Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Κίνδυνοι από το τατουάζ ή δερματοστιξία και άλλα στολίδια του δέρματος


Το τατουάζ μπορεί να μεταδώσει μολυσματικές ασθένειες 

Η μόδα του τατουάζ ή δερματοστιξία συνεχίζει να κερδίζει έδαφος. Όλο και περισσότεροι άνθρωποι, ιδιαίτερα νέοι, καταφεύγουν στη μέθοδο αυτή για να κάνουν μια ζωγραφιά με τατουάζ στο δέρμα τους που θα τους προσδώσει κάτι το ξεχωριστό.

Παράλληλα ιδιαίτερα δημοφιλής είναι μια άλλη μέθοδος στολίσματος του δέρματος, γνωστή με την αγγλική ορολογία piercing. Το piercing στην ουσία αποδίδεται στα Ελληνικά με τη λέξη τρύπημα.

Με το τρύπημα του δέρματος, των αυτιών, των χειλών, των αυτιών και ακόμη της γλώσσας ή των γεννητικών οργάνων, τοποθετούνται κάθε λογής στολίδια.

Τα στολίδια αυτά του δέρματος μπορεί να είναι δακτυλίδια, χαλκάδες και διάφορα άλλα αντικείμενα διαφόρων σχημάτων, χρωμάτων και κατασκευασμένα από ποικιλία μετάλλων ή άλλων υλικών.

Επιπλέον υπάρχει ακόμη μια άλλη, ανησυχητική κατά τη γνώμη μας μόδα, που είναι το σχίσιμο της γλώσσας. Το πρόσθιο μέρος της γλώσσας χωρίζεται στα δύο με μια μικρή επέμβαση που γίνεται στο μέσο της. Αυτό είναι δυνατό χάρις στις ανατομικές ιδιαιτερότητες της γλώσσας.
Το αποτέλεσμα είναι το άτομο να έχει μια δισχιδή γλώσσα. Φαίνεται, τουλάχιστο στις Ηνωμένες Πολιτείες όπου έχει αρχίσει να διαδίδεται η μέθοδος αυτή, ότι είναι αρκετά δημοφιλής.

Οι τεχνικές αυτές έχουν διάφορους κινδύνους. Το πρόβλημα πήρε διαστάσεις όταν κατά τις αρχές του 2003, ένας έφηβος πέθανε από επιπλοκές  τρυπήματος με πρόσδεση στολιδιού στα χείλη (piercing).

Η μητέρα του έφηβου άρχισε μια εκστρατεία για τη διαφώτιση όλων σχετικά με τους κινδύνους που καραδοκούν από την τεχνική αυτή. Από τότε και άλλοι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, από τρυπήματα ή τατουάζ.

Είναι γνωστό ότι τόσο το τατουάζ όσο και το τρύπημα, έχουν συσχετισθεί με τη μετάδοση μολυσματικών ασθενειών.
Η μετάδοση της ηπατίτιδας, του ιού HIV που προκαλεί το AIDS, της φυματίωσης, της λέπρας, του συνδρόμου του τοξικού σοκ και άλλων ασθενειών έχουν συσχετισθεί με τις τεχνικές αυτές.
Επιπρόσθετα σύμφωνα με στατιστικές, περίπου 50% των τρυπημάτων χρειάζονται στη συνέχεια ιατρική φροντίδα λόγω οξέων επεισοδίων μολύνσεων.
Σε έρευνα, που έγινε από την Ευρωπαϊκή Ένωση, διαφάνηκε ο κίνδυνος που δημιουργούν οι βαφές που χρησιμοποιούνται για τα τατουάζ.

Οι βαφές που τοποθετούνται μέσα στο δέρμα κατά το τατουάζ είναι βιομηχανικές βαφές που αρχικά είχαν κατασκευαστεί για τα αυτοκίνητα και για τις τυπογραφικές μηχανές. Δεν έγιναν ποτέ μελέτες για την επίδραση των βαφών αυτών στο ανθρώπινο σώμα.

Επίσης υπάρχουν ερευνητικά δεδομένα, που δείχνουν ότι στις βαφές για τατουάζ περιέχονται διάφορα χημικά στοιχεία που φαίνεται ότι αυξάνουν τον κίνδυνο προσβολής από καρκίνο.

Συνολικά οι κίνδυνοι, που αναφέρονται για τα άτομα που κάνουν τατουάζ περιλαμβάνουν:
Μολύνσεις από διάφορους παράγοντες
Αυξημένο κίνδυνο για καρκίνο
Αλλεργικές αντιδράσεις
Πρόκληση κοκκιωμάτων στο δέρμα (μικρές ή μεγάλες εξογκώσεις)
Ουλές
Πρήξιμο ή κάψιμο, όταν τα άτομα αυτά χρειάζεται να κάνουν μαγνητικά τομογραφία (MRI), λόγω των μεταλλικών στοιχείων, που περιέχουν οι βαφές των τατουάζ
Γενικές αντιδράσεις του οργανισμού, μακροχρόνια ή βραχυπρόθεσμα, εξαιτίας των ουσιών, που περιέχουν οι βαφές, και της αντίδρασης των ουσιών αυτών στην ηλιακή ακτινοβολία ή στα λέιζερ.    
Εύλογα λοιπόν διερωτώνται οι αρμόδιοι: Θα θέλατε να βάλετε στο σώμα σας βαφές που κατασκευάστηκαν για τα αυτοκίνητα;

Είναι σίγουρο ότι τα θέματα αυτά είναι πολύ σοβαρά και απαιτείται ρύθμιση, για το πώς πρέπει να επιτρέπεται η διενέργεια τατουάζ και τρυπημάτων στο σώμα για τοποθέτηση διαφόρων στολιδιών μεταλλικών ή άλλων. Κανένας δεν μπορεί να απαγορεύσει σε κάποιον να κάνει τατουάζ ή οτιδήποτε άλλο θέλει για να διακοσμήσει το δέρμα του με τρυπήματα και στολίδια.

Εκείνο όμως που επιβάλλεται είναι να τεθούν οι δικλείδες ασφαλείας, έτσι ώστε όλες αυτές οι τεχνικές να γίνονται κάτω από συνθήκες ασφάλειας, από πεπειραμένα άτομα, με κατάλληλα υλικά για ανθρώπινη χρήση και χωρίς κίνδυνο μετάδοσης ασθενειών ή μόνιμης παραμόρφωσης του σώματος.
Το ζήτημα έχει πολλές πτυχές. Στο παρόν στάδιο η Ευρωπαϊκή Ένωση μελετά την υπόθεση αυτή και σύντομα αναμένεται ότι θα προταθεί σχετική νομοθεσία που θα ρυθμίζει το θέμα του τατουάζ και της διακόσμησης του σώματος με το τρύπημα και άλλες μεθόδους.

https://www.medlook.net/2016-Jun-21-02-56-30-1374.html

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τριπλή δόση νάρκωσης στο αίμα της 15χρονης που πέθανε μετά από επίσκεψη σε οδοντίατρο

Σοκ έχει προκαλέσει ο ξαφνικός θάνατος μίας 15χρονης βορειοηπειρώτισσας που ζούσε στα Γιάννενα, πριν από μερικούς μήνες σε νοσοκομείο της Αλβανίας. Η 15χρονη έχασε ξαφνικά τη ζωή του έπειτα από επίσκεψη σε οδοντίατρο στους Αγίους Σαράντα. Ο πατέρας της μικρής είχε ζητήσει να γίνει ιατροδικαστική πραγματογνωμοσύνη και στην Ελλάδα καθώς δεν μπορούσε να δεχθεί την έκθεση ιατροδικαστή στην Αλβανία που έδειχνε ως αιτία θανάτου της 15χρονης κόρης του την εσωτερική αιμορραγία. Σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία απο την ιατροδικαστική έκθεση που έγινε στην Ελλάδα κατόπιν αιτήματος του πατέρα, στο αίμα της 15χρονης εντοπίστηκε τριπλάσια ποσότητα φαρμάκου νάρκωσης από τα επιτρεπόμενα όρια. «Στο αίμα του παιδιού μου, δύο ώρες πριν πεθάνει βρέθηκαν 13.6 mg/ml φαρμάκου ύπνωσης την ώρα που το επιτρεπτό όριο είναι στα 2-5 mg/ml, ανάλογα με την ηλικία και τα κιλά του καθενός. Θα συνεχίσω να αναζητώ την αλήθεια για το τι έκαναν στο παιδί μου ακόμη και αν οι αρμόδιοι στην Αλβανία προσ...

Οι 9 Θαυματουργές Χρήσεις της Ασπιρίνης που Σίγουρα ΔΕΝ γνωρίζεις!

Δείτε παρακάτω τις 9 φαρμακευτικές και μη, χρήσεις ″έκπληξη″ της ασπιρίνης: 1. Θεραπεία για τα τσιμπήματα των εντόμων : Διαλύστε μία ασπιρίνη σε νερό και ψεκάστε το παραπάνω μείγμα στο σημείο που είναι το τσίμπημα κουνουπιού ή μέλισσας. Αφήστε το διάλυμα για μερικά λεπτά μέχρι η φαγούρα και ο ερεθισμός να υποχωρήσουν. 2. Λευκαντικό για τα χέρια : Για να απαλλαγείτε από τους κίτρινους λεκέδες του τσιγάρου ή τις καφές κηλίδες στα χέρια, σπάστε 2-3 δισκία και αναμείξτε τα με λεμόνι. Απλώστε στους αντιαισθητικούς λεκέδες που υπάρχουν στις άκρες των δακτύλων, επαναλάβετε σε τακτά χρονικά διαστήματα και γρήγορα θα εξαφανιστούν. 3. Θεραπεία ακμής : Σπάστε δύο-τρία δισκία και αναμείξτε τα με μικρή ποσότητα νερού. Απλώστε το μείγμα στα σπυράκια, αφήστε 2-3 λεπτά και ξεπλύνετε. Τα σπυράκια θα ξεραθούν και θα εξαφανιστούν γρηγορότερα. 4. Αντί-μυκητιασικό βελτιωτικό εδάφους: Για να καταπολεμήσετε τους μύκητες του εδάφους και τα ζιζάνια, διαλύστε ένα δισκίο ασπιρίνης σε ...

Συγκρούσεις - Από την ματαίωση των προσδοκιών μας στην ουσιαστική επικοινωνία

Οι διαφωνίες και οι συγκρούσεις είναι μέρος της ζωής μας, των σχέσεων μας και τελικά μέρος του εαυτού μας. Ακόμα και αυτή τη στιγμή μπορεί να βιώνουμε μία εσωτερική σύγκρουση σκεπτόμενοι αν θέλουμε να συνεχίσουμε να διαβάζουμε αυτό το κείμενο ή όχι. Πότε όμως η διαφωνία εξελίσσεται σε σύγκρουση και κατά πόσο φωτίζει κάποιες σκοτεινές πλευρές της προσωπικότητας μας, μίας σχέσης ή μίας κοινωνίας; Η διαφωνία αναφέρεται κυρίως σε μία διαφορά απόψεων, σε μία ασυμφωνία προσέγγισης ανάμεσα σε δύο πλευρές. Η σύγκρουση όμως είναι κάτι παραπάνω από απλή ασυμφωνία και αποτελεί ένα επίμονο θέμα προστριβής το οποίο έχει διάρκεια. Αφού λοιπόν παραμένει για καιρό, μπορεί να αλλάζει μορφές και να εξελίσσεται προκαλώντας πολλά προβλήματα τα οποία συνιστούν εκφάνσεις του ίδιου ζητήματος. Από αυτή την άποψη η σύγκρουση αντιμετωπίζεται ως μία διαδικασία και έχει 3 ποιοτικές διαβαθμίσεις Α) Η προοπτική να προκύψει σύγκρουση υπάρχει όταν 2 πλευρές έρχονται αντιμέτωπες με δύο ή περισσ...