Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Μυϊκός τραυματισμός: Τι μπορώ να κάνω άμεσα;


Τραυματιστήκατε σε κάποια απότομη κίνηση και ο πόνος είναι στο peak του. Τι μπορείτε να κάνετε άμεσα;
Όσοι γυμνάζονται τακτικά γνωρίζουν ότι οι τραυματισμοί είναι κάτι που δύσκολα μπορούν να αποφευχθεί. Λίγο οι μυϊκές ανισορροπίες του σώματός μας που φορτίζουν περισσότερο κάποια μέλη από άλλα, λίγο η κούραση, λίγο μια λάθος κίνηση λίγο και η «κακιά η ώρα» και το κακό δεν θέλει και πολύ για να γίνει.

Πώς τους αντιμετωπίζουμε; Αρχικά, με ψυχραιμία. Εν συνεχεία, μέσα από τρία βασικά βήματα αντιμετώπισης της κρίσης, τα οποία διασαφηνίζει ο Φυσικοθεραπευτής Κώστας Σακελλαρίου.

Βήμα πρώτο
Την… πάθαμε λοιπόν. Τι κάνουμε αμέσως μετά το κακό; Βασικότερο όλων: αποφεύγουμε την φόρτιση του τραυματισμένου μέλους. Όσο περισσότερος ο πόνος, τόσο σοβαρότερος μάλλον είναι ο τραυματισμός. Οπότε ακόμη πιο σημαντικό, είναι να μη φορτίζεται/καταπονείται.

Βήμα δεύτερο
Για πολύ κόσμο ο πάγος είναι κάτι σαν… πανάκεια για τους τραυματισμούς. Ισχύει κάτι τέτοιο; Και να και όχι. Για την ακρίβεια εξαρτάται. Αν βάλουμε πολύ ψυχρό επίθεμα σε ένα φρεσκο-τραυματισμένο ιστό, πολύ πιθανόν ο πόνος να αυξηθεί. Ο λόγος; Όταν τραυματιζόμαστε, ξεκινά μια πολύ φυσιολογική διαδικασία που ονομάζεται "φλεγμονή".

Ένα εξίσου φυσιολογικό γεγονός που συμβαίνει στη φλεγμονή είναι ότι κάποιες νευρικές απολήξεις που ονομάζονται «αλγοϋποδοχείς» και μεταφέρουν το βλαπτικό ερέθισμα από τον ιστό που τραυματίσαμε στον εγκέφαλο γίνονται πολύ πιο ευαίσθητες. Αποτέλεσμα; Το κρύο μας κάνει να πονάμε περισσότερο. Αν αναρωτιέστε για ποιον λόγο προκαλείται αυτή η μεγάλη ευαισθητοποίηση, η απάντηση πηγάζει από την έμφυτη τάση για «προστασία» του σώματός μας από ακόμα μεγαλύτερο τραυματισμό.
Σκεφτείτε ένα ζώο που τραυματίζεται. Βάζει πάγο; Όχι. Τα ζώα όταν τραυματίζονται δεν βάζουν κομπρέσες πάγου, απλά σηκώνουν το πόδι για να μην πατάει στο έδαφος και χειροτερέψει ο τραυματισμός, προστατεύουν το «πονεμένο» μέλος, αναπαύονται και μειώνουν την σωματική δραστηριότητα.

Το σημαντικό λοιπόν, δεν είναι να βάλουμε πάγο, αλλά να προστατεύσουμε την περιοχή του τραυματισμού. Μια σωστή περίδεση, ένας νάρθηκας έστω και πρόχειρος, μέχρι να πάμε για βοήθεια, μπορεί να κάνει τη διαφορά μεταξύ ενός τραυματισμού και μιας σοβαρής επιπλοκής από τον τραυματισμό αυτό.

Βήμα τρίτο
Όσο πιο έντονος ο πόνος, τόσο πιο επιτακτική η ανάγκη να ζητήσουμε βοήθεια. Άρα ψάχνουμε για γιατρό, ή αν μιλάμε μόνο για μυοσκελετικό τραυματισμό και δεν υπάρχει γιατρός, μπορούμε να ψάξουμε για κάποιον φυσικοθεραπευτή για τις πρώτες βοήθειες ή κάποιον με τις σχετικές γνώσεις.


http://www.in2life.gr/wellbeing/health/article/533100/myikos-traymatismos-ti-mporo-na-kano-amesa.html
του Νικόλα Γεωργιακώδη

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τριπλή δόση νάρκωσης στο αίμα της 15χρονης που πέθανε μετά από επίσκεψη σε οδοντίατρο

Σοκ έχει προκαλέσει ο ξαφνικός θάνατος μίας 15χρονης βορειοηπειρώτισσας που ζούσε στα Γιάννενα, πριν από μερικούς μήνες σε νοσοκομείο της Αλβανίας. Η 15χρονη έχασε ξαφνικά τη ζωή του έπειτα από επίσκεψη σε οδοντίατρο στους Αγίους Σαράντα. Ο πατέρας της μικρής είχε ζητήσει να γίνει ιατροδικαστική πραγματογνωμοσύνη και στην Ελλάδα καθώς δεν μπορούσε να δεχθεί την έκθεση ιατροδικαστή στην Αλβανία που έδειχνε ως αιτία θανάτου της 15χρονης κόρης του την εσωτερική αιμορραγία. Σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία απο την ιατροδικαστική έκθεση που έγινε στην Ελλάδα κατόπιν αιτήματος του πατέρα, στο αίμα της 15χρονης εντοπίστηκε τριπλάσια ποσότητα φαρμάκου νάρκωσης από τα επιτρεπόμενα όρια. «Στο αίμα του παιδιού μου, δύο ώρες πριν πεθάνει βρέθηκαν 13.6 mg/ml φαρμάκου ύπνωσης την ώρα που το επιτρεπτό όριο είναι στα 2-5 mg/ml, ανάλογα με την ηλικία και τα κιλά του καθενός. Θα συνεχίσω να αναζητώ την αλήθεια για το τι έκαναν στο παιδί μου ακόμη και αν οι αρμόδιοι στην Αλβανία προσ...

Μολυσματική τέρμινθος: Συμπτώματα, μετάδοση και θεραπεία

Η μολυσματική τέρμινθος είναι μία συχνή ιογενής πάθηση που προσβάλλει το δέρμα και ευκαιριακά τα μάτια. Μπορεί να επηρεάσει άτομα κάθε ηλικίας αλλά προσβάλλει κατά κύριο λόγο παιδιά, σεξουαλικά ενεργείς ενήλικες και αυτούς που για κάποιος λόγο δεν έχουν ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα. Η ηλικία που εμφανίζεται πιο συχνά στα παιδιά η πάθηση είναι μεταξύ ενός και 10 ετών. Δεν απαιτεί πάντα αντιμετώπιση. Ο ιός της μολυσματικής τερμίνθου ανήκει στην οικογένεια των poxvirus και ονομάζεται Molluscum Contagiosum Virus ( MCV ). Αποικεί μόνο τον άνθρωπο. Υπάρχουν 4 τύποι του ιού: MCV -1, MCV -2, MCV -3 και MCV -4. Ο πιο συχνός είναι ο ιός MCV -1 ενώ ο MCV -2 ανιχνεύεται πιο συχνά σε ενήλικες και είναι σεξουαλικά μεταδιδόμενος. Συμπτώματα Οι βλάβες της μολυσματικής τερμίνθου είναι μικρά σπυράκια, μεγέθους 1-10 χιλιοστών που μοιάζουν με ογκίδια, ελιές ή μαργαριτάρια. Πρόκειται για στρογγυλές, λευκές και γυαλιστερές βλατίδες (θολωτές) με ομφαλωτό κέντρο, που περιέχουν ένα ...

Τα θαυμαστά οφέλη του πράσινου σαπουνιού

Το πράσινο σαπούνι, για όσους δε γνωρίζουν, είναι πράσινο, λόγω του χρώματος της ελιάς καθώς το ελαιόλαδο, του οποίου οι εξαιρετικά θεραπευτικές ιδιότητες είναι γνωστές και αξιοποιήσιμες από τα αρχαία χρόνια, είναι το βασικό και κύριο συστατικό του. Ωστόσο, πράσινο σαπούνι παράγεται και από άλλα φυτά, πέρα της ελιάς, διατηρώντας έτσι το μεγαλύτερο ποσοστό των πλεονεκτημάτων ενός φυσικά παρασκευασμένου προϊόντος. Η ποικιλία των χρήσεων του ελαιόλαδου και οι μαλακτικές και απολυμαντικές του ιδιότητες, το καθιστούν κάτι πολύ παραπάνω από συστατικό καλής διατροφής, καθώς η χρήση του στη μορφή του σαπουνιού, αν και μοιάζει παλιομοδίτικη, σε πολλούς, παραμένει υπολογίσιμη δύναμη. Πέρα λοιπόν από μυστικό ομορφιάς πολλών γυναικών, που δεν θα σας το αποκαλύψουν ποτέ, έχει θεραπευτική δράση ενάντια σε δερματικές παθήσεις, όπως είναι η ψωρίαση και η δερματίτιδα, ενώ το μεγαλύτερό του πλεονέκτημα παραμένει η προστασία του δέρματος από την αφυδάτωση και την ξηρότητα, χωρίς β...