Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Επιφυλάξεις από τους γιατρούς για τις πιστωτικές κάρτες


Με εμπορεύσιμο είδος θα μοιάζει η ιατρική πράξη, σε περίπτωση που τοποθετηθούν τερματικά πιστωτικών καρτών στα ιατρεία, εκτιμούν οι πρόεδροι των μεγαλύτερων Ιατρικών Συλλόγων της χώρας.

Με επιφυλάξεις αντιμετωπίζουν οι γιατροί την κυβερνητική εξαγγελία, σύμφωνα με την οποία το ιατρικό αφορολόγητο κάθε πολίτη θα “χτίζεται” με τη χρήση πλαστικού χρήματος.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης δήλωσε την περασμένη Τετάρτη ότι “...δεν έχει νόημα να προσθέτουμε φόρους, αλλά πρέπει να προσθέτουμε έσοδα στο δημόσιο".
Σύμφωνα με τον κ. Αλεξιάδη, το υπουργείο προσανατολίζεται στο να γίνονται ψηφιακές συναλλαγές, δηλαδή, είτε κάρτα (πιστωτική ή χρεωστική) είτε τραπεζικές συναλλαγές.
Μόνο με τον τρόπο αυτό – είπε – θα αναγνωρίζονται και διάφορες άλλες δαπάνες, όπως οι ιατρικές.

Σχολιάζοντας την κυβερνητική εξαγγελία, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) Μιχάλης Βλασταράκος (φωτό αριστερά) επεσήμανε στο Iatronet ότι υπάρχουν αρκετές επιφυλάξεις σχετικά με το προωθούμενο μέτρο.
Στην περίπτωση που εφαρμοστεί σε όλη τη χώρα – εξήγησε – δεν μπορεί να αποτελέσει εξαίρεση ο ιατρικός κλάδος.
Ο πρόεδρος του ΠΙΣ δεν βλέπει την ανάγκη μέτρων διαχείρισης του κόστους, με δεδομένη την επικείμενη έξοδο από τους ελέγχους κίνησης κεφαλαίων capital control).
Πάνω από όλα, εκτιμά ότι η τοποθέτηση στα ιατρεία των ειδικών τερματικών μηχανημάτων είσπραξης με πιστωτικές ή χρεωστικές κάρτες (pos), δεν αποτελεί την καλύτερη εικόνα:
“Η θέα ενός τέτοιου μηχανήματος, παραπέμπει στο ότι το ιατρικό λειτούργημα είναι ένα αυστηρά εμπορεύσιμο είδος, όπως όλα τα άλλα”, σημειώνει ο πρόεδρος του ΠΙΣ.

Αποδοτικοί
Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου της Αθήνας (ΙΣΑ) Γιώργος Πατούλης σχολίασε στο Iatronet ότι υπάρχουν άλλοι, πολύ πιο αποδοτικοί τρόποι που μπορούν να διευκολύνουν την παρακολούθηση της φορολογητέας ύλης των επιστημόνων:
“Δεν χρειάζεται να μολύνεται η σχέση του γιατρού με τον ασθενή του, με αυτή την διαδικασία η οποία θα αποτελέσει περαιτέρω ταλαιπωρία για τους ασθενείς.
Και φυσικά δεν θα πρέπει να παραβλέπουμε ότι αυτό προϋποθέτει μια επιβάρυνση κόστους στη λειτουργία των ιατρείων, η οποία θα μετακυληθεί στον ασθενή”.
Σύμφωνα με τον κ. Πατούλη, πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι ένας μεγάλος αριθμός ασθενών είναι άνθρωποι της τρίτης ηλικίας και συνταξιούχοι, οι οποίοι δεν έχουν εξοικειωθεί με αυτόν τον τρόπο διαχείρισης του χρήματος:

“Είναι απαράδεκτο να λαμβάνονται μέτρα, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες και ειδικά η τρίτη ηλικία, η οποία έχει πληγεί σε μεγάλο βαθμό από την κρίση”, σχολιάζει ο πρόεδρος του ΙΣΑ.

“Φακελάκι”
Εύλογο είναι και το ερώτημα που θέτουν ειδικοί του χώρου των οικονομικών της Υγείας, σε σχέση με την παραοικονομία.
Η “υπόγεια” συναλλαγή – σημειώνουν – μεταξύ ενός χειρουργού στον ιδιωτικό ή τον δημόσιο τομέα με τον ασθενή, δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με το πλαστικό χρήμα.
Όπως συμβαίνει και σήμερα, ο χειρουργός θα απαιτήσει από τον ασθενή να πληρωθεί, χωρίς απόδειξη και σε χρήμα, προκειμένου να πραγματοποιήσει μία επέμβαση.
Σε αυτές τις περιπτώσεις, ο μόνος τρόπος αντιμετώπισης της παραοικονομίας είναι η διαμόρφωση μίας ισχυρής πεποίθησης στους πολίτες, οι οποίοι θα πρέπει να καταγγέλλουν στις αρχές κάθε παρόμοια περίπτωση.

iatropedia

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τριπλή δόση νάρκωσης στο αίμα της 15χρονης που πέθανε μετά από επίσκεψη σε οδοντίατρο

Σοκ έχει προκαλέσει ο ξαφνικός θάνατος μίας 15χρονης βορειοηπειρώτισσας που ζούσε στα Γιάννενα, πριν από μερικούς μήνες σε νοσοκομείο της Αλβανίας. Η 15χρονη έχασε ξαφνικά τη ζωή του έπειτα από επίσκεψη σε οδοντίατρο στους Αγίους Σαράντα. Ο πατέρας της μικρής είχε ζητήσει να γίνει ιατροδικαστική πραγματογνωμοσύνη και στην Ελλάδα καθώς δεν μπορούσε να δεχθεί την έκθεση ιατροδικαστή στην Αλβανία που έδειχνε ως αιτία θανάτου της 15χρονης κόρης του την εσωτερική αιμορραγία. Σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία απο την ιατροδικαστική έκθεση που έγινε στην Ελλάδα κατόπιν αιτήματος του πατέρα, στο αίμα της 15χρονης εντοπίστηκε τριπλάσια ποσότητα φαρμάκου νάρκωσης από τα επιτρεπόμενα όρια. «Στο αίμα του παιδιού μου, δύο ώρες πριν πεθάνει βρέθηκαν 13.6 mg/ml φαρμάκου ύπνωσης την ώρα που το επιτρεπτό όριο είναι στα 2-5 mg/ml, ανάλογα με την ηλικία και τα κιλά του καθενός. Θα συνεχίσω να αναζητώ την αλήθεια για το τι έκαναν στο παιδί μου ακόμη και αν οι αρμόδιοι στην Αλβανία προσ...

Οι 9 Θαυματουργές Χρήσεις της Ασπιρίνης που Σίγουρα ΔΕΝ γνωρίζεις!

Δείτε παρακάτω τις 9 φαρμακευτικές και μη, χρήσεις ″έκπληξη″ της ασπιρίνης: 1. Θεραπεία για τα τσιμπήματα των εντόμων : Διαλύστε μία ασπιρίνη σε νερό και ψεκάστε το παραπάνω μείγμα στο σημείο που είναι το τσίμπημα κουνουπιού ή μέλισσας. Αφήστε το διάλυμα για μερικά λεπτά μέχρι η φαγούρα και ο ερεθισμός να υποχωρήσουν. 2. Λευκαντικό για τα χέρια : Για να απαλλαγείτε από τους κίτρινους λεκέδες του τσιγάρου ή τις καφές κηλίδες στα χέρια, σπάστε 2-3 δισκία και αναμείξτε τα με λεμόνι. Απλώστε στους αντιαισθητικούς λεκέδες που υπάρχουν στις άκρες των δακτύλων, επαναλάβετε σε τακτά χρονικά διαστήματα και γρήγορα θα εξαφανιστούν. 3. Θεραπεία ακμής : Σπάστε δύο-τρία δισκία και αναμείξτε τα με μικρή ποσότητα νερού. Απλώστε το μείγμα στα σπυράκια, αφήστε 2-3 λεπτά και ξεπλύνετε. Τα σπυράκια θα ξεραθούν και θα εξαφανιστούν γρηγορότερα. 4. Αντί-μυκητιασικό βελτιωτικό εδάφους: Για να καταπολεμήσετε τους μύκητες του εδάφους και τα ζιζάνια, διαλύστε ένα δισκίο ασπιρίνης σε ...

Συγκρούσεις - Από την ματαίωση των προσδοκιών μας στην ουσιαστική επικοινωνία

Οι διαφωνίες και οι συγκρούσεις είναι μέρος της ζωής μας, των σχέσεων μας και τελικά μέρος του εαυτού μας. Ακόμα και αυτή τη στιγμή μπορεί να βιώνουμε μία εσωτερική σύγκρουση σκεπτόμενοι αν θέλουμε να συνεχίσουμε να διαβάζουμε αυτό το κείμενο ή όχι. Πότε όμως η διαφωνία εξελίσσεται σε σύγκρουση και κατά πόσο φωτίζει κάποιες σκοτεινές πλευρές της προσωπικότητας μας, μίας σχέσης ή μίας κοινωνίας; Η διαφωνία αναφέρεται κυρίως σε μία διαφορά απόψεων, σε μία ασυμφωνία προσέγγισης ανάμεσα σε δύο πλευρές. Η σύγκρουση όμως είναι κάτι παραπάνω από απλή ασυμφωνία και αποτελεί ένα επίμονο θέμα προστριβής το οποίο έχει διάρκεια. Αφού λοιπόν παραμένει για καιρό, μπορεί να αλλάζει μορφές και να εξελίσσεται προκαλώντας πολλά προβλήματα τα οποία συνιστούν εκφάνσεις του ίδιου ζητήματος. Από αυτή την άποψη η σύγκρουση αντιμετωπίζεται ως μία διαδικασία και έχει 3 ποιοτικές διαβαθμίσεις Α) Η προοπτική να προκύψει σύγκρουση υπάρχει όταν 2 πλευρές έρχονται αντιμέτωπες με δύο ή περισσ...