Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ονυχοκρύπτωση: Η επώδυνη πάθηση των νυχιών και πώς θα την αποφύγετε




Τα περιποιημένα νύχια -σε άντρες και γυναίκες- είναι ένα σημαντικό στοιχείο, όχι απαραίτητα μόνο από άποψη αισθητικής, αλλά και από θέμα υγείας. Τα περιποιημένα, καλά και σωστά κομμένα νύχια εκτός του ότι προσφέρουν μια ωραία εικόνα, μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης Ονυχοκρύπτωσης (Onychocryptosis) ή Είσφρυση Όνυχος (Ingrown Toenail). Πρόκειται για μία συχνή φλεγμονώδης πάθηση που εμφανίζεται πιο συχνά στο μεγάλο δάχτυλο του ποδιού, και προκαλεί πολύ πόνο, ερυθρότατα και πρήξιμο στο σημείο όπου το νύχι έχει μπει στο κρέας.

Ονυχοκρύπτωση συμβαίνει όταν το παρωνύχιο φλεγμαίνει, μολύνεται από βακτήρια και μύκητες και σταδιακά υπερτρέφεται και υπερκαλύπτει τον κεράτινο δίσκο, ο οποίος μοιάζει σαν να μπαίνει μέσα στα μαλακά μόρια, ενώ στην πραγματικότητα συμβαίνει το αντίθετο. Δεν πρέπει να γίνεται σύγχυση της Ονυχοκρύπτωσης με την Ονυχοκύρτωση. Η διαφορά τους έγκειται στην κυρτότητα του κεράτινου δίσκου. Στην Ονυχοκρύπτωση ο κεράτινος δίσκος είναι ομαλός με ελαφρά κυρτότητα, ενώ στην Ονυχοκύρτωση ο Κεράτινος δίσκος είναι υπέρκυρτος

Κύρια αιτία της Ονυχοκρύπτωσης είναι το λανθασμένο κόψιμο των νυχιών (πολύ κοντά, συχνά από μικρές ηλικίες), αλλά και τα στενά παπούτσια ή η έντονη επιβάρυνση των ποδιών. Τα νύχια που εισχωρούν μέσα στο δέρμα είναι ιδιαίτερα επώδυνα. Πρέπει πάντα να κουράρονται διότι διαφορετικά οδηγούν σε φλεγμονές με έμπυες καταστάσεις και στην πιθανή αποκόλληση του νυχιού.

Ποιοι παράγοντες ευνοούν τη δημιουργία  ονυχοκρύπτωσης
Για την εμφάνιση ονυχοκρύπτωσης συνήθως ενοχοποιούνται πολλαπλοί παράγοντες. Ορισμένα από τα αίτια που έχουν μέχρι σήμερα επισημανθεί είναι:

-Υπεριδρωσία των ποδιών και κακές συνθήκες καθαριότητας και αερισμού
-Στενά υποδήματα και κακής ποιότητας κάλτσες που δεν αλλάζονται συχνά
-Πολύωρη ορθοστασία και πολύωρη βάδιση χωρίς εναλλαγή υποδημάτων και καθαριότητα
-Λάθος κόψιμο των νυχιών (βαθύ κόψιμο στις πλαϊνές άκρες των νυχιών)
-Ορμονικές διαταραχές (έναρξη περιόδου στα κορίτσια, εγκυμοσύνη, λοχεία, εμμηνόπαυση, κλπ)
-Παραμορφώσεις της κυρτότητας των ονύχων
-Μολύνσεις από βακτήρια και Μύκητες

Πρόληψη
1) Η σωστή περιποίηση των νυχιών

- καθαριότητα
- σωστό κόψιμο (οι πλαϊνές άκρες των νυχιών πρέπει να εξέχουν από το δέρμα και δεν τα κόβουμε βαθιά)
- δεν χρησιμοποιούμε αιχμηρά αντικείμενα κάτω από τα νύχια
- δεν χρησιμοποιούμε εργαλεία για την περιποίηση των νυχιών μας που έχουν χρησιμοποιηθεί από άλλους( κίνδυνος μετάδοσης ασθενών).

2) αποφεύγετε σκληρά και στενά παπούτσια

Τρόποι αντιμετώπισης
Μέχρι σήμερα έχουν περιγραφεί οι εξής μέθοδοι συντηρητικής αντιμετώπισης της Ονυχοκρύπτωσης:

Μέθοδος καθαριότητας - αντιβιοτικών: Ο ασθενής κάνει θερμό λουτρό κάθε μέρα δύο φορές. Πλένει το δάκτυλο καλά και καθαρίζει τα παρωνύχια με μια ειδική οδοντιατρική βούρτσα. Παράλληλα παίρνει αντιβιοτικά για 10 μέρες, και κάνει τοπική χρήση αντιβιοτικού και μυκητοκτόνου για 30 μέρες. Η μέθοδος έχει επιτυχία περί το 80%.

Μέθοδος περίδεσης με ταινία (Band-Aid Method): Πρόκειται για εφαρμογή ταινίας λευκοπλάστ με τέτοιο τρόπο ώστε να ανοίγουν τα χείλη του παρωνυχίου αμφοτερόπλευρα, με αποτέλεσμα να απελευθερώνεται το παρωνύχιο και να αερίζεται ο χώρος, οπότε υποχωρεί η φλεγμονή. Χρειάζεται εμπειρία και εξάσκηση για την επιτυχία της μεθόδου. Η μέθοδος δεν έχει επιστημονική τεκμηρίωση.

Καυτηρίαση με Φαινόλη (Phenolisation) ή με Νιτρικό Άργυρο (Silver Nitrate): Πρόκειται για παλαιές μεθόδους, χρονοβόρες, επώδυνες και αμφίβολης αποτελεσματικότητας.
MEDsin

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μολυσματική τέρμινθος: Συμπτώματα, μετάδοση και θεραπεία

Η μολυσματική τέρμινθος είναι μία συχνή ιογενής πάθηση που προσβάλλει το δέρμα και ευκαιριακά τα μάτια. Μπορεί να επηρεάσει άτομα κάθε ηλικίας αλλά προσβάλλει κατά κύριο λόγο παιδιά, σεξουαλικά ενεργείς ενήλικες και αυτούς που για κάποιος λόγο δεν έχουν ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα. Η ηλικία που εμφανίζεται πιο συχνά στα παιδιά η πάθηση είναι μεταξύ ενός και 10 ετών. Δεν απαιτεί πάντα αντιμετώπιση. Ο ιός της μολυσματικής τερμίνθου ανήκει στην οικογένεια των poxvirus και ονομάζεται Molluscum Contagiosum Virus ( MCV ). Αποικεί μόνο τον άνθρωπο. Υπάρχουν 4 τύποι του ιού: MCV -1, MCV -2, MCV -3 και MCV -4. Ο πιο συχνός είναι ο ιός MCV -1 ενώ ο MCV -2 ανιχνεύεται πιο συχνά σε ενήλικες και είναι σεξουαλικά μεταδιδόμενος. Συμπτώματα Οι βλάβες της μολυσματικής τερμίνθου είναι μικρά σπυράκια, μεγέθους 1-10 χιλιοστών που μοιάζουν με ογκίδια, ελιές ή μαργαριτάρια. Πρόκειται για στρογγυλές, λευκές και γυαλιστερές βλατίδες (θολωτές) με ομφαλωτό κέντρο, που περιέχουν ένα

Ρινικοί πολύποδες - συμπτώματα και θεραπεία

Οι   ρινικοί πολύποδες είναι κοινοί, καλοήθεις σχηματισμοί σε σχήμα σταγόνας, που αναπτύσσονται στη μύτη ή τα ιγμόρεια, συνήθως γύρω από την περιοχή όπου τα ιγμόρεια ανοίγουν στη ρινική κοιλότητα. Οι ώριμοι ρινικοί πολύποδες μοιάζουν σαν ρόγες σταφυλιού με φλούδα χωρίς κουκούτσι. Συχνά συνδέονται με αλλεργίες ή άσθμα και ιδιαίτερα όταν είναι μικροί δεν προκαλούν κανένα σύμπτωμα, ενώ δεν απαιτούν ούτε θεραπεία. Ομως, όταν είναι μεγαλύτεροι, μπορεί να μπλοκάρουν την φυσιολογική δίοδο αέρα από τα ιγμόρεια. Οταν στα ιγμόρεια συσσωρευτεί πάρα πολλή βλέννα, αυτή μπορεί να μολυνθεί σχηματίζοντας ένα παχύ αποχρωματισμένο στρώμα στη μύτη και το λαιμό που επηρεάζει πολλούς ανθρώπους με ρινικούς πολύποδες. Οι ρινικοί πολύποδες δεν θα πρέπει να συγχέονται με τους πολύποδες που σχηματίζονται στο παχύ έντερο ή στην ουροδόχο κύστη. Σε αντίθεση με αυτούς τους τύπους του πολύποδα, είναι σπάνια κακοήθεις. Συνήθως, θεωρείται ότι προκαλούνται είτε από χρόνια φλεγμονή, είτε από την τάση

Δίκερος μήτρα: Επιτρέπει την εγκυμοσύνη;

H δίκερος μήτρα αποτελεί μια συχνή ανατομική παραλλαγή της μήτρας και οφείλεται σε διαταραχή του σχηματισμού της στη διάρκεια στης εμβρυϊκής ζωής. Ουσιαστικά η μήτρα αντί να έχει σχήμα ισοσκελούς τριγώνου, έχει σχήμα σφεντόνας, χωρίζοντας έτσι στα δύο την κοιλότητα του ενδομητρίου. Αυτό θεωρητικά μπορεί να επηρεάσει την εμφύτευση και ανάπτυξη του εμβρύου. Τις περισσότερες φορές όμως μια γυναίκα δεν ξέρει καν ότι έχει δίκερο μήτρα. Μελέτες αποδεικνύουν ότι το 70% περίπου των γυναικών που έχουν δίκερη μήτρα δεν έχουν κανένα πρόβλημα στην εγκυμοσύνη τους. Η διάγνωση γίνεται με απλό ή τρισδιάστατο υπερηχογράφημα, με σαλπιγγογραφία, αλλά και με υστεροσκόπηση και λαπαροσκόπηση. Το πιο κοινό πρόβλημα που συνδέεται με τη δίκερη μήτρα είναι ο πρόωρος τοκετός ή ο ανεπαρκής τράχηλος (πρόωρη διαστολή του τραχήλου) στην εγκυμοσύνη. Στην περίπτωση αυτή μπορεί να γίνει περίδεση του τραχήλου με ράμμα. Φαίνεται επίσης ότι ποσοστό 15% των καθέξιν αποβολών που οφείλονται σε διατ