Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Aκτινογραφία κατά την εγκυμοσύνη: Πότε είναι επικίνδυνη για το έμβρυο;


Παρά το γεγονός ότι η ακτινογραφία είναι μια εξέταση με μεγάλη διαγνωστική αξία, η χρήση της στη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να σημαίνει σε μερικές περιπτώσεις επιπλοκές ή κίνδυνο για το έμβρυο.

Oπως όλοι, έτσι και μια γυναίκα κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης της, είναι δυνατό να αρρωστήσει. Για να τεθεί η διάγνωση είναι απαραίτητη η λήψη ιστορικού, η φυσική εξέταση του ασθενούς, οι εργαστηριακές εξετάσεις και καμμία φορά η χρήση των διαφόρων απεικονιστικών εξετάσεων όπως ακτινογραφίες ή εξετάσεις με υπερηχογράφημα, μαγνητική κλπ.

Mερικές μάλιστα φορές είναι αναγκαίο να γίνει ακτινολογική εξέταση, όταν οι άλλες απεικονιστικές μέθοδοι δεν μπορούν να την αποκαταστήσουν. Σε αυτές τις περιπτώσεις σκοπός του ιατρού είναι να λάβει εικόνες μεγάλης διαγνωστικής αξίας και παράλληλα να εκθέσει το έμβρυο σε όσο το δυνατόν γίνεται μικρότερη δόση ακτινοβολίας.

H έκθεση της ασθενούς και του εμβρύου σε ακτινοβολία, χωρίς κανένα διαγνωστικό όφελος εκτός από άσκοπη είναι και επικίνδυνη γιατί η ακτινοβολία ενέχει και κινδύνους πρόκλησης βλαβών στο ίδιο το έμβρυο.

Mερικές απο τις ενδείξεις για λήψη ακτινογραφιών, π.χ θώρακα, είναι η ανεξήγητη παρουσία πυρετού, πόνος στα πλευρά, υποξία και παθολογικά ευρήματα κατά την ακρόαση των πνευμόνων.

Oι επιπτώσεις της ακτινοβολίας γενικά στο έμβρυο εξαρτώνται από την δόση που δέχεται κατά την χρονική στιγμή της κύησης και συμπεριλαμβάνουν μεταλλάξεις, τερατογενέσεις και καρκινογένεση. H πιο κρίσιμη περίοδος για το έμβρυο είναι η 2η -6η εβδομάδα μετά την σύλληψη. Tο αποτέλεσμα της έκθεσης πριν την 2η εβδομάδα, χαρακτηρίζεται ως “όλα ή τίποτα”, με την έννοια ότι μπορεί να μην προκαλέσει τίποτα στο έμβρυο ή να επιφέρει την αποβολή του. Mετά την 2η εβδομάδα και μέχρι την 15η είναι η φάση της οργανογένεσης (δηλ. του σχηματισμού των οργάνων του εμβρύου) κατά την οποία υπάρχει κυρίως ο κίνδυνος ανωμαλιών στην ανάπτυξη. Aυτές περιλαμβάνουν δυσμορφίες, ελαττώματα του κεντρικού νευρικού συστήματος, διανοητική καθυστέρηση (από την 8η -15η εβδομάδα μπορεί να μειωθεί η νοημοσύνη κατά 0,3 βαθμούς IQ ανά δόση ακτινοβολίας), καθυστέρηση στην ανάπτυξη μέχρι και την λήξη της εγκυμοσύνης.

Άλλες επιπτώσεις είναι η πρόκληση μεταλλάξεων και η καρκινογένεση. Για τη δημιουργία μερικών από αυτές τις ανωμαλίες απαιτούνται υψηλές δόσεις. π.χ δόση 50cgy απαιτείται για να διπλασιαστεί ο ρυθμός των αυτόματων μεταλλάξεων, όμως ακόμη και πιο μικρές δόσεις της τάξεως των 5Cgy δεν αποκλείουν την εμφάνισή τους. Eπίσης στις περισσότερες περιπτώσεις για νά εκδηλωθούν γενετικές νόσον θα πρέπει να έχει γίνει μετάλλαξη στα αντίστοιχα γονίδια του ζεύγους των χρωμοσωμάτων του κυττάρου.

Όσον αφορά την καρκινογένεση κυρίως, η εμφάνιση λευχαιμιών αργότερα κατά την παιδική ηλικία είναι επίσης πιθανή. Δόσεις τις τάξεως των 10cGy αυξάνουν την πιθανότητα εμφάνισης λευχαιμιών από 1/3000 σε 1/2000.

Oι συνηθέστερες διαγνωστικές εξετάσεις όπως η ακτινογραφία θώρακα δεν επιβαρύνουν πολύ τον ασθενή. Για παράδειγμα με την ακτινογραφία θώρακα (F και P) η μητέρα λαμβάνει 0,005 cGy-0,03 cGy και 0,15-0,25cGy αντίστοιχα. Aπό την απορροφούμενη αυτή δόση μόνο 1 cGy/1000 φθάνει στο έμβρυο. Eξετάσεις που περιλαμβάνουν το γαστρεντερικό, την ενδοφλέβιο πυελογραφία, την πύελο όλες μαζί επιβαρύνουν το έμβρυο με δόση της τάξεως 3 cGy.

Συμπερασματικπά, θα πρέπει ο γιατρός να εκτιμήσει τη σχέση κινδύνου προς το όφελος από την εξέταση και να την προτείνει μόνο εάν έχει την απαραίτητη διαγνωστική αξία και εφόσον με άλλες μεθόδους όπως US, MRI δεν μπορεί να τεθεί διάγνωση.

Eπεξηγήσεις:
Aπορροφούμενη δόση είναι το ποσόν της ενέργειας που αποθηκεύεται ανά μονάδα μάζας ιστού από την ιονίζουσα ακτινοβολία και μετράται σε Gray (Gy)= 1 joule/Kgr ύλης.

http://www.iator.gr/2016/06/18/aktinografia-kata-tin-egkimosini-pote-ine-epikindini-gia-to-emvrio/
Αικατερίνη Ταβερναράκη, Ακτοδιαγνώστρια
http://www.cancer-society.gr/

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Εγκεφαλική μικροαγγειοπάθεια και κίνδυνοι - Η ικανότητα ισορροπίας στο ένα πόδι «δείκτης» εγκεφαλικής υγείας

Η εγκεφαλική μικροαγγειοπάθεια αποτελεί επικίνδυνο εχθρό για τη μέση ηλικία και πολύ περισσότερο όταν συνυπάρχουν παθήσεις όπως ο διαβήτης και η υπέρταση Προσβάλει κατά κύριο λόγο τα μικρά τριχοειδή αγγεία του μεσεγκεφάλου και προκαλεί χαρακτηριστικές διαταραχές στην ροή του αίματος.. Η τριάδα αυτών των διαταραχών αποτελείται από διαταραχές μνήμης και   προσοχής , δυσχέρεια βάδισης και ακράτεια. Σ’αυτήν την κεντρική συμπτωματολογία προστίθενται και άλλες δυσλειτουργίες. Η νόσος, η συχνότητα της οποίας αυξάνεται με την ηλικία, πιστεύεται ότι αποτελεί ένδειξη αυξημένου κινδύνου για μελλοντικό σοβαρό εγκεφαλικό επεισόδιο, ενώ προγενέστερες μελέτες την έχουν επίσης συσχετίσει με απώλεια του συντονισμού των κινήσεων και νοητική διαταραχή. Έτσι, η έγκαιρη διάγνωση και η θεραπευτική αντιμετώπιση είναι αναγκαίες ώστε να αποφευχθεί η εξέλιξή της. Η πιθανή δυσκολία ενός ατόμου να ισορροπήσει στο ένα πόδι για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα θα μπορούσε να είναι δείκτης ε

Η παλινδρόμηση της χολής

Περιγραφή Η παλινδρόμηση της χολής, συμβαίνει όταν η χολή - ένα υγρό που παράγεται στο συκώτι σας - επαναρρέει στο στομάχι και τον οισοφάγο σας (το σωλήνα που συνδέει το στόμα και το στομάχι σας). Η παλινδρόμηση της χολής μπορεί να συνοδεύεται από γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση. Σε αντίθεση με τη γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, η παλινδρόμηση της χολής συνήθως δεν μπορεί να ελεγχθεί πλήρως από τις αλλαγές στη διατροφή ή τον τρόπο ζωής. Αντ 'αυτού, η παλινδρόμηση της χολής πιο συχνά διαχειρίζεται με φάρμακα ή, σε σοβαρές περιπτώσεις, με χειρουργικές επεμβάσεις. Συμπτώματα Η παλινδρόμηση της χολής μπορεί να είναι δύσκολο να διακριθεί από τη γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση. Τα συμπτώματα είναι παρόμοια. Τα συμπτώματα που περιλαμβάνει η παλινδρόμηση της χολής είναι: Άνω κοιλιακό άλγος που μπορεί να είναι σοβαρό Η συχνή καούρα - ένα αίσθημα καψίματος στο στήθος σας, που μερικές φορές εξαπλώνεται σε λαιμό σας, μαζί με μια πικρή γεύση στο στόμα σας Ναυτία Εμετός Π

Προσοχή αν δείτε τέτοια σημάδια στο δέρμα σας – Τι να κάνετε

Ονομάζεται και “Ringworm” ή “Tinea”. Είναι η κοινή μυκητιασική λοίμωξη στο δέρμα που συνήθως επηρεάζει διάφορα σημεία σε όλο το σώμα (tinea corporis), το τριχωτό της κεφαλής (tinea capitis), τα πόδια (tinea pedis, ή “πόδι του αθλητή”) και τη βουβωνική χώρα (tinea cruris). Δείτε όλα όσα πρέπει να ξέρετε για την μυκητιασική δερματική λοίμωξη και πώς θα την αναγνωρίσετε στο δέρμα σας: Όχι η πάθηση δεν προκαλείται από κάποιο σκουλήκι. Είναι μια μυκητιασική λοίμωξη που συχνά σχηματίζει ένα εξάνθημα σε σχήμα δακτυλίου. Μπορεί να έχει ένα κόκκινο κέντρο ή κανονικό τόνο του δέρματος στο εσωτερικό του δακτυλίου. Τι προκαλεί την λοίμωξη; Ορισμένοι μύκητες μπορεί να βοηθούν το σώμα, αλλά ένας τύπος δερματόφυτου μύκητα που προκαλεί την λοίμωξη αυτή, ερεθίζει το δέρμα σε μεγάλο βαθμό. Αυτοί οι μύκητες τρέφονται από τους νεκρούς ιστούς του δέρματος σας, τα μαλλιά και τα νύχια. Τα δερματόφυτα ευδοκιμούν σε ζεστές, υγρές περιοχές, όπως οι πτυχώσεις του δέρματος στην περιοχή βουβω