Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Μωρό και αντιβίωση: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε


Όταν το μωρό σας είναι άρρωστο είναι λογικό να θέλετε να επισκεφτείτε κατευθείαν τον παιδίατρο ώστε να του δώσει κάτι που θα το κάνει να αισθανθεί καλύτερα, όπως ένα αντιβιοτικό.

Άλλωστε αυτά τα  συνταγογραφούμενα φάρμακα είναι εξαιρετικά αποτελεσματικά στην εξόντωση των βακτηρίων. Τι γίνεται όμως όταν δεν γίνεται σωστή επιλογή για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων και της ασθένειας του μωρού σας;  «Τα αντιβιοτικά είναι αποτελεσματικά μόνο κατά των βακτηρίων, πράγμα που σημαίνει ότι είναι άχρηστα κατά των ιογενών ασθενειών, όπως είναι η γρίπη και το κρυολόγημα," λέει ο Iona Munjal, διευθυντής του Παιδιατρικού Τμήματος στο Νοσοκομείο Παίδων στο Μπρονξ, της Νέας Υόρκης . Παρακάτω οι ειδικοί εξηγούν πώς και πότε τα  αντιβιοτικά μπορούν να βοηθήσουν ένα μωρό.

Πότε τα μωρά χρειάζονται αντιβίωση
Τα μωρά χρειάζονται αντιβιοτικά μόνο εάν πάσχουν από τις παρακάτω κοινές ασθένειες της παιδικής ηλικίας:

Υψηλός πυρετός
Ο πυρετός δείχνει ότι το ανοσοποιητικό σύστημα δίνει μάχη να αποκρούσει τα μικρόβια. Αυτό γενικότερα είναι θετικό, αν όμως το μωρό είναι μικρότερο από 3 μηνών, δεν έχει διάθεση, έχει υπνηλία ή ρίγη (ακόμα κι αν ο πυρετός πέσει λίγο με το αντιπυρετικό), αν παραμιλάει, αν ο πυρετός ξεπερνά το 39,5°C ή αν κρατάει πάνω από τρεις μέρες, απευθυνθείτε άμεσα σε παιδίατρο διότι μπορεί να πρόκειται για σοβαρή βακτηριακή λοίμωξη. Σε αυτή την περίπτωση αντιβιοτικά όπως η αμπικιλλίνη ή κεφοταξίμη, ή και τα δύο, μπορεί να απαιτούνται.

Πνευμονία
Είναι δύσκολο να καθοριστεί αν η αιτία αυτής της μόλυνσης του πνεύμονα είναι ιογενής (ίσως οφείλεται σε λοίμωξη του ανώτερου αναπνευστικού) ή βακτηριακή. Τα συμπτώματα της πνευμονίας συνήθως ξεκινούν με πυρετό, βήχα, δύσπνοια, ή και εμετό. Επειδή τα βρέφη έχουν υψηλότερο κίνδυνο επιπλοκών από πνευμονία, συμπεριλαμβανομένου του θανάτου, οι παιδίατροι συχνά συνταγογραφούν αντιβιοτικά όπως η αμοξυκιλλίνη, αμπικιλλίνη, και πενικιλίνη, ακόμα και αν δεν πρόκειται για βακτηριακή λοίμωξη.

Κοκκύτης
Τα αντιβιοτικά είναι πιο αποτελεσματικά όταν ξεκινούν μέσα στην πρώτη εβδομάδα εκδήλωσης αυτής της αναπνευστικής νόσου. Η αζιθρομυκίνη είναι τυπικά η πρώτη επιλογή για τη θεραπεία του κοκκύτη. Άλλες επιλογές περιλαμβάνουν κλαριθρομυκίνη και ερυθρομυκίνη.

Ωτίτιδα
Ο γιατρός σας μπορεί να σας συστήσει τη χορήγηση κάποιου αντιβιοτικού αν και οι περισσότερες ωτίτιδες οφείλονται σε ιούς που υποχωρούν μόνες τους. Σε αυτή την περίπτωση βοηθούν οι σταγόνες ρινικής αποσυμφόρησης αν όμως το μωρό σας είναι πάνω από τριών μηνών, μπορείτε να του δίνετε παρακεταμόλη για να το ανακουφίσετε από τον πόνο.

Λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος
Αυτές οι λοιμώξεις συμβαίνουν όταν κακάκια ή άλλα βακτήρια εισέρχονται στην ουροδόχο κύστη ή τα νεφρά. Ο πυρετός είναι συνήθως το μόνο σημάδι της ουρολοίμωξης σε ένα βρέφος, αλλά κάποια άλλα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν ευερεθιστότητα, διάρροια και εμετό. Μια καλλιέργεια ούρων μπορεί να επιβεβαιώσει τη διάγνωση και εντοπισμό των βακτηρίων που προκαλούν τη λοίμωξη. Αυτό βοηθά το γιατρό να επιλέξει το καλύτερο αντιβιοτικό για τη αντιμετώπιση των συγκεκριμένων βακτηρίων.

Είναι ασφαλές να δώσω αντιβιοτικά σε βρέφος
Όπως όλα τα φάρμακα, έτσι και τα αντιβιοτικά μπορεί να προκαλέσουν ανεπιθύμητες παρενέργειες ή άλλα προβλήματα, όπως:

Αλλεργικές αντιδράσεις
Περίπου 5 από τα 100 παιδιά είναι πραγματικά αλλεργικά στα αντιβιοτικά. Στις ήπιες και άμεσες αντιδράσεις συνήθως προέχουν το κνιδωτικό εξάνθημα και το αγγειοίοδημα, ενώ στις βαριές η επιδείνωση της κατάστασης του ασθενή είναι ραγδαία με εκδήλωση σοβαρής συστηματικής αναφυλαξίας (αλλεργικό σοκ). Η εκδήλωση της αλλεργίας παρουσιάζεται εντός 24ωρου γι’ αυτό αν παρατηρήσετε περίεργη συμπεριφορά ή συμπτώματα επικοινωνήστε κατευθείαν με τον παιδίατρό σας.

Παρενέργειες
Περίπου ένα στα 10 παιδιά να παρουσιάσει παρενέργειες από τη λήψη αντιβιοτικών. Οι πιο συνηθισμένες παρενέργειες είναι διάρροια, ναυτία και πόνος στο στομάχι. Εκτός από την στόχευση των κακών βακτηρίων, τα αντιβιοτικά σκοτώνουν και τα υγιή βακτήρια στο έντερο. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε στομαχικές διαταραχές ή διάρροια.

Πόσο γρήγορα τα αντιβιοτικά αρχίζουν να δρουν
Τα περισσότερα παιδιά αρχίζουν να αισθάνονται καλύτερα μέσα σε 48 έως 72 ώρες από την λήψη της αντιβίωσης, αλλά είναι σημαντικό να δίνετε το φάρμακο για προκαθορισμένο χρονικό διάστημα, ακόμη και αν το παιδί σας φαίνεται καλύτερα. Η διακοπή της φαρμακευτικής αγωγής νωρίς μπορεί να προκαλέσει τη μόλυνση και να επανέλθει.

Όλο το περιεχόμενο σε αυτό το άρθρο, συμπεριλαμβανομένης της ιατρικής γνωμάτευσης και κάθε άλλη πληροφορία που σχετίζονται με την υγεία, είναι μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν θα πρέπει να θεωρηθεί ως μια συγκεκριμένη διάγνωση ή σχέδιο θεραπείας για κάθε μεμονωμένη περίπτωση. Πάντα επιδιώξτε την άμεση συμβουλή του θεράποντος ιατρού σας σε σχέση με οποιεσδήποτε ερωτήσεις ή προβλήματα που μπορεί να έχετε σχετικά με τη δική σας υγεία ή την υγεία των παιδιών σας.
  
Parents

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τριπλή δόση νάρκωσης στο αίμα της 15χρονης που πέθανε μετά από επίσκεψη σε οδοντίατρο

Σοκ έχει προκαλέσει ο ξαφνικός θάνατος μίας 15χρονης βορειοηπειρώτισσας που ζούσε στα Γιάννενα, πριν από μερικούς μήνες σε νοσοκομείο της Αλβανίας. Η 15χρονη έχασε ξαφνικά τη ζωή του έπειτα από επίσκεψη σε οδοντίατρο στους Αγίους Σαράντα. Ο πατέρας της μικρής είχε ζητήσει να γίνει ιατροδικαστική πραγματογνωμοσύνη και στην Ελλάδα καθώς δεν μπορούσε να δεχθεί την έκθεση ιατροδικαστή στην Αλβανία που έδειχνε ως αιτία θανάτου της 15χρονης κόρης του την εσωτερική αιμορραγία. Σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία απο την ιατροδικαστική έκθεση που έγινε στην Ελλάδα κατόπιν αιτήματος του πατέρα, στο αίμα της 15χρονης εντοπίστηκε τριπλάσια ποσότητα φαρμάκου νάρκωσης από τα επιτρεπόμενα όρια. «Στο αίμα του παιδιού μου, δύο ώρες πριν πεθάνει βρέθηκαν 13.6 mg/ml φαρμάκου ύπνωσης την ώρα που το επιτρεπτό όριο είναι στα 2-5 mg/ml, ανάλογα με την ηλικία και τα κιλά του καθενός. Θα συνεχίσω να αναζητώ την αλήθεια για το τι έκαναν στο παιδί μου ακόμη και αν οι αρμόδιοι στην Αλβανία προσ...

Οι 9 Θαυματουργές Χρήσεις της Ασπιρίνης που Σίγουρα ΔΕΝ γνωρίζεις!

Δείτε παρακάτω τις 9 φαρμακευτικές και μη, χρήσεις ″έκπληξη″ της ασπιρίνης: 1. Θεραπεία για τα τσιμπήματα των εντόμων : Διαλύστε μία ασπιρίνη σε νερό και ψεκάστε το παραπάνω μείγμα στο σημείο που είναι το τσίμπημα κουνουπιού ή μέλισσας. Αφήστε το διάλυμα για μερικά λεπτά μέχρι η φαγούρα και ο ερεθισμός να υποχωρήσουν. 2. Λευκαντικό για τα χέρια : Για να απαλλαγείτε από τους κίτρινους λεκέδες του τσιγάρου ή τις καφές κηλίδες στα χέρια, σπάστε 2-3 δισκία και αναμείξτε τα με λεμόνι. Απλώστε στους αντιαισθητικούς λεκέδες που υπάρχουν στις άκρες των δακτύλων, επαναλάβετε σε τακτά χρονικά διαστήματα και γρήγορα θα εξαφανιστούν. 3. Θεραπεία ακμής : Σπάστε δύο-τρία δισκία και αναμείξτε τα με μικρή ποσότητα νερού. Απλώστε το μείγμα στα σπυράκια, αφήστε 2-3 λεπτά και ξεπλύνετε. Τα σπυράκια θα ξεραθούν και θα εξαφανιστούν γρηγορότερα. 4. Αντί-μυκητιασικό βελτιωτικό εδάφους: Για να καταπολεμήσετε τους μύκητες του εδάφους και τα ζιζάνια, διαλύστε ένα δισκίο ασπιρίνης σε ...

Συγκρούσεις - Από την ματαίωση των προσδοκιών μας στην ουσιαστική επικοινωνία

Οι διαφωνίες και οι συγκρούσεις είναι μέρος της ζωής μας, των σχέσεων μας και τελικά μέρος του εαυτού μας. Ακόμα και αυτή τη στιγμή μπορεί να βιώνουμε μία εσωτερική σύγκρουση σκεπτόμενοι αν θέλουμε να συνεχίσουμε να διαβάζουμε αυτό το κείμενο ή όχι. Πότε όμως η διαφωνία εξελίσσεται σε σύγκρουση και κατά πόσο φωτίζει κάποιες σκοτεινές πλευρές της προσωπικότητας μας, μίας σχέσης ή μίας κοινωνίας; Η διαφωνία αναφέρεται κυρίως σε μία διαφορά απόψεων, σε μία ασυμφωνία προσέγγισης ανάμεσα σε δύο πλευρές. Η σύγκρουση όμως είναι κάτι παραπάνω από απλή ασυμφωνία και αποτελεί ένα επίμονο θέμα προστριβής το οποίο έχει διάρκεια. Αφού λοιπόν παραμένει για καιρό, μπορεί να αλλάζει μορφές και να εξελίσσεται προκαλώντας πολλά προβλήματα τα οποία συνιστούν εκφάνσεις του ίδιου ζητήματος. Από αυτή την άποψη η σύγκρουση αντιμετωπίζεται ως μία διαδικασία και έχει 3 ποιοτικές διαβαθμίσεις Α) Η προοπτική να προκύψει σύγκρουση υπάρχει όταν 2 πλευρές έρχονται αντιμέτωπες με δύο ή περισσ...