Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Βρήκαν τρόπο να αδρανοποιούν το γονίδιο της παχυσαρκίας





Ομάδα επιστημόνων στην οποία συμμετέχει Έλληνας επιστήμονας από το φημισμένο πανεπιστήμιο ΜΙΤ, ανακάλυψε με ποιον τρόπο οδηγεί στην παχυσαρκία ένα γονίδιο που χρόνια τώρα θεωρείται υπαίτιο γι’ αυτήν.

Η όλη έρευνα λύνει ένα μεγάλο μυστήριο της έρευνας της παχυσαρκίας, καθώς από το 2007 ήταν γνωστό ότι το ελαττωματικό γονίδιο FTO παίζει καθοριστικό ρόλο στην χρόνια παχυσαρκία, αλλά έως τώρα ήταν άγνωστο πως δρα για να οδηγήσει στην παθολογική συσσώρευση κιλών.
Οι επιστήμονες από το ΜΙΤ και το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ, όμως, ανακάλυψαν ότι η ελαττωματική μορφή του κάνει την ενέργεια των τροφίμων να αποθηκεύεται ως λίπος στο σώμα, αντί να δαπανάται για τις λειτουργίες του.
Επιπλέον, διαπίστωσαν ότι με ορισμένες γενετικές παρεμβάσεις στο γονίδιο, μπορούν να ανακόψουν τη δράση του και να αντιστρέψουν την συσσώρευση του λίπους.

Οι επιστήμονες με επικεφαλής την γενετίστρια δρα Μελίντα Κλάουσνιτζερ, ερευνήτρια στο Κέντρο Κλινικής & Μεταγραφικής Επιστήμης (CTSC) του Χάρβαρντ, και επιβλέποντα ερευνητή τον δρα Μανώλη Κέλλη, καθηγητή Επιστήμης Ηλεκτρονικών Υπολογιστών στο ΜΙΤ, δημοσιεύουν τα ευρήματά τους στην «Ιατρική Επιθεώρηση της Νέας Αγγλίας» (NEJM).

Όπως εξηγούν, όταν μπλόκαραν την δράση του ελαττωματικού γονιδίου σε ποντίκια, αυτά έγιναν κατά 50% πιο αδύνατα από άλλα ζώα, παρότι έτρωγανάφθονες θερμίδες. Επιπλέον, έκαιγαν περισσότερη ενέργεια όταν κοιμόντουσαν.

Το ίδιο πείραμα σε ανθρώπινα κύτταρα στο εργαστήριο έδειξε ότι η γενετική τροποποίηση του FTOαύξανε τις καύσεις και έτσι τα λιπώδη κύτταρα αποθήκευαν λιγότερο λίπος.
«Τα ευρήματα αυτά θέτουν υπό αμφισβήτηση την άποψη ότι ο κόσμος παχαίνει από επιλογή, επειδή τρώει πάρα πολύ ή διάγει καθιστική ζωή», δήλωσε η δρ Κλάουσνιτζερ.
«Για πρώτη φορά η γενετική αποκαλύπτει έναν μηχανισμό στην παχυσαρκία την ύπαρξη του οποίου δεν γνωρίζαμε έως πρότινος και ο οποίος υποδεικνύει έναν ακόμα συμβάλλοντα παράγοντα στο όλο πρόβλημα».

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η παχυσαρκία είναι μία ασθένεια, η οποία προσβάλλει 500 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο και αυξάνει τον κίνδυνο εκδηλώσεως πολλαπλών άλλων προβλημάτων υγείας.
Το ελαττωματικό γονίδιο FTO δεν εξηγεί όλα τα κρούσματα, καθώς δεν υπάρχει σε όλους τους ανθρώπους, αλλά σε τέσσερις στους δέκα Ευρωπαίους και στο 5% των μαύρων.
Επιπλέον, η ύπαρξή του απλώς αυξάνει την προδιάθεση στην παχυσαρκία, γεγονός που σημαίνει ότι με τα κατάλληλα μέτρα από τα πρώτα χρόνια της ζωής ίσως μπορεί να αποφευχθεί το παθολογικό βάρος.

Στην πραγματικότητα, όσοι κληρονομούν δύο ελαττωματικές κόπιες του FTO (μία από κάθε γονιό) ζυγίζουν κατά μέσον όρο 3,5 κιλά περισσότερο απ’ ό,τι οι συνομήλικοί τους δίχως το γονίδιο αν και, προφανώς, πολλοί άνθρωποι θα ζυγίζουν πολλαπλάσιο από αυτό επιπλέον, είπε ο δρ Κέλλης, ο οποίος συμμετέχει και στην Ομάδα Υπολογιστικής Βιολογίας του ΜΙΤ.
Οι ερευνητές ελπίζουν ότι τα ευρήματά τους μπορούν να ανοίξουν τον δρόμο για την επινόηση φαρμάκων που θα επηρεάζουν τον όλο μηχανισμό.

tanea





Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τριπλή δόση νάρκωσης στο αίμα της 15χρονης που πέθανε μετά από επίσκεψη σε οδοντίατρο

Σοκ έχει προκαλέσει ο ξαφνικός θάνατος μίας 15χρονης βορειοηπειρώτισσας που ζούσε στα Γιάννενα, πριν από μερικούς μήνες σε νοσοκομείο της Αλβανίας. Η 15χρονη έχασε ξαφνικά τη ζωή του έπειτα από επίσκεψη σε οδοντίατρο στους Αγίους Σαράντα. Ο πατέρας της μικρής είχε ζητήσει να γίνει ιατροδικαστική πραγματογνωμοσύνη και στην Ελλάδα καθώς δεν μπορούσε να δεχθεί την έκθεση ιατροδικαστή στην Αλβανία που έδειχνε ως αιτία θανάτου της 15χρονης κόρης του την εσωτερική αιμορραγία. Σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία απο την ιατροδικαστική έκθεση που έγινε στην Ελλάδα κατόπιν αιτήματος του πατέρα, στο αίμα της 15χρονης εντοπίστηκε τριπλάσια ποσότητα φαρμάκου νάρκωσης από τα επιτρεπόμενα όρια. «Στο αίμα του παιδιού μου, δύο ώρες πριν πεθάνει βρέθηκαν 13.6 mg/ml φαρμάκου ύπνωσης την ώρα που το επιτρεπτό όριο είναι στα 2-5 mg/ml, ανάλογα με την ηλικία και τα κιλά του καθενός. Θα συνεχίσω να αναζητώ την αλήθεια για το τι έκαναν στο παιδί μου ακόμη και αν οι αρμόδιοι στην Αλβανία προσ...

Οι 9 Θαυματουργές Χρήσεις της Ασπιρίνης που Σίγουρα ΔΕΝ γνωρίζεις!

Δείτε παρακάτω τις 9 φαρμακευτικές και μη, χρήσεις ″έκπληξη″ της ασπιρίνης: 1. Θεραπεία για τα τσιμπήματα των εντόμων : Διαλύστε μία ασπιρίνη σε νερό και ψεκάστε το παραπάνω μείγμα στο σημείο που είναι το τσίμπημα κουνουπιού ή μέλισσας. Αφήστε το διάλυμα για μερικά λεπτά μέχρι η φαγούρα και ο ερεθισμός να υποχωρήσουν. 2. Λευκαντικό για τα χέρια : Για να απαλλαγείτε από τους κίτρινους λεκέδες του τσιγάρου ή τις καφές κηλίδες στα χέρια, σπάστε 2-3 δισκία και αναμείξτε τα με λεμόνι. Απλώστε στους αντιαισθητικούς λεκέδες που υπάρχουν στις άκρες των δακτύλων, επαναλάβετε σε τακτά χρονικά διαστήματα και γρήγορα θα εξαφανιστούν. 3. Θεραπεία ακμής : Σπάστε δύο-τρία δισκία και αναμείξτε τα με μικρή ποσότητα νερού. Απλώστε το μείγμα στα σπυράκια, αφήστε 2-3 λεπτά και ξεπλύνετε. Τα σπυράκια θα ξεραθούν και θα εξαφανιστούν γρηγορότερα. 4. Αντί-μυκητιασικό βελτιωτικό εδάφους: Για να καταπολεμήσετε τους μύκητες του εδάφους και τα ζιζάνια, διαλύστε ένα δισκίο ασπιρίνης σε ...

Συγκρούσεις - Από την ματαίωση των προσδοκιών μας στην ουσιαστική επικοινωνία

Οι διαφωνίες και οι συγκρούσεις είναι μέρος της ζωής μας, των σχέσεων μας και τελικά μέρος του εαυτού μας. Ακόμα και αυτή τη στιγμή μπορεί να βιώνουμε μία εσωτερική σύγκρουση σκεπτόμενοι αν θέλουμε να συνεχίσουμε να διαβάζουμε αυτό το κείμενο ή όχι. Πότε όμως η διαφωνία εξελίσσεται σε σύγκρουση και κατά πόσο φωτίζει κάποιες σκοτεινές πλευρές της προσωπικότητας μας, μίας σχέσης ή μίας κοινωνίας; Η διαφωνία αναφέρεται κυρίως σε μία διαφορά απόψεων, σε μία ασυμφωνία προσέγγισης ανάμεσα σε δύο πλευρές. Η σύγκρουση όμως είναι κάτι παραπάνω από απλή ασυμφωνία και αποτελεί ένα επίμονο θέμα προστριβής το οποίο έχει διάρκεια. Αφού λοιπόν παραμένει για καιρό, μπορεί να αλλάζει μορφές και να εξελίσσεται προκαλώντας πολλά προβλήματα τα οποία συνιστούν εκφάνσεις του ίδιου ζητήματος. Από αυτή την άποψη η σύγκρουση αντιμετωπίζεται ως μία διαδικασία και έχει 3 ποιοτικές διαβαθμίσεις Α) Η προοπτική να προκύψει σύγκρουση υπάρχει όταν 2 πλευρές έρχονται αντιμέτωπες με δύο ή περισσ...