Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ένα αναψυκτικό την ημέρα προκαλεί Λιπώδες Ήπαρ



Η συστηματική κατανάλωση σακχαρούχων αναψυκτικών μπορεί να προκαλέσει συσσώρευση λίπους στο συκώτι, μια κατάσταση που ονομάζουμε Λιπώδες Ήπαρ. Όταν το λιπος συγκεντρώνεται στο ήπαρ, μπορεί να προκαλέσει δυσλειτουργία που εκφράζεται με αύξηση των τρανσαμινασών στις εξετάσεις αίματος. Αν αυτή η δυσλειτουργία επιμείνει για χρόνια η κατάσταση μπορεί να εξελιχθεί σε κίρρωση του ήπατος, η οποία είναι μόνιμη.

Τα παχύσαρκα άτομα και αυτά που καταναλώνουν αλκοόλ εμφανίζουν συχνά λιπώδες ήπαρ. Η θεραπεία δεν είναι άλλη από το να διακοπεί η χρήση του αλκοόλ και να γίνει προσπάθεια για σημαντική απώλεια βάρους. Στη περιπτωση που το λίπος διηθείται στο ήπαρ χωρίς να γίνεται κατάχρηση αλκοόλ,, δημιουργείται μια νόσος η οποία αποκαλείται μη αλκοολική στεατοηπατίτδα, η οποία όμως είναι το ίδιο σημαντική όσο και η αλκοολική.

Στην περίπτωση της κατανάλωσης αναψυκτικών διαπιστώθηκε, ότι ανεξάρτητα από το σωματικό βάρος, ενισχύεται η εναπόθεση λίπους στο συκώτι. Ο τρόπος με τον οποίο συμβαίνει αυτό δεν είναι ξεκάθαρος, είναι όμως ένα γεγονός που δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο.

Στις 5 Ιουνίου δημοσιεύθηκε στο Journal of Hepatology μια μεγάλη μελέτη που αποκάλυψε τα συγκεκριμένα δεδομένα. Στην μελέτη αυτή εξετάσθηκαν 2634 άτομα, τα οποία ερωτήθηκαν γύρω από τις καθημερινές τους συνήθειες. Από αυτά τα 34% δεν κατανάλωναν σακχαρούχα αναψυκτικά, ενώ το 12% κατανάλωναν καθημερινά. Μεταξύ αυτών που έκαναν χρήση σακχαρούχων αναψυκτικών το 40% έπινε αναψυκτικά τύπου cola, το 29% χυμούς φρούτων, το 21% ανθρακούχα αναψυκτικά που δεν περιείχαν cola και το 10% κατανάλωνε cola χωρίς καφφεϊνη.

Η ανάπτυξη λιπώδους ήπατος εμφανίστηκε στο 17% των παραπάνω και η διάγνωση έγινε με την διενέργεια μαγνητικής τομογραφίας. Στην στατιστική ανάλυση ελήφθη υπόψιν το σωματικό βάρος το φύλο και η καταγωγή των συμμετεχόντων και έγινε σύγκριση μεταξύ ομοίων. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η βλάβη στο ήπαρ ήταν δοσοεξαρτώμενη, δηλαδή όσο μεγαλύτερη ήταν η κατανάλωση τόσο μεγαλύτερη ήταν η συγκέντρωση λίπους στο συκώτι.

Πιο αναλυτικά αυτοί που κατανάλωναν 1 σακχαρούχο αναψυκτικό την εβδομάδα είχαν 16% αυξημένο κίνδυνο για την ανάπτυξη λιπώδους ήπατος. Όσοι έπιναν περισσότερα από 1 σακχαρούχα αναψυκτικά την εβδομάδα, ο κίνδυνος αυξήθηκε κατά 32%. Τέλος για όσους είχαν την καθημερινή απόλαυση ενός σακχαρούχου αναψυκτικού, ο κίνδυνος για την ανάπτυξη λιπώδους ήπατος σκαρφάλωνε στο 61%.

Δοσοεξαρτώμενη ήταν και αύξηση των τρανσαμινασών. Σε αυτούς που κατανάλωναν καθημερινά από 1 σακχαρούχο αναψυκτικό, ο κίνδυνος να αυξηθούν οι τρανσαμινάσες στο αίμα, ήταν 30% μεγαλύτερος από αυτούς που δεν έπιναν σακχαρούχα αναψυκτικά.

Συμπερασματικά μπορούμε να πούμε ότι σακχαρούχα αναψυκτικά τύπου cola, χυμοί φρούτων ή άλλα ανθρακούχα ποτά που περιέχουν σάκχαρα, αυξάνουν σημαντικά τον κίνδυνο ανάπτυξης λιπώδους ήπατος και μη αλκοολικής στεατοηπατίτιδας.

smarthealth
Ρηγόπουλος Δημήτριος, Παθολόγος-Διαβητολόγος

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μολυσματική τέρμινθος: Συμπτώματα, μετάδοση και θεραπεία

Η μολυσματική τέρμινθος είναι μία συχνή ιογενής πάθηση που προσβάλλει το δέρμα και ευκαιριακά τα μάτια. Μπορεί να επηρεάσει άτομα κάθε ηλικίας αλλά προσβάλλει κατά κύριο λόγο παιδιά, σεξουαλικά ενεργείς ενήλικες και αυτούς που για κάποιος λόγο δεν έχουν ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα. Η ηλικία που εμφανίζεται πιο συχνά στα παιδιά η πάθηση είναι μεταξύ ενός και 10 ετών. Δεν απαιτεί πάντα αντιμετώπιση. Ο ιός της μολυσματικής τερμίνθου ανήκει στην οικογένεια των poxvirus και ονομάζεται Molluscum Contagiosum Virus ( MCV ). Αποικεί μόνο τον άνθρωπο. Υπάρχουν 4 τύποι του ιού: MCV -1, MCV -2, MCV -3 και MCV -4. Ο πιο συχνός είναι ο ιός MCV -1 ενώ ο MCV -2 ανιχνεύεται πιο συχνά σε ενήλικες και είναι σεξουαλικά μεταδιδόμενος. Συμπτώματα Οι βλάβες της μολυσματικής τερμίνθου είναι μικρά σπυράκια, μεγέθους 1-10 χιλιοστών που μοιάζουν με ογκίδια, ελιές ή μαργαριτάρια. Πρόκειται για στρογγυλές, λευκές και γυαλιστερές βλατίδες (θολωτές) με ομφαλωτό κέντρο, που περιέχουν ένα

10 συμπτώματα του «Σιωπηλού Δολοφόνου» των ωοθηκών, που κάθε γυναίκα ΠΡΕΠΕΙ να γνωρίζει

Υπολογίζεται ότι στης ΗΠΑ περισσότερες από 550 γυναίκες πεθαίνουν κάθε χρόνο από καρκίνο στις ωοθήκες. Πιστεύεται πως οι κύριες αιτίες αυτής της μορφής καρκίνου περιλαμβάνουν: Την ηλικία Τη κληρονομικότητα Τη χρήση αντισυλληπτικών Αυτό όμως που είναι το πιο ανησυχητικό είναι ότι οι περισσότερες που μαθαίνουν πως έχουν αυτή τη μορφή καρκίνου, το μαθαίνουν στα τελευταία στάδια, όταν δεν υπάρχει πια ελπίδα. Γι’αυτό είναι πολύ σημαντικό να μην αγνοούμε τα σημάδια αυτού του σιωπηλού δολοφόνου, γιατί μία έγκαιρη διάγνωση θα σας σώσει τη ζωή. Τα 10 κυριότερα συμπτώματα είναι: 1. Συχνοί κοιλόπονοι 2. Πόνος στη λεκάνη και το στομάχι 3. Ασταθή έμμηνος ρύση Ο καρκίνος των ωοθηκών μπορεί να αναπτυχθεί και σε κορίτσια που δεν έχει αρχίσει ακόμα ο κύκλος του, ωστόσο είναι πολύ πιο συνηθισμένος σε γυναίκες άνω των 55. 4. Αίσθημα κόπωσης χωρίς προφανή λόγο 5. Παράξενο αίσθημα κορεσμού Το να νιώθεις φουσκωμένος όταν δεν έχεις φάει είναι ένα κοινό σύμπτωμα το

Εγκεφαλική μικροαγγειοπάθεια και κίνδυνοι - Η ικανότητα ισορροπίας στο ένα πόδι «δείκτης» εγκεφαλικής υγείας

Η εγκεφαλική μικροαγγειοπάθεια αποτελεί επικίνδυνο εχθρό για τη μέση ηλικία και πολύ περισσότερο όταν συνυπάρχουν παθήσεις όπως ο διαβήτης και η υπέρταση Προσβάλει κατά κύριο λόγο τα μικρά τριχοειδή αγγεία του μεσεγκεφάλου και προκαλεί χαρακτηριστικές διαταραχές στην ροή του αίματος.. Η τριάδα αυτών των διαταραχών αποτελείται από διαταραχές μνήμης και   προσοχής , δυσχέρεια βάδισης και ακράτεια. Σ’αυτήν την κεντρική συμπτωματολογία προστίθενται και άλλες δυσλειτουργίες. Η νόσος, η συχνότητα της οποίας αυξάνεται με την ηλικία, πιστεύεται ότι αποτελεί ένδειξη αυξημένου κινδύνου για μελλοντικό σοβαρό εγκεφαλικό επεισόδιο, ενώ προγενέστερες μελέτες την έχουν επίσης συσχετίσει με απώλεια του συντονισμού των κινήσεων και νοητική διαταραχή. Έτσι, η έγκαιρη διάγνωση και η θεραπευτική αντιμετώπιση είναι αναγκαίες ώστε να αποφευχθεί η εξέλιξή της. Η πιθανή δυσκολία ενός ατόμου να ισορροπήσει στο ένα πόδι για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα θα μπορούσε να είναι δείκτης ε