμίδες ημερησίως, αυτό το ποσοστό αντιστοιχεί σε περίπου 22 γραμμάρια κορεσμένου λίπους. Κανονικά, αυτό φτάνει τα 18-25 γραμμάρια κορεσμένου λίπους ημερησίως, ανάλογα με τις συνολικές θερμίδες που καταναλώνετε (προσοχή: όχι τις θερμίδες από το λίπος, αλλά τις συνολικές ημερήσιες θερμίδες).

http://www.madata.gr/diafora/health/503844.html

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Εγκεφαλική μικροαγγειοπάθεια και κίνδυνοι - Η ικανότητα ισορροπίας στο ένα πόδι «δείκτης» εγκεφαλικής υγείας

Η εγκεφαλική μικροαγγειοπάθεια αποτελεί επικίνδυνο εχθρό για τη μέση ηλικία και πολύ περισσότερο όταν συνυπάρχουν παθήσεις όπως ο διαβήτης και η υπέρταση Προσβάλει κατά κύριο λόγο τα μικρά τριχοειδή αγγεία του μεσεγκεφάλου και προκαλεί χαρακτηριστικές διαταραχές στην ροή του αίματος.. Η τριάδα αυτών των διαταραχών αποτελείται από διαταραχές μνήμης και   προσοχής , δυσχέρεια βάδισης και ακράτεια. Σ’αυτήν την κεντρική συμπτωματολογία προστίθενται και άλλες δυσλειτουργίες. Η νόσος, η συχνότητα της οποίας αυξάνεται με την ηλικία, πιστεύεται ότι αποτελεί ένδειξη αυξημένου κινδύνου για μελλοντικό σοβαρό εγκεφαλικό επεισόδιο, ενώ προγενέστερες μελέτες την έχουν επίσης συσχετίσει με απώλεια του συντονισμού των κινήσεων και νοητική διαταραχή. Έτσι, η έγκαιρη διάγνωση και η θεραπευτική αντιμετώπιση είναι αναγκαίες ώστε να αποφευχθεί η εξέλιξή της. Η πιθανή δυσκολία ενός ατόμου να ισορροπήσει στο ένα πόδι για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα θα μπορούσε να είναι δείκτης ε

Η παλινδρόμηση της χολής

Περιγραφή Η παλινδρόμηση της χολής, συμβαίνει όταν η χολή - ένα υγρό που παράγεται στο συκώτι σας - επαναρρέει στο στομάχι και τον οισοφάγο σας (το σωλήνα που συνδέει το στόμα και το στομάχι σας). Η παλινδρόμηση της χολής μπορεί να συνοδεύεται από γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση. Σε αντίθεση με τη γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, η παλινδρόμηση της χολής συνήθως δεν μπορεί να ελεγχθεί πλήρως από τις αλλαγές στη διατροφή ή τον τρόπο ζωής. Αντ 'αυτού, η παλινδρόμηση της χολής πιο συχνά διαχειρίζεται με φάρμακα ή, σε σοβαρές περιπτώσεις, με χειρουργικές επεμβάσεις. Συμπτώματα Η παλινδρόμηση της χολής μπορεί να είναι δύσκολο να διακριθεί από τη γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση. Τα συμπτώματα είναι παρόμοια. Τα συμπτώματα που περιλαμβάνει η παλινδρόμηση της χολής είναι: Άνω κοιλιακό άλγος που μπορεί να είναι σοβαρό Η συχνή καούρα - ένα αίσθημα καψίματος στο στήθος σας, που μερικές φορές εξαπλώνεται σε λαιμό σας, μαζί με μια πικρή γεύση στο στόμα σας Ναυτία Εμετός Π

Πράσινα κόπρανα: Να ανησυχήσω ή όχι;

Ανδιαπιστώσετε ότι τα κόπρανά σας είναι πράσινα, πιθανότατα να θορυβηθείτε. Όμως, το περίεργο αυτό χρώμα, δεν αποτελεί απαραίτητα αιτία ανησυχίας. Το χρώμα των κενώσεων σας είναι συχνά μια αντανάκλαση του τι τρώτε. Το πράσινο χρώμα ενδεχομένως να οφείλεται στην κατανάλωση πολλών πράσινων λαχανικών, όπως το σπανάκι και το μπρόκολο, καθώς αυτές οι τροφές περιέχουν μεγάλες ποσότητες μιας πράσινης χρωστικής ουσίας, της χλωροφύλλης. Άλλες διατροφικές πιθανές αιτίες είναι η λήψη συμπληρωμάτων σιδήρου και χρωματισμένα με πράσινο τρόφιμα, όπως ορισμένα μίγματα αρωματισμένων ποτών, γρανίτες και κερασάκια τουρτών γενεθλίων,. Η χολή, το κίτρινο-πράσινο πεπτικό υγρό που εκκρίνεται από το ήπαρ και αποθηκεύεται στη χοληδόχο κύστη, μπορεί επίσης να ευθύνεται για τα πράσινα κόπρανα. «Το φυσιολογικό χρώμα των κοπράνων είναι καφέ. Η παρουσία της χολερυθρίνης στη χολή ευθύνεται για το χρώμα των κοπράνων. Διαταραχές στη χολερυθρίνη είναι δυνατόν να χρωματίσουν τα κόπ