Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Λογική και ευαισθησία


Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε ότι κάθε συναίσθημα είναι μια μορφή ενέργειας, που παράγεται από τον οργανισμό . Στην περίπτωση λοιπόν που συνεχώς αγνοούμε το συναίσθημα μας , η ενέργεια του παραμένει εγκλωβισμένη μέσα μας , και προσπαθεί να βρει διέξοδο. Έτσι φυσικά εξηγούνται ψυχοσωματικά συμπτώματα όπως σφίξιμο στο στήθος , πνίξιμο στο λαιμό , εφίδρωση κά.

Αρκετές φορές τα συναισθήματα μας αποκτούν το πρώτο λόγο στην ζωή μας , νικώντας κατά κράτος την λογική. Άλλες φορές πάλι , σκεφτόμαστε ορθολογικά , προσπαθώντας να τα διαχειριστούμε , όσο το δυνατόν πιο ανώδυνα .

Πότε όμως ζούμε ουσιαστικά καλύτερα ; όταν επιλέγουμε την λογική ή την ευαισθησία ;
Κι ενώ η ψυχή όπως λένε ζυγίζει 21 γραμμάρια , μέσα της συνυπάρχουν τόσα πολλά συναισθήματα που δεν υπολογίζονται με αριθμούς. Ήδη από την ενδομήτρια ζωή μας , νιώθουμε δύο τουλάχιστον αποχρώσεις των συναισθημάτων μας , την ευχαρίστηση και την δυσαρέσκεια. Αν λοιπόν τα συναισθήματα γεννιούνται μαζί μας , εμείς γιατί προσπαθούμε να τα αποφύγουμε ή ακόμα καλύτερα να τα αποκωδικοποιήσουμε και να τα τιθασεύσουμε ;

Είναι γεγονός ότι κάθε συναίσθημα εξυπηρετεί την επιβίωση και την επικοινωνία. Έξι είναι οι βασικές συγκινήσεις , που μας βοηθούν από την αρχή της ζωής μας να σχετιστούμε με τους γύρω μας.

 Η αηδία , ο θυμός , ο φόβος , η θλίψη , η έκπληξη , και η χαρά
Οι βασικές αυτές συγκινήσεις βιώνονται από όλους και γι αυτό κατά την Μπετίνα Ντάβου , καθηγήτρια ψυχολογίας , ονομάζονται οικουμενικές. Σίγουρα βέβαια , ο κάθε ένας από εμάς θα θελε να εξαλείψει τον θυμό , τον φόβο και την θλίψη , όμως προτού το ευχηθεί αυτό , είναι καλό να γνωρίζει ότι , όλα τα συναισθήματα , εξυπηρετούν ένα συγκεκριμένο σκοπό. Οπότε , ποτέ δεν νιώθουμε κάτι χωρίς κάποιο λόγο.

Πάρα πολλές έρευνες δείχνουν ότι συνήθως επιλέγουμε – συχνά ασυνείδητα – αυτό που μας ελκύει περισσότερο και εκ των υστέρων επινοούμαι τρόπους να δικαιολογήσουμε την επιλογή μας. Φυσικά είναι σχεδόν αδύνατο να αποφασίσουμε για κάτι απομονώνοντας το συναίσθημα , όμως για να αμυνθούμε ,ενεργοποιούμε αρκετά συχνά τους ψυχικούς μηχανισμούς μας ώστε να διαχειριστούμε μία κατάσταση που μας φορτίζει . Με την λέξη διαχείριση εννοούμαι την προσπάθεια μας να προσαρμόσουμε τα συναισθήματα μας, στους κοινωνικούς κανόνες που πολλές φορές μας ορίζουν πως πρέπει να αισθανόμαστε , καθώς και τον βαθμό που μπορούμε να εκφράσουμε τα συναισθήματα αυτά .

Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε ότι κάθε συναίσθημα είναι μια μορφή ενέργειας, που παράγεται από τον οργανισμό . Στην περίπτωση λοιπόν που συνεχώς αγνοούμε το συναίσθημα μας , η ενέργεια του παραμένει εγκλωβισμένη μέσα μας , και προσπαθεί να βρει διέξοδο. Έτσι φυσικά εξηγούνται ψυχοσωματικά συμπτώματα όπως σφίξιμο στο στήθος , πνίξιμο στο λαιμό , εφίδρωση κά.

Ωστόσο καθημερινά βρισκόμαστε αντιμέτωποι με πολλές καταστάσεις στις οποίες η αυθόρμητη έκφραση των συναισθημάτων μας μπορεί να χει συνέπειες στις σχέσεις μας με το περιβάλλον . Προφανώς λοιπόν θα χρειαστούμε , να διαχειριστούμε τα συναισθήματα μας ή ακόμα καλύτερα να ρυθμίσουμε την ένταση τους , ώστε να μπορέσουμε να τα εκφράσουμε όσο πιο εποικοδομητικά μπορούμε. Μια πολύ καλή ιδέα για να το καταφέρουμε , είναι να αντιλαμβανόμαστε την πραγματικότητα με γνώμονα τα εξωτερικά ερεθίσματα , και να προσπαθούμε να εκτονώνουμε την ενέργεια τους , εκφράζοντας κάθε φορά το συναίσθημα μας με ειλικρίνεια και απλότητα.

Η ισορροπία λοιπόν; Ρευστή .. και η εναλλαγή μεταξύ της λογικής σε συνδυασμό με την ευαισθησία, απόλυτα απαραίτητη!

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τα θαυμαστά οφέλη του πράσινου σαπουνιού

Το πράσινο σαπούνι, για όσους δε γνωρίζουν, είναι πράσινο, λόγω του χρώματος της ελιάς καθώς το ελαιόλαδο, του οποίου οι εξαιρετικά θεραπευτικές ιδιότητες είναι γνωστές και αξιοποιήσιμες από τα αρχαία χρόνια, είναι το βασικό και κύριο συστατικό του. Ωστόσο, πράσινο σαπούνι παράγεται και από άλλα φυτά, πέρα της ελιάς, διατηρώντας έτσι το μεγαλύτερο ποσοστό των πλεονεκτημάτων ενός φυσικά παρασκευασμένου προϊόντος. Η ποικιλία των χρήσεων του ελαιόλαδου και οι μαλακτικές και απολυμαντικές του ιδιότητες, το καθιστούν κάτι πολύ παραπάνω από συστατικό καλής διατροφής, καθώς η χρήση του στη μορφή του σαπουνιού, αν και μοιάζει παλιομοδίτικη, σε πολλούς, παραμένει υπολογίσιμη δύναμη. Πέρα λοιπόν από μυστικό ομορφιάς πολλών γυναικών, που δεν θα σας το αποκαλύψουν ποτέ, έχει θεραπευτική δράση ενάντια σε δερματικές παθήσεις, όπως είναι η ψωρίαση και η δερματίτιδα, ενώ το μεγαλύτερό του πλεονέκτημα παραμένει η προστασία του δέρματος από την αφυδάτωση και την ξηρότητα, χωρίς β...

Δίκερος μήτρα: Επιτρέπει την εγκυμοσύνη;

H δίκερος μήτρα αποτελεί μια συχνή ανατομική παραλλαγή της μήτρας και οφείλεται σε διαταραχή του σχηματισμού της στη διάρκεια στης εμβρυϊκής ζωής. Ουσιαστικά η μήτρα αντί να έχει σχήμα ισοσκελούς τριγώνου, έχει σχήμα σφεντόνας, χωρίζοντας έτσι στα δύο την κοιλότητα του ενδομητρίου. Αυτό θεωρητικά μπορεί να επηρεάσει την εμφύτευση και ανάπτυξη του εμβρύου. Τις περισσότερες φορές όμως μια γυναίκα δεν ξέρει καν ότι έχει δίκερο μήτρα. Μελέτες αποδεικνύουν ότι το 70% περίπου των γυναικών που έχουν δίκερη μήτρα δεν έχουν κανένα πρόβλημα στην εγκυμοσύνη τους. Η διάγνωση γίνεται με απλό ή τρισδιάστατο υπερηχογράφημα, με σαλπιγγογραφία, αλλά και με υστεροσκόπηση και λαπαροσκόπηση. Το πιο κοινό πρόβλημα που συνδέεται με τη δίκερη μήτρα είναι ο πρόωρος τοκετός ή ο ανεπαρκής τράχηλος (πρόωρη διαστολή του τραχήλου) στην εγκυμοσύνη. Στην περίπτωση αυτή μπορεί να γίνει περίδεση του τραχήλου με ράμμα. Φαίνεται επίσης ότι ποσοστό 15% των καθέξιν αποβολών που οφείλονται σε διατ...

Αν σας συμβαίνει αυτό στον ύπνο μπορεί να έχετε κατάθλιψη

Η κατάθλιψη, η αϋπνία και η εξάντληση μπορεί να είναι σημαντικοί παράγοντες κινδύνου για τους συχνούς εφιάλτες, υποδεικνύει νέα έρευνα που διενεργήθηκε από το πανεπιστήμιο Turku στην Φινλανδία και η οποία δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Sleep. Αν και η μελέτη δεν αποδεικνύει άμεση σχέση αιτίας-αποτελέσματος, εντούτοις επιβεβαιώνει ότι οι εφιάλτες συνδέονται με την κατάθλιψη, την αϋπνία και την κόπωση. Ο επικεφαλής της έρευνας, Nils Sandman, επιστήμονας στο Κέντρο Γνωστικής Νευροεπιστήμης του πανεπιστημίου, υποστηρίζει ότι η συγκεκριμένη μελέτη δείχνει ότι υπάρχει σαφής σχέση ανάμεσα στην καλή ψυχική διάθεση και τους εφιάλτες. Για τις ανάγκες της έρευνας, οι επιστήμονες εξέτασαν τις περιπτώσεις περίπου 14.000 ατόμων, ηλικίας 25 έως 74 ετών την περίοδο από το 2007 έως και το 2012. Το 53% των συμμετεχόντων ήταν γυναίκες. Κατάθλιψη και εφιάλτες: Τι έδειξαν τα αποτελέσματα Περίπου 45% των συμμετεχόντων δήλωσε ότι είχαν περιστασιακούς εφιάλτες τις τελευταίες 3...