Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Το βακτήριο Bdellovibrio bacteriovorus υπάρχει στο ανθρώπινο σάλιο



Μικρά βακτήρια που παρασιτούν σε άλλα βακτήρια βρέθηκαν για πρώτη φορά να ζουν στο ανθρώπινο σάλιο και ίσως παίζουν ρόλο στην ουλίτιδα αλλά και στην αντίσταση απέναντι στα αντιβιοτικά. Το εύρημα ανακοινώθηκε στο ετήσιο συνέδριο του Αμερικανικού Συλλόγου Μικροβιολογίας που έγινε την περασμένη εβδομάδα.

Αμερικανοί ερευνητές ανέφεραν ότι εντόπισαν στο ανθρώπινο σάλιο το βακτήριο Bdellovibrio bacteriovorus (βδελλοδονάκιο το βακτηριοφάγο), ένα μικρό βακτήριο που επιζεί παρασιτώντας σε άλλα βακτήρια. Το Bdellovibrio bacteriovorus διαπερνά την επιφάνεια άλλων μικροβίων και απομυζά θρεπτικά συστατικά μέχρι να μπορέσει να αναπαραχθεί.

Το βακτήριο αυτό ανακαλύφθηκε το 1962 και μέχρι σήμερα είναι πολύ δύσκολο να καλλιεργηθεί και να μελετηθεί στο εργαστήριο. “Πρόκειται για μικρά βακτήρια που ζουν στην επιφάνεια άλλων βακτηρίων”, ανέφερε ο Τζεφ ΜακΛιν του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον.

Επιπτώσεις στην υγεία
Ο ΜακΛιν και οι συνεργάτες του ανακάλυψαν ότι το βακτήριο υπάρχει στο ανθρώπινο σάλιο αφού εντόπισαν ένα μόριο RNA άγνωστης προέλευσης, το οποίο αποδείχθηκε τελικά ότι προερχόταν από το βδελλοδονάκιο. Οι ερευνητές είδαν με ηλεκτρονικό μικροσκόπιο, ότι τα βδελλοδονάκια κάλυπταν την επιφάνεια ενός άλλου, μεγαλύτερου βακτηρίου με την ονομασία Actinomyces odontolyticus. Στην αρχή ο ξενιστής αντιστέκεται, αλλά τελικά πεθαίνει όταν το περιεχόμενό του διαρρέει μέσα από τις τρύπες που του ανοίγει το βδελλοδονάκιο, το οποίο είναι το μόνο γνωστό βακτήριο μέχρι σήμερα που αδυνατεί να παράγει δικά του αμινοξέα.

Το παράσιτο δεν αποκλείεται να επηρεάζει και την ανθρώπινη υγεία καθώς ο ΜακΛιν έχει ανιχνεύσει υψηλά επίπεδα DNΑ του βδελλοδονάκιου σε ανθρώπους που πάσχουν από ουλίτιδα ή κυστική ίνωση. Ο ΜακΛιν υποψιάζεται ότι τα μολυσμένα βακτήρια Actinomyces, τα οποία προκαλούν ουλίτιδα, καταφέρνουν με κάποιο τρόπο να αποφεύγουν επιθέσεις από τα μακροφάγα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος. Επιπλέον, το βδελλοδονάκιο δείχνει να κάνει τους ξενιστές πιο ανθεκτικούς στο αντιβιοτικό στρεπτομυκίνη.

Το Bdellovibrio μπορεί να μην είναι το μόνο παρασιτικό μικρόβιο στο ανθρώπινοι στόμα και η ανακάλυψη ίσως αποτελεί την κορυφή του παγόβουνου.

http://www.healthyliving.gr/2016/06/30/bdellovibrio-bacteriovorus-oulitida/

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τριπλή δόση νάρκωσης στο αίμα της 15χρονης που πέθανε μετά από επίσκεψη σε οδοντίατρο

Σοκ έχει προκαλέσει ο ξαφνικός θάνατος μίας 15χρονης βορειοηπειρώτισσας που ζούσε στα Γιάννενα, πριν από μερικούς μήνες σε νοσοκομείο της Αλβανίας. Η 15χρονη έχασε ξαφνικά τη ζωή του έπειτα από επίσκεψη σε οδοντίατρο στους Αγίους Σαράντα. Ο πατέρας της μικρής είχε ζητήσει να γίνει ιατροδικαστική πραγματογνωμοσύνη και στην Ελλάδα καθώς δεν μπορούσε να δεχθεί την έκθεση ιατροδικαστή στην Αλβανία που έδειχνε ως αιτία θανάτου της 15χρονης κόρης του την εσωτερική αιμορραγία. Σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία απο την ιατροδικαστική έκθεση που έγινε στην Ελλάδα κατόπιν αιτήματος του πατέρα, στο αίμα της 15χρονης εντοπίστηκε τριπλάσια ποσότητα φαρμάκου νάρκωσης από τα επιτρεπόμενα όρια. «Στο αίμα του παιδιού μου, δύο ώρες πριν πεθάνει βρέθηκαν 13.6 mg/ml φαρμάκου ύπνωσης την ώρα που το επιτρεπτό όριο είναι στα 2-5 mg/ml, ανάλογα με την ηλικία και τα κιλά του καθενός. Θα συνεχίσω να αναζητώ την αλήθεια για το τι έκαναν στο παιδί μου ακόμη και αν οι αρμόδιοι στην Αλβανία προσ...

Οι 9 Θαυματουργές Χρήσεις της Ασπιρίνης που Σίγουρα ΔΕΝ γνωρίζεις!

Δείτε παρακάτω τις 9 φαρμακευτικές και μη, χρήσεις ″έκπληξη″ της ασπιρίνης: 1. Θεραπεία για τα τσιμπήματα των εντόμων : Διαλύστε μία ασπιρίνη σε νερό και ψεκάστε το παραπάνω μείγμα στο σημείο που είναι το τσίμπημα κουνουπιού ή μέλισσας. Αφήστε το διάλυμα για μερικά λεπτά μέχρι η φαγούρα και ο ερεθισμός να υποχωρήσουν. 2. Λευκαντικό για τα χέρια : Για να απαλλαγείτε από τους κίτρινους λεκέδες του τσιγάρου ή τις καφές κηλίδες στα χέρια, σπάστε 2-3 δισκία και αναμείξτε τα με λεμόνι. Απλώστε στους αντιαισθητικούς λεκέδες που υπάρχουν στις άκρες των δακτύλων, επαναλάβετε σε τακτά χρονικά διαστήματα και γρήγορα θα εξαφανιστούν. 3. Θεραπεία ακμής : Σπάστε δύο-τρία δισκία και αναμείξτε τα με μικρή ποσότητα νερού. Απλώστε το μείγμα στα σπυράκια, αφήστε 2-3 λεπτά και ξεπλύνετε. Τα σπυράκια θα ξεραθούν και θα εξαφανιστούν γρηγορότερα. 4. Αντί-μυκητιασικό βελτιωτικό εδάφους: Για να καταπολεμήσετε τους μύκητες του εδάφους και τα ζιζάνια, διαλύστε ένα δισκίο ασπιρίνης σε ...

Συγκρούσεις - Από την ματαίωση των προσδοκιών μας στην ουσιαστική επικοινωνία

Οι διαφωνίες και οι συγκρούσεις είναι μέρος της ζωής μας, των σχέσεων μας και τελικά μέρος του εαυτού μας. Ακόμα και αυτή τη στιγμή μπορεί να βιώνουμε μία εσωτερική σύγκρουση σκεπτόμενοι αν θέλουμε να συνεχίσουμε να διαβάζουμε αυτό το κείμενο ή όχι. Πότε όμως η διαφωνία εξελίσσεται σε σύγκρουση και κατά πόσο φωτίζει κάποιες σκοτεινές πλευρές της προσωπικότητας μας, μίας σχέσης ή μίας κοινωνίας; Η διαφωνία αναφέρεται κυρίως σε μία διαφορά απόψεων, σε μία ασυμφωνία προσέγγισης ανάμεσα σε δύο πλευρές. Η σύγκρουση όμως είναι κάτι παραπάνω από απλή ασυμφωνία και αποτελεί ένα επίμονο θέμα προστριβής το οποίο έχει διάρκεια. Αφού λοιπόν παραμένει για καιρό, μπορεί να αλλάζει μορφές και να εξελίσσεται προκαλώντας πολλά προβλήματα τα οποία συνιστούν εκφάνσεις του ίδιου ζητήματος. Από αυτή την άποψη η σύγκρουση αντιμετωπίζεται ως μία διαδικασία και έχει 3 ποιοτικές διαβαθμίσεις Α) Η προοπτική να προκύψει σύγκρουση υπάρχει όταν 2 πλευρές έρχονται αντιμέτωπες με δύο ή περισσ...