Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Η κόπωση των επινεφριδίων και το σύμπτωμα της κατάθλιψης



Η κατάθλιψη είναι από τα πρώτα δυσμενή συμπτώματα τα οποία εμφανίζονται στο άτομο με κόπωση των επινεφριδίων. Και είναι αυτό το οποίο σχεδόν πάντα ξεγελάει το άτομο και τον ρίχνει εύκολα στην αγκαλιά των αντικαταθλιπτικών χαπιών, τα οποία δίνουν μεν μια πρόσκαιρη ανακούφιση στον πάσχοντα, επιδεινώνουν όμως μακροπρόθεσμα την λειτουργία των επινεφριδίων και την υγεία.

Συνήθως η κατάθλιψη με την έντονη ανησυχία πάνε χέρι με χέρι. Η κατά λέξη μετάφραση του συμπτώματος anxiety σαν έντονη ανησυχία, είναι πολύ πτωχή για να μπορέσει να περιγράψει τον όλεθρο του συμπτώματος για τον ανθρώπινο οργανισμό, το οποίο σε συνδυασμό με το τέρας της κατάθλιψης, καθιστούν τον άνθρωπο ΄΄ζόμπι΄΄. Για να ρίξουμε μια ματιά τι συμβαίνει με τους νευροδιαβιβαστές, στο άτομο με κόπωση των επινεφριδίων. Οι νευροδιαβιβαστές είναι η γλώσσα του νευρικού μας συστήματος. Η γλώσσα με την οποία επικοινωνούν τα κύτταρα μεταξύ τους. Είναι αυτοί οι οποίοι μας χαλαρώνουν, μας διατηρούν ενεργητικούς, μας δημιουργούν ευφορία, μας βοηθούν να θυμόμαστε, να μαθαίνουμε, να δημιουργούμε θετικές σκέψεις, να διαχειριζόμαστε και να ξεπερνάμε εύκολα τις στρεσογόνες καταστάσεις, να απολαμβάνουμε τον ύπνο, να έχουμε πνευματικές επιδόσεις. Οι σπουδαιότεροι νευροδιαβιβαστές είναι η σεροτονίνη, η ντοπαμίνη, η ακετυλχολίνη και το GABA. Αν και οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι οι νευροδιαβιβαστές είναι πολύ περισσότεροι, εάν υπάρχει ισορροπία στους ανωτέρω τέσσερις , τότε υπάρχει ισορροπία και σε όλους τους υπόλοιπους. Από τους ανωτέρω τέσσερις νευροδιαβιβαστές, οι σπουδαιότεροι είναι η σεροτονίνη και η ντοπαμίνη. Εάν αυτοί οι δυο βρίσκονται σε ισορροπία, συνήθως ισορροπούν και την λειτουργία των άλλων δυο νευροδιαβιβαστών της ακατυλχολίνης και του GABA. Από τι λοιπόν εξαρτάται η ισορροπημένη λειτουργία των νευροδιαβιβαστών;

Οι κυριότεροι παράγοντες οι οποίοι επηρεάζουν την λειτουργία τους είναι:

Η κακή λειτουργία των επινεφριδίων.
Η ελλιπής σε πρωτεΐνη (φυτική ή ζωική) διατροφή.
Το χρόνιο και ανεξέλεγκτο stress. Τα μη σταθερά επίπεδα σακχάρου στο αίμα.
Η πτωχή τροφοδότηση του εγκεφάλου σε γλυκόζη.
Οι χρόνιες φλεγμονές και κυρίως οι φλεγμονές του εντέρου.
Οι διάφορες αλλεργικές τροφές προς το σώμα μας τις οποίες καταναλώνουμε.
Έτσι λοιπόν όταν οι νευροδιαβιβαστές βρίσκονται εκτός ισορροπίας, από τα πρώτα συμπτώματα τα οποία δοκιμάζουν ολόκληρο τον οργανισμό, είναι η κατάθλιψη και η έντονη ανησυχία.

Τα επινεφρίδια μεταξύ των άλλων ορμονών, παράγουν και την κορτιζόλη. Η κορτιζόλη επηρεάζει άμεσα την λειτουργία των νευροδιαβιβαστών, είτε βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα (κατά την διάρκεια των στρεσογόνων καταστάσεων), είτε βρίσκεται σε πολύ χαμηλά επίπεδα (λόγω της κόπωσης των επινεφριδίων). Αυξημένα επίπεδα κορτιζόλης «κατατρώνε» το πολύτιμο αμινοξύ τρυπτοφάνη, από το οποίο παράγεται η σεροτονίνη.

Η κορτιζόλη ρυθμίζει τα επίπεδα σακχάρου (γλυκόζης) στον οργανισμό. Συχνό φαινόμενο κατά την διάρκεια της κόπωσης των επινεφριδίων, είναι οι υπογλυκαιμίες, στις οποίες ο εγκέφαλος «ταΐζεται» ελάχιστα με την απαραίτητη πρώτη ύλη για ενέργεια, που είναι η γλυκόζη, με συχνά τα συμπτώματα της κατάθλιψης. Επίσης στο άτομο με κόπωση των επινεφριδίων, έχουμε ελλειπή διάσπαση των πρωτεϊνών στο πεπτικό σύστημα (λόγω των μειωμένων επιπέδων του υδροχλωρικού οξέος του στομάχου), με αποτέλεσμα οι πρώτες ύλες για την σύνθεση των νευροδιαβιβαστών που είναι τα αμινοξέα, να είναι αρκετά μειωμένες, με εμφάνιση συμπτωμάτων κατάθλιψης.

Η ορμόνη κορτιζόλη αποτελεί τον ισχυρότερο αντιφλεγμονώδη παράγοντα του οργανισμού. Μειωμένα επίπεδα κορτιζόλης κατά την διάρκεια της κόπωσης των επινεφριδίων, έχουν σαν αποτέλεσμα την εμφάνιση φλεγμονών στο σώμα. Όταν οι φλεγμονές αυτές λαμβάνουν χώρα στο έντερο, εμποδίζουν την παραγωγή των πολύτιμων νευροδιαβιβαστών, των οποίων το μεγαλύτερο ποσοστό τους παράγεται στο έντερο, με αποτέλεσμα την εμφάνιση συμπτωμάτων κατάθλιψης. Πρώτο μας μέλημα στην εμφάνιση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης και της έντονης ανησυχίας, είναι η βελτίωση της λειτουργίας των επινεφριδίων, μέσα από τα 9 βήματα στρατηγικής τα οποία περιγράφονται στο βιβλίο «Σύνδρομο κόπωσης επινεφριδίων (Σύνδρομο έλλειψης Ενέργειας) – Μύθοι και Πραγματικότητα» (3). Όσο περισσότερο παραμένουν τα «δύσκολα» συμπτώματα της κατάθλιψης και της έντονης ανησυχίας στο σώμα μας, τόσο επιδεινώνεται περαιτέρω η λειτουργία των επινεφριδίων, αυξάνοντας και τα υπόλοιπα συμπτώματα της κόπωσης των επινεφριδίων, δημιουργώντας έναν φαύλο κύκλο.


(1) www.depkewelness.com
(2) THE ULTRAMIND SOLUTION, MARK HYMAN, M.D.
(3) Σύνδρομο Κόπωσης Επινεφριδίων (Σύνδρομο Έλλειψης Ενέργειας) – Μύθοι & Πραγματικότητα, του Μυλωνά Παναγιώτη

Παναγιώτης Μυλωνάς
http://www.iator.gr/2015/10/14/h-koposi-ton-epinefridion-kai-to-symptoma-ths-katathlipsis/



Σχόλια

Ο χρήστης Παναγιώτης Μυλωνάς είπε…
Ευχαριστώ για την δημοσίευση του άρθρου μου. Μπορείτε να βρείτε περισσότερα στην ιστοσελίδα μου www.yourhealthinyourhands.gr. H γνώση και η καλή πληροφορία, είναι για να διαχέονται άμεσα στον κόσμο. Θα σας παρακαλούσα την επόμενη φορά να φαίνεται ο συντάκτης του άρθρου. Εχει την σημασία του. Ευχαριστώ για την φιλοξενία. Μυλωνάς Παναγιώτης Ερευνητής-Συγγραφέας του βιβλίου ΄΄Σύνδρομο Κόπωσης Επινεφριδίων (Σϋνδρομο Ελλειψης Ενέργειας) - Μύθοι και Πραγματικότητα΄΄.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η παλινδρόμηση της χολής

Περιγραφή Η παλινδρόμηση της χολής, συμβαίνει όταν η χολή - ένα υγρό που παράγεται στο συκώτι σας - επαναρρέει στο στομάχι και τον οισοφάγο σας (το σωλήνα που συνδέει το στόμα και το στομάχι σας). Η παλινδρόμηση της χολής μπορεί να συνοδεύεται από γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση. Σε αντίθεση με τη γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, η παλινδρόμηση της χολής συνήθως δεν μπορεί να ελεγχθεί πλήρως από τις αλλαγές στη διατροφή ή τον τρόπο ζωής. Αντ 'αυτού, η παλινδρόμηση της χολής πιο συχνά διαχειρίζεται με φάρμακα ή, σε σοβαρές περιπτώσεις, με χειρουργικές επεμβάσεις. Συμπτώματα Η παλινδρόμηση της χολής μπορεί να είναι δύσκολο να διακριθεί από τη γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση. Τα συμπτώματα είναι παρόμοια. Τα συμπτώματα που περιλαμβάνει η παλινδρόμηση της χολής είναι: Άνω κοιλιακό άλγος που μπορεί να είναι σοβαρό Η συχνή καούρα - ένα αίσθημα καψίματος στο στήθος σας, που μερικές φορές εξαπλώνεται σε λαιμό σας, μαζί με μια πικρή γεύση στο στόμα σας Ναυτία Εμετός Π

Εγκεφαλική μικροαγγειοπάθεια και κίνδυνοι - Η ικανότητα ισορροπίας στο ένα πόδι «δείκτης» εγκεφαλικής υγείας

Η εγκεφαλική μικροαγγειοπάθεια αποτελεί επικίνδυνο εχθρό για τη μέση ηλικία και πολύ περισσότερο όταν συνυπάρχουν παθήσεις όπως ο διαβήτης και η υπέρταση Προσβάλει κατά κύριο λόγο τα μικρά τριχοειδή αγγεία του μεσεγκεφάλου και προκαλεί χαρακτηριστικές διαταραχές στην ροή του αίματος.. Η τριάδα αυτών των διαταραχών αποτελείται από διαταραχές μνήμης και   προσοχής , δυσχέρεια βάδισης και ακράτεια. Σ’αυτήν την κεντρική συμπτωματολογία προστίθενται και άλλες δυσλειτουργίες. Η νόσος, η συχνότητα της οποίας αυξάνεται με την ηλικία, πιστεύεται ότι αποτελεί ένδειξη αυξημένου κινδύνου για μελλοντικό σοβαρό εγκεφαλικό επεισόδιο, ενώ προγενέστερες μελέτες την έχουν επίσης συσχετίσει με απώλεια του συντονισμού των κινήσεων και νοητική διαταραχή. Έτσι, η έγκαιρη διάγνωση και η θεραπευτική αντιμετώπιση είναι αναγκαίες ώστε να αποφευχθεί η εξέλιξή της. Η πιθανή δυσκολία ενός ατόμου να ισορροπήσει στο ένα πόδι για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα θα μπορούσε να είναι δείκτης ε

Ρινικοί πολύποδες - συμπτώματα και θεραπεία

Οι   ρινικοί πολύποδες είναι κοινοί, καλοήθεις σχηματισμοί σε σχήμα σταγόνας, που αναπτύσσονται στη μύτη ή τα ιγμόρεια, συνήθως γύρω από την περιοχή όπου τα ιγμόρεια ανοίγουν στη ρινική κοιλότητα. Οι ώριμοι ρινικοί πολύποδες μοιάζουν σαν ρόγες σταφυλιού με φλούδα χωρίς κουκούτσι. Συχνά συνδέονται με αλλεργίες ή άσθμα και ιδιαίτερα όταν είναι μικροί δεν προκαλούν κανένα σύμπτωμα, ενώ δεν απαιτούν ούτε θεραπεία. Ομως, όταν είναι μεγαλύτεροι, μπορεί να μπλοκάρουν την φυσιολογική δίοδο αέρα από τα ιγμόρεια. Οταν στα ιγμόρεια συσσωρευτεί πάρα πολλή βλέννα, αυτή μπορεί να μολυνθεί σχηματίζοντας ένα παχύ αποχρωματισμένο στρώμα στη μύτη και το λαιμό που επηρεάζει πολλούς ανθρώπους με ρινικούς πολύποδες. Οι ρινικοί πολύποδες δεν θα πρέπει να συγχέονται με τους πολύποδες που σχηματίζονται στο παχύ έντερο ή στην ουροδόχο κύστη. Σε αντίθεση με αυτούς τους τύπους του πολύποδα, είναι σπάνια κακοήθεις. Συνήθως, θεωρείται ότι προκαλούνται είτε από χρόνια φλεγμονή, είτε από την τάση