Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Κουνούπια: Ποιες ασθένειες μεταδίδουν;

Τα κουνούπια δεν είναι τόσο αθώα όσο πιστεύουμε. Είναι φορείς ιών που μεταδίδονται στον άνθρωπο. Με ποιες νόσους συνδέονται;


Το καλοκαίρι για πολλούς είναι ταυτισμένο με τα κουνούπια. Για τους περισσότερους, αυτό σημαίνει εξανθήματα, κνησμό και ενίοτε εφιαλτικά βράδια αγρυπνίας. Όμως, τελικά τα κουνούπια αλλά και τα άλλα ζωύφια του καλοκαιριού δεν είναι τόσο αθώα όσο πιστεύουμε. Κουνούπια, σκνίπες, τσιμπούρια και κοριοί, είναι φορείς ιών που μεταδίδονται στον άνθρωπο.

Κάθε χρόνο, περισσότεροι από ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι σε όλο τον κόσμο μολύνονται από τέτοια τσιμπήματα. Οι επιστήμονες χρησιμοποιούν για τα ζωύφια αυτά, τον όρο : διαβιβαστές.
Το πλέον θανατηφόρο νόσημα που μεταδίδεται με διαβιβαστές είναι η ελονοσία, η οποία μόνο το 2010, προκάλεσε 660.000 θανάτους, κυρίως στην Αφρική. Στην Ελλάδα το χαρακτηριστικότερο παράδειγμα τέτοιων παρόμοιων νοσημάτων είναι οι λοιμώξεις από τον ιό του δυτικού Νείλου.
Τα κουνούπια, όπως λένε οι ειδικοί, μπορούν να γίνουν φορείς μετάδοσης ιών και παρασίτων. 

Μπορούν να μεταδώσουν ασθένειες όπως την ελονοσία ή τον κίτρινο πυρετό. Οι περισσότεροι από αυτούς τους παθογόνους ιούς βρίσκονται στην Αφρική, την Ασία και τη Λατινική Αμερική. Πολλά από αυτά τα εξωτικά κουνούπια μεταφέρονται μέσω ανθρώπων που ταξιδεύουν πολύ. Επιβιώνουν για κάποιο διάστημα και μετά εξαφανίζονται, συνήθως μετά το χειμώνα. Σε έρευνα που έγινε στην Γερμανία, από τα 75.000 κουνούπια που συνελέγησαν σε περισσότερες από 55 διαφορετικές περιοχές, εντοπίστηκαν και πολλά "εξωτικά" κουνούπια.

Οι ειδικοί θεωρούν ότι η αύξηση του αριθμού των νοσημάτων που μεταδίδονται από τους διαβιβαστές, σχετίζεται άμεσα με την αυξημένη κινητικότητα των ανθρώπων την εποχή της παγκοσμιοποίησης. Αν και τα τελευταία χρόνια παρατηρείται σημαντική αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων και στην Ευρώπη, το κύριο βάρος, συνεχίζουν να το επωμίζονται οι χώρες του νότου. Kατά κύριο λόγο πλήττονται οι φτωχότερες πληθυσμιακές ομάδες του κόσμου. Αυτή είναι η ιδιαιτερότητα των νοσημάτων αυτών. Πλήττουν τους πιο φτωχούς ανθρώπους.

Περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι, κυρίως παιδιά, χάνουν κάθε χρόνο τη ζωή τους από ασθένειες όπως η ελονοσία ή ο κίτρινος πυρετός. Για ορισμένες από τις ασθένειες αυτές υπάρχουν εν τω μεταξύ εμβόλια, ενώ για άλλες, όπως η ελονοσία, αποτελεσματικά φάρμακα. Συχνά όμως τα φάρμακα βοηθούν μόνον στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων.

Το νόσημα με την ταχύτερη εξάπλωση στον κόσμο είναι ο δάγκειος πυρετός. Η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας αλλά και ο Διεθνής Ερυθρός Σταυρός προειδοποιούν για τις συνέπειες της ραγδαίας εξάπλωσης του νοσήματος, χαρακτηρίζοντάς το «σιωπηλό κίνδυνο». Σύμφωνα με τον ΠΟΥ πάντως, η ατομική υγιεινή παραμένει ο καλύτερος και αποτελεσματικότερος τρόπος πρόληψης. Σε κάθε περίπτωση όμως είναι ανεπίτρεπτο τον 21ο αιώνα να πεθαίνει κανείς από το τσίμπημα ενός κουνουπιού.

premium.paratiritis
http://www.iatronet.gr/ygeia/loimwdeis-nosoi/article/31074/koynoypia-poies-astheneies-metadidoyn.html

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τριπλή δόση νάρκωσης στο αίμα της 15χρονης που πέθανε μετά από επίσκεψη σε οδοντίατρο

Σοκ έχει προκαλέσει ο ξαφνικός θάνατος μίας 15χρονης βορειοηπειρώτισσας που ζούσε στα Γιάννενα, πριν από μερικούς μήνες σε νοσοκομείο της Αλβανίας. Η 15χρονη έχασε ξαφνικά τη ζωή του έπειτα από επίσκεψη σε οδοντίατρο στους Αγίους Σαράντα. Ο πατέρας της μικρής είχε ζητήσει να γίνει ιατροδικαστική πραγματογνωμοσύνη και στην Ελλάδα καθώς δεν μπορούσε να δεχθεί την έκθεση ιατροδικαστή στην Αλβανία που έδειχνε ως αιτία θανάτου της 15χρονης κόρης του την εσωτερική αιμορραγία. Σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία απο την ιατροδικαστική έκθεση που έγινε στην Ελλάδα κατόπιν αιτήματος του πατέρα, στο αίμα της 15χρονης εντοπίστηκε τριπλάσια ποσότητα φαρμάκου νάρκωσης από τα επιτρεπόμενα όρια. «Στο αίμα του παιδιού μου, δύο ώρες πριν πεθάνει βρέθηκαν 13.6 mg/ml φαρμάκου ύπνωσης την ώρα που το επιτρεπτό όριο είναι στα 2-5 mg/ml, ανάλογα με την ηλικία και τα κιλά του καθενός. Θα συνεχίσω να αναζητώ την αλήθεια για το τι έκαναν στο παιδί μου ακόμη και αν οι αρμόδιοι στην Αλβανία προσ...

Οι 9 Θαυματουργές Χρήσεις της Ασπιρίνης που Σίγουρα ΔΕΝ γνωρίζεις!

Δείτε παρακάτω τις 9 φαρμακευτικές και μη, χρήσεις ″έκπληξη″ της ασπιρίνης: 1. Θεραπεία για τα τσιμπήματα των εντόμων : Διαλύστε μία ασπιρίνη σε νερό και ψεκάστε το παραπάνω μείγμα στο σημείο που είναι το τσίμπημα κουνουπιού ή μέλισσας. Αφήστε το διάλυμα για μερικά λεπτά μέχρι η φαγούρα και ο ερεθισμός να υποχωρήσουν. 2. Λευκαντικό για τα χέρια : Για να απαλλαγείτε από τους κίτρινους λεκέδες του τσιγάρου ή τις καφές κηλίδες στα χέρια, σπάστε 2-3 δισκία και αναμείξτε τα με λεμόνι. Απλώστε στους αντιαισθητικούς λεκέδες που υπάρχουν στις άκρες των δακτύλων, επαναλάβετε σε τακτά χρονικά διαστήματα και γρήγορα θα εξαφανιστούν. 3. Θεραπεία ακμής : Σπάστε δύο-τρία δισκία και αναμείξτε τα με μικρή ποσότητα νερού. Απλώστε το μείγμα στα σπυράκια, αφήστε 2-3 λεπτά και ξεπλύνετε. Τα σπυράκια θα ξεραθούν και θα εξαφανιστούν γρηγορότερα. 4. Αντί-μυκητιασικό βελτιωτικό εδάφους: Για να καταπολεμήσετε τους μύκητες του εδάφους και τα ζιζάνια, διαλύστε ένα δισκίο ασπιρίνης σε ...

Συγκρούσεις - Από την ματαίωση των προσδοκιών μας στην ουσιαστική επικοινωνία

Οι διαφωνίες και οι συγκρούσεις είναι μέρος της ζωής μας, των σχέσεων μας και τελικά μέρος του εαυτού μας. Ακόμα και αυτή τη στιγμή μπορεί να βιώνουμε μία εσωτερική σύγκρουση σκεπτόμενοι αν θέλουμε να συνεχίσουμε να διαβάζουμε αυτό το κείμενο ή όχι. Πότε όμως η διαφωνία εξελίσσεται σε σύγκρουση και κατά πόσο φωτίζει κάποιες σκοτεινές πλευρές της προσωπικότητας μας, μίας σχέσης ή μίας κοινωνίας; Η διαφωνία αναφέρεται κυρίως σε μία διαφορά απόψεων, σε μία ασυμφωνία προσέγγισης ανάμεσα σε δύο πλευρές. Η σύγκρουση όμως είναι κάτι παραπάνω από απλή ασυμφωνία και αποτελεί ένα επίμονο θέμα προστριβής το οποίο έχει διάρκεια. Αφού λοιπόν παραμένει για καιρό, μπορεί να αλλάζει μορφές και να εξελίσσεται προκαλώντας πολλά προβλήματα τα οποία συνιστούν εκφάνσεις του ίδιου ζητήματος. Από αυτή την άποψη η σύγκρουση αντιμετωπίζεται ως μία διαδικασία και έχει 3 ποιοτικές διαβαθμίσεις Α) Η προοπτική να προκύψει σύγκρουση υπάρχει όταν 2 πλευρές έρχονται αντιμέτωπες με δύο ή περισσ...