Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Οι κίνδυνοι του καλοκαιριού για τους διαβητικούς


Οι διαβητικοί ασθενείς κινδυνεύουν πιο πολύ να παρουσιάσουν θερμική εξάντληση και στη συνέχεια θερμοπληξία. Πρέπει να είναι ενήμεροι των κινδύνων, που δημιουργεί για αυτούς το καλοκαίρι με τις ψηλές θερμοκρασίες και την υγρασία. Η αφυδάτωση, η θερμοπληξία και η απορρύθμιση του διαβήτη τους είναι κίνδυνοι που καραδοκούν.

Οι διαβητικοί ασθενείς κινδυνεύουν πιο πολύ να παρουσιάσουν θερμική εξάντληση και στη συνέχεια θερμοπληξία.
Οι ψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού δημιουργούν κίνδυνους για όλους. Όταν μάλιστα, μαζί με τις ψηλές θερμοκρασίας, υπάρχουν ταυτόχρονα και ψηλά επίπεδα υγρασίας, τα προβλήματα επιδεινώνονται.

Οι ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού κινδυνεύουν πιο πολύ από τις ψηλές θερμοκρασίες και την αυξημένη υγρασία στην ατμόσφαιρα.

Η θερμική εξάντληση και στη συνέχεια η θερμοπληξία είναι σοβαρές καταστάσεις που δημιουργούνται όταν ο οργανισμός του διαβητικού παράγει περισσότερη θερμοκρασία, από όση μπορεί να αποβάλλει.
Η έκθεση για μεγάλο χρονικό διάστημα σε ψηλές θερμοκρασίες και η ανεπαρκής πρόσληψη υγρών οδηγούν σε θερμική εξάντληση, που συνοδεύεται, από τα ακόλουθα:

- Κούραση, πονοκέφαλος, ναυτία, ζαλάδες.
- Γρήγορος και αδύνατος καρδιακός παλμός (σφυγμός), πτώση της αρτηριακής πίεσης, ιδιαίτερα όταν ο ασθενής σηκώνεται.
- Κρύο και υγρό δέρμα και ανατριχίλες, έντονη εφίδρωση.
- Μυϊκές κράμπες.

Η θερμοπληξία χαρακτηρίζεται από τα εξής σημεία:
-  Ο καρδιακός παλμός είναι γρήγορος.
-  Το δέρμα γίνεται κόκκινο, ζεστό και ξηρό, λόγω του ότι δεν υπάρχει πλέον εφίδρωση.
-  Αύξηση σε πολύ ψηλά επίπεδα της θερμοκρασίας του σώματος, άνω των 39,5 βαθμών Κελσίου.

Τα συμπτώματα σε ασθενή με θερμοπληξία περιλαμβάνουν:
-  Ρυθμικό πονοκέφαλο.
-  Ζάλη, ναυτία, αναγούλες, αδυναμία.
-  Σύγχυση, αναστάτωση, αποπροσανατολισμό, απώλεια συνείδησης και συγκοπή (λιποθυμία).
-  Κώμα.

Οι διαβητικοί πρέπει να γνωρίζουν για την πρόληψη της θερμοπληξίας:
-  Να πίνουν άφθονα υγρά, για αποφυγή της αφυδάτωσης.
-  Να αποφεύγουν το αλκοόλ, διότι επηρεάζει την ικανότητα του σώματος να ρυθμίζει ορθά τη θερμοκρασία του.
-  Να περιορίζουν την κατανάλωση καφέ, διότι αυξάνει τη διούρηση.
-  Να επιλέγουν τη σκιά και τους χώρους με κλιματισμό.
-  Να προσαρμόζουν την ενδυμασία τους και να φορούν ελαφριά ρούχα, ανοικτού χρώματος.
-  Να προγραμματίζουν με προσοχή τις δραστηριότητες, ιδιαίτερα αυτές που είναι έξω σε ανοικτούς χώρους.
-  Να ρωτούν το γιατρό τους, εάν κάποιο από τα φάρμακα, που παίρνουν αυξάνει τον κίνδυνο αφυδάτωσης ή θερμοπληξίας (ψυχοτρόπα φάρμακα, όπως αλοπεριδόλη και χλωρπρομαζίνη, φάρμακα κατά της νόσου Πάρκινσον, που μειώνουν την εφίδρωση και ηρεμιστικά, όπως οι φαινοθειαζίνες και οι βουτυροφαινόνες).

Εάν νιώθουν, ότι επηρεάζονται από τη ζέστη, μπορεί να κάνουν ένα κρύο ντους και να περιορίζονται σε χώρους με κανονική θερμοκρασία με ανεμιστήρες ή κλιματιστικά.
Να ελέγχουν με προσοχή και επιμέλεια τη γλυκόζη στο αίμα τους. Οι διακυμάνσεις της γλυκόζης αίματος μπορεί να είναι μεγαλύτερο πρόβλημα όταν υπάρχουν ψηλές θερμοκρασίες.


medlook

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τριπλή δόση νάρκωσης στο αίμα της 15χρονης που πέθανε μετά από επίσκεψη σε οδοντίατρο

Σοκ έχει προκαλέσει ο ξαφνικός θάνατος μίας 15χρονης βορειοηπειρώτισσας που ζούσε στα Γιάννενα, πριν από μερικούς μήνες σε νοσοκομείο της Αλβανίας. Η 15χρονη έχασε ξαφνικά τη ζωή του έπειτα από επίσκεψη σε οδοντίατρο στους Αγίους Σαράντα. Ο πατέρας της μικρής είχε ζητήσει να γίνει ιατροδικαστική πραγματογνωμοσύνη και στην Ελλάδα καθώς δεν μπορούσε να δεχθεί την έκθεση ιατροδικαστή στην Αλβανία που έδειχνε ως αιτία θανάτου της 15χρονης κόρης του την εσωτερική αιμορραγία. Σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία απο την ιατροδικαστική έκθεση που έγινε στην Ελλάδα κατόπιν αιτήματος του πατέρα, στο αίμα της 15χρονης εντοπίστηκε τριπλάσια ποσότητα φαρμάκου νάρκωσης από τα επιτρεπόμενα όρια. «Στο αίμα του παιδιού μου, δύο ώρες πριν πεθάνει βρέθηκαν 13.6 mg/ml φαρμάκου ύπνωσης την ώρα που το επιτρεπτό όριο είναι στα 2-5 mg/ml, ανάλογα με την ηλικία και τα κιλά του καθενός. Θα συνεχίσω να αναζητώ την αλήθεια για το τι έκαναν στο παιδί μου ακόμη και αν οι αρμόδιοι στην Αλβανία προσ...

Οι 9 Θαυματουργές Χρήσεις της Ασπιρίνης που Σίγουρα ΔΕΝ γνωρίζεις!

Δείτε παρακάτω τις 9 φαρμακευτικές και μη, χρήσεις ″έκπληξη″ της ασπιρίνης: 1. Θεραπεία για τα τσιμπήματα των εντόμων : Διαλύστε μία ασπιρίνη σε νερό και ψεκάστε το παραπάνω μείγμα στο σημείο που είναι το τσίμπημα κουνουπιού ή μέλισσας. Αφήστε το διάλυμα για μερικά λεπτά μέχρι η φαγούρα και ο ερεθισμός να υποχωρήσουν. 2. Λευκαντικό για τα χέρια : Για να απαλλαγείτε από τους κίτρινους λεκέδες του τσιγάρου ή τις καφές κηλίδες στα χέρια, σπάστε 2-3 δισκία και αναμείξτε τα με λεμόνι. Απλώστε στους αντιαισθητικούς λεκέδες που υπάρχουν στις άκρες των δακτύλων, επαναλάβετε σε τακτά χρονικά διαστήματα και γρήγορα θα εξαφανιστούν. 3. Θεραπεία ακμής : Σπάστε δύο-τρία δισκία και αναμείξτε τα με μικρή ποσότητα νερού. Απλώστε το μείγμα στα σπυράκια, αφήστε 2-3 λεπτά και ξεπλύνετε. Τα σπυράκια θα ξεραθούν και θα εξαφανιστούν γρηγορότερα. 4. Αντί-μυκητιασικό βελτιωτικό εδάφους: Για να καταπολεμήσετε τους μύκητες του εδάφους και τα ζιζάνια, διαλύστε ένα δισκίο ασπιρίνης σε ...

Συγκρούσεις - Από την ματαίωση των προσδοκιών μας στην ουσιαστική επικοινωνία

Οι διαφωνίες και οι συγκρούσεις είναι μέρος της ζωής μας, των σχέσεων μας και τελικά μέρος του εαυτού μας. Ακόμα και αυτή τη στιγμή μπορεί να βιώνουμε μία εσωτερική σύγκρουση σκεπτόμενοι αν θέλουμε να συνεχίσουμε να διαβάζουμε αυτό το κείμενο ή όχι. Πότε όμως η διαφωνία εξελίσσεται σε σύγκρουση και κατά πόσο φωτίζει κάποιες σκοτεινές πλευρές της προσωπικότητας μας, μίας σχέσης ή μίας κοινωνίας; Η διαφωνία αναφέρεται κυρίως σε μία διαφορά απόψεων, σε μία ασυμφωνία προσέγγισης ανάμεσα σε δύο πλευρές. Η σύγκρουση όμως είναι κάτι παραπάνω από απλή ασυμφωνία και αποτελεί ένα επίμονο θέμα προστριβής το οποίο έχει διάρκεια. Αφού λοιπόν παραμένει για καιρό, μπορεί να αλλάζει μορφές και να εξελίσσεται προκαλώντας πολλά προβλήματα τα οποία συνιστούν εκφάνσεις του ίδιου ζητήματος. Από αυτή την άποψη η σύγκρουση αντιμετωπίζεται ως μία διαδικασία και έχει 3 ποιοτικές διαβαθμίσεις Α) Η προοπτική να προκύψει σύγκρουση υπάρχει όταν 2 πλευρές έρχονται αντιμέτωπες με δύο ή περισσ...