Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Τύφλωση και μείωση της όρασης: Οι κυριότερες αιτίες



Το γνωρίζετε ότι κάθε πέντε λεπτά ένας άνθρωπος τυφλώνεται; Υπάρχουν στον κόσμο σήμερα, περισσότεροι από 180 εκατομμύρια άνθρωποι που πάσχουν από κάποιας μορφής προβλήματος της όρασης.
Η ανίχνευση των προβλημάτων σε όλες τις ηλικίες μπορεί να αποτρέψει ανεπανόρθωτες βλάβες στα μάτια, να μειώσει τον κίνδυνο τύφλωσης και να βοηθήσει έγκαιρα στην αντιμετώπιση γενικευμένων ασθενειών.

Οι κυριότερες αιτίες μείωσης της όρασης και τύφλωσης παγκοσμίως, είναι οι ακόλουθες:

1. Ο καταρράκτης
Το θάμπωμα του φακού που βρίσκεται στο εσωτερικό του ματιού, εμποδίζει το πέρασμα του φωτός και είναι η κυριότερη αιτία απώλειας της όρασης παγκοσμίως.
Ο καταρράκτης δημιουργείται κυρίως λόγω γήρανσης. Υπάρχουν όμως και άλλοι λόγοι που προκαλούν καταρράκτη όπως ο διαβήτης, οι τραυματισμοί του ματιού και κληρονομικές παθήσεις.

2. Το τράχωμα
Πρόκειται για μια χρόνια μεταδοτική μόλυνση των βλεφάρων και του κερατοειδούς χιτώνα του ματιού. Μεταδίδεται δια μέσου της επαφής με εκκρίσεις από τα μάτια ατόμων που έχουν προσβληθεί από τη νόσο ή και από βακτηρίδια που μεταφέρονται από έντομα.
Υπολογίζεται ότι παγκοσμίως υπάρχουν περίπου 5,6 εκατομμύρια ανθρώπων που έχουν τυφλωθεί ή που κινδυνεύουν άμεσα να τυφλωθούν λόγω τραχώματος. Το τράχωμα ευθύνεται για το 15% των περιπτώσεων τύφλωσης σε όλο τον κόσμο.
Επειδή το τράχωμα δεν μπορεί να εξαλειφθεί πλήρως παγκοσμίως, τα αντιβιοτικά, η προσωπική και περιβαλλοντική υγιεινή, η χειρουργική των βλεφάρων μπορούν να μειώσουν τον αριθμό των ατόμων που έχουν προσβληθεί.

3. Η ογκοκέρκωση
Η νόσος αυτή που επίσης αποκαλείται η τύφλωση των ποταμών, είναι η δεύτερη μολυσματική αιτία τύφλωσης παγκοσμίως. Πρόκειται για παρασιτική νόσο, προκαλείται από ένα παρασιτικό σκώληκα που μεταδίδεται από τη μαύρη μύγα Simulium damnosum.
Η μύγα αυτή ζει στις εύφορες περιοχές κοντά στους ποταμούς. Υπολογίζεται ότι περισσότεροι από 100 εκατομμύρια άνθρωποι κινδυνεύουν να προσβληθούν από την ογκοκέρκωση.
Περίπου 18 εκατομμύρια έχουν προσβληθεί από τη νόσο και 800.00 έχουν υποστεί απώλεια της όρασης τους λόγω της νόσου. Η μόνη θεραπεία για αυτούς που έχουν προσβληθεί από ογκοκέρκωση είναι μια ετήσια δόση του φαρμάκου ivermectin.

4. Τύφλωση των παιδιών
Μπορεί να προκληθεί από έλλειψη βιταμίνης Α, την ιλαρά, την επιπεφυκίτιδα των νεογνών, το συγγενή καταρράκτη, την αμφιβληστροειδοπάθεια του προώρου και άλλες ανεπάρκειες.
Οι εν λόγω παθήσεις έχουν προκαλέσει τύφλωση σε περισσότερα από 1,5 εκατομμύρια παιδιά. Η αντιμετώπιση της παιδικής τύφλωσης περιλαμβάνει τη χορήγηση βιταμίνης Α και την παροχή πρωτοβάθμιας φροντίδας για τα μάτια όπως επίσης τη διαφώτιση και ενημέρωση για το πρόβλημα.

5. Μυωπία, αστιγματισμός, πρεσβυωπία
Οι παθήσεις αυτές προκαλούνται όταν το σχήμα του ματιού δεν επιτρέπει στις ακτίνες του φωτός να διαθλώνται κανονικά, κάνοντας έτσι τις εικόνες αυτών που βλέπει ο ασθενής να είναι θολερές.
Υπάρχουν στον κόσμο περισσότεροι από 135 εκατομμύρια άνθρωποι που θα μπορούσαν να έχουν μια καλύτερη όραση, εάν ήταν δυνατόν να έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες αντιμετώπισης των προβλημάτων αυτών.

medlook

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τριπλή δόση νάρκωσης στο αίμα της 15χρονης που πέθανε μετά από επίσκεψη σε οδοντίατρο

Σοκ έχει προκαλέσει ο ξαφνικός θάνατος μίας 15χρονης βορειοηπειρώτισσας που ζούσε στα Γιάννενα, πριν από μερικούς μήνες σε νοσοκομείο της Αλβανίας. Η 15χρονη έχασε ξαφνικά τη ζωή του έπειτα από επίσκεψη σε οδοντίατρο στους Αγίους Σαράντα. Ο πατέρας της μικρής είχε ζητήσει να γίνει ιατροδικαστική πραγματογνωμοσύνη και στην Ελλάδα καθώς δεν μπορούσε να δεχθεί την έκθεση ιατροδικαστή στην Αλβανία που έδειχνε ως αιτία θανάτου της 15χρονης κόρης του την εσωτερική αιμορραγία. Σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία απο την ιατροδικαστική έκθεση που έγινε στην Ελλάδα κατόπιν αιτήματος του πατέρα, στο αίμα της 15χρονης εντοπίστηκε τριπλάσια ποσότητα φαρμάκου νάρκωσης από τα επιτρεπόμενα όρια. «Στο αίμα του παιδιού μου, δύο ώρες πριν πεθάνει βρέθηκαν 13.6 mg/ml φαρμάκου ύπνωσης την ώρα που το επιτρεπτό όριο είναι στα 2-5 mg/ml, ανάλογα με την ηλικία και τα κιλά του καθενός. Θα συνεχίσω να αναζητώ την αλήθεια για το τι έκαναν στο παιδί μου ακόμη και αν οι αρμόδιοι στην Αλβανία προσ...

Μολυσματική τέρμινθος: Συμπτώματα, μετάδοση και θεραπεία

Η μολυσματική τέρμινθος είναι μία συχνή ιογενής πάθηση που προσβάλλει το δέρμα και ευκαιριακά τα μάτια. Μπορεί να επηρεάσει άτομα κάθε ηλικίας αλλά προσβάλλει κατά κύριο λόγο παιδιά, σεξουαλικά ενεργείς ενήλικες και αυτούς που για κάποιος λόγο δεν έχουν ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα. Η ηλικία που εμφανίζεται πιο συχνά στα παιδιά η πάθηση είναι μεταξύ ενός και 10 ετών. Δεν απαιτεί πάντα αντιμετώπιση. Ο ιός της μολυσματικής τερμίνθου ανήκει στην οικογένεια των poxvirus και ονομάζεται Molluscum Contagiosum Virus ( MCV ). Αποικεί μόνο τον άνθρωπο. Υπάρχουν 4 τύποι του ιού: MCV -1, MCV -2, MCV -3 και MCV -4. Ο πιο συχνός είναι ο ιός MCV -1 ενώ ο MCV -2 ανιχνεύεται πιο συχνά σε ενήλικες και είναι σεξουαλικά μεταδιδόμενος. Συμπτώματα Οι βλάβες της μολυσματικής τερμίνθου είναι μικρά σπυράκια, μεγέθους 1-10 χιλιοστών που μοιάζουν με ογκίδια, ελιές ή μαργαριτάρια. Πρόκειται για στρογγυλές, λευκές και γυαλιστερές βλατίδες (θολωτές) με ομφαλωτό κέντρο, που περιέχουν ένα ...

Προσοχή αν δείτε τέτοια σημάδια στο δέρμα σας – Τι να κάνετε

Ονομάζεται και “Ringworm” ή “Tinea”. Είναι η κοινή μυκητιασική λοίμωξη στο δέρμα που συνήθως επηρεάζει διάφορα σημεία σε όλο το σώμα (tinea corporis), το τριχωτό της κεφαλής (tinea capitis), τα πόδια (tinea pedis, ή “πόδι του αθλητή”) και τη βουβωνική χώρα (tinea cruris). Δείτε όλα όσα πρέπει να ξέρετε για την μυκητιασική δερματική λοίμωξη και πώς θα την αναγνωρίσετε στο δέρμα σας: Όχι η πάθηση δεν προκαλείται από κάποιο σκουλήκι. Είναι μια μυκητιασική λοίμωξη που συχνά σχηματίζει ένα εξάνθημα σε σχήμα δακτυλίου. Μπορεί να έχει ένα κόκκινο κέντρο ή κανονικό τόνο του δέρματος στο εσωτερικό του δακτυλίου. Τι προκαλεί την λοίμωξη; Ορισμένοι μύκητες μπορεί να βοηθούν το σώμα, αλλά ένας τύπος δερματόφυτου μύκητα που προκαλεί την λοίμωξη αυτή, ερεθίζει το δέρμα σε μεγάλο βαθμό. Αυτοί οι μύκητες τρέφονται από τους νεκρούς ιστούς του δέρματος σας, τα μαλλιά και τα νύχια. Τα δερματόφυτα ευδοκιμούν σε ζεστές, υγρές περιοχές, όπως οι πτυχώσεις του δέρματος στην περιοχή βουβω...