Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Τι «λέει» η αναπνοή σας για την υγεία σας


Η αναπνοή αποτελεί ένα χρήσιμο διαγνωστικό «εργαλείο» για μία σειρά -άλλοτε απλών και άλλοτε σοβαρών- καταστάσεων. Κατά συνέπεια, μία εξέταση της αναπνοής μπορεί να σώσει ακόμα και τη ζωή σας.
Η ανάλυση της αναπνοής, ως διαγνωστικό μέσο, χρονολογείται από την εποχή του Ιπποκράτη, γύρω στο 400 π.Χ. Οι γιατροί έχουν διαπιστώσει εδώ και πολλά χρόνια, πως συγκεκριμένες χαρακτηριστικά της αναπνοής συνδέονται με συγκεκριμένες ασθένειες.
Σήμερα, η Ιατρική έχει προχωρήσει ένα βήμα παρακάτω, καθώς χρησιμοποιεί εξειδικευμένα εργαλεία (φασματόμετρα μάζας), τα οποία ανιχνεύουν χημικές ενώσεις στην αναπνοή και με αυτόν τον τρόπο αποκαλύπτουν διάφορες παθήσεις.


Καρκίνος του πνεύμονα
Οι επιστήμονες ανέπτυξαν την τεχνολογία της «ηλεκτρονικής μύτης», η οποία ανιχνεύει τις πτητικές οργανικές ενώσεις στην αναπνοή. Αυτό θα μπορούσε να λειτουργήσει με τον διαχωρισμό διαφορετικών πτητικών οργανικών ενώσεων (ΠΟΕ) στα δείγματα αναπνοής ενός ατόμου. Αν και οι ερευνητές δεν είναι σε θέση να προσδιορίσουν με σαφήνεια το ποιες ακριβώς ΠΟΕ συνδέονται με διάφορες ασθένειες, μια έρευνα του 2013 δείχνει ότι είναι δυνατό μια ηλεκτρονική μύτη να ανιχνεύσει τον καρκίνο του πνεύμονα μεταξύ άλλων παθήσεων των πνευμόνων. Από μια ομάδα 128 μη καπνιστών και 114 καπνιστών, η τεχνολογία αυτή απέτυχε να ανιχνεύσει σωστά τον καρκίνο του πνεύμονα σε μόλις 10 περιπτώσεις.

Παχυσαρκία
Έρευνα από το Ιατρικό Κέντρο Cedars-Sinai, στο Λος Άντζελες έδειξε ότι η αναπνοή ενός ατόμου μπορεί να υποδείξει το κατά πόσον αυτό το άτομο είναι πιθανό να γίνει παχύσαρκο στο μέλλον. Οι επιστήμονες ανέλυσαν την αναπνοή 792 συμμετεχόντων και διαπίστωσαν ότι εκείνοι με υψηλές συγκεντρώσεις μεθανίου και υδρογόνου στην αναπνοή τους είχαν υψηλότερο Δείκτη Μάζας Σώματος και υψηλότερα ποσοστά λίπους, από εκείνους των οποίων η αναπνοή είχε το φυσιολογικό μείγμα αυτών των αερίων ή είχε υψηλή συγκέντρωση είτε μόνο σε μεθάνιο, είτε μόνο σε υδρογόνο.

Διαβήτη
Η φρουτώδης οσμή της αναπνοής ή αυτή που θυμίζει βερνίκι νυχιών, μπορεί να σημαίνει ένα σοβαρό πρόβλημα σε ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη, το οποίο ονομάζεται κετοξέωση. Αυτό συμβαίνει όταν ο οργανισμός δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει τη ζάχαρη ως πηγή καυσίμου, διότι δεν υπάρχει αρκετή ινσουλίνη. Τότε αντί της γλυκόζης, χρησιμοποιείται για καύσιμο το λίπος. Όταν το λίπος διασπάται, τα υποπροϊόντα που παράγονται ονομάζονται κετόνες και συσσωρεύονται στο σώμα. Η κετοξέωση είναι μία πολύ σοβαρή κατάσταση, η οποία απαιτεί άμεση αντιμετώπιση από ειδικούς.

Nεφρική ανεπάρκεια
Τα άτομα που πάσχουν από νεφρική ανεπάρκεια, έχουν συνήθως μια αναπνοή που θυμίζει αμμωνία, ούρα ή ψάρι. Τα νεφρά αφαιρούν τα άχρηστα υλικά από το αίμα. Σε περίπτωση νεφρικής ανεπάρκειας, εκείνα υπολειτουργούν και τα απόβλητα συσσωρευονται στο σώμα και απελευθερώνονται με τη μορφή δυσοσμίας της αναπνοής.

Καρδιακή ανεπάρκεια
Παρόλο που παραδοσιακά, η αναπνοή μαρτυρούσε τους ασθενείς που πάσχουν από νεφρική ανεπάρκεια, μέσω μιας έρευνας του 2013, αποδείχθηκε ότι τα άτομα με καρδιακή ανεπάρκεια είναι επίσης εφικτό να προσδιοριστούν μέσω της ίδιας οδού.
Ερευνητές από την Κλινική Cleveland χρησιμοποίησαν την τεχνολογία φασματομετρίας μάζας για την ανάλυση των δειγμάτων αναπνοής των συμμετεχόντων, προκειμένου να ανιχνεύσουν μοριακές και χημικές ενώσεις που φανερώνουν καρδιακή ανεπάρκεια. Μέσα σε δύο ώρες, η δοκιμασία αναπνοής διέκρινε σωστά ποιοι ασθενείς είχαν καρδιακή ανεπάρκεια και ποιοι άλλες καρδιακές παθήσεις.
Xάρη σε αυτήν την έρευνα, άλλαξε ριζικά ο τρόπος διάγνωσης της νόσου.

Παθήσεις του πεπτικού
Καταστάσεις, όπως η παλινδρόμηση οξέως ή η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση (ΓΟΠΝ) μπορούν να εκδηλωθούν στην αναπνοή. Και οι δύο καταστάσεις μπορεί να καθυστερήσουν ή να εμποδίσουν την επεξεργασία των τροφίμων από το στομάχι. Όταν τα τρόφιμα δεν κινούνται μέσα στο πεπτικό σύστημα, ξεκινάει η φθορά. Έτσι, μικρές ποσότητες αχώνευτων τροφίμων μπορεί να προκαλέσουν κακή αναπνοή.

Επιπλέον, μια μελέτη του 2008, που δημοσιεύθηκε στο Journal of Medical Microbiology, υποδηλώνει το ίδιο αποτέλεσμα μπορεί να προκύψει και από το ελικοβακτηρίδιο της πυλωρού, που προκαλεί το έλκος στομάχου.

Τερηδόνα και ουλίτιδα
Όταν το σμάλτο των δοντιών σας διαβρώνεται, τα σωματίδια των τροφίμων μπορεί να «εγκλωβιστούν» μέσα στα κενά που δημιουργούνται (οδοντική τερηδόνα). Επειδή το βούρτσισμα των δοντιών δεν μπορεί να αφαιρέσει αυτά τα υπολείμματα τροφών, μπορεί τελικά να αναπτυχθούν βακτήρια, τα οποία παράγουν μια άσχημη μυρωδιά.
Επιπλέον, όταν τα ούλα φλεγμαίνουν (ουλίτιδα) από τα βακτηρίδια, μπορεί να προκληθεί έντονος πόνος και «περίεργη» αναπνοή.

Λοιμώξεις του αναπνευστικού
Λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος, όπως η γρίπη, η βρογχίτιδα, και η ιγμορίτιδα μπορεί να είναι η αιτία της κακής αναπνοής. Όταν οι λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος ερεθίσουν τους ιστούς, αυτό μπορεί να προκαλέσει την παραγωγή κυττάρων που τρέφονται με βακτήρια και βλέννα.

Το ίδιο αποτέλεσμαα μπορεί να έχουν και οι αλλεργίες και το συνάχι, καθώς τείνουν να φράσσουν τη μύτη. Αυτή η ρινική συμφόρηση μπορεί να αναγκάσει τα αλλεργικά άτομα να αναπνέουν από το στόμα, κατάσταση η οποία μπορεί να οδηγήσει σε ξηρότητα και ανάπτυξη βακτηρίων που προκαλούν αποκρουστική αναπνοή.

Καρκίνος στομάχου
Η τρέχουσα μέθοδος ανίχνευσης του καρκίνου του στομάχου είναι η ενδοσκόπηση, η οποία συχνά αποφεύγεται επειδή είναι επεμβατική. Ωστόσο, πρόσφατα, αναπτύχθηκε μια νέα τεχνολογία η οποία, μέσω της εξέτασης της αναπνοής, προσδιορίζει τα επίπεδα ορισμένων ενώσεων που συνδέονται με την ασθένεια.

Ισραηλινοί ερευνητές, εξέτασαν δείγματα αναπνοής από 484 άτομα που είχαν νηστέψει για 12 ώρες και δεν είχαν καπνίσει για τουλάχιστον τρεις ώρες πριν από το τεστ. Ενενήντα εννέα από τους συμμετέχοντες είχαν λάβει διάγνωση καρκίνου του στομάχου, αλλά δεν είχαν αρχίσει ακόμη θεραπεία. Η ανάλυση διέκρινε με ακρίβεια ποιοι έπασχαν από τη νόσο και ποιοι όχι, αλλά και τις επικίνδυνες αλλοιώσεις που χαρακτήριζαν τους ασθενείς υψηλού κινδύνου.

Αν και η μελέτη ήταν μικρή και προκαταρκτική, μεγαλύτερη σχετική μελέτη βρίσκεται σε εξέλιξη, στην Ευρώπη, προκειμένου να καθοριστεί αν η νέα εξέταση μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως μια αποτελεσματική μέθοδος διαλογής.


http://www.liveit.gr/index.php/Article/index/articleID/3241/Ti-leei-i-anapnoi-sas-gia-tin-ugeia-sas

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μολυσματική τέρμινθος: Συμπτώματα, μετάδοση και θεραπεία

Η μολυσματική τέρμινθος είναι μία συχνή ιογενής πάθηση που προσβάλλει το δέρμα και ευκαιριακά τα μάτια. Μπορεί να επηρεάσει άτομα κάθε ηλικίας αλλά προσβάλλει κατά κύριο λόγο παιδιά, σεξουαλικά ενεργείς ενήλικες και αυτούς που για κάποιος λόγο δεν έχουν ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα. Η ηλικία που εμφανίζεται πιο συχνά στα παιδιά η πάθηση είναι μεταξύ ενός και 10 ετών. Δεν απαιτεί πάντα αντιμετώπιση. Ο ιός της μολυσματικής τερμίνθου ανήκει στην οικογένεια των poxvirus και ονομάζεται Molluscum Contagiosum Virus ( MCV ). Αποικεί μόνο τον άνθρωπο. Υπάρχουν 4 τύποι του ιού: MCV -1, MCV -2, MCV -3 και MCV -4. Ο πιο συχνός είναι ο ιός MCV -1 ενώ ο MCV -2 ανιχνεύεται πιο συχνά σε ενήλικες και είναι σεξουαλικά μεταδιδόμενος. Συμπτώματα Οι βλάβες της μολυσματικής τερμίνθου είναι μικρά σπυράκια, μεγέθους 1-10 χιλιοστών που μοιάζουν με ογκίδια, ελιές ή μαργαριτάρια. Πρόκειται για στρογγυλές, λευκές και γυαλιστερές βλατίδες (θολωτές) με ομφαλωτό κέντρο, που περιέχουν ένα

Ρινικοί πολύποδες - συμπτώματα και θεραπεία

Οι   ρινικοί πολύποδες είναι κοινοί, καλοήθεις σχηματισμοί σε σχήμα σταγόνας, που αναπτύσσονται στη μύτη ή τα ιγμόρεια, συνήθως γύρω από την περιοχή όπου τα ιγμόρεια ανοίγουν στη ρινική κοιλότητα. Οι ώριμοι ρινικοί πολύποδες μοιάζουν σαν ρόγες σταφυλιού με φλούδα χωρίς κουκούτσι. Συχνά συνδέονται με αλλεργίες ή άσθμα και ιδιαίτερα όταν είναι μικροί δεν προκαλούν κανένα σύμπτωμα, ενώ δεν απαιτούν ούτε θεραπεία. Ομως, όταν είναι μεγαλύτεροι, μπορεί να μπλοκάρουν την φυσιολογική δίοδο αέρα από τα ιγμόρεια. Οταν στα ιγμόρεια συσσωρευτεί πάρα πολλή βλέννα, αυτή μπορεί να μολυνθεί σχηματίζοντας ένα παχύ αποχρωματισμένο στρώμα στη μύτη και το λαιμό που επηρεάζει πολλούς ανθρώπους με ρινικούς πολύποδες. Οι ρινικοί πολύποδες δεν θα πρέπει να συγχέονται με τους πολύποδες που σχηματίζονται στο παχύ έντερο ή στην ουροδόχο κύστη. Σε αντίθεση με αυτούς τους τύπους του πολύποδα, είναι σπάνια κακοήθεις. Συνήθως, θεωρείται ότι προκαλούνται είτε από χρόνια φλεγμονή, είτε από την τάση

Δίκερος μήτρα: Επιτρέπει την εγκυμοσύνη;

H δίκερος μήτρα αποτελεί μια συχνή ανατομική παραλλαγή της μήτρας και οφείλεται σε διαταραχή του σχηματισμού της στη διάρκεια στης εμβρυϊκής ζωής. Ουσιαστικά η μήτρα αντί να έχει σχήμα ισοσκελούς τριγώνου, έχει σχήμα σφεντόνας, χωρίζοντας έτσι στα δύο την κοιλότητα του ενδομητρίου. Αυτό θεωρητικά μπορεί να επηρεάσει την εμφύτευση και ανάπτυξη του εμβρύου. Τις περισσότερες φορές όμως μια γυναίκα δεν ξέρει καν ότι έχει δίκερο μήτρα. Μελέτες αποδεικνύουν ότι το 70% περίπου των γυναικών που έχουν δίκερη μήτρα δεν έχουν κανένα πρόβλημα στην εγκυμοσύνη τους. Η διάγνωση γίνεται με απλό ή τρισδιάστατο υπερηχογράφημα, με σαλπιγγογραφία, αλλά και με υστεροσκόπηση και λαπαροσκόπηση. Το πιο κοινό πρόβλημα που συνδέεται με τη δίκερη μήτρα είναι ο πρόωρος τοκετός ή ο ανεπαρκής τράχηλος (πρόωρη διαστολή του τραχήλου) στην εγκυμοσύνη. Στην περίπτωση αυτή μπορεί να γίνει περίδεση του τραχήλου με ράμμα. Φαίνεται επίσης ότι ποσοστό 15% των καθέξιν αποβολών που οφείλονται σε διατ