Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Η ανορεξία του ηλικιωμένου



Η Dr. Αναστασία Μοσχοβάκη, Ιατρός Ειδική Παθολόγος, εξηγεί στο Υγείαonline.gr, για ποιους λόγους ελαττώνεται η όρεξη των ηλικιωμένων και ποια μέτρα πρόληψης θα πρέπει να τηρούνται, ώστε να αποφύγουμε το πρόβλημα.
Το βάρος του σώματος καθορίζεται από την θερμιδική πρόσληψη του ατόμου, την ικανότητα απορρόφησης των θρεπτικών ουσιών των τροφών, το μεταβολικό ρυθμό του ατόμου και τις ενεργειακές του απώλειες.
Με την πάροδο της ηλικίας, ο μεταβολισμός επιβραδύνεται, με αποτέλεσμα το βάρος του σώματος να αυξάνει έως την έκτη δεκαετία. Μετά την περίοδο αυτή, το βάρος σταδιακά φθίνει, φαινόμενο που οφείλεται κυρίως σε παράγοντες, όπως μεταβολές στη σύσταση του σώματος (πχ ελάττωση ύψους, μυϊκής μάζας), απώλεια δοντιών, άνοια, ψυχολογικούς παράγοντες.
Με την πάροδο της ηλικίας υπάρχει μια φυσιολογική ελάττωση ποικίλων αντανακλαστικών που ρυθμίζουν την όρεξη, με βάση ερεθίσματα όπως η γαστρική διάταση, η ροή του αίματος, το επίπεδο των ορμονών κ.λπ. με αποτέλεσμα η εμφάνιση μικρού βαθμού ανορεξίας να είναι συχνή σε αρκετούς ηλικιωμένους.

Νοσήματα όπως παρατεινόμενα ψυχιατρικά σύνδρομα, η νευρική ανορεξία, χρόνια φλεγμονώδη νοσήματα, χρόνια λοιμώδη, ορμονικές διαταραχές, καρκινώματα, ηπατικά νεφρικά καρδιακά γαστρεντερικά μεταβολικά νοσήματα και φάρμακα ενδέχεται να συντελούν στην επιδείνωση της φυσιολογικά προκαλούμενης με την ηλικία ανορεξίας του ηλικιωμένου.
Η προκαλούμενη απώλεια βάρους οδηγεί σε σύνδρομα κόπωσης, ατονία, αδυναμία. Σε σοβαρές περιπτώσεις προσβάλλονται πρακτικά όλα τα όργανα. Καθώς αναπτύσσεται σοβαρή ένδεια πρωτεΐνης ή θερμίδων ελαττώνεται η ηπατική σύνθεση πρωτεϊνών του ορού, ελαττώνονται οι κυκλοφορούμενες στο αίμα πρωτεΐνες, μειώνεται η καρδιακή παροχή, ατροφούν οι μύες καρδιάς αναπνευστικού συστήματος, ατροφεί ο βλεννογόνος του γαστρεντερικού σωλήνα, καταστέλλεται το ανοσοποιητικό σύστημα, ανεπαρκεί το πάγκρεας, παθολογικές διαταραχές που μπορεί να αποβούν άμεσα μοιραίες για τον ηλικιωμένο ασθενή, λόγω και των επιπρόσθετων φθορών από την ηλικία.
Η ανορεξία του ηλικιωμένου συχνά φέρνει σε απόγνωση τους ανθρώπους που φροντίζουν ή συμβιώνουν με τον ηλικιωμένο, οι οποίοι είναι αυτοί που συχνά αναζητούν ιατρική βοήθεια.
Η ανορεξία του ηλικιωμένου
Γενικά μέτρα που πρέπει να τηρούν οι πάσχοντες από γεροντική ανορεξία:
• Πρέπει να ακολουθούν διατροφικά προγράμματα παραδοσιακής μεσογειακής διατροφής και να προτιμούν τα συχνά και μικρά γεύματα, αποφεύγοντας να κοιμούνται χωρίς να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία της χώνεψης.

• Πρέπει να αποφεύγουν την κατάχρηση αλκοόλ καφέ και ποτών τύπου cola.
• H συνετή χρήση μπαχαρικών διεγείρουν τα αντανακλαστικά της όρεξης, αλλά η υπερβολική χρήση άλατος πιπεριού κρεμμυδιού και σκόρδου μπορεί να επιφέρει αντίθετα αποτελέσματα.
• Η πρόσληψη νερού πρέπει να είναι επαρκής αλλά να μην γίνεται κατά την διάρκεια των γευμάτων. Η διάταση του στομάχου από το νερό αναστέλλει τα αντανακλαστικά της όρεξης.
• Ο ηλικιωμένος πρέπει να ακολουθεί τις γευστικές προτιμήσεις του και να αποφεύγει ψυχικές φορτίσεις που μπορεί να επηρεάσουν δυσμενώς τα οργανικά του συστήματα.
• Ορισμένα φάρμακα ενδέχεται να αλλοιώσουν τα ευαίσθητα αντανακλαστικά της όρεξης ιδιαίτερα όταν λαμβάνονται αμέσως πριν το γεύμα. Σε ορισμένες περιπτώσεις η απλή μετάθεση της ώρας λήψης των φαρμάκων αρκεί για να επιλύσει το πρόβλημα.
• Ο ηλικιωμένος πρέπει να μεριμνά για την καλή φυσική του κατάσταση με τακτική άσκηση, σωστή διατροφή επαρκή ύπνο. Τα χρόνια νοσήματα από τα οποία πάσχει πρέπει να έχουν άριστη ρύθμιση. Η σωστή υγιεινή και φροντίδα του στόματος επίσης είναι σημαντικά.
• Οι παρατεταμένες ακραίες νηστείες και οι δίαιτες απίσχνασης πρέπει να αποφεύγονται διότι πολλές φορές καταλείπουν ισχυρά σύνδρομα ανορεξίας στον ηλικιωμένο.

Η επίμονη παρατεταμένη ανορεξία πρέπει πάντοτε να διερευνάται σωστά ιατρικώς για να αποκλείονται υποκείμενα σοβαρά νοσήματα που επιδεινώνουν το πρόβλημα αλλά και για να θεραπεύονται σωστά σε αρχικά στάδια οι προκαλούμενες διαταραχές στην λειτουργία των ζωτικών οργάνων από ανεπάρκεια ζωτικών πρωτεϊνών ιχνοστοιχείων μετάλλων θρεπτικών ουσιών και να αποφευχθεί η μη αντιστρεπτή πρόκληση ζωτικών βλαβών.
Σήμερα υπάρχουν αποτελεσματικά φάρμακα για την γεροντική ανορεξία. Η ταχεία ιατρική παρέμβαση έχει ζωτική σημασία. Σπανιότερα απαιτείται νοσοκομειακή νοσηλεία. Η τήρηση ειδικών διατροφικών προγραμμάτων και η χορήγηση ειδικών βιταμινών και σκευασμάτων αποκατάστασης των προκαλούμενων από την ανορεξία οργανικών διαταραχών είναι σημαντικά.

http://www.ygeiaonline.gr/ta-panta-gia-tin-ygeia/arthra-ygeias/133-old-people/16746-h-anoreksia-tou-hlikiwmenou

Dr. Αναστασία Μοσχοβάκη, Ιατρός - Ειδική Παθολόγος

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μολυσματική τέρμινθος: Συμπτώματα, μετάδοση και θεραπεία

Η μολυσματική τέρμινθος είναι μία συχνή ιογενής πάθηση που προσβάλλει το δέρμα και ευκαιριακά τα μάτια. Μπορεί να επηρεάσει άτομα κάθε ηλικίας αλλά προσβάλλει κατά κύριο λόγο παιδιά, σεξουαλικά ενεργείς ενήλικες και αυτούς που για κάποιος λόγο δεν έχουν ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα. Η ηλικία που εμφανίζεται πιο συχνά στα παιδιά η πάθηση είναι μεταξύ ενός και 10 ετών. Δεν απαιτεί πάντα αντιμετώπιση. Ο ιός της μολυσματικής τερμίνθου ανήκει στην οικογένεια των poxvirus και ονομάζεται Molluscum Contagiosum Virus ( MCV ). Αποικεί μόνο τον άνθρωπο. Υπάρχουν 4 τύποι του ιού: MCV -1, MCV -2, MCV -3 και MCV -4. Ο πιο συχνός είναι ο ιός MCV -1 ενώ ο MCV -2 ανιχνεύεται πιο συχνά σε ενήλικες και είναι σεξουαλικά μεταδιδόμενος. Συμπτώματα Οι βλάβες της μολυσματικής τερμίνθου είναι μικρά σπυράκια, μεγέθους 1-10 χιλιοστών που μοιάζουν με ογκίδια, ελιές ή μαργαριτάρια. Πρόκειται για στρογγυλές, λευκές και γυαλιστερές βλατίδες (θολωτές) με ομφαλωτό κέντρο, που περιέχουν ένα

Ρινικοί πολύποδες - συμπτώματα και θεραπεία

Οι   ρινικοί πολύποδες είναι κοινοί, καλοήθεις σχηματισμοί σε σχήμα σταγόνας, που αναπτύσσονται στη μύτη ή τα ιγμόρεια, συνήθως γύρω από την περιοχή όπου τα ιγμόρεια ανοίγουν στη ρινική κοιλότητα. Οι ώριμοι ρινικοί πολύποδες μοιάζουν σαν ρόγες σταφυλιού με φλούδα χωρίς κουκούτσι. Συχνά συνδέονται με αλλεργίες ή άσθμα και ιδιαίτερα όταν είναι μικροί δεν προκαλούν κανένα σύμπτωμα, ενώ δεν απαιτούν ούτε θεραπεία. Ομως, όταν είναι μεγαλύτεροι, μπορεί να μπλοκάρουν την φυσιολογική δίοδο αέρα από τα ιγμόρεια. Οταν στα ιγμόρεια συσσωρευτεί πάρα πολλή βλέννα, αυτή μπορεί να μολυνθεί σχηματίζοντας ένα παχύ αποχρωματισμένο στρώμα στη μύτη και το λαιμό που επηρεάζει πολλούς ανθρώπους με ρινικούς πολύποδες. Οι ρινικοί πολύποδες δεν θα πρέπει να συγχέονται με τους πολύποδες που σχηματίζονται στο παχύ έντερο ή στην ουροδόχο κύστη. Σε αντίθεση με αυτούς τους τύπους του πολύποδα, είναι σπάνια κακοήθεις. Συνήθως, θεωρείται ότι προκαλούνται είτε από χρόνια φλεγμονή, είτε από την τάση

Δίκερος μήτρα: Επιτρέπει την εγκυμοσύνη;

H δίκερος μήτρα αποτελεί μια συχνή ανατομική παραλλαγή της μήτρας και οφείλεται σε διαταραχή του σχηματισμού της στη διάρκεια στης εμβρυϊκής ζωής. Ουσιαστικά η μήτρα αντί να έχει σχήμα ισοσκελούς τριγώνου, έχει σχήμα σφεντόνας, χωρίζοντας έτσι στα δύο την κοιλότητα του ενδομητρίου. Αυτό θεωρητικά μπορεί να επηρεάσει την εμφύτευση και ανάπτυξη του εμβρύου. Τις περισσότερες φορές όμως μια γυναίκα δεν ξέρει καν ότι έχει δίκερο μήτρα. Μελέτες αποδεικνύουν ότι το 70% περίπου των γυναικών που έχουν δίκερη μήτρα δεν έχουν κανένα πρόβλημα στην εγκυμοσύνη τους. Η διάγνωση γίνεται με απλό ή τρισδιάστατο υπερηχογράφημα, με σαλπιγγογραφία, αλλά και με υστεροσκόπηση και λαπαροσκόπηση. Το πιο κοινό πρόβλημα που συνδέεται με τη δίκερη μήτρα είναι ο πρόωρος τοκετός ή ο ανεπαρκής τράχηλος (πρόωρη διαστολή του τραχήλου) στην εγκυμοσύνη. Στην περίπτωση αυτή μπορεί να γίνει περίδεση του τραχήλου με ράμμα. Φαίνεται επίσης ότι ποσοστό 15% των καθέξιν αποβολών που οφείλονται σε διατ