Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Κι όμως, υπάρχει η θετική πλευρά στα αρνητικά συναισθήματα


Σήμερα θα μιλήσουμε για την αξία κάποιων «παρεξηγημένων» από πολλούς συναισθημάτων. Είναι εντυπωσιακό ότι ενώ ποτέ κανένας δεν μπαίνει σε δεύτερες σκέψεις όταν νιώθει χαρά, αγάπη, πάθος, ή αισιοδοξία, οι περισσότεροι ανάμεσά μας προβληματιζόμαστε εκτενώς όταν βιώνουμε συναισθήματα που αντιλαμβανόμαστε ως «αρνητικά».

Στην εποχή της θετικής σκέψης και των αποφθεγματικών “stay calm and…”, συναισθήματα όπως η θλίψη, ο θυμός, η ζήλεια, ο φόβος, και το άγχος είναι όχι μόνο ανεπιθύμητα αλλά επιπλέον θεωρούνται σημάδι αδυναμίας και ανεπάρκειας για αυτούς που τα βιώνουν. Κι όμως, όσο καλό είναι το να καλλιεργούμε τα θετικά μας συναισθήματα, εξίσου χρήσιμο είναι να παραμένουμε σε επαφή και με αυτά που μας είναι δυσάρεστα. Άλλωστε, ο βασικός λόγος που ο άνθρωπος έχει εξοπλιστεί με συναισθήματα είναι για να μπορεί να αξιολογεί τις εμπειρίες του.
Τα δυσάρεστα ή αλλιώς «αρνητικά» συναισθήματα μας υπενθυμίζουν τα όριά μας και μας προστατεύουν από μια πληθώρα καταστάσεων. Μπορεί να αποτελέσουν χρήσιμο οδηγό σχετικά με ένα ζήτημα υγείας ή προειδοποίηση ότι μια σχέση μας ή κάποιο άλλο σημαντικό για εμάς ζήτημα χρειάζεται την προσοχή μας. Για το λόγο αυτό δεν πρέπει ούτε να τα καταπιέζουμε, ούτε να τα εξοστρακίζουμε.
Ο θυμός μας καταβάλλει όταν νιώθουμε ότι κάποιος μας έχει υποτιμήσει. Στην πραγματικότητα είναι ένα πολύ προωθητικό συναίσθημα που τονώνει την αυτοπεποίθεσή μας και μας βοηθάει να ενεργήσουμε στην περίπτωση που νιώσουμε ότι κινδυνεύουμε να χάσουμε κάτι που για εμάς είναι σημαντικό. Βοηθάει επίσης στο να λαμβάνουν οι άλλοι περισσότερο υπόψην τις ανάγκες μας.

Η θλίψη που καταβάλλει όσους βιώνουν μια απώλεια αποτελεί ένδειξη ότι υπάρχει ανάγκη να γίνουν αλλαγές και να μπουν τα πράγματα σε νέες βάσεις. Δίνει επίσης στους άλλους το σήμα ότι χρειαζόμαστε τη βοήθειά τους. Όσοι επιτρέπουν στον εαυτό τους να βιώσουν τη θλίψη τους γίνονται συνήθως πιο δίκαιοι, πιο ευγενικοί και πιο συμπονετικοί με τους άλλους. Αντίθετα, η διαρκής ευδαιμονία συχνά οδηγεί σε επιπόλαιες πράξεις και επιλογές – ακόμα και στην ύβρη.
Η ζήλεια μας κάνει να θέλουμε να γίνουμε καλύτεροι σε τομείς που νιώθουμε ότι μειονεκτούμε, μας κινητοποιεί και μας βοηθάει να δουλέψουμε πιο σκληρά. Οι ενοχές και η ντροπή μας βοηθάνε να γυρίσουμε το φακό στον εαυτό μας, να αξιολογήσουμε τη συμπεριφορά μας και να διορθωθούμε. Ο φόβος μας προειδοποιεί και μας προστατεύει. Η σύγχυση και ο εκνευρισμός μας ωθούν να αναλύσουμε δύσκολες καταστάσεις, να εντρυφήσουμε πιο μεθοδικά σε πράγματα που μας είναι ασαφή.

Δυστυχώς όμως, παρόλο που όλα τα συναισθήματα είναι καθώς φαίνεται απαραίτητα για την ψυχική μας υγεία, στη σύγχρονη εποχή της εικόνας, του «υπεράνω» και της δήθεν «αξιοπρέπειας», βλέπω πολύ συχνά άτομα που πίσω από ένα «δε βαριέσαι» κι ένα «σιγά μην κάτσω να σκάσω» αρνούνται να έρθουν σε επαφή με πραγματικότητες και καταστάσεις που σε κάποια στιγμή είναι αναπόφευκτο ότι «θα σκάσουν στο κεφάλι τους». Άλλωστε, το «βλέπω την θετική πλευρά των πραγμάτων» δεν απέχει πολύ από το «εθελοτυφλώ», ούτε από το «κλείνω τα μάτια μου σε πράγματα που μου είναι δύσκολο να παραδεχτώ».

Το να νιώθουμε άσχημα είναι δυσάρεστο. Μήπως όμως είναι τελικά πιο χρήσιμα από ότι νομίζουμε; Η δική μου συμβουλή; Σταματήστε να νιώθετε άσχημα επειδή λυπάστε, θυμώνετε, ζηλεύετε ή φοβάστε. Σταματήστε να διοχετεύετε πολύτιμη ενέργεια στο να καταπιέζετε τα «αρνητικά» αυτά συναισθήματα και αντί αυτού προσπαθήστε να ακούσετε αυτό που έχουν να σας πουν.

Της Ζωής Στραβοπόδη: εργάζεται ως Ψυχοθεραπεύτρια παρέχοντας συμβουλευτικές υπηρεσίες σε άτομα, ζευγάρια και οικογένειες. Επίσης συντονίζει ομάδες αυτογνωσίας και προσωπικής ανάπτυξης. Το 2012 ίδρυσε το «Σχολείο για Γονείς», ένα χώρο ψυχοεκπαίδευσης γονέων σε θέματα που αφορούν την υγιή συναισθηματική ανάπτυξη των παιδιών τους.


anatropionline

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μολυσματική τέρμινθος: Συμπτώματα, μετάδοση και θεραπεία

Η μολυσματική τέρμινθος είναι μία συχνή ιογενής πάθηση που προσβάλλει το δέρμα και ευκαιριακά τα μάτια. Μπορεί να επηρεάσει άτομα κάθε ηλικίας αλλά προσβάλλει κατά κύριο λόγο παιδιά, σεξουαλικά ενεργείς ενήλικες και αυτούς που για κάποιος λόγο δεν έχουν ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα. Η ηλικία που εμφανίζεται πιο συχνά στα παιδιά η πάθηση είναι μεταξύ ενός και 10 ετών. Δεν απαιτεί πάντα αντιμετώπιση. Ο ιός της μολυσματικής τερμίνθου ανήκει στην οικογένεια των poxvirus και ονομάζεται Molluscum Contagiosum Virus ( MCV ). Αποικεί μόνο τον άνθρωπο. Υπάρχουν 4 τύποι του ιού: MCV -1, MCV -2, MCV -3 και MCV -4. Ο πιο συχνός είναι ο ιός MCV -1 ενώ ο MCV -2 ανιχνεύεται πιο συχνά σε ενήλικες και είναι σεξουαλικά μεταδιδόμενος. Συμπτώματα Οι βλάβες της μολυσματικής τερμίνθου είναι μικρά σπυράκια, μεγέθους 1-10 χιλιοστών που μοιάζουν με ογκίδια, ελιές ή μαργαριτάρια. Πρόκειται για στρογγυλές, λευκές και γυαλιστερές βλατίδες (θολωτές) με ομφαλωτό κέντρο, που περιέχουν ένα

10 συμπτώματα του «Σιωπηλού Δολοφόνου» των ωοθηκών, που κάθε γυναίκα ΠΡΕΠΕΙ να γνωρίζει

Υπολογίζεται ότι στης ΗΠΑ περισσότερες από 550 γυναίκες πεθαίνουν κάθε χρόνο από καρκίνο στις ωοθήκες. Πιστεύεται πως οι κύριες αιτίες αυτής της μορφής καρκίνου περιλαμβάνουν: Την ηλικία Τη κληρονομικότητα Τη χρήση αντισυλληπτικών Αυτό όμως που είναι το πιο ανησυχητικό είναι ότι οι περισσότερες που μαθαίνουν πως έχουν αυτή τη μορφή καρκίνου, το μαθαίνουν στα τελευταία στάδια, όταν δεν υπάρχει πια ελπίδα. Γι’αυτό είναι πολύ σημαντικό να μην αγνοούμε τα σημάδια αυτού του σιωπηλού δολοφόνου, γιατί μία έγκαιρη διάγνωση θα σας σώσει τη ζωή. Τα 10 κυριότερα συμπτώματα είναι: 1. Συχνοί κοιλόπονοι 2. Πόνος στη λεκάνη και το στομάχι 3. Ασταθή έμμηνος ρύση Ο καρκίνος των ωοθηκών μπορεί να αναπτυχθεί και σε κορίτσια που δεν έχει αρχίσει ακόμα ο κύκλος του, ωστόσο είναι πολύ πιο συνηθισμένος σε γυναίκες άνω των 55. 4. Αίσθημα κόπωσης χωρίς προφανή λόγο 5. Παράξενο αίσθημα κορεσμού Το να νιώθεις φουσκωμένος όταν δεν έχεις φάει είναι ένα κοινό σύμπτωμα το

Εγκεφαλική μικροαγγειοπάθεια και κίνδυνοι - Η ικανότητα ισορροπίας στο ένα πόδι «δείκτης» εγκεφαλικής υγείας

Η εγκεφαλική μικροαγγειοπάθεια αποτελεί επικίνδυνο εχθρό για τη μέση ηλικία και πολύ περισσότερο όταν συνυπάρχουν παθήσεις όπως ο διαβήτης και η υπέρταση Προσβάλει κατά κύριο λόγο τα μικρά τριχοειδή αγγεία του μεσεγκεφάλου και προκαλεί χαρακτηριστικές διαταραχές στην ροή του αίματος.. Η τριάδα αυτών των διαταραχών αποτελείται από διαταραχές μνήμης και   προσοχής , δυσχέρεια βάδισης και ακράτεια. Σ’αυτήν την κεντρική συμπτωματολογία προστίθενται και άλλες δυσλειτουργίες. Η νόσος, η συχνότητα της οποίας αυξάνεται με την ηλικία, πιστεύεται ότι αποτελεί ένδειξη αυξημένου κινδύνου για μελλοντικό σοβαρό εγκεφαλικό επεισόδιο, ενώ προγενέστερες μελέτες την έχουν επίσης συσχετίσει με απώλεια του συντονισμού των κινήσεων και νοητική διαταραχή. Έτσι, η έγκαιρη διάγνωση και η θεραπευτική αντιμετώπιση είναι αναγκαίες ώστε να αποφευχθεί η εξέλιξή της. Η πιθανή δυσκολία ενός ατόμου να ισορροπήσει στο ένα πόδι για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα θα μπορούσε να είναι δείκτης ε