Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Μυϊκός τραυματισμός: Τι μπορώ να κάνω άμεσα;


Τραυματιστήκατε σε κάποια απότομη κίνηση και ο πόνος είναι στο peak του. Τι μπορείτε να κάνετε άμεσα;
Όσοι γυμνάζονται τακτικά γνωρίζουν ότι οι τραυματισμοί είναι κάτι που δύσκολα μπορούν να αποφευχθεί. Λίγο οι μυϊκές ανισορροπίες του σώματός μας που φορτίζουν περισσότερο κάποια μέλη από άλλα, λίγο η κούραση, λίγο μια λάθος κίνηση λίγο και η «κακιά η ώρα» και το κακό δεν θέλει και πολύ για να γίνει.

Πώς τους αντιμετωπίζουμε; Αρχικά, με ψυχραιμία. Εν συνεχεία, μέσα από τρία βασικά βήματα αντιμετώπισης της κρίσης, τα οποία διασαφηνίζει ο Φυσικοθεραπευτής Κώστας Σακελλαρίου.

Βήμα πρώτο
Την… πάθαμε λοιπόν. Τι κάνουμε αμέσως μετά το κακό; Βασικότερο όλων: αποφεύγουμε την φόρτιση του τραυματισμένου μέλους. Όσο περισσότερος ο πόνος, τόσο σοβαρότερος μάλλον είναι ο τραυματισμός. Οπότε ακόμη πιο σημαντικό, είναι να μη φορτίζεται/καταπονείται.

Βήμα δεύτερο
Για πολύ κόσμο ο πάγος είναι κάτι σαν… πανάκεια για τους τραυματισμούς. Ισχύει κάτι τέτοιο; Και να και όχι. Για την ακρίβεια εξαρτάται. Αν βάλουμε πολύ ψυχρό επίθεμα σε ένα φρεσκο-τραυματισμένο ιστό, πολύ πιθανόν ο πόνος να αυξηθεί. Ο λόγος; Όταν τραυματιζόμαστε, ξεκινά μια πολύ φυσιολογική διαδικασία που ονομάζεται "φλεγμονή".

Ένα εξίσου φυσιολογικό γεγονός που συμβαίνει στη φλεγμονή είναι ότι κάποιες νευρικές απολήξεις που ονομάζονται «αλγοϋποδοχείς» και μεταφέρουν το βλαπτικό ερέθισμα από τον ιστό που τραυματίσαμε στον εγκέφαλο γίνονται πολύ πιο ευαίσθητες. Αποτέλεσμα; Το κρύο μας κάνει να πονάμε περισσότερο. Αν αναρωτιέστε για ποιον λόγο προκαλείται αυτή η μεγάλη ευαισθητοποίηση, η απάντηση πηγάζει από την έμφυτη τάση για «προστασία» του σώματός μας από ακόμα μεγαλύτερο τραυματισμό.
Σκεφτείτε ένα ζώο που τραυματίζεται. Βάζει πάγο; Όχι. Τα ζώα όταν τραυματίζονται δεν βάζουν κομπρέσες πάγου, απλά σηκώνουν το πόδι για να μην πατάει στο έδαφος και χειροτερέψει ο τραυματισμός, προστατεύουν το «πονεμένο» μέλος, αναπαύονται και μειώνουν την σωματική δραστηριότητα.

Το σημαντικό λοιπόν, δεν είναι να βάλουμε πάγο, αλλά να προστατεύσουμε την περιοχή του τραυματισμού. Μια σωστή περίδεση, ένας νάρθηκας έστω και πρόχειρος, μέχρι να πάμε για βοήθεια, μπορεί να κάνει τη διαφορά μεταξύ ενός τραυματισμού και μιας σοβαρής επιπλοκής από τον τραυματισμό αυτό.

Βήμα τρίτο
Όσο πιο έντονος ο πόνος, τόσο πιο επιτακτική η ανάγκη να ζητήσουμε βοήθεια. Άρα ψάχνουμε για γιατρό, ή αν μιλάμε μόνο για μυοσκελετικό τραυματισμό και δεν υπάρχει γιατρός, μπορούμε να ψάξουμε για κάποιον φυσικοθεραπευτή για τις πρώτες βοήθειες ή κάποιον με τις σχετικές γνώσεις.


http://www.in2life.gr/wellbeing/health/article/533100/myikos-traymatismos-ti-mporo-na-kano-amesa.html
του Νικόλα Γεωργιακώδη

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τριπλή δόση νάρκωσης στο αίμα της 15χρονης που πέθανε μετά από επίσκεψη σε οδοντίατρο

Σοκ έχει προκαλέσει ο ξαφνικός θάνατος μίας 15χρονης βορειοηπειρώτισσας που ζούσε στα Γιάννενα, πριν από μερικούς μήνες σε νοσοκομείο της Αλβανίας. Η 15χρονη έχασε ξαφνικά τη ζωή του έπειτα από επίσκεψη σε οδοντίατρο στους Αγίους Σαράντα. Ο πατέρας της μικρής είχε ζητήσει να γίνει ιατροδικαστική πραγματογνωμοσύνη και στην Ελλάδα καθώς δεν μπορούσε να δεχθεί την έκθεση ιατροδικαστή στην Αλβανία που έδειχνε ως αιτία θανάτου της 15χρονης κόρης του την εσωτερική αιμορραγία. Σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία απο την ιατροδικαστική έκθεση που έγινε στην Ελλάδα κατόπιν αιτήματος του πατέρα, στο αίμα της 15χρονης εντοπίστηκε τριπλάσια ποσότητα φαρμάκου νάρκωσης από τα επιτρεπόμενα όρια. «Στο αίμα του παιδιού μου, δύο ώρες πριν πεθάνει βρέθηκαν 13.6 mg/ml φαρμάκου ύπνωσης την ώρα που το επιτρεπτό όριο είναι στα 2-5 mg/ml, ανάλογα με την ηλικία και τα κιλά του καθενός. Θα συνεχίσω να αναζητώ την αλήθεια για το τι έκαναν στο παιδί μου ακόμη και αν οι αρμόδιοι στην Αλβανία προσ...

Οι 9 Θαυματουργές Χρήσεις της Ασπιρίνης που Σίγουρα ΔΕΝ γνωρίζεις!

Δείτε παρακάτω τις 9 φαρμακευτικές και μη, χρήσεις ″έκπληξη″ της ασπιρίνης: 1. Θεραπεία για τα τσιμπήματα των εντόμων : Διαλύστε μία ασπιρίνη σε νερό και ψεκάστε το παραπάνω μείγμα στο σημείο που είναι το τσίμπημα κουνουπιού ή μέλισσας. Αφήστε το διάλυμα για μερικά λεπτά μέχρι η φαγούρα και ο ερεθισμός να υποχωρήσουν. 2. Λευκαντικό για τα χέρια : Για να απαλλαγείτε από τους κίτρινους λεκέδες του τσιγάρου ή τις καφές κηλίδες στα χέρια, σπάστε 2-3 δισκία και αναμείξτε τα με λεμόνι. Απλώστε στους αντιαισθητικούς λεκέδες που υπάρχουν στις άκρες των δακτύλων, επαναλάβετε σε τακτά χρονικά διαστήματα και γρήγορα θα εξαφανιστούν. 3. Θεραπεία ακμής : Σπάστε δύο-τρία δισκία και αναμείξτε τα με μικρή ποσότητα νερού. Απλώστε το μείγμα στα σπυράκια, αφήστε 2-3 λεπτά και ξεπλύνετε. Τα σπυράκια θα ξεραθούν και θα εξαφανιστούν γρηγορότερα. 4. Αντί-μυκητιασικό βελτιωτικό εδάφους: Για να καταπολεμήσετε τους μύκητες του εδάφους και τα ζιζάνια, διαλύστε ένα δισκίο ασπιρίνης σε ...

Συγκρούσεις - Από την ματαίωση των προσδοκιών μας στην ουσιαστική επικοινωνία

Οι διαφωνίες και οι συγκρούσεις είναι μέρος της ζωής μας, των σχέσεων μας και τελικά μέρος του εαυτού μας. Ακόμα και αυτή τη στιγμή μπορεί να βιώνουμε μία εσωτερική σύγκρουση σκεπτόμενοι αν θέλουμε να συνεχίσουμε να διαβάζουμε αυτό το κείμενο ή όχι. Πότε όμως η διαφωνία εξελίσσεται σε σύγκρουση και κατά πόσο φωτίζει κάποιες σκοτεινές πλευρές της προσωπικότητας μας, μίας σχέσης ή μίας κοινωνίας; Η διαφωνία αναφέρεται κυρίως σε μία διαφορά απόψεων, σε μία ασυμφωνία προσέγγισης ανάμεσα σε δύο πλευρές. Η σύγκρουση όμως είναι κάτι παραπάνω από απλή ασυμφωνία και αποτελεί ένα επίμονο θέμα προστριβής το οποίο έχει διάρκεια. Αφού λοιπόν παραμένει για καιρό, μπορεί να αλλάζει μορφές και να εξελίσσεται προκαλώντας πολλά προβλήματα τα οποία συνιστούν εκφάνσεις του ίδιου ζητήματος. Από αυτή την άποψη η σύγκρουση αντιμετωπίζεται ως μία διαδικασία και έχει 3 ποιοτικές διαβαθμίσεις Α) Η προοπτική να προκύψει σύγκρουση υπάρχει όταν 2 πλευρές έρχονται αντιμέτωπες με δύο ή περισσ...