Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΕΝΕ: Μύθοι και αλήθειες για την ειδικότητα των νοσηλευτών



Με νέα της ανακοίνωση με τίτλο «Μύθοι και αλήθειες για την ειδικότητα των νοσηλευτών» και με αφορμή πρόσφατες δηλώσεις του Υπουργού Υγείας, η ΕΝΕ επιθυμεί να διευκρινίσει, όπως επισημαίνει, «ορισμένα θεμελιώδη ζητήματα που εγείρονται με τις σημαντικές ανακρίβειες που ακούστηκαν για τη λήψη ειδικότητας από τους νοσηλευτές».
Ξεκινώντας από την ορολογία, η ΕΝΕ τονίζει ότι ο σωστός όρος είναι «ειδικότητα» και όχι «εξειδίκευση». Βεβαίως, αυτές δεν ανακαλύφθηκαν σήμερα, αλλά πριν τριάντα ολόκληρα χρόνια.

Παράλληλα, επιχειρώντας να θέσει υπόψη όλων «τις σωστές τοποθετήσεις σε αντιπαραβολή με τις ανακριβείς, με γνώμονα την ορθότερη ενημέρωση πάνω στο θέμα», τονίζει ότι:

– Αγνοείται προκλητικά ο νοσηλευτικός κλάδος, ο οποίος δεν έχει κληθεί ούτε καν για διαβούλευση

– Βρίθουν ανακριβειών πρόσφατες δηλώσεις παραγόντων στην υγεία, για το θέμα της νοσηλευτικής ειδικότητας

– Συνδέουν λανθασμένα τη θεσμοθέτηση της νοσηλευτικής ειδικότητας κατά το στάδιο της ανεργίας, με την αντικειμενική ανάγκη αθρόων προσλήψεων μονίμων νοσηλευτών που πρέπει να γίνουν στις υποστελεχωμένες δομές του ΕΣΥ

– Οι νοσηλευτές είναι οι μόνοι επαγγελματίες υγείας που δεν συμμετέχουν σε καμία δομή ή όργανο του Υπουργείου Υγείας και αγνοούνται συστηματικά από το Υπουργείο Υγείας

Αναφερόμενη στο πλαίσιο λειτουργίας των νοσηλευτικών ειδικοτήτων και εξειδικεύσεων, η Ένωση υπενθυμίζει ότι βασίζεται ήδη στο Νόμο 1579/85 , άρθρο 5, σύμφωνα με το οποίο καθιερώθηκαν οι παρακάτω ειδικότητες:

Α) Παθολογική Νοσηλευτική
Β) Χειρουργική Νοσηλευτική
Γ) Παιδιατρική Νοσηλευτική
Δ) Ψυχιατρική Νοσηλευτική

Επιπλέον, με την υπουργική απόφαση με Αριθ. Α4/203 «Καθορισμός όρων και προϋποθέσεων για τη χορήγηση τίτλου ειδικού νοσηλευτή» (ΦΕΚ 106/1988), καθορίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις για την απόκτηση του τίτλου ειδικού νοσηλευτή στις παραπάνω ειδικότητες. Για τη θεσμοθέτηση νέων ειδικοτήτων, χρειάζεται η έκδοση Προεδρικού Διατάγματος.

«Στον ίδιο νόμο, καθορίζεται ο τίτλος του Νοσηλευτή για τους αποφοίτους της Τριτοβάθμιας Νοσηλευτικής Εκπαίδευσης (ΤΕ και ΠΕ) και όχι για τους Βοηθούς Νοσηλευτών ΔΕ, όπως λανθασμέναείπε ο ίδιος ο Υπουργός στη συνέντευξή του (μίλησε για τρεις κατηγορίες νοσηλευτών)», τονίζει η Ένωση, παραθέτοντας μια σειρά Υπουργικών Αποφάσεων, που καθορίζουν τις νοσηλευτικές ειδικεύσεις με ειδική εκπαίδευση:

– Με την υπουργική απόφαση με Αριθ. Υ7/οικ 3095 «Καθορισμός όρων και προϋποθέσεων ειδικής εκπαίδευσης στη νοσηλευτική χειρουργείου για νοσηλευτές – τριες τριτοβάθμιας εκπαίδευσης» (ΦΕΚ 424/1996)

– Με την υπουργική απόφαση με Αριθ. Υ7/οικ.3257 «Καθορισμός όρων και προϋποθέσεων ειδικής εκπαίδευσης στη νοσηλευτική αιμοδοσίας για νοσηλευτές – τριες τριτοβάθμιας εκπαίδευσης» (ΦΕΚ 448/1996)

– Με την υπουργική απόφαση με Αριθ. Υ7/οικ. 3841 «Καθορισμός όρων και προϋποθέσεων ειδικής εκπαίδευσης στην Ογκολογική νοσηλευτική για νοσηλευτές – τριες τριτοβάθμιας εκπαίδευσης» (ΦΕΚ 500/1996)

– Με την υπουργική απόφαση με Αριθ. Υ7/οικ. 3842 «Καθορισμός όρων και προϋποθέσεων ειδικής εκπαίδευσης στη νοσηλευτική αναισθησιολογίας για νοσηλευτές – τριες τριτοβάθμιας εκπαίδευσης» (ΦΕΚ 516/1996)

– Με την υπουργική απόφαση με Αριθ. Υ7/οικ. 6831 «Αντικατάσταση των διατάξεων των Α4/2450/91 (ΦΕΚ 476/Β/91 και Α4β/οικ. 1610/92 (ΦΕΚ 264/Β/92 Υπουργικών Αποφάσεων και τροποποίηση και συμπλήρωση της Α4β/1614/92 (ΦΕΚ 330/β/92) ΥΑ. (Καθιέρωση ειδικής εκπαίδευσης Νοσηλευτών Νεφρολογίας» (ΦΕΚ 38/1996)

Η ΕΝΕ, επισημαίνεται στο κείμενο, έχει υποβάλλει επανειλημμένα την πρότασή της μέσα στη τελευταία δεκαετία, για τη σωστή λειτουργία των ειδικοτήτων, χωρίς ανταπόκριση, τονίζοντας ότι σε καμία περίπτωση η – κατά τα άλλα- απαραίτητη και επιθυμητή θεσμοθέτηση της νοσηλευτικής ειδικότητας κατά το στάδιο της ανεργίας δεν μπορεί και δεν πρέπει να υποκαταστήσει την αντικειμενική ανάγκη αθρόων προσλήψεων μονίμων νοσηλευτών στις εξαθλιωμένες και υποστελεχωμένες δομές του ΕΣΥ.

Η Ένωση ζητά, για άλλη μια φορά, επειγόντως συνάντηση με τον Υπουργό Υγείας για να τεθούν όλα τα φλέγοντα και άλυτα ζητήματα του κλάδου των νοσηλευτών, υπενθυμίζοντας ότι υπάρχουν συνάδελφοι με άρτια επιστημονική κατάρτιση τόσο σε θέματα διοίκησης μονάδων υγείας, όσο και σε αμιγώς επιστημονικά θέματα υγείας, οι οποίοι δεν αξιοποιούνται από το Υπουργείο.

Τέλος, σχολιάζει ότι οι νοσηλευτές είναι οι μόνοι επαγγελματίες υγείας που προκλητικά αγνοούνται από τη σημερινή πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας και δεν συμμετέχουν σε καμία δομή, όργανο, ούτε καν επιτροπή του Υπουργείου.

«Δεν μπορούν να αποφασίζουν χωρίς εμάς, για εμάς», καταλήγει το κείμενο.

docmed

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τριπλή δόση νάρκωσης στο αίμα της 15χρονης που πέθανε μετά από επίσκεψη σε οδοντίατρο

Σοκ έχει προκαλέσει ο ξαφνικός θάνατος μίας 15χρονης βορειοηπειρώτισσας που ζούσε στα Γιάννενα, πριν από μερικούς μήνες σε νοσοκομείο της Αλβανίας. Η 15χρονη έχασε ξαφνικά τη ζωή του έπειτα από επίσκεψη σε οδοντίατρο στους Αγίους Σαράντα. Ο πατέρας της μικρής είχε ζητήσει να γίνει ιατροδικαστική πραγματογνωμοσύνη και στην Ελλάδα καθώς δεν μπορούσε να δεχθεί την έκθεση ιατροδικαστή στην Αλβανία που έδειχνε ως αιτία θανάτου της 15χρονης κόρης του την εσωτερική αιμορραγία. Σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία απο την ιατροδικαστική έκθεση που έγινε στην Ελλάδα κατόπιν αιτήματος του πατέρα, στο αίμα της 15χρονης εντοπίστηκε τριπλάσια ποσότητα φαρμάκου νάρκωσης από τα επιτρεπόμενα όρια. «Στο αίμα του παιδιού μου, δύο ώρες πριν πεθάνει βρέθηκαν 13.6 mg/ml φαρμάκου ύπνωσης την ώρα που το επιτρεπτό όριο είναι στα 2-5 mg/ml, ανάλογα με την ηλικία και τα κιλά του καθενός. Θα συνεχίσω να αναζητώ την αλήθεια για το τι έκαναν στο παιδί μου ακόμη και αν οι αρμόδιοι στην Αλβανία προσ...

Οι 9 Θαυματουργές Χρήσεις της Ασπιρίνης που Σίγουρα ΔΕΝ γνωρίζεις!

Δείτε παρακάτω τις 9 φαρμακευτικές και μη, χρήσεις ″έκπληξη″ της ασπιρίνης: 1. Θεραπεία για τα τσιμπήματα των εντόμων : Διαλύστε μία ασπιρίνη σε νερό και ψεκάστε το παραπάνω μείγμα στο σημείο που είναι το τσίμπημα κουνουπιού ή μέλισσας. Αφήστε το διάλυμα για μερικά λεπτά μέχρι η φαγούρα και ο ερεθισμός να υποχωρήσουν. 2. Λευκαντικό για τα χέρια : Για να απαλλαγείτε από τους κίτρινους λεκέδες του τσιγάρου ή τις καφές κηλίδες στα χέρια, σπάστε 2-3 δισκία και αναμείξτε τα με λεμόνι. Απλώστε στους αντιαισθητικούς λεκέδες που υπάρχουν στις άκρες των δακτύλων, επαναλάβετε σε τακτά χρονικά διαστήματα και γρήγορα θα εξαφανιστούν. 3. Θεραπεία ακμής : Σπάστε δύο-τρία δισκία και αναμείξτε τα με μικρή ποσότητα νερού. Απλώστε το μείγμα στα σπυράκια, αφήστε 2-3 λεπτά και ξεπλύνετε. Τα σπυράκια θα ξεραθούν και θα εξαφανιστούν γρηγορότερα. 4. Αντί-μυκητιασικό βελτιωτικό εδάφους: Για να καταπολεμήσετε τους μύκητες του εδάφους και τα ζιζάνια, διαλύστε ένα δισκίο ασπιρίνης σε ...

Συγκρούσεις - Από την ματαίωση των προσδοκιών μας στην ουσιαστική επικοινωνία

Οι διαφωνίες και οι συγκρούσεις είναι μέρος της ζωής μας, των σχέσεων μας και τελικά μέρος του εαυτού μας. Ακόμα και αυτή τη στιγμή μπορεί να βιώνουμε μία εσωτερική σύγκρουση σκεπτόμενοι αν θέλουμε να συνεχίσουμε να διαβάζουμε αυτό το κείμενο ή όχι. Πότε όμως η διαφωνία εξελίσσεται σε σύγκρουση και κατά πόσο φωτίζει κάποιες σκοτεινές πλευρές της προσωπικότητας μας, μίας σχέσης ή μίας κοινωνίας; Η διαφωνία αναφέρεται κυρίως σε μία διαφορά απόψεων, σε μία ασυμφωνία προσέγγισης ανάμεσα σε δύο πλευρές. Η σύγκρουση όμως είναι κάτι παραπάνω από απλή ασυμφωνία και αποτελεί ένα επίμονο θέμα προστριβής το οποίο έχει διάρκεια. Αφού λοιπόν παραμένει για καιρό, μπορεί να αλλάζει μορφές και να εξελίσσεται προκαλώντας πολλά προβλήματα τα οποία συνιστούν εκφάνσεις του ίδιου ζητήματος. Από αυτή την άποψη η σύγκρουση αντιμετωπίζεται ως μία διαδικασία και έχει 3 ποιοτικές διαβαθμίσεις Α) Η προοπτική να προκύψει σύγκρουση υπάρχει όταν 2 πλευρές έρχονται αντιμέτωπες με δύο ή περισσ...