Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Μυϊκός τραυματισμός: Τι μπορώ να κάνω άμεσα;


Τραυματιστήκατε σε κάποια απότομη κίνηση και ο πόνος είναι στο peak του. Τι μπορείτε να κάνετε άμεσα;
Όσοι γυμνάζονται τακτικά γνωρίζουν ότι οι τραυματισμοί είναι κάτι που δύσκολα μπορούν να αποφευχθεί. Λίγο οι μυϊκές ανισορροπίες του σώματός μας που φορτίζουν περισσότερο κάποια μέλη από άλλα, λίγο η κούραση, λίγο μια λάθος κίνηση λίγο και η «κακιά η ώρα» και το κακό δεν θέλει και πολύ για να γίνει.

Πώς τους αντιμετωπίζουμε; Αρχικά, με ψυχραιμία. Εν συνεχεία, μέσα από τρία βασικά βήματα αντιμετώπισης της κρίσης, τα οποία διασαφηνίζει ο Φυσικοθεραπευτής Κώστας Σακελλαρίου.

Βήμα πρώτο
Την… πάθαμε λοιπόν. Τι κάνουμε αμέσως μετά το κακό; Βασικότερο όλων: αποφεύγουμε την φόρτιση του τραυματισμένου μέλους. Όσο περισσότερος ο πόνος, τόσο σοβαρότερος μάλλον είναι ο τραυματισμός. Οπότε ακόμη πιο σημαντικό, είναι να μη φορτίζεται/καταπονείται.

Βήμα δεύτερο
Για πολύ κόσμο ο πάγος είναι κάτι σαν… πανάκεια για τους τραυματισμούς. Ισχύει κάτι τέτοιο; Και να και όχι. Για την ακρίβεια εξαρτάται. Αν βάλουμε πολύ ψυχρό επίθεμα σε ένα φρεσκο-τραυματισμένο ιστό, πολύ πιθανόν ο πόνος να αυξηθεί. Ο λόγος; Όταν τραυματιζόμαστε, ξεκινά μια πολύ φυσιολογική διαδικασία που ονομάζεται "φλεγμονή".

Ένα εξίσου φυσιολογικό γεγονός που συμβαίνει στη φλεγμονή είναι ότι κάποιες νευρικές απολήξεις που ονομάζονται «αλγοϋποδοχείς» και μεταφέρουν το βλαπτικό ερέθισμα από τον ιστό που τραυματίσαμε στον εγκέφαλο γίνονται πολύ πιο ευαίσθητες. Αποτέλεσμα; Το κρύο μας κάνει να πονάμε περισσότερο. Αν αναρωτιέστε για ποιον λόγο προκαλείται αυτή η μεγάλη ευαισθητοποίηση, η απάντηση πηγάζει από την έμφυτη τάση για «προστασία» του σώματός μας από ακόμα μεγαλύτερο τραυματισμό.
Σκεφτείτε ένα ζώο που τραυματίζεται. Βάζει πάγο; Όχι. Τα ζώα όταν τραυματίζονται δεν βάζουν κομπρέσες πάγου, απλά σηκώνουν το πόδι για να μην πατάει στο έδαφος και χειροτερέψει ο τραυματισμός, προστατεύουν το «πονεμένο» μέλος, αναπαύονται και μειώνουν την σωματική δραστηριότητα.

Το σημαντικό λοιπόν, δεν είναι να βάλουμε πάγο, αλλά να προστατεύσουμε την περιοχή του τραυματισμού. Μια σωστή περίδεση, ένας νάρθηκας έστω και πρόχειρος, μέχρι να πάμε για βοήθεια, μπορεί να κάνει τη διαφορά μεταξύ ενός τραυματισμού και μιας σοβαρής επιπλοκής από τον τραυματισμό αυτό.

Βήμα τρίτο
Όσο πιο έντονος ο πόνος, τόσο πιο επιτακτική η ανάγκη να ζητήσουμε βοήθεια. Άρα ψάχνουμε για γιατρό, ή αν μιλάμε μόνο για μυοσκελετικό τραυματισμό και δεν υπάρχει γιατρός, μπορούμε να ψάξουμε για κάποιον φυσικοθεραπευτή για τις πρώτες βοήθειες ή κάποιον με τις σχετικές γνώσεις.


http://www.in2life.gr/wellbeing/health/article/533100/myikos-traymatismos-ti-mporo-na-kano-amesa.html
του Νικόλα Γεωργιακώδη

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η παλινδρόμηση της χολής

Περιγραφή Η παλινδρόμηση της χολής, συμβαίνει όταν η χολή - ένα υγρό που παράγεται στο συκώτι σας - επαναρρέει στο στομάχι και τον οισοφάγο σας (το σωλήνα που συνδέει το στόμα και το στομάχι σας). Η παλινδρόμηση της χολής μπορεί να συνοδεύεται από γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση. Σε αντίθεση με τη γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, η παλινδρόμηση της χολής συνήθως δεν μπορεί να ελεγχθεί πλήρως από τις αλλαγές στη διατροφή ή τον τρόπο ζωής. Αντ 'αυτού, η παλινδρόμηση της χολής πιο συχνά διαχειρίζεται με φάρμακα ή, σε σοβαρές περιπτώσεις, με χειρουργικές επεμβάσεις. Συμπτώματα Η παλινδρόμηση της χολής μπορεί να είναι δύσκολο να διακριθεί από τη γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση. Τα συμπτώματα είναι παρόμοια. Τα συμπτώματα που περιλαμβάνει η παλινδρόμηση της χολής είναι: Άνω κοιλιακό άλγος που μπορεί να είναι σοβαρό Η συχνή καούρα - ένα αίσθημα καψίματος στο στήθος σας, που μερικές φορές εξαπλώνεται σε λαιμό σας, μαζί με μια πικρή γεύση στο στόμα σας Ναυτία Εμετός Π

Εγκεφαλική μικροαγγειοπάθεια και κίνδυνοι - Η ικανότητα ισορροπίας στο ένα πόδι «δείκτης» εγκεφαλικής υγείας

Η εγκεφαλική μικροαγγειοπάθεια αποτελεί επικίνδυνο εχθρό για τη μέση ηλικία και πολύ περισσότερο όταν συνυπάρχουν παθήσεις όπως ο διαβήτης και η υπέρταση Προσβάλει κατά κύριο λόγο τα μικρά τριχοειδή αγγεία του μεσεγκεφάλου και προκαλεί χαρακτηριστικές διαταραχές στην ροή του αίματος.. Η τριάδα αυτών των διαταραχών αποτελείται από διαταραχές μνήμης και   προσοχής , δυσχέρεια βάδισης και ακράτεια. Σ’αυτήν την κεντρική συμπτωματολογία προστίθενται και άλλες δυσλειτουργίες. Η νόσος, η συχνότητα της οποίας αυξάνεται με την ηλικία, πιστεύεται ότι αποτελεί ένδειξη αυξημένου κινδύνου για μελλοντικό σοβαρό εγκεφαλικό επεισόδιο, ενώ προγενέστερες μελέτες την έχουν επίσης συσχετίσει με απώλεια του συντονισμού των κινήσεων και νοητική διαταραχή. Έτσι, η έγκαιρη διάγνωση και η θεραπευτική αντιμετώπιση είναι αναγκαίες ώστε να αποφευχθεί η εξέλιξή της. Η πιθανή δυσκολία ενός ατόμου να ισορροπήσει στο ένα πόδι για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα θα μπορούσε να είναι δείκτης ε

Προσοχή αν δείτε τέτοια σημάδια στο δέρμα σας – Τι να κάνετε

Ονομάζεται και “Ringworm” ή “Tinea”. Είναι η κοινή μυκητιασική λοίμωξη στο δέρμα που συνήθως επηρεάζει διάφορα σημεία σε όλο το σώμα (tinea corporis), το τριχωτό της κεφαλής (tinea capitis), τα πόδια (tinea pedis, ή “πόδι του αθλητή”) και τη βουβωνική χώρα (tinea cruris). Δείτε όλα όσα πρέπει να ξέρετε για την μυκητιασική δερματική λοίμωξη και πώς θα την αναγνωρίσετε στο δέρμα σας: Όχι η πάθηση δεν προκαλείται από κάποιο σκουλήκι. Είναι μια μυκητιασική λοίμωξη που συχνά σχηματίζει ένα εξάνθημα σε σχήμα δακτυλίου. Μπορεί να έχει ένα κόκκινο κέντρο ή κανονικό τόνο του δέρματος στο εσωτερικό του δακτυλίου. Τι προκαλεί την λοίμωξη; Ορισμένοι μύκητες μπορεί να βοηθούν το σώμα, αλλά ένας τύπος δερματόφυτου μύκητα που προκαλεί την λοίμωξη αυτή, ερεθίζει το δέρμα σε μεγάλο βαθμό. Αυτοί οι μύκητες τρέφονται από τους νεκρούς ιστούς του δέρματος σας, τα μαλλιά και τα νύχια. Τα δερματόφυτα ευδοκιμούν σε ζεστές, υγρές περιοχές, όπως οι πτυχώσεις του δέρματος στην περιοχή βουβω