Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι από το τσίμπημα κουνουπιού


Κουνούπια και καλοκαίρι δυστυχώς πάνε μαζί, και όσο και αν προσπαθούμε να αποφύγουμε τα τσιμπήματά τους, πάντα κάπου θα μας… ξετρυπώσουν για να χορτάσουν τη δίψα τους! Ένα, όμως, φαινομενικά αθώο τσίμπημα, μπορεί να έχει μεγάλες και δυσάρεστες συνέπειες στην υγεία μας…

Δείτε τις ασθένειες που μπορείτε να κολλήσετε από τσίμπημα κουνουπιού, και ποια είναι τα χαρακτηριστικά τους:

Ελονοσία
Πρόκειται για λοιμώδη ασθένεια που μεταδίδεται στον άνθρωπο μόνο από το θηλυκό κουνούπι του γένους «Ανωφελές». Η ελονοσία δε μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο, όπως για παράδειγμα το κρυολόγημα ή η γρίπη. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν πυρετό, ρίγη, πονοκέφαλο, μυαλγίες, ατονία, ναυτία, εμετό, διάρροια, αναιμία, ίκτερο, διόγκωση του σπλήνα, διόγκωση του ήπατος, νεφρική ανεπάρκεια, επιληπτικές κρίσεις, νοητική σύγχυση, ακόμη και κώμα.

Πυρετός του Δυτικού Νείλου
Ονομάζεται έτσι γιατί καταγράφηκε για πρώτη φορά το 1937 στο Δυτικό Νείλο. Το 80% των ατόμων που μολύνονται παραμένουν ασυμπτωματικοί, το 20% εμφανίζουν ήπια νόσο, ενώ λιγότεροι από ένας στους εκατό ασθενείς εμφανίζουν σοβαρή κλινική νόσο που προσβάλλει το κεντρικό νευρικό σύστημα. Τα συμπτώματα της νόσου περιλαμβάνουν πονοκέφαλο, υψηλό πυρετό, δυσκαμψία αυχένα, απάθεια, αποπροσανατολισμό, κώμα, τρόμο, σπασμούς, μυϊκή αδυναμία και παράλυση.

Δάγκειος πυρετός
Κάθε χρόνο 100 εκατομμύρια άτομα παγκοσμίως προσβάλλονται από δάγκειο πυρετό. Μεταδίδεται με το τσίμπημα μολυσμένων κουνουπιών του γένους «Aedes». Από τη στιγμή που ένα κουνούπι θα τσιμπήσει έναν προσβεβλημένο με δάγκειο ή δάγκειο αιμορραγικό πυρετό άνθρωπο μεταφέρει τον ιό και περίπου μια εβδομάδα μετά τον μεταδίδει σε υγιή άτομα μέσω νέου τσιμπήματος του. Ο δάγκειος πυρετός δε μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Τα κυριότερα συμπτώματα της νόσου, τα οποία εκδηλώνονται πιο ήπια σε παιδιά μικρότερης ηλικία από ότι στα μεγαλύτερα και στους ενήλικες, είναι υψηλός πυρετός, οξύς πονοκέφαλος, πόνος στη μέση και στις αρθρώσεις, ναυτία, εμετός, πόνος στα μάτια και εξανθήματα.

Τα συμπτώματα του αιμορραγικού πυρετού μπορεί να είναι: πυρετός, πονοκέφαλος, ναυτία, εμετός, πόνος στην κοιλιακή χώρα, μωλωπισμός του δέρματος, δερματική αιμορραγία και αιμορραγία από τη μύτη. Η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία του δάγκειου αιμορραγικού πυρετού μειώνουν τη θνησιμότητα σε ποσοστό μικρότερο του 1%.

Αρμποιώσεις
Οι αρμποιοί προκαλούν σε σπονδυλωτούς ξενιστές λοιμώξεις από ελαφρές λοιμώξεις ως και βαρύτατες, όπως είναι οι εγκεφαλίτιδες και οι αιμορραγικοί πυρετοί. Μερικοί από τους ιούς μπορεί να μεταδίδονται και κληρονομικά στους απογόνους έστω για λίγες γενεές. Στην περίπτωση αυτή είναι σημαντικό ότι τα αρθρόποδα αφού μολυνθούν με αρμποιούς παραμένουν μολυσματικά μέχρι το τέλος της ζωή τους. Από τους αρμποιούς ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη χώρα μας έχει ο ιός του Δυτικού Νείλου.

Φιλαριάσεις
Προκαλούνται από τις φιλάριες, νηματοειδής, λευκές, επιμήκεις έλμινθες που κατασκηνώνουν υποδόρια και σε λεμφικές κοιλότητες. Τα κουνούπια μολύνονται με αναρρόφηση αίματος από άτομα που έχουν μικροφιλαριαιμία. Στο πεπτικό σύστημα του κουνουπιού οι μικροφιλάριες υφίστανται μεταμορφώσεις και τελικά εξελίσσονται σε ώριμες μολυσματικές προνύμφες που μεταναστεύουν στην προβοσκίδα του κουνουπιού από όπου μετά από δήγμα για λήψη αίματος εμβολιάζονται στο δέρμα υγιούς ατόμου.

ereportaz

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μολυσματική τέρμινθος: Συμπτώματα, μετάδοση και θεραπεία

Η μολυσματική τέρμινθος είναι μία συχνή ιογενής πάθηση που προσβάλλει το δέρμα και ευκαιριακά τα μάτια. Μπορεί να επηρεάσει άτομα κάθε ηλικίας αλλά προσβάλλει κατά κύριο λόγο παιδιά, σεξουαλικά ενεργείς ενήλικες και αυτούς που για κάποιος λόγο δεν έχουν ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα. Η ηλικία που εμφανίζεται πιο συχνά στα παιδιά η πάθηση είναι μεταξύ ενός και 10 ετών. Δεν απαιτεί πάντα αντιμετώπιση. Ο ιός της μολυσματικής τερμίνθου ανήκει στην οικογένεια των poxvirus και ονομάζεται Molluscum Contagiosum Virus ( MCV ). Αποικεί μόνο τον άνθρωπο. Υπάρχουν 4 τύποι του ιού: MCV -1, MCV -2, MCV -3 και MCV -4. Ο πιο συχνός είναι ο ιός MCV -1 ενώ ο MCV -2 ανιχνεύεται πιο συχνά σε ενήλικες και είναι σεξουαλικά μεταδιδόμενος. Συμπτώματα Οι βλάβες της μολυσματικής τερμίνθου είναι μικρά σπυράκια, μεγέθους 1-10 χιλιοστών που μοιάζουν με ογκίδια, ελιές ή μαργαριτάρια. Πρόκειται για στρογγυλές, λευκές και γυαλιστερές βλατίδες (θολωτές) με ομφαλωτό κέντρο, που περιέχουν ένα

Δίκερος μήτρα: Επιτρέπει την εγκυμοσύνη;

H δίκερος μήτρα αποτελεί μια συχνή ανατομική παραλλαγή της μήτρας και οφείλεται σε διαταραχή του σχηματισμού της στη διάρκεια στης εμβρυϊκής ζωής. Ουσιαστικά η μήτρα αντί να έχει σχήμα ισοσκελούς τριγώνου, έχει σχήμα σφεντόνας, χωρίζοντας έτσι στα δύο την κοιλότητα του ενδομητρίου. Αυτό θεωρητικά μπορεί να επηρεάσει την εμφύτευση και ανάπτυξη του εμβρύου. Τις περισσότερες φορές όμως μια γυναίκα δεν ξέρει καν ότι έχει δίκερο μήτρα. Μελέτες αποδεικνύουν ότι το 70% περίπου των γυναικών που έχουν δίκερη μήτρα δεν έχουν κανένα πρόβλημα στην εγκυμοσύνη τους. Η διάγνωση γίνεται με απλό ή τρισδιάστατο υπερηχογράφημα, με σαλπιγγογραφία, αλλά και με υστεροσκόπηση και λαπαροσκόπηση. Το πιο κοινό πρόβλημα που συνδέεται με τη δίκερη μήτρα είναι ο πρόωρος τοκετός ή ο ανεπαρκής τράχηλος (πρόωρη διαστολή του τραχήλου) στην εγκυμοσύνη. Στην περίπτωση αυτή μπορεί να γίνει περίδεση του τραχήλου με ράμμα. Φαίνεται επίσης ότι ποσοστό 15% των καθέξιν αποβολών που οφείλονται σε διατ

Ρινικοί πολύποδες - συμπτώματα και θεραπεία

Οι   ρινικοί πολύποδες είναι κοινοί, καλοήθεις σχηματισμοί σε σχήμα σταγόνας, που αναπτύσσονται στη μύτη ή τα ιγμόρεια, συνήθως γύρω από την περιοχή όπου τα ιγμόρεια ανοίγουν στη ρινική κοιλότητα. Οι ώριμοι ρινικοί πολύποδες μοιάζουν σαν ρόγες σταφυλιού με φλούδα χωρίς κουκούτσι. Συχνά συνδέονται με αλλεργίες ή άσθμα και ιδιαίτερα όταν είναι μικροί δεν προκαλούν κανένα σύμπτωμα, ενώ δεν απαιτούν ούτε θεραπεία. Ομως, όταν είναι μεγαλύτεροι, μπορεί να μπλοκάρουν την φυσιολογική δίοδο αέρα από τα ιγμόρεια. Οταν στα ιγμόρεια συσσωρευτεί πάρα πολλή βλέννα, αυτή μπορεί να μολυνθεί σχηματίζοντας ένα παχύ αποχρωματισμένο στρώμα στη μύτη και το λαιμό που επηρεάζει πολλούς ανθρώπους με ρινικούς πολύποδες. Οι ρινικοί πολύποδες δεν θα πρέπει να συγχέονται με τους πολύποδες που σχηματίζονται στο παχύ έντερο ή στην ουροδόχο κύστη. Σε αντίθεση με αυτούς τους τύπους του πολύποδα, είναι σπάνια κακοήθεις. Συνήθως, θεωρείται ότι προκαλούνται είτε από χρόνια φλεγμονή, είτε από την τάση