Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Τι «λέει» η αναπνοή σας για την υγεία σας


Η αναπνοή αποτελεί ένα χρήσιμο διαγνωστικό «εργαλείο» για μία σειρά -άλλοτε απλών και άλλοτε σοβαρών- καταστάσεων. Κατά συνέπεια, μία εξέταση της αναπνοής μπορεί να σώσει ακόμα και τη ζωή σας.
Η ανάλυση της αναπνοής, ως διαγνωστικό μέσο, χρονολογείται από την εποχή του Ιπποκράτη, γύρω στο 400 π.Χ. Οι γιατροί έχουν διαπιστώσει εδώ και πολλά χρόνια, πως συγκεκριμένες χαρακτηριστικά της αναπνοής συνδέονται με συγκεκριμένες ασθένειες.
Σήμερα, η Ιατρική έχει προχωρήσει ένα βήμα παρακάτω, καθώς χρησιμοποιεί εξειδικευμένα εργαλεία (φασματόμετρα μάζας), τα οποία ανιχνεύουν χημικές ενώσεις στην αναπνοή και με αυτόν τον τρόπο αποκαλύπτουν διάφορες παθήσεις.


Καρκίνος του πνεύμονα
Οι επιστήμονες ανέπτυξαν την τεχνολογία της «ηλεκτρονικής μύτης», η οποία ανιχνεύει τις πτητικές οργανικές ενώσεις στην αναπνοή. Αυτό θα μπορούσε να λειτουργήσει με τον διαχωρισμό διαφορετικών πτητικών οργανικών ενώσεων (ΠΟΕ) στα δείγματα αναπνοής ενός ατόμου. Αν και οι ερευνητές δεν είναι σε θέση να προσδιορίσουν με σαφήνεια το ποιες ακριβώς ΠΟΕ συνδέονται με διάφορες ασθένειες, μια έρευνα του 2013 δείχνει ότι είναι δυνατό μια ηλεκτρονική μύτη να ανιχνεύσει τον καρκίνο του πνεύμονα μεταξύ άλλων παθήσεων των πνευμόνων. Από μια ομάδα 128 μη καπνιστών και 114 καπνιστών, η τεχνολογία αυτή απέτυχε να ανιχνεύσει σωστά τον καρκίνο του πνεύμονα σε μόλις 10 περιπτώσεις.

Παχυσαρκία
Έρευνα από το Ιατρικό Κέντρο Cedars-Sinai, στο Λος Άντζελες έδειξε ότι η αναπνοή ενός ατόμου μπορεί να υποδείξει το κατά πόσον αυτό το άτομο είναι πιθανό να γίνει παχύσαρκο στο μέλλον. Οι επιστήμονες ανέλυσαν την αναπνοή 792 συμμετεχόντων και διαπίστωσαν ότι εκείνοι με υψηλές συγκεντρώσεις μεθανίου και υδρογόνου στην αναπνοή τους είχαν υψηλότερο Δείκτη Μάζας Σώματος και υψηλότερα ποσοστά λίπους, από εκείνους των οποίων η αναπνοή είχε το φυσιολογικό μείγμα αυτών των αερίων ή είχε υψηλή συγκέντρωση είτε μόνο σε μεθάνιο, είτε μόνο σε υδρογόνο.

Διαβήτη
Η φρουτώδης οσμή της αναπνοής ή αυτή που θυμίζει βερνίκι νυχιών, μπορεί να σημαίνει ένα σοβαρό πρόβλημα σε ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη, το οποίο ονομάζεται κετοξέωση. Αυτό συμβαίνει όταν ο οργανισμός δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει τη ζάχαρη ως πηγή καυσίμου, διότι δεν υπάρχει αρκετή ινσουλίνη. Τότε αντί της γλυκόζης, χρησιμοποιείται για καύσιμο το λίπος. Όταν το λίπος διασπάται, τα υποπροϊόντα που παράγονται ονομάζονται κετόνες και συσσωρεύονται στο σώμα. Η κετοξέωση είναι μία πολύ σοβαρή κατάσταση, η οποία απαιτεί άμεση αντιμετώπιση από ειδικούς.

Nεφρική ανεπάρκεια
Τα άτομα που πάσχουν από νεφρική ανεπάρκεια, έχουν συνήθως μια αναπνοή που θυμίζει αμμωνία, ούρα ή ψάρι. Τα νεφρά αφαιρούν τα άχρηστα υλικά από το αίμα. Σε περίπτωση νεφρικής ανεπάρκειας, εκείνα υπολειτουργούν και τα απόβλητα συσσωρευονται στο σώμα και απελευθερώνονται με τη μορφή δυσοσμίας της αναπνοής.

Καρδιακή ανεπάρκεια
Παρόλο που παραδοσιακά, η αναπνοή μαρτυρούσε τους ασθενείς που πάσχουν από νεφρική ανεπάρκεια, μέσω μιας έρευνας του 2013, αποδείχθηκε ότι τα άτομα με καρδιακή ανεπάρκεια είναι επίσης εφικτό να προσδιοριστούν μέσω της ίδιας οδού.
Ερευνητές από την Κλινική Cleveland χρησιμοποίησαν την τεχνολογία φασματομετρίας μάζας για την ανάλυση των δειγμάτων αναπνοής των συμμετεχόντων, προκειμένου να ανιχνεύσουν μοριακές και χημικές ενώσεις που φανερώνουν καρδιακή ανεπάρκεια. Μέσα σε δύο ώρες, η δοκιμασία αναπνοής διέκρινε σωστά ποιοι ασθενείς είχαν καρδιακή ανεπάρκεια και ποιοι άλλες καρδιακές παθήσεις.
Xάρη σε αυτήν την έρευνα, άλλαξε ριζικά ο τρόπος διάγνωσης της νόσου.

Παθήσεις του πεπτικού
Καταστάσεις, όπως η παλινδρόμηση οξέως ή η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση (ΓΟΠΝ) μπορούν να εκδηλωθούν στην αναπνοή. Και οι δύο καταστάσεις μπορεί να καθυστερήσουν ή να εμποδίσουν την επεξεργασία των τροφίμων από το στομάχι. Όταν τα τρόφιμα δεν κινούνται μέσα στο πεπτικό σύστημα, ξεκινάει η φθορά. Έτσι, μικρές ποσότητες αχώνευτων τροφίμων μπορεί να προκαλέσουν κακή αναπνοή.

Επιπλέον, μια μελέτη του 2008, που δημοσιεύθηκε στο Journal of Medical Microbiology, υποδηλώνει το ίδιο αποτέλεσμα μπορεί να προκύψει και από το ελικοβακτηρίδιο της πυλωρού, που προκαλεί το έλκος στομάχου.

Τερηδόνα και ουλίτιδα
Όταν το σμάλτο των δοντιών σας διαβρώνεται, τα σωματίδια των τροφίμων μπορεί να «εγκλωβιστούν» μέσα στα κενά που δημιουργούνται (οδοντική τερηδόνα). Επειδή το βούρτσισμα των δοντιών δεν μπορεί να αφαιρέσει αυτά τα υπολείμματα τροφών, μπορεί τελικά να αναπτυχθούν βακτήρια, τα οποία παράγουν μια άσχημη μυρωδιά.
Επιπλέον, όταν τα ούλα φλεγμαίνουν (ουλίτιδα) από τα βακτηρίδια, μπορεί να προκληθεί έντονος πόνος και «περίεργη» αναπνοή.

Λοιμώξεις του αναπνευστικού
Λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος, όπως η γρίπη, η βρογχίτιδα, και η ιγμορίτιδα μπορεί να είναι η αιτία της κακής αναπνοής. Όταν οι λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος ερεθίσουν τους ιστούς, αυτό μπορεί να προκαλέσει την παραγωγή κυττάρων που τρέφονται με βακτήρια και βλέννα.

Το ίδιο αποτέλεσμαα μπορεί να έχουν και οι αλλεργίες και το συνάχι, καθώς τείνουν να φράσσουν τη μύτη. Αυτή η ρινική συμφόρηση μπορεί να αναγκάσει τα αλλεργικά άτομα να αναπνέουν από το στόμα, κατάσταση η οποία μπορεί να οδηγήσει σε ξηρότητα και ανάπτυξη βακτηρίων που προκαλούν αποκρουστική αναπνοή.

Καρκίνος στομάχου
Η τρέχουσα μέθοδος ανίχνευσης του καρκίνου του στομάχου είναι η ενδοσκόπηση, η οποία συχνά αποφεύγεται επειδή είναι επεμβατική. Ωστόσο, πρόσφατα, αναπτύχθηκε μια νέα τεχνολογία η οποία, μέσω της εξέτασης της αναπνοής, προσδιορίζει τα επίπεδα ορισμένων ενώσεων που συνδέονται με την ασθένεια.

Ισραηλινοί ερευνητές, εξέτασαν δείγματα αναπνοής από 484 άτομα που είχαν νηστέψει για 12 ώρες και δεν είχαν καπνίσει για τουλάχιστον τρεις ώρες πριν από το τεστ. Ενενήντα εννέα από τους συμμετέχοντες είχαν λάβει διάγνωση καρκίνου του στομάχου, αλλά δεν είχαν αρχίσει ακόμη θεραπεία. Η ανάλυση διέκρινε με ακρίβεια ποιοι έπασχαν από τη νόσο και ποιοι όχι, αλλά και τις επικίνδυνες αλλοιώσεις που χαρακτήριζαν τους ασθενείς υψηλού κινδύνου.

Αν και η μελέτη ήταν μικρή και προκαταρκτική, μεγαλύτερη σχετική μελέτη βρίσκεται σε εξέλιξη, στην Ευρώπη, προκειμένου να καθοριστεί αν η νέα εξέταση μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως μια αποτελεσματική μέθοδος διαλογής.


http://www.liveit.gr/index.php/Article/index/articleID/3241/Ti-leei-i-anapnoi-sas-gia-tin-ugeia-sas

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τριπλή δόση νάρκωσης στο αίμα της 15χρονης που πέθανε μετά από επίσκεψη σε οδοντίατρο

Σοκ έχει προκαλέσει ο ξαφνικός θάνατος μίας 15χρονης βορειοηπειρώτισσας που ζούσε στα Γιάννενα, πριν από μερικούς μήνες σε νοσοκομείο της Αλβανίας. Η 15χρονη έχασε ξαφνικά τη ζωή του έπειτα από επίσκεψη σε οδοντίατρο στους Αγίους Σαράντα. Ο πατέρας της μικρής είχε ζητήσει να γίνει ιατροδικαστική πραγματογνωμοσύνη και στην Ελλάδα καθώς δεν μπορούσε να δεχθεί την έκθεση ιατροδικαστή στην Αλβανία που έδειχνε ως αιτία θανάτου της 15χρονης κόρης του την εσωτερική αιμορραγία. Σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία απο την ιατροδικαστική έκθεση που έγινε στην Ελλάδα κατόπιν αιτήματος του πατέρα, στο αίμα της 15χρονης εντοπίστηκε τριπλάσια ποσότητα φαρμάκου νάρκωσης από τα επιτρεπόμενα όρια. «Στο αίμα του παιδιού μου, δύο ώρες πριν πεθάνει βρέθηκαν 13.6 mg/ml φαρμάκου ύπνωσης την ώρα που το επιτρεπτό όριο είναι στα 2-5 mg/ml, ανάλογα με την ηλικία και τα κιλά του καθενός. Θα συνεχίσω να αναζητώ την αλήθεια για το τι έκαναν στο παιδί μου ακόμη και αν οι αρμόδιοι στην Αλβανία προσ...

Οι 9 Θαυματουργές Χρήσεις της Ασπιρίνης που Σίγουρα ΔΕΝ γνωρίζεις!

Δείτε παρακάτω τις 9 φαρμακευτικές και μη, χρήσεις ″έκπληξη″ της ασπιρίνης: 1. Θεραπεία για τα τσιμπήματα των εντόμων : Διαλύστε μία ασπιρίνη σε νερό και ψεκάστε το παραπάνω μείγμα στο σημείο που είναι το τσίμπημα κουνουπιού ή μέλισσας. Αφήστε το διάλυμα για μερικά λεπτά μέχρι η φαγούρα και ο ερεθισμός να υποχωρήσουν. 2. Λευκαντικό για τα χέρια : Για να απαλλαγείτε από τους κίτρινους λεκέδες του τσιγάρου ή τις καφές κηλίδες στα χέρια, σπάστε 2-3 δισκία και αναμείξτε τα με λεμόνι. Απλώστε στους αντιαισθητικούς λεκέδες που υπάρχουν στις άκρες των δακτύλων, επαναλάβετε σε τακτά χρονικά διαστήματα και γρήγορα θα εξαφανιστούν. 3. Θεραπεία ακμής : Σπάστε δύο-τρία δισκία και αναμείξτε τα με μικρή ποσότητα νερού. Απλώστε το μείγμα στα σπυράκια, αφήστε 2-3 λεπτά και ξεπλύνετε. Τα σπυράκια θα ξεραθούν και θα εξαφανιστούν γρηγορότερα. 4. Αντί-μυκητιασικό βελτιωτικό εδάφους: Για να καταπολεμήσετε τους μύκητες του εδάφους και τα ζιζάνια, διαλύστε ένα δισκίο ασπιρίνης σε ...

Συγκρούσεις - Από την ματαίωση των προσδοκιών μας στην ουσιαστική επικοινωνία

Οι διαφωνίες και οι συγκρούσεις είναι μέρος της ζωής μας, των σχέσεων μας και τελικά μέρος του εαυτού μας. Ακόμα και αυτή τη στιγμή μπορεί να βιώνουμε μία εσωτερική σύγκρουση σκεπτόμενοι αν θέλουμε να συνεχίσουμε να διαβάζουμε αυτό το κείμενο ή όχι. Πότε όμως η διαφωνία εξελίσσεται σε σύγκρουση και κατά πόσο φωτίζει κάποιες σκοτεινές πλευρές της προσωπικότητας μας, μίας σχέσης ή μίας κοινωνίας; Η διαφωνία αναφέρεται κυρίως σε μία διαφορά απόψεων, σε μία ασυμφωνία προσέγγισης ανάμεσα σε δύο πλευρές. Η σύγκρουση όμως είναι κάτι παραπάνω από απλή ασυμφωνία και αποτελεί ένα επίμονο θέμα προστριβής το οποίο έχει διάρκεια. Αφού λοιπόν παραμένει για καιρό, μπορεί να αλλάζει μορφές και να εξελίσσεται προκαλώντας πολλά προβλήματα τα οποία συνιστούν εκφάνσεις του ίδιου ζητήματος. Από αυτή την άποψη η σύγκρουση αντιμετωπίζεται ως μία διαδικασία και έχει 3 ποιοτικές διαβαθμίσεις Α) Η προοπτική να προκύψει σύγκρουση υπάρχει όταν 2 πλευρές έρχονται αντιμέτωπες με δύο ή περισσ...