Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ετήσιο Check-up: Τι περιλαμβάνει, πότε πρέπει να γίνεται


Με τον ξενόγλωσσο όρο check up" εννοούμε αυτό που εκφράζει καλύτερα ο ευρύτερος ελληνικός όρος "προσυμπτωματικός έλεγχος". Δηλαδή την αναζήτηση της υπάρξεως κάποιας διαταραχής στην υγεία μας προτού αυτή εκδηλωθεί (ή όπως αλλιώς λέμε "δώσει συμπτώματα"). Με το γενικό check up μπορούμε να έχουμε μια καλή εικόνα της κατάστασης της υγείας μας. Δεν καλύπτει βέβαια όλα τα νοσήματα, καλύπτει όμως τα συχνότερα και τα σημαντικότερα. Όλοι αναγνωρίζουμε πόσο σημαντικό είναι να διαγνωστεί ένα πρόβλημα υγείας πρώϊμα. Ωστόσο το ετήσιο check up (ή γενικό check up) είναι κάτι που παραμελούμε.
Ποιές εξετάσεις περιλαμβάνει το ετήσιο check up;

Περιλαμβάνει την γενική εξέταση αίματος, τις βιοχημικές εξετάσεις και τη γενική ούρων.

Με τη ΓΕΝΙΚΗ ΕΞΕΤΑΣΗ ΑΙΜΑΤΟΣ προσδιορίζονται :
Ο Αιματοκρίτης και η Αιμοσφαιρίνη για τον έλεγχο της αναιμίας
O αριθμός και ο τύπος των Λευκών Αιμοσφαιρίων για τον έλεγχο των λοιμώξεων από μικρόβια και ιούς.
O αριθμός των Αιμοπεταλίων για τον έλεγχο της πηκτικότητος του αίματος.

Οι ΒΙΟΧΗΜΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ είναι οι εξής :
Σάκχαρο για την πρόληψη του σακχαρώδους διαβήτη, και την παρακολούθηση της νόσου σε διαβητικούς ασθενείς.
Ουρία, Κρεατινίνη και για τον έλεγχο της λειτουργίας των νεφρών.
Ουρικό οξύ
Χοληστερίνη, Τριγλυκερίδια, HDL, LDL για την πρόληψη της αρτηριοσκλήρωσης.
Τρανσαμινάσες, Αλκαλική φψσφατάση, γ - GT για τον έλεγχο της λειτουργίας του ήπατος.

Με τη ΓΕΝΙΚΗ ΕΞΕΤΑΣΗ ΤΩΝ ΟΥΡΩΝ ελέγχουμε αδρά τη λειτουργική κατάσταση των νεφρών καθώς και την ύπαρξη ουρολοίμωξης ή κυστίτιδας.
Ποιά προετοιμασία πρέπει να κάνουμε πριν από το check up;

Για εικοσιτέσσερις ώρες πριν από την αιμοληψία, καλό είναι να αποφεύγονται τα βαριά λιπαρά γεύματα, τα γλυκά, και τα αλκοολούχα ποτά, ενώ κατά το τελευταίο δωδεκάωρο απαιτείται νηστεία από οιαδήποτε τροφή. Επιτρέπονται μόνο το νερό και τα φάρμακα που λαμβάνει καθημερινά ο ασθενής.

Για την γενική εξέταση των ούρων συλλέγουμε την πρώτη πρωινή ούρηση σε ένα αποστειρωμένο δοχείο από το φαρμακείο, αφού προηγηθεί τοπικός καθαρισμός των γεννητικών οργάνων με νερό.
Σε ποιές ηλικίες πρέπει να γίνεται το check up;

Ανδρες και γυναίκες μετά την ενηλικίωση πρέπει να υποβάλλονται σε εργαστηριακές εξετάσεις μια φορά το χρόνο. Για ηλικίες μεγαλύτερες των σαράντα ετών προτιμότερο είναι να εξετάζονται κάθε έξη μήνες.

Τα τελευταία χρόνια οι παιδίατροι συνιστούν στα παιδιά τη μέτρηση των επιπέδων Σακχάρου και Χοληστερίνης για την έγκαιρη πρόλήψη κληρονομικών παθήσεων. Επίσης ζητούνται η Γενική αίματος και ο προσδιορισμός του Σιδήρου για τον έλεγχο της αναιμίας.
Τελικά πόσο αναγκαίο είναι να γίνεται check up σε φαινομενικά υγιή άτομα;

Πρώτα από όλα το check up είναι μια εξέταση απλή, γρήγορη και προσιτή. Απαιτούνται μόνο λίγος χρόνος και η λήψη μιας πολύ μικρής ποσότητας αίματος προκειμένου να αξιολογηθεί η γενική κατάσταση της υγείας μας. Κι ας μην ξεχνάμε ότι Η ΠΡΟΛΗΨΗ ΕΙΝΑΙ Η ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ.

care
Μαρία Δενδρινού

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μολυσματική τέρμινθος: Συμπτώματα, μετάδοση και θεραπεία

Η μολυσματική τέρμινθος είναι μία συχνή ιογενής πάθηση που προσβάλλει το δέρμα και ευκαιριακά τα μάτια. Μπορεί να επηρεάσει άτομα κάθε ηλικίας αλλά προσβάλλει κατά κύριο λόγο παιδιά, σεξουαλικά ενεργείς ενήλικες και αυτούς που για κάποιος λόγο δεν έχουν ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα. Η ηλικία που εμφανίζεται πιο συχνά στα παιδιά η πάθηση είναι μεταξύ ενός και 10 ετών. Δεν απαιτεί πάντα αντιμετώπιση. Ο ιός της μολυσματικής τερμίνθου ανήκει στην οικογένεια των poxvirus και ονομάζεται Molluscum Contagiosum Virus ( MCV ). Αποικεί μόνο τον άνθρωπο. Υπάρχουν 4 τύποι του ιού: MCV -1, MCV -2, MCV -3 και MCV -4. Ο πιο συχνός είναι ο ιός MCV -1 ενώ ο MCV -2 ανιχνεύεται πιο συχνά σε ενήλικες και είναι σεξουαλικά μεταδιδόμενος. Συμπτώματα Οι βλάβες της μολυσματικής τερμίνθου είναι μικρά σπυράκια, μεγέθους 1-10 χιλιοστών που μοιάζουν με ογκίδια, ελιές ή μαργαριτάρια. Πρόκειται για στρογγυλές, λευκές και γυαλιστερές βλατίδες (θολωτές) με ομφαλωτό κέντρο, που περιέχουν ένα

Ρινικοί πολύποδες - συμπτώματα και θεραπεία

Οι   ρινικοί πολύποδες είναι κοινοί, καλοήθεις σχηματισμοί σε σχήμα σταγόνας, που αναπτύσσονται στη μύτη ή τα ιγμόρεια, συνήθως γύρω από την περιοχή όπου τα ιγμόρεια ανοίγουν στη ρινική κοιλότητα. Οι ώριμοι ρινικοί πολύποδες μοιάζουν σαν ρόγες σταφυλιού με φλούδα χωρίς κουκούτσι. Συχνά συνδέονται με αλλεργίες ή άσθμα και ιδιαίτερα όταν είναι μικροί δεν προκαλούν κανένα σύμπτωμα, ενώ δεν απαιτούν ούτε θεραπεία. Ομως, όταν είναι μεγαλύτεροι, μπορεί να μπλοκάρουν την φυσιολογική δίοδο αέρα από τα ιγμόρεια. Οταν στα ιγμόρεια συσσωρευτεί πάρα πολλή βλέννα, αυτή μπορεί να μολυνθεί σχηματίζοντας ένα παχύ αποχρωματισμένο στρώμα στη μύτη και το λαιμό που επηρεάζει πολλούς ανθρώπους με ρινικούς πολύποδες. Οι ρινικοί πολύποδες δεν θα πρέπει να συγχέονται με τους πολύποδες που σχηματίζονται στο παχύ έντερο ή στην ουροδόχο κύστη. Σε αντίθεση με αυτούς τους τύπους του πολύποδα, είναι σπάνια κακοήθεις. Συνήθως, θεωρείται ότι προκαλούνται είτε από χρόνια φλεγμονή, είτε από την τάση

Δίκερος μήτρα: Επιτρέπει την εγκυμοσύνη;

H δίκερος μήτρα αποτελεί μια συχνή ανατομική παραλλαγή της μήτρας και οφείλεται σε διαταραχή του σχηματισμού της στη διάρκεια στης εμβρυϊκής ζωής. Ουσιαστικά η μήτρα αντί να έχει σχήμα ισοσκελούς τριγώνου, έχει σχήμα σφεντόνας, χωρίζοντας έτσι στα δύο την κοιλότητα του ενδομητρίου. Αυτό θεωρητικά μπορεί να επηρεάσει την εμφύτευση και ανάπτυξη του εμβρύου. Τις περισσότερες φορές όμως μια γυναίκα δεν ξέρει καν ότι έχει δίκερο μήτρα. Μελέτες αποδεικνύουν ότι το 70% περίπου των γυναικών που έχουν δίκερη μήτρα δεν έχουν κανένα πρόβλημα στην εγκυμοσύνη τους. Η διάγνωση γίνεται με απλό ή τρισδιάστατο υπερηχογράφημα, με σαλπιγγογραφία, αλλά και με υστεροσκόπηση και λαπαροσκόπηση. Το πιο κοινό πρόβλημα που συνδέεται με τη δίκερη μήτρα είναι ο πρόωρος τοκετός ή ο ανεπαρκής τράχηλος (πρόωρη διαστολή του τραχήλου) στην εγκυμοσύνη. Στην περίπτωση αυτή μπορεί να γίνει περίδεση του τραχήλου με ράμμα. Φαίνεται επίσης ότι ποσοστό 15% των καθέξιν αποβολών που οφείλονται σε διατ