Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Η σχέση ουρολοιμώξεων με τα προβιοτικά



Η ουρολοίμωξη αποτελεί μια πολύ συχνή διαταραχή, καθώς η συχνότητα εμφάνισής της φαίνεται να αγγίζει τα 150 εκατομμύρια περιστατικά παγκοσμίως, σε ετήσια βάση.

Με τον όρο ουρολοίμωξη εννοούμε την ύπαρξη μικροβίων στα ούρα του ασθενούς, ως αποτέλεσμα, συνήθως, του αποικισμού τους στην ουρήθρα και την εγκατάστασή τους στην ουροδόχο κύστη. Στην πλειονότητά τους, οι ουρολοιμώξεις πλήττουν γυναίκες καθώς η ουρήθρα βρίσκεται κοντά στον πρωκτό, άρα η μεταφορά παθογόνων μικροοργανισμών στο ουροποιητικό είναι πιο εύκολη.

Στο γενικό πληθυσμό, τα άτομα που βρίσκονται σε μεγαλύτερο κίνδυνο είναι τα σεξουαλικώς ενεργά, αυτά με φτωχή υγιεινή, καθώς και οι νοσηλευόμενοι ασθενείς. Για παράδειγμα, η χρήση ουροκαθετήρων, καθώς και η ακτινοβολία που δέχονται οι ογκολογικοί ασθενείς είναι δύο ενδεικτικές καταστάσεις, όπου η εμφάνιση λοίμωξης της ουροδόχου κύστεως είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη. Παράλληλα, τα χειρουργεία στην κοιλιά, αλλά και η εκτεταμένη χρήση αντιβιοτικών, που μειώνει ταυτόχρονα τα παθογόνα αλλά και τα ωφέλιμα για τον οργανισμό βακτήρια, φαίνεται να αποτελούν επιβαρυντικούς παράγοντες. Η αυξανόμενη, μάλιστα, αντοχή των παθογόνων μικροοργανισμών που προκαλούν ουρολοιμώξεις στα χρησιμοποιούμενα αντιβιοτικά έχει πλέον στρέψει το επιστημονικό ενδιαφέρον σε εύρεση νέων εναλλακτικών για την αντιμετώπιση ή πρόληψη των ουρολοιμώξεων.

Στο κέντρο αυτού του ενδιαφέροντος έχουν βρεθεί τα προβιοτικά, τα οποία ορίζονται ως ζωντανοί μικροοργανισμοί, συνήθως λακτοβάκιλλοι και μπιφιδοβακτήρια, οι οποίοι όταν χορηγηθούν σε ικανοποιητικές ποσότητες, αποφέρουν όφελος για την υγεία του ξενιστή (του οργανισμού δηλαδή που τα λαμβάνει). Τα προβιοτικά έχουν πλέον μπει για τα καλά στη ζωή μας, καθώς κυκλοφορούν σε προϊόντα ειδικής διατροφής, καθώς και σε διαδεδομένα «λειτουργικά» τρόφιμα, όπως εμπλουτισμένο γιαούρτι και γάλα, ενώ χρησιμοποιούνται για τη ζύμωση ποτών και τυριού. Πώς όμως λειτουργούν ενάντια της ουρολοίμωξης;

Έρευνες αναφορικά με την ωφέλειά τους στις ουρολοιμώξεις, υποστηρίζουν ότι τα προβιοτικά, δημιουργώντας μια πιο υγιή εντερική χλωρίδα, μειώνουν τις πιθανότητες μεταφοράς παθογόνων βακτηριδίων από τον πρωκτό στην ουρήθρα. Η δράση τους τείνει να είναι ακόμα πιο σημαντική, σε υποτροπιάζουσες καταστάσεις.

Πιο συγκεκριμένα, φως ρίχνουν οι έρευνες στην αντιμετώπιση ή και πρόληψη των υποτροπιαζουσών ουρολοιμώξεων, εστιάζοντας σε μια εναλλακτική θεραπεία που περιλαμβάνει προβιοτικά.

Αυτά φαίνεται ότι:

– Επαναφέρουν την ισορροπία στην εντερική χλωρίδα και εξασφαλίζουν ότι επικρατούν τα «καλά» βακτήρια έναντι των παθογόνων στο έντερο

– Ελαχιστοποιούν τις πιθανότητες μεταφοράς παθογόνου βακτηριδίου από τον πρωκτό στην ουροδόχο κύστη

– Μεγιστοποιούν την άμυνα του οργανισμού έναντι παθογόνων μικροοργανισμών που προκαλούν λοιμώξεις Συμπληρωματικά ως προς τα παραπάνω, νέα δεδομένα έρχονται να στηρίξουν και τη δράση του Cranberry, ένα είδος μούρου, στην προστασία από ουρολοιμώξεις.

– Υπάρχουν ενδείξεις ότι, όταν καταναλωθεί σε υπερ- συμπυκνωμένη μορφή, όπως π.χ. σε χάπια, μπορεί να λειτουργήσει συνεργιστικά με τα προβιοτικά, για τη μείωση της συχνότητας των ουρολοιμώξεων. Ο τρόπος δράσης του στηρίζεται σε μία ουσία που περιέχει και εμποδίζει την προσκόλληση των βακτηριδίων στην ουροδόχο κύστη. Ωστόσο, προσοχή χρειάζεται σε άτομα που λαμβάνουν βαρφαρίνη ως αντιπηκτικό, καθώς ενδέχεται να υπάρχουν αλληλεπιδράσεις.

Συμπερασματικά, τα προβιοτικά και το Cranberry μπορούν να λαμβάνονται προληπτικά για τη μείωση του κινδύνου ουρολοίμωξης. Επιπλέον, μπορούν να λαμβάνονται παράλληλα με τα αντιβιοτικά (όχι ως υποκατάστατο αυτών) και οπωσδήποτε μετά τη διακοπή τους για την αποφυγή επανεμφάνισης της ουρολοίμωξης.

 mednutrition

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τριπλή δόση νάρκωσης στο αίμα της 15χρονης που πέθανε μετά από επίσκεψη σε οδοντίατρο

Σοκ έχει προκαλέσει ο ξαφνικός θάνατος μίας 15χρονης βορειοηπειρώτισσας που ζούσε στα Γιάννενα, πριν από μερικούς μήνες σε νοσοκομείο της Αλβανίας. Η 15χρονη έχασε ξαφνικά τη ζωή του έπειτα από επίσκεψη σε οδοντίατρο στους Αγίους Σαράντα. Ο πατέρας της μικρής είχε ζητήσει να γίνει ιατροδικαστική πραγματογνωμοσύνη και στην Ελλάδα καθώς δεν μπορούσε να δεχθεί την έκθεση ιατροδικαστή στην Αλβανία που έδειχνε ως αιτία θανάτου της 15χρονης κόρης του την εσωτερική αιμορραγία. Σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία απο την ιατροδικαστική έκθεση που έγινε στην Ελλάδα κατόπιν αιτήματος του πατέρα, στο αίμα της 15χρονης εντοπίστηκε τριπλάσια ποσότητα φαρμάκου νάρκωσης από τα επιτρεπόμενα όρια. «Στο αίμα του παιδιού μου, δύο ώρες πριν πεθάνει βρέθηκαν 13.6 mg/ml φαρμάκου ύπνωσης την ώρα που το επιτρεπτό όριο είναι στα 2-5 mg/ml, ανάλογα με την ηλικία και τα κιλά του καθενός. Θα συνεχίσω να αναζητώ την αλήθεια για το τι έκαναν στο παιδί μου ακόμη και αν οι αρμόδιοι στην Αλβανία προσ...

Οι 9 Θαυματουργές Χρήσεις της Ασπιρίνης που Σίγουρα ΔΕΝ γνωρίζεις!

Δείτε παρακάτω τις 9 φαρμακευτικές και μη, χρήσεις ″έκπληξη″ της ασπιρίνης: 1. Θεραπεία για τα τσιμπήματα των εντόμων : Διαλύστε μία ασπιρίνη σε νερό και ψεκάστε το παραπάνω μείγμα στο σημείο που είναι το τσίμπημα κουνουπιού ή μέλισσας. Αφήστε το διάλυμα για μερικά λεπτά μέχρι η φαγούρα και ο ερεθισμός να υποχωρήσουν. 2. Λευκαντικό για τα χέρια : Για να απαλλαγείτε από τους κίτρινους λεκέδες του τσιγάρου ή τις καφές κηλίδες στα χέρια, σπάστε 2-3 δισκία και αναμείξτε τα με λεμόνι. Απλώστε στους αντιαισθητικούς λεκέδες που υπάρχουν στις άκρες των δακτύλων, επαναλάβετε σε τακτά χρονικά διαστήματα και γρήγορα θα εξαφανιστούν. 3. Θεραπεία ακμής : Σπάστε δύο-τρία δισκία και αναμείξτε τα με μικρή ποσότητα νερού. Απλώστε το μείγμα στα σπυράκια, αφήστε 2-3 λεπτά και ξεπλύνετε. Τα σπυράκια θα ξεραθούν και θα εξαφανιστούν γρηγορότερα. 4. Αντί-μυκητιασικό βελτιωτικό εδάφους: Για να καταπολεμήσετε τους μύκητες του εδάφους και τα ζιζάνια, διαλύστε ένα δισκίο ασπιρίνης σε ...

Συγκρούσεις - Από την ματαίωση των προσδοκιών μας στην ουσιαστική επικοινωνία

Οι διαφωνίες και οι συγκρούσεις είναι μέρος της ζωής μας, των σχέσεων μας και τελικά μέρος του εαυτού μας. Ακόμα και αυτή τη στιγμή μπορεί να βιώνουμε μία εσωτερική σύγκρουση σκεπτόμενοι αν θέλουμε να συνεχίσουμε να διαβάζουμε αυτό το κείμενο ή όχι. Πότε όμως η διαφωνία εξελίσσεται σε σύγκρουση και κατά πόσο φωτίζει κάποιες σκοτεινές πλευρές της προσωπικότητας μας, μίας σχέσης ή μίας κοινωνίας; Η διαφωνία αναφέρεται κυρίως σε μία διαφορά απόψεων, σε μία ασυμφωνία προσέγγισης ανάμεσα σε δύο πλευρές. Η σύγκρουση όμως είναι κάτι παραπάνω από απλή ασυμφωνία και αποτελεί ένα επίμονο θέμα προστριβής το οποίο έχει διάρκεια. Αφού λοιπόν παραμένει για καιρό, μπορεί να αλλάζει μορφές και να εξελίσσεται προκαλώντας πολλά προβλήματα τα οποία συνιστούν εκφάνσεις του ίδιου ζητήματος. Από αυτή την άποψη η σύγκρουση αντιμετωπίζεται ως μία διαδικασία και έχει 3 ποιοτικές διαβαθμίσεις Α) Η προοπτική να προκύψει σύγκρουση υπάρχει όταν 2 πλευρές έρχονται αντιμέτωπες με δύο ή περισσ...