Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Πολυκυστική νόσος του ήπατος: Χτυπά μετά τα 40 – Ενημερωθείτε για τα συμπτώματα



Η πολυκυστική νόσος του ήπατος (PCLD) είναι μια γενετική διαταραχή που χαρακτηρίζεται από την εμφάνιση πολλών κύστεων σε όλο το συκώτι.
Η νόσος εμφανίζεται σε 1 στα 100.000 άτομα, κυρίως γυναίκες, οι οποίες παρουσιάζουν μεγαλύτερο αριθμό κύστεων από τους άντρες ασθενείς.

Οι κύστεις δεν είναι ανιχνεύσιμες σε μικρές ηλικίες και συνήθως εμφανίζονται μετά την ηλικία των 40 ετών. Ο αριθμός και το μέγεθός τους αυξάνονται με την ηλικία.

Συμπτώματα
Τα συμπτώματα εξαρτώνται από τη συνολική μάζα των κύστεων και περιλαμβάνουν:

-Κοιλιακή διάταση

-Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση

-Πρώιμο κορεσμό

-Δύσπνοια

-Μειωμένη κινητικότητα

-Πόνο στην πλάτη λόγω ηπατομεγαλίας

Ορισμένοι ασθενείς είναι ασυμπτωματικοί.

Αν υπάρχουν επιπλοκές της νόσου, όπως ενδοκυστική αιμορραγία ή μόλυνση, μπορεί να προκληθεί οξύ κοιλιακό άλγος.
Στην πολυκυστική νόσο του ήπατος, η ηπατική λειτουργία συνήθως παραμένει φυσιολογική.
Οι κύστεις του ήπατος είναι αποτέλεσμα υπερανάπτυξης του χοληφόρου επιθηλίου ή διάτασης των περιχοληφόρων αδένων. Ορισμένες περιπτώσεις εμφανίζονται σποραδικά, αλλά στις περισσότερες η ασθένεια κληρονομείται.

Διάγνωση
Η διάγνωση της πολυκυστικής νόσου του ήπατος γίνεται μέσω υπερηχογραφήματος, αξονικής τομογραφίας και μαγνητικής τομογραφίας.

Μεταξύ των ασθενών σε κίνδυνο να εμφανίσουν την ασθένεια (οι οποίοι δηλαδή ανήκουν σε οικογένεια με μέλη που είναι γνωστό ότι νοσούν), τα διαγνωστικά κριτήρια περιλαμβάνουν την ύπαρξη περισσότερων από μίας κύστεων σε ασθενείς ηλικίας κάτω των 40 ετών, και περισσότερων από τριών κύστεων στα άτομα άνω των 40 ετών.

Για ασθενείς χωρίς θετικό οικογενειακό ιστορικό, το σύνηθες κριτήριο είναι η ύπαρξη περισσότερων από 20 κύστεων.

Αντιμετώπιση
Οι περισσότεροι ασθενείς είναι ασυμπτωματικοί και δεν χρειάζονται θεραπεία. Για όσους έχουν συμπτώματα, η διαχείριση εξαρτάται από την έκταση, την κατανομή και την ανατομία των κύστεων και μπορεί να περιλαμβάνει:

-διαδερμική αναρρόφηση των κύστεων

-έγχυση σκληρυντικής αιθανόλης

-άνοιγμα της κύστης

-μερική ηπατεκτομή

-μεταμόσχευση ήπατος (σε σπάνιες περιπτώσεις όπου η μαζική διόγκωση του ήπατος αλλάζει σημαντικά την ποιότητα ζωής).

Οι περισσότεροι ασθενείς με PCLD έχουν καλή πρόγνωση.

giatros-in

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μολυσματική τέρμινθος: Συμπτώματα, μετάδοση και θεραπεία

Η μολυσματική τέρμινθος είναι μία συχνή ιογενής πάθηση που προσβάλλει το δέρμα και ευκαιριακά τα μάτια. Μπορεί να επηρεάσει άτομα κάθε ηλικίας αλλά προσβάλλει κατά κύριο λόγο παιδιά, σεξουαλικά ενεργείς ενήλικες και αυτούς που για κάποιος λόγο δεν έχουν ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα. Η ηλικία που εμφανίζεται πιο συχνά στα παιδιά η πάθηση είναι μεταξύ ενός και 10 ετών. Δεν απαιτεί πάντα αντιμετώπιση. Ο ιός της μολυσματικής τερμίνθου ανήκει στην οικογένεια των poxvirus και ονομάζεται Molluscum Contagiosum Virus ( MCV ). Αποικεί μόνο τον άνθρωπο. Υπάρχουν 4 τύποι του ιού: MCV -1, MCV -2, MCV -3 και MCV -4. Ο πιο συχνός είναι ο ιός MCV -1 ενώ ο MCV -2 ανιχνεύεται πιο συχνά σε ενήλικες και είναι σεξουαλικά μεταδιδόμενος. Συμπτώματα Οι βλάβες της μολυσματικής τερμίνθου είναι μικρά σπυράκια, μεγέθους 1-10 χιλιοστών που μοιάζουν με ογκίδια, ελιές ή μαργαριτάρια. Πρόκειται για στρογγυλές, λευκές και γυαλιστερές βλατίδες (θολωτές) με ομφαλωτό κέντρο, που περιέχουν ένα

Δίκερος μήτρα: Επιτρέπει την εγκυμοσύνη;

H δίκερος μήτρα αποτελεί μια συχνή ανατομική παραλλαγή της μήτρας και οφείλεται σε διαταραχή του σχηματισμού της στη διάρκεια στης εμβρυϊκής ζωής. Ουσιαστικά η μήτρα αντί να έχει σχήμα ισοσκελούς τριγώνου, έχει σχήμα σφεντόνας, χωρίζοντας έτσι στα δύο την κοιλότητα του ενδομητρίου. Αυτό θεωρητικά μπορεί να επηρεάσει την εμφύτευση και ανάπτυξη του εμβρύου. Τις περισσότερες φορές όμως μια γυναίκα δεν ξέρει καν ότι έχει δίκερο μήτρα. Μελέτες αποδεικνύουν ότι το 70% περίπου των γυναικών που έχουν δίκερη μήτρα δεν έχουν κανένα πρόβλημα στην εγκυμοσύνη τους. Η διάγνωση γίνεται με απλό ή τρισδιάστατο υπερηχογράφημα, με σαλπιγγογραφία, αλλά και με υστεροσκόπηση και λαπαροσκόπηση. Το πιο κοινό πρόβλημα που συνδέεται με τη δίκερη μήτρα είναι ο πρόωρος τοκετός ή ο ανεπαρκής τράχηλος (πρόωρη διαστολή του τραχήλου) στην εγκυμοσύνη. Στην περίπτωση αυτή μπορεί να γίνει περίδεση του τραχήλου με ράμμα. Φαίνεται επίσης ότι ποσοστό 15% των καθέξιν αποβολών που οφείλονται σε διατ

Ρινικοί πολύποδες - συμπτώματα και θεραπεία

Οι   ρινικοί πολύποδες είναι κοινοί, καλοήθεις σχηματισμοί σε σχήμα σταγόνας, που αναπτύσσονται στη μύτη ή τα ιγμόρεια, συνήθως γύρω από την περιοχή όπου τα ιγμόρεια ανοίγουν στη ρινική κοιλότητα. Οι ώριμοι ρινικοί πολύποδες μοιάζουν σαν ρόγες σταφυλιού με φλούδα χωρίς κουκούτσι. Συχνά συνδέονται με αλλεργίες ή άσθμα και ιδιαίτερα όταν είναι μικροί δεν προκαλούν κανένα σύμπτωμα, ενώ δεν απαιτούν ούτε θεραπεία. Ομως, όταν είναι μεγαλύτεροι, μπορεί να μπλοκάρουν την φυσιολογική δίοδο αέρα από τα ιγμόρεια. Οταν στα ιγμόρεια συσσωρευτεί πάρα πολλή βλέννα, αυτή μπορεί να μολυνθεί σχηματίζοντας ένα παχύ αποχρωματισμένο στρώμα στη μύτη και το λαιμό που επηρεάζει πολλούς ανθρώπους με ρινικούς πολύποδες. Οι ρινικοί πολύποδες δεν θα πρέπει να συγχέονται με τους πολύποδες που σχηματίζονται στο παχύ έντερο ή στην ουροδόχο κύστη. Σε αντίθεση με αυτούς τους τύπους του πολύποδα, είναι σπάνια κακοήθεις. Συνήθως, θεωρείται ότι προκαλούνται είτε από χρόνια φλεγμονή, είτε από την τάση