Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Λαρυγγοφαρυγγική παλινδρόμηση (Toυ Χειρούργου ΩΡΛ-Αλκιβιάδη Χατζηδάκη)


Λαρυγγοφαρυγγική παλινδρόμηση (LPR-Laryngopharyngeal reflux) ονομάζουμε την παλινδρόμηση περιεχόμενου του στομάχου δια μέσου του οισοφάγου στην περιοχή του λάρυγγα και του φάρυγγα.
Ο λαρυγγικός βλεννογόνος δεν διαθέτει μηχανισμούς άμυνας απέναντι στη δράση του όξινου pH και της πεψίνης του γαστρικού υγρού με αποτέλεσμα την πρόκληση χρόνιας φλεγμονής και αλλοίωσεων στη περιοχή.

Τα κλασικά συμπτώματα της λαρυγγοφαρυγγικής παλινδρόμησης περιλαμβάνουν: αίσθημα κόμπου ή παρουσίας ξένου σώματος στο λαιμό, βράγχος φωνής,  συνεχείς και μη αποτελεσματικές προσπάθειες καθαρισμού του φάρυγγα και πόνος περιγραφόμενος σαν κάψιμο στη περιοχή του φάρυγγα. Η λαρυγγοφαρυγγική παλινδρόμηση ευθύνεται συχνά για την παρουσία χρόνιου βήχα, οπισθορρινικών εκκρίσεων και νυχτερινών επεισόδιων δύσπνοιας με αιφνίδια έναρξη.

Αν και σχετίζεται με την γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση θα πρέπει να διευκρινιστεί πως μόλις το 30-40% των ασθενών με λαρυγγοφαρυγγική παλινδρόμηση παρουσιάζουν τα κλασικά συμπτώματα της ΓΟΠ όπως όξινες ερυγές (ρεψίματα) και πόνο στη περιοχή του στομάχου.
Για τη διάγνωση της νόσου απαιτείται αρχικά η καλή λήψη του ιστορικού του ασθενούς. Για την αντικειμενική αξιολόγηση των συμπτωμάτων χρησιμοποιούμε την κλίμακα συμπτωμάτων RSI (reflux symptom index) με την οποία ο ίδιος ο ασθενής βαθμολογεί από 0 -5 μία σειρά από συμπτώματα σύμφωνα με την βαρυτητά τους κατά τη διάρκεια του τελευταίου μήνα. Η μεγιστή βαθμολογία είναι το 45, ενώ βαθμολογία άνω του 13 αποτελεί σοβαρή ένδειξη ΛΦΠ.

Ο ενδοσκοπικός έλεγχος του λάρυγγα είναι η μέθοδος εκλόγής για τη διάγνωση της νόσου .
Πρόκειται για μια γρήγορη, απλή και ανώδυνη εξέταση που διενεργείται στο χώρο του ιατρείου με τη χρήση άκαμπτου λαρυγγοσκοπίου ή εύκαμπτου ρινοφαρυγγολαρυγγοσκοπίου. Με τον τρόπο αυτό γίνεται λεπτομερής έλεγχος και καταγραφή της παθολογίας στην περιοχή του λάρυγγα-υποφάρυγγα.
Στα χαρακτηριστικά ευρήματα της ΛΦΠ περιλάμβάνεται το οίδημα στη μεσαρυταινοειδή περιοχή του λάρυγγα, το οίδημα των φωνητικών χορδών και η παρουσία υπερβολικής ποσότητας βλέννης στις φωνητικές χορδές. 

Για την αντιμετώπιση της νόσου απαιτείται ο συνδυασμός κατάλληλης φαρμακευτικής αγωγης και τροποποιήσης των διαιτητικών συνηθειών. Η συντηρητική αγωγή περιλαμβάνει τη χορήγηση γαστροπροστατευτικών φαρμάκων (αναστολείς αντλίας πρωτονίων- PPI's) τα οποία χορηγούνται αρχικά σε αυξημένη δόση πρωι και βράδυ για διάστημα τουλάχιστο δύο μηνών. Τα εν λόγω φάρμακα θα πρέπει να λαμβάνονται με άδειο στομάχι, 30 λεπτά πριν το πρωινό και βραδινό γεύμα.
Πολύ μεγάλη ωστόσο σημασία έχει και η άλλαγη στις διατροφικές συνήθειες του πάσχοντος. Τροφές πλούσιες σε λιπαρά όπως π.χ. τα κίτρινα τυριά, η καφεΐνη, η σοκολάτα, το αλκοολ, τα αεριούχα ποτά, οι ξηροί καρποί και οι ξινές τροφές θα πρέπει να αποφέυγονται. Πολύ μεγάλη γενικά σημασία θα πρέπει να δίνεται στη λήψη συχνών, μικρών γευμάτων και στην αποφυγή της κατάκλισης πριν περάσουν τουλάχιστον τρεις ώρες από το τελευταίο γεύμα. Τελος ιδιαίτερα φαίνεται πως βοηθούν και μια σειρά από άλλα μέτρα όπως η ανύψωση της κεφαλής του κρεβατιού κατά 10 εκατοστά, η διακοπή του καπνίσματος, η απώλεια περιττών κιλών, η αποφυγή στενών ρούχων στη περιοχή της μέσης και η κατάκλιση στην ΑΡ πλάγια θέση. 

Οι πάσχοντες θα πρέπει να γνωρίζουν πως τα συμπτώματα της λαρυγγοφαρυγγικής παλινδρόμησης είναι επίμονα και να οπλίζονται με υπομονή αφού κλινική βελτίωση μπορεί να παρουσιαστεί επειτα από δύο ή και τρεις μήνες λήψης της θεραπείας. Βελτίωση της εικόνας οδηγεί σε σταδιακή μείωση της λαμβανόμενης δόσης των φαρμάκων μέχρι την πλήρη διακοπή τους. Ωστόσο σε περιπτωση επιμονων συμπτωμάτων απαιτείται συνεργασία με γαστρεντερολόγο για πιθανή διενεργεια οισοφαγο-γαστροσκόπησης. 

ΥΓΕΙΑΣ ΔΡΟΜΟΙ
Αλκιβιάδης Χατζηδάκης, Χειρούργος ΩΡΛ
 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Αυτά είναι τα 4 μηνύματα που μας στέλνουν οι βουλωμένες αρτηρίες

Η πρόληψη της καρδιακής νόσου είναι ο κύριος στόχος των καρδιολόγων, αν και επιμένουν ότι η έγκαιρη διάγνωση είναι η καλύτερη μέθοδος…. Έρευνες αναφέρουν ότι σχεδόν το 80% των καρδιακών παθήσεων μπορούν να προβλεφθούν με μικρές καθημερινές αλλαγές. Ωστόσο, υπάρχουν κάποια σιωπηλά σημάδια που πρέπει να μας προϊδεάσουν ότι οι αρτηρίες μας ενδεχομένως να είναι φραγμένες. Στυτική δυσλειτουργία Οι άνδρες έχουν ένα ενσωματωμένο σύστημα προειδοποίησης για τη σιωπηλή στεφανιαία νόσο. Η αδυναμία ή η δυσκολία στυτικής λειτουργίας ενδεχομένως να είναι ένα σημάδι φραγμένων αρτηριών στην πύελο, ενδείξεις μίας επικείμενης καρδιακής προσβολής. Υπάρχουν, κατά μέσον όρο, τρία έως πέντε έτη μεταξύ της έναρξης των στυτικών δυσλειτουργιών και της διαπίστωσης της στεφανιαίας νόσου. Χρόνος ικανός, για να εντοπίσει ο γιατρός σας το πρόβλημα και να εργαστείτε από κοινού για την πρόληψη των καρδιακών ζητημάτων. Φαλάκρα Σε μια νέα εμπεριστατωμένη μελέτη, που διεξήχθη σε σχεδόν 37.000 άνδρε

Αιφνίδιο Εξάνθημα

Το παιδί έχει ψηλό πυρετό για μερικές μέρες και μόλις υποχωρήσει ο πυρετός, γεμίζει με κάτι μικρές κοκκινίλες στο κορμάκι και το πρόσωπό του. Τα σπυράκια διαρκούν και αυτά μερικές μέρες και μετά υποχωρούν, ενώ το παιδί σε αυτή την φάση είναι καλά, ίσως να φαίνεται λίγο κουρασμένο. Πρόκειται για το αιφνίδιο εξάνθημα! Το αιφνίδιο εξάνθημα (ή 6η εξανθηματική νόσος), είναι μια ίωση του ανώτερου αναπνευστικού. Το παιδί «κολλάει» την ίωση συνήθως από κάποιο ενήλικο μέλος της οικογένειας, που δεν έχει συμπτώματα. Ο ιός παραμένει στον οργανισμό του, για όλη του την ζωή και κατά περιόδους επανενεργοποιείται, χωρίς αναγκαστικά να δημιουργεί συμπτώματα. Μέχρι περίπου την ηλικία των 4 χρονών όλα τα παιδιά έχουν αντισώματα για τους υπεύθυνους ιούς(άρα έχουν νοσήσει). Κλινική εικόνα Η κλινική εικόνα εξαρτάται από την ηλικία του παιδιού(συνήθως μέχρι 2χρονών), την άμυνα του οργανισμού του(εάν θηλάζει, τρέφεται σωστά κλπ), και τον ιό που προκαλεί την ίωση(ερπετοϊός 6 ή 7). Συνή

Ρινικοί πολύποδες - συμπτώματα και θεραπεία

Οι   ρινικοί πολύποδες είναι κοινοί, καλοήθεις σχηματισμοί σε σχήμα σταγόνας, που αναπτύσσονται στη μύτη ή τα ιγμόρεια, συνήθως γύρω από την περιοχή όπου τα ιγμόρεια ανοίγουν στη ρινική κοιλότητα. Οι ώριμοι ρινικοί πολύποδες μοιάζουν σαν ρόγες σταφυλιού με φλούδα χωρίς κουκούτσι. Συχνά συνδέονται με αλλεργίες ή άσθμα και ιδιαίτερα όταν είναι μικροί δεν προκαλούν κανένα σύμπτωμα, ενώ δεν απαιτούν ούτε θεραπεία. Ομως, όταν είναι μεγαλύτεροι, μπορεί να μπλοκάρουν την φυσιολογική δίοδο αέρα από τα ιγμόρεια. Οταν στα ιγμόρεια συσσωρευτεί πάρα πολλή βλέννα, αυτή μπορεί να μολυνθεί σχηματίζοντας ένα παχύ αποχρωματισμένο στρώμα στη μύτη και το λαιμό που επηρεάζει πολλούς ανθρώπους με ρινικούς πολύποδες. Οι ρινικοί πολύποδες δεν θα πρέπει να συγχέονται με τους πολύποδες που σχηματίζονται στο παχύ έντερο ή στην ουροδόχο κύστη. Σε αντίθεση με αυτούς τους τύπους του πολύποδα, είναι σπάνια κακοήθεις. Συνήθως, θεωρείται ότι προκαλούνται είτε από χρόνια φλεγμονή, είτε από την τάση