Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Εναλλακτική ιατρική και γυναίκεια προβλήματα υγείας



Ποια είναι η θέση της εναλλακτικής ιατρικής στην αντιμετώπιση των προβλημάτων υγείας που προσβάλλουν ειδικά την γυναίκα;

Τα πιο συνήθη προβλήματα υγείας που προσβάλλουν ειδικά την γυναίκα διακρίνονται σε:
Παθήσεις μαστού
Προβλήματα μήτρας- ωοθηκών
Γυναικολογικούς καρκίνους
Προβλήματα υπογονιμότητας
Προβλήματα οργασμού
Λοιμώξεις γεννητικών οργάνων
Πόνους περιόδου
Εξάψεις, εφίδρωση κατά την εμμηνόπαυση
Ορμονικές διαταραχές
Ενδομητρίωση
Διαταραχές περιόδου

Ένα σύνηθες ερώτημα του κοινού είναι ποια είναι η θέση της εναλλακτικής ιατρικής στην αντιμετώπιση των προβλημάτων αυτών. Ειδικότερα μάλιστα, όταν πρόκειται για γυναίκες με δυσανεξία στα χημικά φάρμακα, για γυναίκες με φτωχή ανταπόκριση στα χημικά φάρμακα ή για γυναίκες που δεν θέλουν να υποβάλλουν τον εαυτό τους σε χημικές παρενέργειες φαρμάκων.
Τα θεραπευτικά βοτανικά συστήματα, που αποσκοπούν στην επίλυση των γυναικολογικών προβλημάτων έχουν ιστορία χιλιάδων ετών συγκρινόμενα με τα αντίστοιχα χημικά φάρμακα που έχουν ηλικία μόλις λίγων δεκαετιών.

Παρά τη μακραίωνη ιστορία τους, τα οικονομικά κονδύλια που διατίθενται για τη μελέτη τους είναι λίγα, διότι οι φαρμακευτικές εταιρείες που διεξάγουν την πλειοψηφία των ερευνών που σχετίζονται με τα φάρμακα, αρνούνται να επενδύσουν κονδύλια για τη διερεύνησή τους, επικαλούμενες τα στενά περιθώρια κέρδους.

Η εναλλακτική ιατρική σήμερα προσπαθεί να ξεκαθαρίσει το τοπίο, στηριζόμενη σε έρευνες που πραγματοποιούν πανεπιστήμια και ανεξάρτητες επιστημονικές ομάδες. Η εναλλακτική Ιατρική εμπλέκεται σοβαρά, διότι το σύνολο των χρησιμοποιούμενων βοτάνων και φυτών πρέπει να διαχωριστεί σε φυτά-γιατροσόφια η χρήση των οποίων ανήκει στη σφαίρα της δεισιδαιμονίας και σε φυτά η χρήση των οποίων στηρίζεται σε εμπειρικές παρατηρήσεις για τη δραστικότητά τους που πέρασαν από γενιά σε γενιά. Ορισμένα από τα πιο πολύχρηστα βότανα που χρησιμοποιούνται σε μίγματα βοτάνων ενδεικτικά είναι:

Τζίντζερ
To τζίντζερ (πιπερόριζα) ή Zingiber είναι πολυετές φυτό με κονδυλώδες ρίζωμα, συγγενές με το κάρδαμο και την κουρκούμη και χρησιμοποιήθηκε στην κινεζική ιατρική για πάνω από πέντε χιλιάδες χρόνια. Σήμερα χρησιμοποιείται σε μίγματα βοτάνων σε πόνους περιόδου.
Παρενέργειες:
Το τζίντζερ μπορεί να επιδεινώσει την χολοκυστοπάθεια, να επηρεάσει την πίεση του αίματος, τον καρδιακό ρυθμό και να προκαλέσει αλλεργία και γαστρεντερική δυσφορία σε ευαίσθητα άτομα.

Dong Quai
Κινέζικο βότανο (κινεζική αγγελική) χρησιμοποιείται κατεξοχήν στην εμμηνόπαυση και σε ορισμένες περιπτώσεις υπογονιμότητας.
Παρενέργειες:
Αλλεργία, φωτοευαισθησία, καρκινογενετική δράση σε χρόνια χορήγηση

Σαφράν κρόκος
Βότανο που καλλιεργείται και στην πατρίδα μας, χρησιμοποιείται ως αντικαρκινικό σε περιπτώσεις γυναικολογικών καρκίνων και σε περιπτώσεις μειωμένης γυναικείας libido.
Παρενέργειες: Αλλεργία, ναυτία, ζάλη, πονοκέφαλος, θάνατος σε υπερβολική δόση έχουν περιγραφεί.

Βlack cohosh
To Black cohosh χρησιμοποιούνταν ευρέως για ιατρικούς σκοπούς από τους ινδιάνους. Σήμερα χρησιμοποιείται κυρίως για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που σχετίζονται με την εμμηνόπαυση.
Παρενέργειες: Αλλεργία, στομαχικές διαταραχές, αύξηση βάρους, αιμορραγία ηπατική βλάβη έχουν περιγραφεί.

Εvening primrose oil
Eίναι το λάδι από τους σπόρους του φυτού νυχτολούλουδου.
Χρησιμοποιείται για την βελτίωση του ορμονικού profil των παχύσαρκων γυναικών που πάσχουν από επώδυνα συμπτώματα περιόδου.
Παρενέργειες: Αλλεργία, στομαχικές διαταραχές, ναυτία, διάρροια, επιδείνωση επιληψίας και κεφαλαλγία έχουν περιγραφεί.

Τι άλλο πρέπει να ξέρετε:
Η χρήση των βοτανικών φαρμάκων για να είναι εγγυημένη, ασφαλής και αποτελεσματική, πρέπει να μην γίνεται ανεξέλεγκτα αλλά μετά από σωστή ιατρική παθολογική εξέταση και παρακολούθηση από ιατρό με σφαιρική γνώση και ανάλογη εμπειρία. Παρά την περί του αντιθέτου ευρέως διαδεδομένη αντίληψη, τα βότανα δεν στερούνται παρενεργειών. Ορισμένα φυτά μάλιστα μπορεί να έχουν θανατηφόρες παρενέργειες, εφάμιλλες των χημικών σκευασμάτων, σε ευαίσθητα άτομα.

Τα βότανα δεν δρουν όταν χορηγούνται μεμονωμένα αλλά σε κατάλληλους βοτανικούς συνδυασμούς προσαρμοσμένους στον οργανισμό του εξεταζόμενου. Ένα συγκεκριμένος συνδυασμός μπορεί να είναι αναποτελεσματικός με υψηλό επίπεδο παρενεργειών σε ένα οργανισμό και να έχει υψηλό επίπεδο αποτελεσματικότητας-ασφάλειας σε ένα άλλο οργανισμό. Ορισμένες φορές απαιτούνται εργαστηριακοί έλεγχοι για απόλυτη ασφάλεια σε περιοδική βάση.

Σε αρκετές περιπτώσεις η ανταπόκριση στο βοτανικό φάρμακο είναι αξιολογήσιμη ακόμη και από τον αδαή, όπως συμβαίνει για παράδειγμα όταν η περίοδος αποκαθίσταται, μετά τη χορήγηση του βοτανικού φαρμάκου σε περιπτώσεις διαταραχών περιόδου ή σε βελτίωση του οργασμού επί αντίστοιχων προβλημάτων.

Το έργο της εναλλακτικής Ιατρικής είναι σύνθετο, διότι τα αποτελεσματικά βοτανικά φάρμακα πρέπει περαιτέρω να κατηγοριοποιηθούν σε ασφαλή και μη ασφαλή βότανα, να τιτλοδοτηθούν και να εξασφαλιστεί ότι τηρούνται οι αυστηρές προδιαγραφές καθαρότητας που ισχύουν και για τα χημικά φάρμακα. Αρκετές φορές κατά την τυποποίηση δεν εξασφαλίζεται η ύπαρξη αποτελεσματικών θεραπευτικών δόσεων του τυποποιούμενου βοτάνου ή υπάρχει πρόσμιξη με βαρέα μέταλλα, εντομοκτόνα και ουσίες που να το καθιστούν ακατάλληλο για ιατρική χρήση.

Τα βοτανικά φάρμακα έχουν ευεργετικές ολιστικές δράσεις. Επιδρούν θετικά και σε άλλα οργανικά συστήματα του σώματος.
Τα βοτανικά φάρμακα για να εκδηλώσουν τη μέγιστη αποτελεσματικότητα πρέπει να συνοδεύονται από ολιστικά διατροφικά προγράμματα προσαρμοσμένα τόσο στο status υγείας του οργανισμού σας όσο και στο αποτελεσματικό για εσάς βοτανικό φάρμακο.
Για να αντλήσετε το μέγιστο δυνατό όφελος από το βοτανικό φάρμακο πρέπει να απέχετε από τοξικές ουσίες (π.χ. καπνό, κατάχρηση αλκοόλ).

Μοσχοβάκη Αναστασία - Ειδική παθολόγος 
http://www.iatronet.gr/ygeia/enallaktikes-therapeies/article/36665/enallaktiki-iatriki-kai-gynaikeia-provlimata-ygeias.html

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μολυσματική τέρμινθος: Συμπτώματα, μετάδοση και θεραπεία

Η μολυσματική τέρμινθος είναι μία συχνή ιογενής πάθηση που προσβάλλει το δέρμα και ευκαιριακά τα μάτια. Μπορεί να επηρεάσει άτομα κάθε ηλικίας αλλά προσβάλλει κατά κύριο λόγο παιδιά, σεξουαλικά ενεργείς ενήλικες και αυτούς που για κάποιος λόγο δεν έχουν ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα. Η ηλικία που εμφανίζεται πιο συχνά στα παιδιά η πάθηση είναι μεταξύ ενός και 10 ετών. Δεν απαιτεί πάντα αντιμετώπιση. Ο ιός της μολυσματικής τερμίνθου ανήκει στην οικογένεια των poxvirus και ονομάζεται Molluscum Contagiosum Virus ( MCV ). Αποικεί μόνο τον άνθρωπο. Υπάρχουν 4 τύποι του ιού: MCV -1, MCV -2, MCV -3 και MCV -4. Ο πιο συχνός είναι ο ιός MCV -1 ενώ ο MCV -2 ανιχνεύεται πιο συχνά σε ενήλικες και είναι σεξουαλικά μεταδιδόμενος. Συμπτώματα Οι βλάβες της μολυσματικής τερμίνθου είναι μικρά σπυράκια, μεγέθους 1-10 χιλιοστών που μοιάζουν με ογκίδια, ελιές ή μαργαριτάρια. Πρόκειται για στρογγυλές, λευκές και γυαλιστερές βλατίδες (θολωτές) με ομφαλωτό κέντρο, που περιέχουν ένα

Δίκερος μήτρα: Επιτρέπει την εγκυμοσύνη;

H δίκερος μήτρα αποτελεί μια συχνή ανατομική παραλλαγή της μήτρας και οφείλεται σε διαταραχή του σχηματισμού της στη διάρκεια στης εμβρυϊκής ζωής. Ουσιαστικά η μήτρα αντί να έχει σχήμα ισοσκελούς τριγώνου, έχει σχήμα σφεντόνας, χωρίζοντας έτσι στα δύο την κοιλότητα του ενδομητρίου. Αυτό θεωρητικά μπορεί να επηρεάσει την εμφύτευση και ανάπτυξη του εμβρύου. Τις περισσότερες φορές όμως μια γυναίκα δεν ξέρει καν ότι έχει δίκερο μήτρα. Μελέτες αποδεικνύουν ότι το 70% περίπου των γυναικών που έχουν δίκερη μήτρα δεν έχουν κανένα πρόβλημα στην εγκυμοσύνη τους. Η διάγνωση γίνεται με απλό ή τρισδιάστατο υπερηχογράφημα, με σαλπιγγογραφία, αλλά και με υστεροσκόπηση και λαπαροσκόπηση. Το πιο κοινό πρόβλημα που συνδέεται με τη δίκερη μήτρα είναι ο πρόωρος τοκετός ή ο ανεπαρκής τράχηλος (πρόωρη διαστολή του τραχήλου) στην εγκυμοσύνη. Στην περίπτωση αυτή μπορεί να γίνει περίδεση του τραχήλου με ράμμα. Φαίνεται επίσης ότι ποσοστό 15% των καθέξιν αποβολών που οφείλονται σε διατ

Προσοχή αν δείτε τέτοια σημάδια στο δέρμα σας – Τι να κάνετε

Ονομάζεται και “Ringworm” ή “Tinea”. Είναι η κοινή μυκητιασική λοίμωξη στο δέρμα που συνήθως επηρεάζει διάφορα σημεία σε όλο το σώμα (tinea corporis), το τριχωτό της κεφαλής (tinea capitis), τα πόδια (tinea pedis, ή “πόδι του αθλητή”) και τη βουβωνική χώρα (tinea cruris). Δείτε όλα όσα πρέπει να ξέρετε για την μυκητιασική δερματική λοίμωξη και πώς θα την αναγνωρίσετε στο δέρμα σας: Όχι η πάθηση δεν προκαλείται από κάποιο σκουλήκι. Είναι μια μυκητιασική λοίμωξη που συχνά σχηματίζει ένα εξάνθημα σε σχήμα δακτυλίου. Μπορεί να έχει ένα κόκκινο κέντρο ή κανονικό τόνο του δέρματος στο εσωτερικό του δακτυλίου. Τι προκαλεί την λοίμωξη; Ορισμένοι μύκητες μπορεί να βοηθούν το σώμα, αλλά ένας τύπος δερματόφυτου μύκητα που προκαλεί την λοίμωξη αυτή, ερεθίζει το δέρμα σε μεγάλο βαθμό. Αυτοί οι μύκητες τρέφονται από τους νεκρούς ιστούς του δέρματος σας, τα μαλλιά και τα νύχια. Τα δερματόφυτα ευδοκιμούν σε ζεστές, υγρές περιοχές, όπως οι πτυχώσεις του δέρματος στην περιοχή βουβω