Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ποιες τροφές βοηθούν τον εγκέφαλο να «αντισταθεί» στην κατάθλιψη


Η καλή φυσική κατάσταση, τα χαμηλά επίπεδα χοληστερόλης και το σωστό σωματικό βάρος δεν εγγυώνται απαραίτητα καλή υγεία.
Για να είμαστε υγιείς, πρέπει να νιώθουμε καλά τόσο σωματικά όσο και ψυχικά.
Μία από τις πλέον διαδεδομένες ψυχικές διαταραχές είναι η κατάθλιψη. Χαρακτηρίζεται από την κακή διάθεση, την έλλειψη ενδιαφέροντος για ευχάριστες δραστηριότητες, την αισθητή απώλεια βάρους ή αύξηση του βάρους, την κόπωση, τη δυσκολία συγκέντρωσης και τις αρνητικές σκέψεις, με τα συμπτώματα να διαρκούν αρκετές εβδομάδες ή και μήνες. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η κατάθλιψη θεωρείται απειλητική για τη ζωή, καθώς ο πάσχων ενδέχεται να ταλαιπωρείται από αυτοκτονικές σκέψεις.

Σημαντικός είναι ο όγκος επιστημονικών δεδομένων που υποδεικνύουν ότι η καλή ψυχολογία αποτελεί παράγοντα προστασίας από σωματικές ασθένειες. Πρόκειται βέβαια για ένα φαύλο κύκλο, καθώς η κακή ψυχική κατάσταση μπορεί να οδηγήσει σε σωματικές εκδηλώσεις, οι οποίες με τη σειρά τους πυροδοτούν περισσότερα αρνητικά συναισθήματα κ.ο.κ.
Παράλληλα, τα τελευταία χρόνια οι επιστήμονες έχουν στρέψει το ενδιαφέρον τους στο ρόλο της διατροφής στην πρόληψη ή την αντιμετώπιση των ψυχικών διαταραχών.

Τροφές που υπάρχουν (ή τουλάχιστον πρέπει να υπάρχουν) σε κάθε σπίτι, όπως τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά και η ζουμερή τομάτα, επηρεάζουν θετικά τη «χημεία» του ανθρώπινου εγκεφάλου, ενισχύοντας τις άμυνές του ενάντια στην κατάθλιψη. Οι ειδικοί έχουν διαπιστώσει ότι ακόμη και η... αρωματοθεραπεία με μπαχαρικά έχει θετική επίδραση στη διάθεσή μας.
Η καθημερινή κατανάλωση σημαντικής ποσότητας λαχανικών μπορεί να μειώσει τις πιθανότητες κατάθλιψης σε ποσοστό έως και 62%. Μελέτη που δημοσιεύθηκε παλαιότερα στην επιθεώρηση Nutritional Neuroscience υπέδειξε ότι η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών μπορεί να αποτελέσει ένα μη επεμβατικό, φυσικό και οικονομικά αποδοτικό θεραπευτικό μέσο που προωθεί την υγεία του εγκεφάλου.

Μια παραδοσιακή προσέγγιση των υποκείμενων αιτιών της κατάθλιψης (monoamine theory) υποδεικνύει ότι η ψυχική διαταραχή προκύπτει λόγω χημικής ανισορροπίας στον εγκέφαλο. Τα δισεκατομμύρια νεύρα του εγκεφάλου επικοινωνούν μεταξύ τους μέσω χημικών ουσιών που ονομάζονται νευροδιαβιβαστές. Επειδή δεν «ακουμπούν» το ένα το άλλο, τα νευρικά κύτταρα χρειάζονται τους νευροδιαβιβαστές ώστε να γεφυρώνουν τις αποστάσεις που τα χωρίζουν. Μια σημαντική κλάση νευροδιαβιβαστών είναι οι μονοαμίνες (σεροτονίνη, ντοπαμίνη κ.α.), οι οποίες ελέγχονται από ένα ένζυμο που ονομάζεται μονοαμινοξειδάση (ΜΑΟ). Ο ρόλος της μονοαμινοξειδάσης είναι να διασπά την περίσσεια μονοαμινών.
Στα άτομα που διαγιγνώσκονται με κατάθλιψη, τα επίπεδα της μονοαμινοξειδάσης είναι συχνά ανεβασμένα. Βάσει της διαπίστωσης αυτής, έχει προταθεί η θεωρία ότι η κατάθλιψη ενδέχεται να προκύπτει λόγω υπερβολικής μείωσης των μονοαμινών-νευροδιαβιβαστών, επειδή εξουδετερώνονται από τις μεγάλες ποσότητες μονοαμινοξειδάσης.

Αρκετά προϊόντα της φύσης, όπως το μήλο, τα μούρα, το σταφύλι, το κρεμμύδι και το πράσινο τσάι περιέχουν φυτικά συστατικά που μπλοκάρουν το ένζυμο ΜΑΟ ώστε να μην «κατατρώει» τους πολύτιμους νευροδιαβιβαστές. Αντίστοιχη επίδραση παρατηρείται και από μπαχαρικά όπως το γαρίφαλο, η ρίγανη, η κανέλα και το μοσχοκάρυδο.
Οι ειδικοί εκτιμούν ότι για να παρατηρηθεί σημαντική επίδραση στην ψυχική υγεία μέσω της διατροφής, πρέπει η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών να φτάνει τις 7 μερίδες ημερησίως.


http://www.onmed.gr/ygeia-psyhikh/item/340897-poies-trofes-voithoyn-ton-egkefalo-na-antistathei-stin-katathlipsi

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τριπλή δόση νάρκωσης στο αίμα της 15χρονης που πέθανε μετά από επίσκεψη σε οδοντίατρο

Σοκ έχει προκαλέσει ο ξαφνικός θάνατος μίας 15χρονης βορειοηπειρώτισσας που ζούσε στα Γιάννενα, πριν από μερικούς μήνες σε νοσοκομείο της Αλβανίας. Η 15χρονη έχασε ξαφνικά τη ζωή του έπειτα από επίσκεψη σε οδοντίατρο στους Αγίους Σαράντα. Ο πατέρας της μικρής είχε ζητήσει να γίνει ιατροδικαστική πραγματογνωμοσύνη και στην Ελλάδα καθώς δεν μπορούσε να δεχθεί την έκθεση ιατροδικαστή στην Αλβανία που έδειχνε ως αιτία θανάτου της 15χρονης κόρης του την εσωτερική αιμορραγία. Σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία απο την ιατροδικαστική έκθεση που έγινε στην Ελλάδα κατόπιν αιτήματος του πατέρα, στο αίμα της 15χρονης εντοπίστηκε τριπλάσια ποσότητα φαρμάκου νάρκωσης από τα επιτρεπόμενα όρια. «Στο αίμα του παιδιού μου, δύο ώρες πριν πεθάνει βρέθηκαν 13.6 mg/ml φαρμάκου ύπνωσης την ώρα που το επιτρεπτό όριο είναι στα 2-5 mg/ml, ανάλογα με την ηλικία και τα κιλά του καθενός. Θα συνεχίσω να αναζητώ την αλήθεια για το τι έκαναν στο παιδί μου ακόμη και αν οι αρμόδιοι στην Αλβανία προσ...

Συγκρούσεις - Από την ματαίωση των προσδοκιών μας στην ουσιαστική επικοινωνία

Οι διαφωνίες και οι συγκρούσεις είναι μέρος της ζωής μας, των σχέσεων μας και τελικά μέρος του εαυτού μας. Ακόμα και αυτή τη στιγμή μπορεί να βιώνουμε μία εσωτερική σύγκρουση σκεπτόμενοι αν θέλουμε να συνεχίσουμε να διαβάζουμε αυτό το κείμενο ή όχι. Πότε όμως η διαφωνία εξελίσσεται σε σύγκρουση και κατά πόσο φωτίζει κάποιες σκοτεινές πλευρές της προσωπικότητας μας, μίας σχέσης ή μίας κοινωνίας; Η διαφωνία αναφέρεται κυρίως σε μία διαφορά απόψεων, σε μία ασυμφωνία προσέγγισης ανάμεσα σε δύο πλευρές. Η σύγκρουση όμως είναι κάτι παραπάνω από απλή ασυμφωνία και αποτελεί ένα επίμονο θέμα προστριβής το οποίο έχει διάρκεια. Αφού λοιπόν παραμένει για καιρό, μπορεί να αλλάζει μορφές και να εξελίσσεται προκαλώντας πολλά προβλήματα τα οποία συνιστούν εκφάνσεις του ίδιου ζητήματος. Από αυτή την άποψη η σύγκρουση αντιμετωπίζεται ως μία διαδικασία και έχει 3 ποιοτικές διαβαθμίσεις Α) Η προοπτική να προκύψει σύγκρουση υπάρχει όταν 2 πλευρές έρχονται αντιμέτωπες με δύο ή περισσ...

Πράσινα κόπρανα: Να ανησυχήσω ή όχι;

Ανδιαπιστώσετε ότι τα κόπρανά σας είναι πράσινα, πιθανότατα να θορυβηθείτε. Όμως, το περίεργο αυτό χρώμα, δεν αποτελεί απαραίτητα αιτία ανησυχίας. Το χρώμα των κενώσεων σας είναι συχνά μια αντανάκλαση του τι τρώτε. Το πράσινο χρώμα ενδεχομένως να οφείλεται στην κατανάλωση πολλών πράσινων λαχανικών, όπως το σπανάκι και το μπρόκολο, καθώς αυτές οι τροφές περιέχουν μεγάλες ποσότητες μιας πράσινης χρωστικής ουσίας, της χλωροφύλλης. Άλλες διατροφικές πιθανές αιτίες είναι η λήψη συμπληρωμάτων σιδήρου και χρωματισμένα με πράσινο τρόφιμα, όπως ορισμένα μίγματα αρωματισμένων ποτών, γρανίτες και κερασάκια τουρτών γενεθλίων,. Η χολή, το κίτρινο-πράσινο πεπτικό υγρό που εκκρίνεται από το ήπαρ και αποθηκεύεται στη χοληδόχο κύστη, μπορεί επίσης να ευθύνεται για τα πράσινα κόπρανα. «Το φυσιολογικό χρώμα των κοπράνων είναι καφέ. Η παρουσία της χολερυθρίνης στη χολή ευθύνεται για το χρώμα των κοπράνων. Διαταραχές στη χολερυθρίνη είναι δυνατόν να χρωματίσουν τα κόπ...