Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ο HPV δεν μεταδίδεται μόνο με το σεξ



Νέα μελέτη, η οποία δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Sexual Health,δείχνει ότι ο Ιός των Ανθρωπίνων Θηλωμάτων (HPV), εκτός από τη διεισδυτική σεξουαλική επαφή, μπορεί να μεταδίδεται και με άλλους τρόπους.

Η λοίμωξη από τον ιό HPV είναι πολύ συχνή. Υπολογίζεται ότι 8 στις 10 γυναίκες (ξεκινώντας από την εφηβεία) έρχονται σε επαφή με τον ιό, στη διάρκεια της ζωής τους. Στις περισσότερες περιπτώσεις, η λοίμωξη υποχωρεί από μόνη της, χωρίς να προκαλέσει βλάβη. Άλλες φορές, όμως, παραμένει στον οργανισμό, προκαλώντας σοβαρά νοσήματα. Ο ιός HPV έχει την ιδιαιτερότητα να είναι ο μοναδικός αιτιολογικός παράγοντας για την πρόκληση μίας συχνής μορφής καρκίνου, του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Προκαλεί, επίσης, μεγάλο αριθμό άλλων σοβαρών νοσημάτων, σε γυναίκες αλλά και άντρες, όπως καρκίνο του αιδοίου, κόλπου, πέους, πρωκτού και γεννητικά κονδυλώματα, ενώ επιπλέον ευθύνεται για ορισμένες μορφές καρκίνου του στοματοφάρυγγα, της στοματικής κοιλότητας και του λάρυγγα. Κύριος τρόπος μετάδοσής του είναι η σεξουαλική επαφή

Με αυτό το δεδομένο, η απάντηση στο αν θα μπορούσε μία παρθένα να έχει HPV θα ήταν μάλλον αρνητική. Όμως μπορεί! Αμερικανοί ερευνητές ανέλυσαν 51 μελέτες σχετικά με τη μετάδοση του HPV και διαπίστωσαν ότι ο ιός βρέθηκε στο 51 % των παρθένων γυναικών που συμμετείχαν. Με αφορμή αυτό το εύρημα οι επιστήμονες επιχείρησαν να βρουν με ποιους άλλους τρόπους θα μπορούσε να μεταδοθεί ο δυνητικά επικίνδυνος ιός και κατέληξαν σε δύο πιθανούς τρόπους:

Γεννητική επαφή... εξ' αποστάσεως
Ακόμη και αν δεν έχετε διεισδυτική επαφή, ο ιός μπορεί να μεταδοθεί και με άλλους τρόπους σεξουαλικής έκφρασης, όπως για παράδειγμα το άγγιγμα τον γεννητικών οργάνων του/της συντρόφου σας (πολλές μελέτες έδειξαν στοιχεία μεταφοράς του HPV με τα χέρια) ή το «παιχνίδι» με sex toys (οι ερευνητές αναφέρουν ότι μεταξύ των θετικών στον ιό γυναικών που εξετάστηκαν, βρέθηκε HPV DNA σε δονητές που είχαν χρησιμοποιηθεί 24 ώρες μετά τον καθαρισμό τους).

Μολυσμένες επιφάνειες
Αυτή η εκδοχή, προκαλεί περισσότερη ανησυχία, καθώς θα μπορούσε μια γυναίκα να «κολλήσει» τον ιό, εάν έρθει σε επαφή με μολυσμένη επιφάνεια, όπως π.χ. σε ένα ιατρείο ή σε δημόσιους χώρους, όπως το γυμναστήριο.
Θεωρητικά, τουλάχιστον, τα ιατρεία και τα εργαλεία των γιατρών καθαρίζονται επιμελώς , κατά συνέπεια, είναι λιγότερο πιθανό να κινδυνεύετε σε αυτούς τους χώρους. Ωστόσο, τα γυμναστήρια και τα αποδυτήρια δεν είναι πάντα τόσο καθαρό όσο θα έπρεπε.
Προκειμένου να περιορίσετε τον κίνδυνο, σκουπίστε τον εξοπλισμό που χρησιμοποιείτε, πριν και μετά τη χρήση, αποφύγετε τα πολύ κοντά σορτς που αφήνουν περιθώρια έκθεσης και πάντα να στρώνετε μια πετσέτα πριν καθίσετε στη σάουνα ή στο χαμάμ.

Εμβολιασμός
Έχει αποδειχθεί ότι ο μοναδικός τρόπος που εξασφαλίζει σίγουρη προστασία είναι ο εμβολιασμός έναντι του ιού.

Σύμφωνα με τον κ. Ανδρέα Κωνσταντόπουλο, καθηγητή Παιδιατρικής, πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, πρόεδρο της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας και πρόεδρο της Παγκόσμιας Ευρωπαϊκής Παιδιατρικής Εταιρείας, τα εμβόλια σώζουν ζωές. Έχει αποδειχθεί ότι ο εμβολιασμός είναι η ασφαλέστερη και αποτελεσματικότερη ιατρική παρέμβαση που έχει ποτέ ανακαλυφθεί, καθώς η λοίμωξη από τον ιό δεν μπορεί να προληφθεί με κανέναν άλλο τρόπο. Τόσο οι μελέτες όσο και η εμπειρία από τη χορήγηση του σε εκατομμύρια κορίτσια και γυναίκες (έχουν χορηγηθεί πάνω από 200 εκατομμύρια δόσεις εμβολίου παγκοσμίως), μεταξύ των οποίων και εκατοντάδες χιλιάδες γυναίκες στην Ελλάδα, έδειξαν ότι τα εμβόλια έναντι του ιού HPV είναι ασφαλή. Άλλωστε η ασφάλεια του εμβολίου έναντι του ιού HPV έχει επανειλημμένως διακηρυχτεί από όλες τις Αρχές Υγείας παγκοσμίως.

Το εμβόλιο έναντι του ιού HPV αποτελεί εμβόλιο ρουτίνας για τα κορίτσια ηλικίας 11-15 ετών. Η ηλικία αυτή, και κατά προτίμηση η ηλικία των 11-12 ετών, είναι η περίοδος όπου ολοκληρώνεται όλη η σειρά των εμβολίων του Εθνικού Προγράμματος Εμβολιασμών, καθώς τόσο η ανταπόκριση του οργανισμού στους εμβολιασμούς όσο και η συμμόρφωση των εφήβων στις ιατρικές οδηγίες, είναι υψηλές. Σε περίπτωση που χαθεί η ευκαιρία να γίνει το εμβόλιο σε αυτή τη χρονική συγκυρία, τότε μεταβαίνουμε στην ηλικία των μεγαλύτερων εφήβων.

Στη χώρα μας, βάσει του νέου Εθνικού Προγράμματος Εμβολιασμών, το εμβόλιο έναντι του HPV συστήνεται σε ακόμα μικρότερη ηλικία στους έφηβους, από τα 11 έτη. Μάλιστα, το εμβόλιο στην ηλικία 11-15 ετών γίνεται σε δύο δόσεις με μεσοδιάστημα 6 μηνών, ενώ για τις ηλικίες μετά τα 15 έτη παραμένει σε ισχύ το δοσολογικό σχήμα των 3 δόσεων. Το εμβόλιο θα συνεχίζει να χορηγείται δωρεάν στις γυναίκες 18-26 ετών μόνο μέχρι το τέλος του 2016. Μετά το 2016 το εμβόλιο θα χορηγείται δωρεάν μόνο στα κορίτσια ηλικίας 11-18 ετών.


http://www.liveit.gr/index.php/Article/index/articleID/4545/O-HPV-den-metadidetai-mono-me-to-seks

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μολυσματική τέρμινθος: Συμπτώματα, μετάδοση και θεραπεία

Η μολυσματική τέρμινθος είναι μία συχνή ιογενής πάθηση που προσβάλλει το δέρμα και ευκαιριακά τα μάτια. Μπορεί να επηρεάσει άτομα κάθε ηλικίας αλλά προσβάλλει κατά κύριο λόγο παιδιά, σεξουαλικά ενεργείς ενήλικες και αυτούς που για κάποιος λόγο δεν έχουν ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα. Η ηλικία που εμφανίζεται πιο συχνά στα παιδιά η πάθηση είναι μεταξύ ενός και 10 ετών. Δεν απαιτεί πάντα αντιμετώπιση. Ο ιός της μολυσματικής τερμίνθου ανήκει στην οικογένεια των poxvirus και ονομάζεται Molluscum Contagiosum Virus ( MCV ). Αποικεί μόνο τον άνθρωπο. Υπάρχουν 4 τύποι του ιού: MCV -1, MCV -2, MCV -3 και MCV -4. Ο πιο συχνός είναι ο ιός MCV -1 ενώ ο MCV -2 ανιχνεύεται πιο συχνά σε ενήλικες και είναι σεξουαλικά μεταδιδόμενος. Συμπτώματα Οι βλάβες της μολυσματικής τερμίνθου είναι μικρά σπυράκια, μεγέθους 1-10 χιλιοστών που μοιάζουν με ογκίδια, ελιές ή μαργαριτάρια. Πρόκειται για στρογγυλές, λευκές και γυαλιστερές βλατίδες (θολωτές) με ομφαλωτό κέντρο, που περιέχουν ένα

10 συμπτώματα του «Σιωπηλού Δολοφόνου» των ωοθηκών, που κάθε γυναίκα ΠΡΕΠΕΙ να γνωρίζει

Υπολογίζεται ότι στης ΗΠΑ περισσότερες από 550 γυναίκες πεθαίνουν κάθε χρόνο από καρκίνο στις ωοθήκες. Πιστεύεται πως οι κύριες αιτίες αυτής της μορφής καρκίνου περιλαμβάνουν: Την ηλικία Τη κληρονομικότητα Τη χρήση αντισυλληπτικών Αυτό όμως που είναι το πιο ανησυχητικό είναι ότι οι περισσότερες που μαθαίνουν πως έχουν αυτή τη μορφή καρκίνου, το μαθαίνουν στα τελευταία στάδια, όταν δεν υπάρχει πια ελπίδα. Γι’αυτό είναι πολύ σημαντικό να μην αγνοούμε τα σημάδια αυτού του σιωπηλού δολοφόνου, γιατί μία έγκαιρη διάγνωση θα σας σώσει τη ζωή. Τα 10 κυριότερα συμπτώματα είναι: 1. Συχνοί κοιλόπονοι 2. Πόνος στη λεκάνη και το στομάχι 3. Ασταθή έμμηνος ρύση Ο καρκίνος των ωοθηκών μπορεί να αναπτυχθεί και σε κορίτσια που δεν έχει αρχίσει ακόμα ο κύκλος του, ωστόσο είναι πολύ πιο συνηθισμένος σε γυναίκες άνω των 55. 4. Αίσθημα κόπωσης χωρίς προφανή λόγο 5. Παράξενο αίσθημα κορεσμού Το να νιώθεις φουσκωμένος όταν δεν έχεις φάει είναι ένα κοινό σύμπτωμα το

Εγκεφαλική μικροαγγειοπάθεια και κίνδυνοι - Η ικανότητα ισορροπίας στο ένα πόδι «δείκτης» εγκεφαλικής υγείας

Η εγκεφαλική μικροαγγειοπάθεια αποτελεί επικίνδυνο εχθρό για τη μέση ηλικία και πολύ περισσότερο όταν συνυπάρχουν παθήσεις όπως ο διαβήτης και η υπέρταση Προσβάλει κατά κύριο λόγο τα μικρά τριχοειδή αγγεία του μεσεγκεφάλου και προκαλεί χαρακτηριστικές διαταραχές στην ροή του αίματος.. Η τριάδα αυτών των διαταραχών αποτελείται από διαταραχές μνήμης και   προσοχής , δυσχέρεια βάδισης και ακράτεια. Σ’αυτήν την κεντρική συμπτωματολογία προστίθενται και άλλες δυσλειτουργίες. Η νόσος, η συχνότητα της οποίας αυξάνεται με την ηλικία, πιστεύεται ότι αποτελεί ένδειξη αυξημένου κινδύνου για μελλοντικό σοβαρό εγκεφαλικό επεισόδιο, ενώ προγενέστερες μελέτες την έχουν επίσης συσχετίσει με απώλεια του συντονισμού των κινήσεων και νοητική διαταραχή. Έτσι, η έγκαιρη διάγνωση και η θεραπευτική αντιμετώπιση είναι αναγκαίες ώστε να αποφευχθεί η εξέλιξή της. Η πιθανή δυσκολία ενός ατόμου να ισορροπήσει στο ένα πόδι για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα θα μπορούσε να είναι δείκτης ε