Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Η σχέση μας με το χρήμα


 «Εμείς & το χρήμα», «το χρήμα & εμείς», είναι γεγονός ότι πολλές φορές η έννοια του χρήματος ξεπερνά σε σπουδαιότητα και την αίσθηση του εαυτού μας. Η δύναμή του είναι αναμφισβήτητα τεράστια και η επίδρασή του καταλυτική σε πάμπολλους τομείς της ζωής. Παρά την καίρια θέση όμως που καταλαμβάνει στη ζωή μας σπάνια αναρωτιόμαστε ή προβληματιζόμαστε για τη σχέση μας με αυτό. Συνήθως μας απασχολεί η πρακτική θεώρηση του θέματος: «πώς θα εξοικονομήσω χρήματα» ή «πώς θα βελτιώσω την οικονομική μου κατάσταση».Διερευνούμε επισταμένως πάμπολλες άλλες προσωπικές σχέσεις, όμως η σχέση μας με το χρήμα παραμένει, σκόπιμα ή μη, ανεξερεύνητη…

Η σχέση μας με το χρήμα υποδεικνύει σημαντικές πλευρές του εαυτού μας. Πώς λειτουργεί αυτό το κομμάτι του εαυτού μας; Τι συναισθήματα και αντιδράσεις μάς προκαλεί η έννοια του χρήματος και ποιες άμυνες μας διακινεί;

Ιεραρχία αναγκών
Η σχέση με το χρήμα καθορίζεται από τον τρόπο ιεράρχησης των αναγκών μας. Ο άνθρωπος, κατά την πορεία της ζωής του, καλείται να καλύψει διάφορες ανάγκες: επιβίωσης, ασφάλειας, συντροφικότητας, αγάπης, αυτοεκτίμησης, κοινωνικής υπόληψης, πραγμάτωσης του δυναμικού του, αυτονομίας & ανεξαρτησίας, δύναμης & ελέγχου.
Κάθε άνθρωπος ιεραρχεί διαφορετικά αυτές τις ανάγκες. Οι προτεραιότητες που θέτει όμως, καθορίζουν και διαφορετικά τη σχέση αλλά και την αντίστοιχη συμπεριφορά που αναπτύσσει σχετικά με οικονομικά θέματα. Διαφορετικά ξοδεύει ή αποταμιεύει κανείς όταν έχει θέσει ως προτεραιότητα της ζωής του την αυτονομία και την ανεξαρτησία του και διαφορετικά όταν επιθυμεί την ασφάλεια ή τον έλεγχο των άλλων μέσω του χρήματος…

Παιδικά βιώματα
Η συναισθηματική σχέση που έχουμε αναπτύξει με το χρήμα διαμορφώνεται από την παιδική ηλικία, από οικογενειακά ή άλλα βιώματα. Ο τρόπος που οι γονείς μας χειρίζονταν τα χρήματα, οι αντιδράσεις τους σε οικονομικές δυσχέρειες και αναποδιές και, κυρίως, ο τρόπος που αντιμετώπιζαν εμάς βάσει των οικονομικών δυνατοτήτων που είχαν, έχουν αποτυπωθεί καθοριστικά μέσα μας.Μπορεί να έχουμε βιώσει έλεγχο της συμπεριφοράς μας μέσω του χρήματος ή οι γονείς μας να κάλυπταν το χρόνο που δεν διέθεταν σε εμάς με ακριβά δώρα ή άλλες υλικές εισφορές.

Οι εμπειρίες αυτές έχουν διαμορφώσει τις πρώτες μας εντυπώσεις για οικονομικά θέματα αλλά και τον τρόπο που εμείς πλέον αντιλαμβανόμαστε και ορίζουμε την αξία του χρήματος και το στυλ διαχείρισής του. Μπορεί ασυνείδητα να έχουμε διαμορφώσει πεποιθήσεις, όπως, για παράδειγμα: «το χρήμα είναι η πηγή κάθε κακού» ή «αν δεν προσφέρω δώρα στους άλλους, δεν θα με αγαπούν» κ.ά., οι οποίες κατευθύνουν και κυβερνούν άμεσα τη χρηματοοικονομική μας συμπεριφορά. Παράλληλα, έχουν διαμορφώσει και τις πρώτες ανεκπλήρωτες επιθυμίες μας στη ζωή, τα πρώτα «απωθημένα» μας που μας επηρεάζουν σημαντικά και … ανάλογα… το χρήμα το κυνηγάμε ή το αποφεύγουμε, το φοβόμαστε ή το θαυμάζουμε παράφορα.

Συναισθηματική αξία
Το χρήμα έχει συναισθηματική αξία για τον άνθρωπο και αποτελεί ένα σημείο αναφοράς για πλείστες ανθρώπινες επιδιώξεις και δραστηριότητες. Σημασία έχει λοιπόν το νόημα που αποδίδει ένας άνθρωπος στο χρήμα. Όταν δύο άνθρωποι δεν ταυτίζονται στο σημείο αυτό, δύσκολα συνυπάρχουν. Το ζήτημα εγείρεται συχνά μεταξύ ζευγαριών που διαφωνούν για οικονομικά θέματα, γιατί ουσιαστικά, κατά βάθος, διαφωνούν σχετικά με τις αξίες και τις προτεραιότητές τους στη ζωή.

Προσωπική «αξία»
Το χρήμα έχει αξία καθώς αφορά και την αξία που αποδίδουν ο ίδιοι οι άνθρωποι στον εαυτό τους. Πολλοί άνθρωποι λειτουργούν με αυτό τον τρόπο, δηλαδή, αξιολογούν τον εαυτό τους με βάση το χρήμα: πόσα «βγάζουν», πόσα «έχουν»! Ποιος θα βγάλει «πρώτος» να πληρώσει το λογαριασμό του εστιατορίου, ποιος έχει το μεγαλύτερο μισθό στην εταιρία κοκ. Πολλοί άνθρωποι δεν ενοχλούνται αν έχουν λίγα, αλλά, κυρίως, αν έχουν λιγότερα από τους άλλους. Πώς θα άλλαζε άραγε η ημέρα, οι ώρες, τα λεπτά της ζωής αν, έστω και για λίγο, αποσυνδέονταν αυτά τα δύο, το χρήμα από την προσωπική αξιολόγηση; Τι θα μπορούσε να αγοραστεί, να λεχθεί, να βιωθεί, με έναν διαφορετικό τρόπο…

Έλεγχος
Ο έλεγχος που ασκείται με οικονομικά μέσα είναι πολύ ισχυρός, ο έλεγχος της σκέψης, των δραστηριοτήτων, των συναισθημάτων, της οικογένειας, της εργασίας κοκ. Πόσο θυμωμένοι είναι αλήθεια οι άνθρωποι που ζουν με έναν τσιγκούνη, πόσος έλεγχος ασκείται στη ζωή τους και πόσο αποπνικτικά βιώνουν τα πάντα γύρω τους. Αλλά και πόσο αποδιοργανωμένοι νιώθουν όσοι ζουν με σπάταλους ανθρώπους, το χάος και η παντελής απουσία ορίων επικρατεί σε κάθε πτυχή της καθημερινότητάς τους!


Είναι σημαντικό να γνωρίσουμε καλύτερα αυτή την πλευρά του εαυτού μας, αυτή την πλευρά των άλλων γύρω μας γιατί ίσως έτσι μάθουμε να διαχειριζόμαστε καλύτερα τον εαυτό μας αλλά, αν μη τι άλλο, και τα …χρήματά μας!
Ειρήνη ΤζελέπηΣυμβουλευτική Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια
psychologynet

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η παλινδρόμηση της χολής

Περιγραφή Η παλινδρόμηση της χολής, συμβαίνει όταν η χολή - ένα υγρό που παράγεται στο συκώτι σας - επαναρρέει στο στομάχι και τον οισοφάγο σας (το σωλήνα που συνδέει το στόμα και το στομάχι σας). Η παλινδρόμηση της χολής μπορεί να συνοδεύεται από γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση. Σε αντίθεση με τη γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, η παλινδρόμηση της χολής συνήθως δεν μπορεί να ελεγχθεί πλήρως από τις αλλαγές στη διατροφή ή τον τρόπο ζωής. Αντ 'αυτού, η παλινδρόμηση της χολής πιο συχνά διαχειρίζεται με φάρμακα ή, σε σοβαρές περιπτώσεις, με χειρουργικές επεμβάσεις. Συμπτώματα Η παλινδρόμηση της χολής μπορεί να είναι δύσκολο να διακριθεί από τη γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση. Τα συμπτώματα είναι παρόμοια. Τα συμπτώματα που περιλαμβάνει η παλινδρόμηση της χολής είναι: Άνω κοιλιακό άλγος που μπορεί να είναι σοβαρό Η συχνή καούρα - ένα αίσθημα καψίματος στο στήθος σας, που μερικές φορές εξαπλώνεται σε λαιμό σας, μαζί με μια πικρή γεύση στο στόμα σας Ναυτία Εμετός Π

Εγκεφαλική μικροαγγειοπάθεια και κίνδυνοι - Η ικανότητα ισορροπίας στο ένα πόδι «δείκτης» εγκεφαλικής υγείας

Η εγκεφαλική μικροαγγειοπάθεια αποτελεί επικίνδυνο εχθρό για τη μέση ηλικία και πολύ περισσότερο όταν συνυπάρχουν παθήσεις όπως ο διαβήτης και η υπέρταση Προσβάλει κατά κύριο λόγο τα μικρά τριχοειδή αγγεία του μεσεγκεφάλου και προκαλεί χαρακτηριστικές διαταραχές στην ροή του αίματος.. Η τριάδα αυτών των διαταραχών αποτελείται από διαταραχές μνήμης και   προσοχής , δυσχέρεια βάδισης και ακράτεια. Σ’αυτήν την κεντρική συμπτωματολογία προστίθενται και άλλες δυσλειτουργίες. Η νόσος, η συχνότητα της οποίας αυξάνεται με την ηλικία, πιστεύεται ότι αποτελεί ένδειξη αυξημένου κινδύνου για μελλοντικό σοβαρό εγκεφαλικό επεισόδιο, ενώ προγενέστερες μελέτες την έχουν επίσης συσχετίσει με απώλεια του συντονισμού των κινήσεων και νοητική διαταραχή. Έτσι, η έγκαιρη διάγνωση και η θεραπευτική αντιμετώπιση είναι αναγκαίες ώστε να αποφευχθεί η εξέλιξή της. Η πιθανή δυσκολία ενός ατόμου να ισορροπήσει στο ένα πόδι για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα θα μπορούσε να είναι δείκτης ε

Ρινικοί πολύποδες - συμπτώματα και θεραπεία

Οι   ρινικοί πολύποδες είναι κοινοί, καλοήθεις σχηματισμοί σε σχήμα σταγόνας, που αναπτύσσονται στη μύτη ή τα ιγμόρεια, συνήθως γύρω από την περιοχή όπου τα ιγμόρεια ανοίγουν στη ρινική κοιλότητα. Οι ώριμοι ρινικοί πολύποδες μοιάζουν σαν ρόγες σταφυλιού με φλούδα χωρίς κουκούτσι. Συχνά συνδέονται με αλλεργίες ή άσθμα και ιδιαίτερα όταν είναι μικροί δεν προκαλούν κανένα σύμπτωμα, ενώ δεν απαιτούν ούτε θεραπεία. Ομως, όταν είναι μεγαλύτεροι, μπορεί να μπλοκάρουν την φυσιολογική δίοδο αέρα από τα ιγμόρεια. Οταν στα ιγμόρεια συσσωρευτεί πάρα πολλή βλέννα, αυτή μπορεί να μολυνθεί σχηματίζοντας ένα παχύ αποχρωματισμένο στρώμα στη μύτη και το λαιμό που επηρεάζει πολλούς ανθρώπους με ρινικούς πολύποδες. Οι ρινικοί πολύποδες δεν θα πρέπει να συγχέονται με τους πολύποδες που σχηματίζονται στο παχύ έντερο ή στην ουροδόχο κύστη. Σε αντίθεση με αυτούς τους τύπους του πολύποδα, είναι σπάνια κακοήθεις. Συνήθως, θεωρείται ότι προκαλούνται είτε από χρόνια φλεγμονή, είτε από την τάση