Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ασκίτης - Η σοβαρότητά του αίτια και συμπτώματα


Με τον όρο «ασκίτης» περιγράφεται η παρουσία ορώδους υγρού στην περιτοναϊκή κοιλότητα (κάτω μέρος της κοιλιάς). Ο ασκίτης αποτελεί χαρακτηριστικό των ηπατικών νοσημάτων και πιο συχνά της κίρρωσης του ήπατος. Η δημιουργία του ασκίτη οφείλεται στην πυλαία υπέρταση (ανεβασμένη πίεση στην πυλαία φλέβα, μια κύρια φλέβα που μεταφέρει αίμα στο ήπαρ για να φιλτραριστεί) και ο όγκος του μπορεί να ξεπεράσει και τα 25 λίτρα σε μερικούς ασθενείς, προκαλώντας μεγάλη κοιλιακή διάταση και άλγος. Ο ασκίτης συχνά συνοδεύεται και με οίδημα των κάτω άκρων και ενίοτε με υπεζωκοτική συλλογή (υδροθώρακα) πιο συχνά στη δεξιά μεριά, ο οποίος έχει την ίδια σύνθεση με την ασκίτη.

Αίτια
Η πιο κοινή αιτία της ασκίτη είναι προχωρημένη ηπατική νόσο ή κίρρωση. Περίπου 80% του ασκίτη περιπτώσεων είναι πιθανά λόγω κίρρωσης.
Άλλες αιτίες:
Περιτονίτιδα,
Καρδιακή ανεπάρκεια,
Υποαλβουμιναιμία,
Νεοπλασία,
Εσωτερική αιμορραγία.

Επίσης μπορεί να έχουμε συλλογή υγρού (ασκίτη) σαν:
1. Καρδιακό ασκίτη (σφαγίτιδες,οιδήματα κ.άκρων)
Δεξιά καρδιακή ανεπάρκεια
Συμφυτική περικαρδίτις

2. Απόφραξη Ηπατικών Φλεβών – Κάτω Κοίλης Φλέβας

3. Ασκίτη μη Πυλαίας Υπέρτασης
Φυματίωση (TB) Περιτοναίου

4. Νεφρογενής Ασκίτη: Ανθεκτικός Ασκίτης άγνωστης αιτιολογίας σε ασθενείς με Νεφρική Ανεπάρκεια τελικού σταδίου, οποίοι ευρίσκονται σε διαδικασία αιμοκάθαρσης.

Συμπτώματα
Απώλεια Όρεξης
Συσσώρευση Υγρού
Ναυτία
Δύσπνοια
Έμετος
Πρήξιμο
Φούσκωμα της Κοιλιάς
Πόνος
Αίσθημα Πληρότητας

Θεραπεία
Η θεραπεία περιλαμβάνει: άναλo δίαιτα και διούρηση με σπειρoνoλακτόνη και φoυροσεμίδη.
Οι διαδοχικές εκκενωτικές παρακεντήσεις, οι περιτοναϊκές παρακάμψεις, τα TIPS και η μεταμόσχευση αποτελούν τις εναλλακτικές θεραπευτικές λύσεις.

Ενδείξεις διαγνωστικής παρακέντησης:
Ασθενείς με πρωτοεμφανιζόμενο ασκίτη.
Κιρρωτικοί ασθενείς με ασκίτη κατά την νοσηλεία τους.
Ασθενείς με ασκίτη και κλινική εικόνα λοίμωξης.
Κιρρωτικοί ασθενείς με ασκίτη και επιδείνωση της κλινικής τους εικόνας στην διάρκεια της νοσηλείας τους.
Κιρρωτικοί ασθενείς με ασκίτη και επιδείνωση της εργαστηριακής τους εικόνας στην διάρκεια της νοσηλείας τους (αζωθαιμία, λευκοκυττάρωση, οξέωση).

Κατά τη διάρκεια της θεραπείας, η διατροφή πρέπει να είναι χαμηλή σε νάτριο (συστατικό του αλατιού) με την περιεκτικότητά της να φτάνει ως τα 2 γραμμάρια την ημέρα (~6 γρ αλάτι = 1 κουταλάκι γλυκού αλάτι την ημέρα). Για επιτευχθεί αυτό δεν θα πρέπει να προστίθεται παρά ελάχιστο αλάτι στο μαγείρεμα και καθόλου στο ήδη μαγειρεμένο φαγητό. Εκτός αυτού βέβαια, τρόφιμα με μεγάλη περιεκτικότητα σε αλάτι, όπως τα παρακάτω, θα πρέπει να αποφεύγονται:

Ψάρια, κρέατα, λαχανικά σε κονσέρβες
Μπέικον, λουκάνικα, ζαμπόν και άλλα αλλαντικά
Καπνιστά ψάρια και κρέατα
Πίκλες
Προμαγειρεμένα φαγητά, έτοιμες σούπες/σάλτσες, κύβοι & μείγματα μαγειρέματος
Αλατισμένοι ξηροί καρποί, πατατάκια, κράκερς και άλλα αλμυρά σνακ
Τυρί (έως 100 γρ την εβδομάδα)
Ψωμί (έως 4 φέτες την ημέρα)

Σε πιο σοβαρές καταστάσεις, ο περιορισμός μπορεί να είναι μεγαλύτερος και να φτάσει τα 0,9 γραμμάρια νατρίου την ημέρα (~2 γρ αλάτι = 1/3 κ γ αλάτι την ημέρα). Σε αυτή την περίπτωση, εκτός του ότι δεν θα πρέπει να χρησιμοποιείται καθόλου μαγειρικό αλάτι, μειώνονται οι ποσότητες και άλλων τροφίμων όπως το γάλα, τα επεξεργασμένα δημητριακά κλπ

Τα υποκατάστατα αλατιού μπορούν αποτελέσουν μια λύση για όσους δεν παρουσιάζουν υπερκαλιαιμία και ηπατονεφρικό σύνδρομο.

healthtimes

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τριπλή δόση νάρκωσης στο αίμα της 15χρονης που πέθανε μετά από επίσκεψη σε οδοντίατρο

Σοκ έχει προκαλέσει ο ξαφνικός θάνατος μίας 15χρονης βορειοηπειρώτισσας που ζούσε στα Γιάννενα, πριν από μερικούς μήνες σε νοσοκομείο της Αλβανίας. Η 15χρονη έχασε ξαφνικά τη ζωή του έπειτα από επίσκεψη σε οδοντίατρο στους Αγίους Σαράντα. Ο πατέρας της μικρής είχε ζητήσει να γίνει ιατροδικαστική πραγματογνωμοσύνη και στην Ελλάδα καθώς δεν μπορούσε να δεχθεί την έκθεση ιατροδικαστή στην Αλβανία που έδειχνε ως αιτία θανάτου της 15χρονης κόρης του την εσωτερική αιμορραγία. Σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία απο την ιατροδικαστική έκθεση που έγινε στην Ελλάδα κατόπιν αιτήματος του πατέρα, στο αίμα της 15χρονης εντοπίστηκε τριπλάσια ποσότητα φαρμάκου νάρκωσης από τα επιτρεπόμενα όρια. «Στο αίμα του παιδιού μου, δύο ώρες πριν πεθάνει βρέθηκαν 13.6 mg/ml φαρμάκου ύπνωσης την ώρα που το επιτρεπτό όριο είναι στα 2-5 mg/ml, ανάλογα με την ηλικία και τα κιλά του καθενός. Θα συνεχίσω να αναζητώ την αλήθεια για το τι έκαναν στο παιδί μου ακόμη και αν οι αρμόδιοι στην Αλβανία προσ...

Οι 9 Θαυματουργές Χρήσεις της Ασπιρίνης που Σίγουρα ΔΕΝ γνωρίζεις!

Δείτε παρακάτω τις 9 φαρμακευτικές και μη, χρήσεις ″έκπληξη″ της ασπιρίνης: 1. Θεραπεία για τα τσιμπήματα των εντόμων : Διαλύστε μία ασπιρίνη σε νερό και ψεκάστε το παραπάνω μείγμα στο σημείο που είναι το τσίμπημα κουνουπιού ή μέλισσας. Αφήστε το διάλυμα για μερικά λεπτά μέχρι η φαγούρα και ο ερεθισμός να υποχωρήσουν. 2. Λευκαντικό για τα χέρια : Για να απαλλαγείτε από τους κίτρινους λεκέδες του τσιγάρου ή τις καφές κηλίδες στα χέρια, σπάστε 2-3 δισκία και αναμείξτε τα με λεμόνι. Απλώστε στους αντιαισθητικούς λεκέδες που υπάρχουν στις άκρες των δακτύλων, επαναλάβετε σε τακτά χρονικά διαστήματα και γρήγορα θα εξαφανιστούν. 3. Θεραπεία ακμής : Σπάστε δύο-τρία δισκία και αναμείξτε τα με μικρή ποσότητα νερού. Απλώστε το μείγμα στα σπυράκια, αφήστε 2-3 λεπτά και ξεπλύνετε. Τα σπυράκια θα ξεραθούν και θα εξαφανιστούν γρηγορότερα. 4. Αντί-μυκητιασικό βελτιωτικό εδάφους: Για να καταπολεμήσετε τους μύκητες του εδάφους και τα ζιζάνια, διαλύστε ένα δισκίο ασπιρίνης σε ...

Συγκρούσεις - Από την ματαίωση των προσδοκιών μας στην ουσιαστική επικοινωνία

Οι διαφωνίες και οι συγκρούσεις είναι μέρος της ζωής μας, των σχέσεων μας και τελικά μέρος του εαυτού μας. Ακόμα και αυτή τη στιγμή μπορεί να βιώνουμε μία εσωτερική σύγκρουση σκεπτόμενοι αν θέλουμε να συνεχίσουμε να διαβάζουμε αυτό το κείμενο ή όχι. Πότε όμως η διαφωνία εξελίσσεται σε σύγκρουση και κατά πόσο φωτίζει κάποιες σκοτεινές πλευρές της προσωπικότητας μας, μίας σχέσης ή μίας κοινωνίας; Η διαφωνία αναφέρεται κυρίως σε μία διαφορά απόψεων, σε μία ασυμφωνία προσέγγισης ανάμεσα σε δύο πλευρές. Η σύγκρουση όμως είναι κάτι παραπάνω από απλή ασυμφωνία και αποτελεί ένα επίμονο θέμα προστριβής το οποίο έχει διάρκεια. Αφού λοιπόν παραμένει για καιρό, μπορεί να αλλάζει μορφές και να εξελίσσεται προκαλώντας πολλά προβλήματα τα οποία συνιστούν εκφάνσεις του ίδιου ζητήματος. Από αυτή την άποψη η σύγκρουση αντιμετωπίζεται ως μία διαδικασία και έχει 3 ποιοτικές διαβαθμίσεις Α) Η προοπτική να προκύψει σύγκρουση υπάρχει όταν 2 πλευρές έρχονται αντιμέτωπες με δύο ή περισσ...