Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Σήμα κινδύνου για το υγειονομικό σύστημα στην Ελλάδα έκρουσε ο Π. Κουρουμπλής

 

Να καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για τη διάθεση περισσότερων πόρων στην Υγεία των μεταναστών μέσω των μηχανισμών της Ε.Ε. κάλεσε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο Έλληνας υπουργός Υγείας στην ομιλία του στο Συμβούλιο των Υπουργών Υγείας στο Λουξεμβούργο.

«Καλούμε τα άλλα κράτη-μέλη να αναλάβουν ευθύνη για συμμετοχή στην κατανομή του βάρους. Υπ’ αυτή την έννοια καλώ τους συναδέλφους υπουργούς να καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου στο πλαίσιο της πρότασης για τη μετεγκατάσταση να δίνεται προτεραιότητα στις ευαίσθητες ομάδες και στην κατάσταση της υγείας των ανθρώπων που χρήζουν φροντίδας. Αυτό είναι το μήνυμα που πρέπει να στείλουμε ως υπουργοί Υγείας στους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων που θα αποφασίσουν σχετικά, την επόμενη εβδομάδα», τόνισε ο Παναγιώτης Κουρουμπλής.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης διεξήχθη συζήτηση για τη νομοθετική πρότασης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για τα ιατροτεχνολογικά προϊόντα και τα in vitro διαγνωστικά ιατροτεχνολογικά προϊόντα.

Ξεχωριστή θέση στη ατζέντα κατείχε η σπουδαιότητα της διάστασης της Υγείας στο Ευρωπαϊκό Θεματολόγιο για τη Μετανάστευση, ενώ ακολούθησε ενημέρωση από τις αντιπροσωπείες της Ελλάδας, της Ιταλίας, της Κύπρου και της Μάλτας.

Μείζον θέμα η υγειονομική περίθαλψη των μεταναστών
Ο υπουργός Υγείας Παναγιώτης Κουρουμπλής, μιλώντας αρχικά εκ μέρους των τεσσάρων κρατών της Ε.Ε., Ελλάδας, Ιταλίας, Μάλτας και Κύπρου -όπως του ζητήθηκε από τους ίδιους- ευχαρίστησε την προεδρία για τη θετική εξέλιξη που έλαβε η πρωτοβουλία των εν λόγω χωρών στο Άτυπο Συμβούλιο των υπουργών Υγείας στη Ρίγα της Λετονίας, να συζητηθεί διεξοδικά το ζήτημα της υγειονομικής περίθαλψης των μεταναστών, στην Ημερήσια διάταξη της σημερινής τακτικής Συνόδου του Συμβουλίου.

Στη συνεχεία, ανέφερε ότι έκτοτε έχουν σημειωθεί σημαντικές εξελίξεις με επίκεντρο την πρόταση της Επιτροπής, να συζητηθεί στην προσεχή Σύνοδο Κορυφής, το μεταναστευτικό με έμφαση στη μετεγκατάσταση.

Αναφερόμενος στο σχέδιο των 10 σημείων της Ε.Ε., τόνισε ότι «αν και είχαμε επικροτήσει το εν λόγω σχέδιο, εκφράσαμε την απογοήτευσή μας για τη μη συμπερίληψη σε αυτό τη διάσταση της Υγείας. Για το λόγο αυτό από κοινού με τους συναδέλφους μου από την Ιταλία, την Κύπρο και τη Μάλτα απευθύναμε επιστολή προς τους Επιτρόπους Βιτένις Αντρουκάιτις και Δημήτρη Αβραμόπουλο να μην επαναληφθεί η παράλειψη αυτή στην πρόταση για την Ευρωπαϊκή Ατζέντα σχετικά με τη Μετανάστευση. Η προσπάθειά μας απέφερε καρπούς".

Στην πρόταση της Επιτροπής η οποία παρουσιάστηκε στις 13 Μαΐου, πράγματι υπάρχει αναφορά στην Υγεία, με την Επιτροπή να προτείνει την διάθεση 60 επιπλέον εκατομμυρίων ευρώ επείγουσας χρηματοδότησης, στην οποία συμπεριλαμβάνεται και η υποστήριξη για την παροχή υγειονομικής περίθαλψης.
"Το συγκεκριμένο ποσό είναι ιδιαιτέρως χαμηλό, καθώς δεν διατίθεται μόνο για την Υγεία» τόνισε ο Παναγιώτης Κουρουμπλής και συμπλήρωσε ότι από την αρχή του έτους ο συνολικός αριθμός των μεταναστών που εισήλθαν, χωρίς επίσημα έγγραφα στη Ελλάδα ανήλθε σε 60.000 άτομα. Οι 46.000 εξ αυτών εισήλθαν μέσω θαλάσσης, έναντι 6.500 το 2014, δηλ. αύξηση 700%, υπογραμμίζοντας ότι με βάση τα στοιχεία Απριλίου και Μαΐου, αναμένεται σημαντική αύξηση της ροής κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Πολυδιάστατη και πολυτομεακή αντιμετώπιση
Το ζήτημα της μετανάστευσης, πρόσθεσε, είναι περίπλοκο και απαιτεί πολυδιάστατη και πολυτομεακή αντιμετώπιση. Υπογράμμισε δε, ότι «η πλειονότητα των μεταναστών προέρχεται από χώρες με σχεδόν ανύπαρκτη υγειονομική θωράκιση, με αποτέλεσμα οι δομές Υγείας των χωρών υποδοχής να επιβαρύνονται σε βαθμό που να δυσκολεύονται να ανταποκριθούν. Σε κάθε περίπτωση έχουμε υποχρέωση να προβούμε σε άμεσο ιατρικό έλεγχο των προσφύγων και να παράσχουμε την ενδεδειγμένη για την υγεία τους φροντίδα, αλλά ταυτόχρονα έχουμε υποχρέωση να προστατέψουμε και τη δημόσια Υγεία».

Ο υπουργός επεσήμανε ότι για τον έλεγχο της κατάστασης απαιτείται αυξημένη επιτήρηση και ενίσχυση των ιατρικών υπηρεσιών για την έγκαιρη διάγνωση λοιμωδών νοσημάτων. «Κάνουμε ότι μπορούμε για να ανταποκριθούμε και να ελέγξουμε υγειονομικά την κατάσταση. Το πρόβλημα όμως είναι μεγάλο και το βάρος για το σύστημα Υγείας δυσβάσταχτο, ξεπερνώντας την ικανότητά του να ανταποκριθεί, ιδιαιτέρως σε περίοδο οικονομικής ανέχειας. Οι υποδομές σε πολλές περιπτώσεις δεν επαρκούν, ενώ οι ανάγκες σε υγειονομικό δυναμικό και άλλους πόρους είναι πολύ μεγάλες.
Καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια να ανταποκριθούμε, αλλά δεν μπορούμε μόνοι μας. Για το λόγο αυτό επικροτούμε τις προσπάθειες που γίνονται προς την κατεύθυνση εξεύρεσης, έστω μερικής λύσης, δια της οδού της μετεγκατάστασης. Θέλουμε, όμως, να ληφθεί σοβαρά υπόψη και η διάσταση της Υγείας, προκειμένου να υπάρξει η απαραίτητη κινητοποίηση προς ενίσχυση των συστημάτων Υγείας των χωρών που βρίσκονται υπό πίεση και μια δίκαιη κατανομή της ευθύνης και των βαρών ανάλογα με τους πόρους κάθε χώρας.

Απαιτείται καταμερισμός ευθύνης σε επίπεδο πόρων και παροχής υγειονομικής φροντίδας. Απαιτείται γενναία αύξηση των πόρων για τον άμεσο ιατρικό έλεγχο, την ψυχοκοινωνική υποστήριξη και την απαραίτητη ιατρική φροντίδα με ιδιαίτερη έμφαση στα χρόνια νοσήματα και στις ευαίσθητες ομάδες όπως παιδιά και εγκύους».

imerisia

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μολυσματική τέρμινθος: Συμπτώματα, μετάδοση και θεραπεία

Η μολυσματική τέρμινθος είναι μία συχνή ιογενής πάθηση που προσβάλλει το δέρμα και ευκαιριακά τα μάτια. Μπορεί να επηρεάσει άτομα κάθε ηλικίας αλλά προσβάλλει κατά κύριο λόγο παιδιά, σεξουαλικά ενεργείς ενήλικες και αυτούς που για κάποιος λόγο δεν έχουν ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα. Η ηλικία που εμφανίζεται πιο συχνά στα παιδιά η πάθηση είναι μεταξύ ενός και 10 ετών. Δεν απαιτεί πάντα αντιμετώπιση. Ο ιός της μολυσματικής τερμίνθου ανήκει στην οικογένεια των poxvirus και ονομάζεται Molluscum Contagiosum Virus ( MCV ). Αποικεί μόνο τον άνθρωπο. Υπάρχουν 4 τύποι του ιού: MCV -1, MCV -2, MCV -3 και MCV -4. Ο πιο συχνός είναι ο ιός MCV -1 ενώ ο MCV -2 ανιχνεύεται πιο συχνά σε ενήλικες και είναι σεξουαλικά μεταδιδόμενος. Συμπτώματα Οι βλάβες της μολυσματικής τερμίνθου είναι μικρά σπυράκια, μεγέθους 1-10 χιλιοστών που μοιάζουν με ογκίδια, ελιές ή μαργαριτάρια. Πρόκειται για στρογγυλές, λευκές και γυαλιστερές βλατίδες (θολωτές) με ομφαλωτό κέντρο, που περιέχουν ένα

Βαρθολίνειος κύστη

Oι βαρθολίνειοι αδένες βρίσκονται δεξιά και αριστερά, στην είσοδο του κόλπου, μέσα στα μεγάλα χείλη των έξω γεννητικών οργάνων της γυναίκας. Η λειτουργία τους είναι να εκκρίνουν ένα βλεννώδες υγρό για την ύγρανση της περιοχής. ιδιαίτερα κατά την ώρα της σεξουαλικής επαφής. · Το απόστημα του βαρθολινείου αδένα είναι η συγκέντρωση πύου, μέσα στον αδένα, που προκαλεί οίδημα (πρήξιμο), πόνο, κάψιμο και ερυθρότητα, Η πίεση, που ασκείται στον κόλπο και γενικά στην περιοχή, μπορεί να προκαλέσει βασανιστικό πόνο κατά τη σεξουαλική επαφή, στο περπάτημα και στο κάθισμα της γυναίκας. Το απόστημα δημιουργείται, όταν ο πόρος (το σωληνάκι) του αδένα φράξει. Τότε το έκκριμα του αδένα δεν παροχετεύεται και μπορεί να μολυνθεί και να μετατραπεί σε απόστημα. Το έκκριμα μπορεί να παραμείνει αρκετό καιρό μέσα στον αδένα, προτού να μετατραπεί σε απόστημα. Συχνά το απόστημα αναπτύσεται γρήγορα κατά τη διάρκεια λίγων ημερών. Η δι

10 συμπτώματα του «Σιωπηλού Δολοφόνου» των ωοθηκών, που κάθε γυναίκα ΠΡΕΠΕΙ να γνωρίζει

Υπολογίζεται ότι στης ΗΠΑ περισσότερες από 550 γυναίκες πεθαίνουν κάθε χρόνο από καρκίνο στις ωοθήκες. Πιστεύεται πως οι κύριες αιτίες αυτής της μορφής καρκίνου περιλαμβάνουν: Την ηλικία Τη κληρονομικότητα Τη χρήση αντισυλληπτικών Αυτό όμως που είναι το πιο ανησυχητικό είναι ότι οι περισσότερες που μαθαίνουν πως έχουν αυτή τη μορφή καρκίνου, το μαθαίνουν στα τελευταία στάδια, όταν δεν υπάρχει πια ελπίδα. Γι’αυτό είναι πολύ σημαντικό να μην αγνοούμε τα σημάδια αυτού του σιωπηλού δολοφόνου, γιατί μία έγκαιρη διάγνωση θα σας σώσει τη ζωή. Τα 10 κυριότερα συμπτώματα είναι: 1. Συχνοί κοιλόπονοι 2. Πόνος στη λεκάνη και το στομάχι 3. Ασταθή έμμηνος ρύση Ο καρκίνος των ωοθηκών μπορεί να αναπτυχθεί και σε κορίτσια που δεν έχει αρχίσει ακόμα ο κύκλος του, ωστόσο είναι πολύ πιο συνηθισμένος σε γυναίκες άνω των 55. 4. Αίσθημα κόπωσης χωρίς προφανή λόγο 5. Παράξενο αίσθημα κορεσμού Το να νιώθεις φουσκωμένος όταν δεν έχεις φάει είναι ένα κοινό σύμπτωμα το