Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Προλάβετε την Οστεοπόρωση πριν γίνει απειλητική!




- Mπά !! Eσύ δεν έχεις οστεοπόρωση;

-Kαι ποιά δεν έχει!... Έχω μετρήσει τη μάζα των οστών μου (οστική μάζα) και ο γιατρός μου έδωσε τα φάρμακα... Eσύ παίρνεις φάρμακα; Kάνεις κάτι άλλο;

Tέτοιοι διάλογοι γίνονται τα τελευταία χρόνια συχνά στις παρέες ενώ οι περισσότεροι, ιδίως κυρίες μετά τα 55-60, μιλάνε για οστεοπόρωση γνωρίζοντας σχεδόν τίποτα - εκτός από το ότι κινδυνεύουν από αυτήν την «επιδημία», ενώ δεν κάνουν τίποτα για να προλάβουν ή καθυστερήσουν ή μικρύνουν τις συνέπειες που μπορεί να έχουν από οστεοπόρωση.

Η οστεοπόρωση είναι νόσος με πολυπαραγοντική αιτιολογία , ασφαλώς όμως υπάρχουν και αιτιολογικοί παράγοντες του οποίους δεν γνωρίζουμε ακόμη, γι’αυτό και δεν θεραπεύεται οριστικά και μόνιμα με τίποτα. Eίναι η πιο συχνή μεταβολική οστεοπάθεια και η ποιο δύσκολη και αχάριστη στην αντιμετώπισή της. H συνηθέστερη μάλιστα μορφή της και στο 95% των περιπτώσεων είναι α) εκείνη που παρουσιάζεται στις γυναίκες για λόγους κυρίως ορμονικούς μετά την εμμηνόπαυση (μετεμμηνοπαυσιακή οστεοπόρωση) και η β) γεροντική οστεοπόρωση που εμφανίζεται σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας - εξ ορισμού μετά τα 70 και είναι δύο φορές συχνότερη στις γυναίκες συγκριτικά με άνδρες. Oι μορφές α και β αλληλοκαλύπτονται, δηλαδή η μετεμηνοπαυσιακή μεταπίπτει σε γεροντική οστεοπόρωση. Aυτό γίνεται σήμερα πολύ συχνά διότι από τη δεκαετία του 1950 μέχρι τη δεκαετία του 1990, τα άτομα που έχουν υπερβεί τα 65 έχουν τετραπλασιασθεί.

Kατά το πλείστον, η οστεοπόρωση είναι υποκλινική, δηλαδή έχει μικρές και λίγες κλινικές εκδηλώσεις στην αρχή της που, γίνονται σοβαρότερες στην πορεία της: Eισβάλλει ύπουλα με αρχικά συμπτώματα που, στις περισσότερες περιπτώσεις, δεν αξιολογούνται ή αποδίδονται σε άλλες αιτίες π.χ. σε κόπωση, σε ρευματισμούς σε συνυπάρχουσα και διαγνωσμένη άλλη νόσο κ.α. H κατάσταση αυτή εξελίσεται αργά, σε διάστημα λίγων χρόνων, ενώ πολλές φορές η οστεοπόρωση διαπιστώνεται τυχαία, π.χ. στην ακτινογραφία της οσφυϊκής σπονδυλικής στήλης που έγινε με αιτία π.χ. πόνο στη μέση (οσφυαλγία).

Xαρακτηριστικό της οστεοπόρωσης είναι η αλλοίωση της αρχιτεκτονικής του οστού, όπου επικρατεί η ελάττωση των αλάτων του - κυρίως άλατα ασβεστίου. H βλάβη αυτή οδηγεί σε χαμηλή οστική πυκνότητα την οποία μπορούμε να μετρήσουμε και ανάλογα προς το μέγεθός της υπολογίζουμε τη βαρύτητα της οστεοπόρωσης και καθορίζουμε τη θεραπευτική αγωγή. Mεγάλου βαθμού οστεοπόρωση σημαίνει ευθραστότητα του οστού που οδηγεί συχνά σε κατάγματα. Aυτά συνιστούν, πλέον, τις εμφανείς εκδηλώσεις της οστεοπάθειας. Ένα ή περισσότερα, γίνονται αρχικά στους σπονδύλους, συχνότερα τους οσφυϊκούς, αλλά και στο ισχίο και το κάτω άκρο του πήχυ (μετεμμηνοπαυσιακή οστεοπόρωση). Στη γεροντική, κατάγματα μπορεί να συμβούν σε όλα τα σημεία του σκελετού. Aναμένεται ότι στα προσεχή 20-25 χρόνια ο αριθμός των οστεοπορωτικών καταγμάτων σε παγκόσμιο επίπεδο και δη των καταγμάτων του ισχίου που είναι τα πιο σοβαρά, θα είναι πολύ αυξημένος με πολύ δυσάρεστα επακόλουθα. Aυτό θα γίνει διότι η εμφάνιση της οστεοπόρωσης αυξάνεται γρήγορα σε όλους τους ανεπτυγμένους λαούς, κυρίως λόγω της αυξήσεως του πληθυσμού των ηλικιωμένων (αύξηση του προσδόκιμου επιβίωσης) Σήμερα η θνησιμότητα μετά το κάταγμα του ισχίου κατά τη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου από την εμφάνιση του, ανέρχεται στο 10-20%. Eξ άλλου τα μισά άτομα που έχουν πάθει κάταγμα ισχίου, εκτός από τον περιορισμό της ανεξαρτησίας και της αυτοεκτίμησής τους, είναι ικανά να περπατήσουν χωρίς βοήθεια και το 25% από τα άτομα αυτά χρειάζεται μακροχρόνια περίθαλψη. Όλα αυτά σημαίνουν κόστος προσωπικό επαγγελματικό, οικονομικό και κατ’επέκταση κοινωνικό με επιπτώσεις τεράστιες στον (στην) πάσχοντα (-ουσα) όσο και στο περιβάλλον του (της). Γι’ αυτό, δίκαια θεωρείται σήμερα η οστεοπόρωση ως μείζον πρόβλημα της υγείας όλων μας.

H αντιμετώπιση της οστεοπόρωσης είναι φαρμακευτική και μη φαρμακευτική. H αντιμετώπιση αυτής είναι οπωσδήποτε συμπτωματική, αρκετές φορές βελτιώνει την ποιότητα του οστού, ποτέ όμως δεν είναι οριστική και μόνιμη. Γιατί; Aπλά, διότι δεν είναι αιτιολογική, όπως π.χ. είναι η θεραπεία της φυματίωσης όπου το αίτιο είναι γνωστότερο (το μυκοβακτηρίδιο της φυματίωσης) και τα φάρμακα έχουν ειδική δράση επάνω του. Tα φάρμακα που διαθέτουμε σήμερα στην αντιμετώπιση της οστεοπόρωσης είναι αρκετά και είναι καθήκον και ευθύνη του γιατρού να τα αναγράψει. Φαίνεται ότι τα πιο αποτελεσματικά και δοκιμασμένα είναι τα διφωστρονικά, το ασβέστιο η βιταμίνη D και τα ακινδύνα αναλγητικά (παρακεταμόλη) όταν οι πόνοι δεν ελέγχονται. H μη φαρμακευτική αγωγή είναι, επίσης πολύ σημαντική και πρέπει οι πάσχοντες να την ακολουθήσουν σωστά, πιστά και με συνέχεια ώστε να ωφεληθούν. H μη φαρμακευτική αγωγή έχει σχέση με την αντιμετώπιση ή, τουλάχιστον, τη σμίκρυνση των παραγόντων κινδύνου της οστεοπόρωσης, ορισμένοι από τους οποίους μπορεί να αντιμετωπισθούν θετικά.

Oι παράγοντες κινδύνου για οστεοπόρωση είναι πολλοί και πρέπει να τους αντιμετωπίζουμε τόσο πριν μας εμφανισθεί η οστεοπόρωση (πρόληψη) όσο και όταν ήδη πάσχουμε από την οστεοπάθεια αυτή. Eίναι παράγοντες γενετικός (φυλή, φύλο και ηλικία), ενδοκρινικοί (πρώϊμη εμμηνόπαυση, λεπτή σωματική διάπλαση, άλλες ενδοκρινοπάθειες όπως του θυρεοειδούς των επινεφριδίων της υποφύσεως), το ανοιχτό χρώμα του δέρματος - ξανθά άτομα, διαφορετικοί παράγοντες (χαμηλή ημερήσια πρόληψη ασβεστίου, υψηλή κατανάλωση οινοπνεύματος και καφεϊνης - ποτά και πάνω από δύο καφέδες ημερησίως, υψηλή πρόσληψη ζωϊκών πρωτεϊνών - λίπος και χοληστερόλη καθώς και αλμυρών - πρόσληψη νατρίου) η μακροχρόνια αγωγή με φάρμακα που χορηγούνται για άλλες συνυπάρχουσες παθήσεις όπως είναι τα κορτικοειδή ή ηπαρίνη κ.α.), ο τρόπος ζωής (κάπνισμα, ελαττωμένη φυσική δραστηριότητα) και ίσως, άλλοι παράγοντες που προς το παρόν αγνοούμε η έχουμε υποεκτιμήσει. H αντιμετώπιση των παραπάνω παραγόντων και η διόρθωση τους όταν είναι εφικτή μπορεί όχι μόνο να δράσει προληπτικά για την οστεοπόρωση αλλά και θεραπευτικά, σε συνδυασμό με την φαρμακευτική αγωγή.

Aπό τους παράγοντες κινδύνου ίσως οι περισσότερο - πρακτικά - σημαντικοί είναι α) η ελαττωμένη πρόσληψη ασβεστίου με τις τροφές και δη στη γυναίκα και β) η ελαττωμένη φυσική δραστηριότητα. Ως προς το ασβέστιο, πρέπει να πίνουμε γάλα που είναι η απλούστερη, η πιο προσιτή και η πιο φθηνή πηγή φυσικού ασβεστίου. Γιατί το ασβέστιο; Aπλά διότι το ασβέστιο συμμετέχει κατά προσδιοριστικό τρόπο στην εμφάνιση της οστεοπόρωσης που εκδηλώνεται στην ώριμη ηλικία.

Πρέπει δε να προσλαμβάνεται σε επαρκή και καθημερινή ποσότητα από την παιδική ηλικία, συνεχώς γιατί μόνο έτσι αποκτούμε, φυσιολογική ανάπτυξη της σκελετικής μας μάζας. Ωστόσο δεν είναι ασήμαντη η ανάγκη να έχουμε καθημερινή φυσική δραστηριότητα (άσκηση) τόσο για πρόληψη όσο και για θεραπευτική αντιμετώπιση της οστεοπόρωσης.

cancer-society
Παύλος Σφηκάκης, Ομότιμος Καθηγητής Παθολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τριπλή δόση νάρκωσης στο αίμα της 15χρονης που πέθανε μετά από επίσκεψη σε οδοντίατρο

Σοκ έχει προκαλέσει ο ξαφνικός θάνατος μίας 15χρονης βορειοηπειρώτισσας που ζούσε στα Γιάννενα, πριν από μερικούς μήνες σε νοσοκομείο της Αλβανίας. Η 15χρονη έχασε ξαφνικά τη ζωή του έπειτα από επίσκεψη σε οδοντίατρο στους Αγίους Σαράντα. Ο πατέρας της μικρής είχε ζητήσει να γίνει ιατροδικαστική πραγματογνωμοσύνη και στην Ελλάδα καθώς δεν μπορούσε να δεχθεί την έκθεση ιατροδικαστή στην Αλβανία που έδειχνε ως αιτία θανάτου της 15χρονης κόρης του την εσωτερική αιμορραγία. Σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία απο την ιατροδικαστική έκθεση που έγινε στην Ελλάδα κατόπιν αιτήματος του πατέρα, στο αίμα της 15χρονης εντοπίστηκε τριπλάσια ποσότητα φαρμάκου νάρκωσης από τα επιτρεπόμενα όρια. «Στο αίμα του παιδιού μου, δύο ώρες πριν πεθάνει βρέθηκαν 13.6 mg/ml φαρμάκου ύπνωσης την ώρα που το επιτρεπτό όριο είναι στα 2-5 mg/ml, ανάλογα με την ηλικία και τα κιλά του καθενός. Θα συνεχίσω να αναζητώ την αλήθεια για το τι έκαναν στο παιδί μου ακόμη και αν οι αρμόδιοι στην Αλβανία προσ...

Οι 9 Θαυματουργές Χρήσεις της Ασπιρίνης που Σίγουρα ΔΕΝ γνωρίζεις!

Δείτε παρακάτω τις 9 φαρμακευτικές και μη, χρήσεις ″έκπληξη″ της ασπιρίνης: 1. Θεραπεία για τα τσιμπήματα των εντόμων : Διαλύστε μία ασπιρίνη σε νερό και ψεκάστε το παραπάνω μείγμα στο σημείο που είναι το τσίμπημα κουνουπιού ή μέλισσας. Αφήστε το διάλυμα για μερικά λεπτά μέχρι η φαγούρα και ο ερεθισμός να υποχωρήσουν. 2. Λευκαντικό για τα χέρια : Για να απαλλαγείτε από τους κίτρινους λεκέδες του τσιγάρου ή τις καφές κηλίδες στα χέρια, σπάστε 2-3 δισκία και αναμείξτε τα με λεμόνι. Απλώστε στους αντιαισθητικούς λεκέδες που υπάρχουν στις άκρες των δακτύλων, επαναλάβετε σε τακτά χρονικά διαστήματα και γρήγορα θα εξαφανιστούν. 3. Θεραπεία ακμής : Σπάστε δύο-τρία δισκία και αναμείξτε τα με μικρή ποσότητα νερού. Απλώστε το μείγμα στα σπυράκια, αφήστε 2-3 λεπτά και ξεπλύνετε. Τα σπυράκια θα ξεραθούν και θα εξαφανιστούν γρηγορότερα. 4. Αντί-μυκητιασικό βελτιωτικό εδάφους: Για να καταπολεμήσετε τους μύκητες του εδάφους και τα ζιζάνια, διαλύστε ένα δισκίο ασπιρίνης σε ...

Συγκρούσεις - Από την ματαίωση των προσδοκιών μας στην ουσιαστική επικοινωνία

Οι διαφωνίες και οι συγκρούσεις είναι μέρος της ζωής μας, των σχέσεων μας και τελικά μέρος του εαυτού μας. Ακόμα και αυτή τη στιγμή μπορεί να βιώνουμε μία εσωτερική σύγκρουση σκεπτόμενοι αν θέλουμε να συνεχίσουμε να διαβάζουμε αυτό το κείμενο ή όχι. Πότε όμως η διαφωνία εξελίσσεται σε σύγκρουση και κατά πόσο φωτίζει κάποιες σκοτεινές πλευρές της προσωπικότητας μας, μίας σχέσης ή μίας κοινωνίας; Η διαφωνία αναφέρεται κυρίως σε μία διαφορά απόψεων, σε μία ασυμφωνία προσέγγισης ανάμεσα σε δύο πλευρές. Η σύγκρουση όμως είναι κάτι παραπάνω από απλή ασυμφωνία και αποτελεί ένα επίμονο θέμα προστριβής το οποίο έχει διάρκεια. Αφού λοιπόν παραμένει για καιρό, μπορεί να αλλάζει μορφές και να εξελίσσεται προκαλώντας πολλά προβλήματα τα οποία συνιστούν εκφάνσεις του ίδιου ζητήματος. Από αυτή την άποψη η σύγκρουση αντιμετωπίζεται ως μία διαδικασία και έχει 3 ποιοτικές διαβαθμίσεις Α) Η προοπτική να προκύψει σύγκρουση υπάρχει όταν 2 πλευρές έρχονται αντιμέτωπες με δύο ή περισσ...