Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Πάρτι μικροβίων στα ψυγεία μας



Μια πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι τα συρτάρια φρούτων και λαχανικών των ψυγείων που έχουμε στα σπίτια μας περιέχουν ακόμα και 785 περισσότερες φορές από το όριο ασφαλείας, μεταξύ των οποίων τα επικίνδυνα μικρόβια όπως το e. coli, η σαλμονέλα και η λιστέρια τα οποία κάνουν πάρτι ανάμεσα στις ντομάτες, τα αγγούρια και τα κεράσια. Το εύρημα προήλθε από την ανάλυση δειγμάτων από τα συρτάρια 30 frost-free οικιακών ψυγείων, τα οποία κατά μέσον όρο περιείχαν 7.850 αποικίες βακτηρίων ανά τετραγωνικό εκατοστό (cfu/cm2).

Μερικά περιείχαν έως 129.000 cfu/cm2, όταν διεθνείς υγειονομικοί οργανισμοί, όπως η Υπηρεσία Προδιαγραφών Τροφίμων (FSA) της Βρετανίας, θέτουν το όριο ασφαλείας στα 0-10 cfu/cm2!

Τα ψυγεία υποτίθεται ότι τα έχουμε για να διατηρούμε ασφαλή τα τρόφιμά μας και να περιορίζουμε στο ελάχιστο τις πιθανότητες να αναπτυχθούν βακτήρια και μούχλα, που αποτελούν κύρια αιτία τροφικών δηλητηριάσεων.

Ωστόσο, χιλιάδες άνθρωποι παθαίνουν τροφική δηλητηρίαση, ιδίως τώρα το καλοκαίρι – και η πλειονότητα από αυτούς είτε έχουν φάει μισομαγειρεμένο φαγητό είτε επιμολυσμένο, κατά τον δρα Τομ Χάμφρι, καθηγητή Ασφαλείας & Επιστήμης Τροφίμων στο Πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ.

«Η σωστή φύλαξη των τροφίμων – και τα περισσότερα φρέσκα τρόφιμα φυλάσσονται στο ψυγείο – έχει θεμελιώδη σημασία για την πρόληψη των τροφικών δηλητηριάσεων στο σπίτι», τονίζει.

Ο δρ Χάμφρι εξηγεί ποιοι είναι οι κίνδυνοι που κρύβονται στο ψυγείο μας και πως μπορούμε να προστατευθούμε.

* Λανθασμένες αντιλήψεις. «Πολλοί πιστεύουν λανθασμένα ότι το ψύχος σκοτώνει τα βακτήρια», λέει ο δρ Χάμφρι. «Αυτό όμως που στην πραγματικότητα κάνει είναι να επιβραδύνει τον πολλαπλασιασμό τους, με αποτέλεσμα ένα μολυσμένο τρόφιμο που θα αλλοιωνόταν σε λίγες ώρες σε θερμοκρασία δωματίου, να αλλοιώνεται σε λίγες μέρες εντός ψυγείου».

Υπάρχουν όμως και βακτήρια που δεν επηρεάζονται διόλου από το ψύχος. «Η λιστέρια, που υπάρχει συχνά σε τρόφιμα όπως το μαλακό τυρί, το κρύο κρέας, το πατέ και τα καπνιστά ψάρια, αναπτύσσεται πολύ καλά σε θερμοκρασίες -1 έως 4 βαθμών Κελσίου», προσθέτει ο καθηγητής.

Συνεπώς, έχει πολύ μεγάλη σημασία να βάζουμε τα τρόφιμα στο ψυγείο μέσα σε 2 ώρες από τη στιγμή που τελειώνει το μαγείρεμά τους ή, αν είναι νωπά, αμέσως μόλις τα αγοράσουμε από το σούπερ μάρκετ.

* Λάθος θερμοκρασία. Οι περισσότεροι από εμάς δεν έχουμε αρκετά κρύο ψυγείο, τονίζει ο δρ Χάμφρι. «Η συνιστώμενη θερμοκρασία είναι κάτω από 5 βαθμούς Κελσίου, αλλά το μέσο οικιακό ψυγείο έχει θερμοκρασία 6 βαθμών Κελσίου ή υψηλότερη», λέει. «Το ιδανικό είναι να έχουμε θερμόμετρο ψυγείου, το οποίο θα πρέπει να δείχνει μονίμως 4 βαθμούς Κελσίου».

Για να διατηρηθεί η ψύξη, εξάλλου, ο δρ Χάμφρι συνιστά να μην αφήνουμε καθόλου ανοιχτή την πόρτα του ψυγείου (το ανοιγοκλείσιμο πρέπει να είναι ακαριαίο, τονίζει) και να μην βάζουμε το φαγητό καυτό στο ψυγείο, διότι θα ανεβάσει τη θερμοκρασία του.

* Γεμάτο ψυγείο. Τα σύγχρονα ψυγεία γεμίζονται πολύ περισσότερο απ’ ό,τι πριν από δέκα χρόνια, διότι τα περισσότερα τρόφιμα χρειάζονται ψύξη μόλις τα προμηθευτούμε ή τα ανοίξουμε. Όταν, όμως, το ψυγείο γεμίζει ασφυκτικά, πρέπει να χαμηλώνουμε το θερμοστάτη, ειδάλλως τα τρόφιμα δεν θα παγώσουν αρκετά.

* Δεν το καθαρίζουμε συχνά. Ο δρ Χάμφρι τονίζει πως για να μην έχει βακτήρια το ψυγείο, πρέπει να το καθαρίζουμε μία φορά την εβδομάδα με πολύ ζεστό νερό και απολυμαντικό. Αν το ψυγείο έχει ειδική θέση για ωμό κρέας, πρέπει να την καθαρίζουμε κάθε 2-3 μέρες.

* Βάζουμε το κρέας ψηλά. Η επιμόλυνση ενός τροφίμου από άλλο αποτελεί μία από τις κύριες αιτίες δηλητηρίασης, κατά τον δρα Χάμφρι. Για να την αποφύγουμε, πρέπει πάντοτε να βάζουμε το ωμό κρέας στο χαμηλότερο ράφι του ψυγείου, μέσα σε κλειστό δοχείο ή σε ταψί, ώστε να μην στάξουν οι χυμοί του στα άλλα τρόφιμα.

Αμέσως εξάλλου μόλις βάλουμε το κρέας στο δοχείο ή στο ταψί, πρέπει να σαπουνίσουμε καλά τα χέρια μας πριν το βάλουμε στο ψυγείο, ώστε να μην μολύνουμε εξωτερικά το δοχείο. Το δοχείο ή το ταψί είναι απαραίτητα και για τα συσκευασμένα κρέατα, διότι μπορεί να είναι εξωτερικά μολυσμένα με επικίνδυνα βακτήρια όπως το καμπυλοβακτηρίδιο, κατά τον δρα Χάμφρι.

* Βάζουμε πολλά τρόφιμα μαζί. Κάθε τρόφιμο, είτε μαγειρεμένο είτε ωμό (π.χ. τυρί, ζαμπόν), πρέπει να τοποθετείται σε ξεχωριστό δοχείο που θα κλείνει καλά, συνιστά ο καθηγητής.

Το μαγειρεμένο ψάρι, λ.χ. , πρέπει να φυλάσσεται σε ξεχωριστό δοχείο από τις μαγειρεμένες πατάτες ή τα καρότα, διότι καθένα από αυτά αλλοιώνεται με διαφορετικό ρυθμό.

* Δεν πλένουμε τα φρούτα και τα λαχανικά. «Συνηθίζουμε να παραβλέπουμε τον ρόλο των φυτικών προϊόντων στην εξάπλωση βακτηριακών λοιμώξεων, αλλά γεγονός παραμένει πως και από αυτά μπορούμε να πάθουμε τροφική δηλητηρίαση», υπογραμμίζει ο δρ Χάμφρι.

Και συνιστά να πλένουμε καλά τα φρούτα και τα λαχανικά πριν τα βάλουμε στο ψυγείο, σε ξεχωριστό, καλά κλεισμένο χώρο, όπου μόνο αυτά θα μπαίνουν.

* Τρώμε το φαγητό μετά από πολλές μέρες. Τα επεξεργασμένα τρόφιμα (λ.χ. γάλα μακράς διαρκείας, κονσέρβες κ.τ.λ.) περιέχουν ολοένα λιγότερα συντηρητικά, γι’ αυτό και τα περισσότερα αναγράφουν πως μετά το άνοιγμα πρέπει να καταναλώνονται εντός τριών ημερών.

«Ο κανόνας αυτός πρέπει να τηρείται ευλαβικά και όχι να βασιζόμαστε στη μυρωδιά ενός τροφίμου για να αποφασίσουμε εάν είναι ασφαλές ή όχι», συνιστά ο δρ Χάμφρι.

healthyliving

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μολυσματική τέρμινθος: Συμπτώματα, μετάδοση και θεραπεία

Η μολυσματική τέρμινθος είναι μία συχνή ιογενής πάθηση που προσβάλλει το δέρμα και ευκαιριακά τα μάτια. Μπορεί να επηρεάσει άτομα κάθε ηλικίας αλλά προσβάλλει κατά κύριο λόγο παιδιά, σεξουαλικά ενεργείς ενήλικες και αυτούς που για κάποιος λόγο δεν έχουν ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα. Η ηλικία που εμφανίζεται πιο συχνά στα παιδιά η πάθηση είναι μεταξύ ενός και 10 ετών. Δεν απαιτεί πάντα αντιμετώπιση. Ο ιός της μολυσματικής τερμίνθου ανήκει στην οικογένεια των poxvirus και ονομάζεται Molluscum Contagiosum Virus ( MCV ). Αποικεί μόνο τον άνθρωπο. Υπάρχουν 4 τύποι του ιού: MCV -1, MCV -2, MCV -3 και MCV -4. Ο πιο συχνός είναι ο ιός MCV -1 ενώ ο MCV -2 ανιχνεύεται πιο συχνά σε ενήλικες και είναι σεξουαλικά μεταδιδόμενος. Συμπτώματα Οι βλάβες της μολυσματικής τερμίνθου είναι μικρά σπυράκια, μεγέθους 1-10 χιλιοστών που μοιάζουν με ογκίδια, ελιές ή μαργαριτάρια. Πρόκειται για στρογγυλές, λευκές και γυαλιστερές βλατίδες (θολωτές) με ομφαλωτό κέντρο, που περιέχουν ένα

10 συμπτώματα του «Σιωπηλού Δολοφόνου» των ωοθηκών, που κάθε γυναίκα ΠΡΕΠΕΙ να γνωρίζει

Υπολογίζεται ότι στης ΗΠΑ περισσότερες από 550 γυναίκες πεθαίνουν κάθε χρόνο από καρκίνο στις ωοθήκες. Πιστεύεται πως οι κύριες αιτίες αυτής της μορφής καρκίνου περιλαμβάνουν: Την ηλικία Τη κληρονομικότητα Τη χρήση αντισυλληπτικών Αυτό όμως που είναι το πιο ανησυχητικό είναι ότι οι περισσότερες που μαθαίνουν πως έχουν αυτή τη μορφή καρκίνου, το μαθαίνουν στα τελευταία στάδια, όταν δεν υπάρχει πια ελπίδα. Γι’αυτό είναι πολύ σημαντικό να μην αγνοούμε τα σημάδια αυτού του σιωπηλού δολοφόνου, γιατί μία έγκαιρη διάγνωση θα σας σώσει τη ζωή. Τα 10 κυριότερα συμπτώματα είναι: 1. Συχνοί κοιλόπονοι 2. Πόνος στη λεκάνη και το στομάχι 3. Ασταθή έμμηνος ρύση Ο καρκίνος των ωοθηκών μπορεί να αναπτυχθεί και σε κορίτσια που δεν έχει αρχίσει ακόμα ο κύκλος του, ωστόσο είναι πολύ πιο συνηθισμένος σε γυναίκες άνω των 55. 4. Αίσθημα κόπωσης χωρίς προφανή λόγο 5. Παράξενο αίσθημα κορεσμού Το να νιώθεις φουσκωμένος όταν δεν έχεις φάει είναι ένα κοινό σύμπτωμα το

Εγκεφαλική μικροαγγειοπάθεια και κίνδυνοι - Η ικανότητα ισορροπίας στο ένα πόδι «δείκτης» εγκεφαλικής υγείας

Η εγκεφαλική μικροαγγειοπάθεια αποτελεί επικίνδυνο εχθρό για τη μέση ηλικία και πολύ περισσότερο όταν συνυπάρχουν παθήσεις όπως ο διαβήτης και η υπέρταση Προσβάλει κατά κύριο λόγο τα μικρά τριχοειδή αγγεία του μεσεγκεφάλου και προκαλεί χαρακτηριστικές διαταραχές στην ροή του αίματος.. Η τριάδα αυτών των διαταραχών αποτελείται από διαταραχές μνήμης και   προσοχής , δυσχέρεια βάδισης και ακράτεια. Σ’αυτήν την κεντρική συμπτωματολογία προστίθενται και άλλες δυσλειτουργίες. Η νόσος, η συχνότητα της οποίας αυξάνεται με την ηλικία, πιστεύεται ότι αποτελεί ένδειξη αυξημένου κινδύνου για μελλοντικό σοβαρό εγκεφαλικό επεισόδιο, ενώ προγενέστερες μελέτες την έχουν επίσης συσχετίσει με απώλεια του συντονισμού των κινήσεων και νοητική διαταραχή. Έτσι, η έγκαιρη διάγνωση και η θεραπευτική αντιμετώπιση είναι αναγκαίες ώστε να αποφευχθεί η εξέλιξή της. Η πιθανή δυσκολία ενός ατόμου να ισορροπήσει στο ένα πόδι για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα θα μπορούσε να είναι δείκτης ε