Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Τι είναι τα λιπίδια και ποιός ο συσχετισμός τους με την παχυσαρκία - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ στο Υγείας Δρόμοι του γιατρού Αθ. Κρουστάλη


Τι είναι τα λιπίδια; 'Οταν διαταράσσονται τι συμβαίνει στο ανθρώπινο σώμα; Σε αυτά τα ερωτήματα και σε άλλα πολλά, δίνει τις απαντήσεις στο Υγείας Δρόμοι ο Ειδικός Παθολόγος και ειδικός στις διαταραχές Λιπιδίων κ. Αθανάσιος Κρουστάλης.

- Τι είναι τα λιπίδια στον οργανισμό του ανθρώπου;
Τα λιπίδια είναι χημικές ενώσεις με κηρώδη υφή οι οποίες κυκλοφορύν αδιάλυτες στο αίμα

- Οταν λέμε ότι τα λιπίδια διαταράσσονται τι ακριβώς συμβαίνει στο ανθρώπινο σώμα
Διαταραχή των λιπιδίων σημαίνει δύο πράγματα: α) ποσοτική, δηλαδή αυξημένη παραγωγή τους από τον οργανισμό β) ποιοτική, δηλαδή διαταραχή των λειτουργιών τους με ή χωρίς διαταραχή του αριθμού τους.

- Τι μπορεί να προκαλέσει διαταραχή των λιπιδίων; Και όταν αυτό συμβεί, ποιές είναι οι συνέπειες
Οι διαταραχές των λιπιδίων είναι κληρονομικές ή επίκτητες. Οι κληρονομικές οφείλονται σε γονιδιακές αιτίες και οι επίκτητες σε παθήσεις όπως ο υποθυρεοειδισμός, η χρήση φαρμάκων όπως π.χ. τα διουρητικά αλλά και σε κακή διατροφή πλούσια σε τρανς (κακά) λιπαρά.

- Ποιά είναι τα συμπτώματα σε αυτή την περίπτωση;
Οι διαταραχές λιπιδίων δεν εμφανίζουν συμπτώματα ενίοτε και κατ' εξαίρεση μπορεί να εμφανίσουν σημεία, δηλαδή διαταραχές που μόνος ένας γιατρός μπορεί να αντιληφθεί. Γι' αυτό και συνήθως, και δυστυχώς ανακαλύπτονται μαζί με τη νόσο που έχουν προκαλέσει (π.χ. στεφανιαία νόσο).

- Τι πρέπει να κάνει ο ασθενής όταν επέλθει αυτή η διαταραχή στον οργανισμό του;
Βασική προϋπόθεση είναι να συμβουλευθεί έναν ειδικό. Ο ειδικός θα αξιολογήσει την διαταρχή και μαζί με τους υπόλοιπους παράγοντες κινδύνου θα αξιολογηθεί ο βαθμός επικινδυνότητας (risk score) εμφάνισης της κάθε νόσου. Ετσι θα προταθεί η κατάλληλη θεραπεία (τα όρια για κάθε ασθενή είναι μοναδικά και προκύπτουν από τα risk scores)

- Tι συμβουλές θα δίνατε στους ανθρώπους ούτως ώστε να αποφευχθεί η τυχόν διαταραχή των λιπιδίων στο σώμα τους
Η καλύτερη θεραπεία είναι η πρόληψη. Αρα το μυστικό είναι περιοδικές προληπτικές εξετάσεις, οι οποίες όμως να έχουν συσταθεί από γιατρό, για να ανταποκρίνονται στο εκάστοτε προφίλ του ασθενούς.

- Υπάρχει συσχετισμός της παχυσαρκίας με τις διαταραχές των λιπιδίων;
Η σχέση είναι αμφίδρομη. Η παχυσαρκία ως πολυπαραγοντική νόσος εμφανίζει διαταραχές των λιπιδίων, λόγω της αυξημένης σύνθεσής τους. Από την άλλη μια διαταραχή λιπιδίων μπορεί να οδηγήσει σε συσσώρευση σπλαχνικού λίπους και κατά συνέπεια προοπτική παχυσαρκίας (χωρίς όμως αυτό να είναι υποχρεωτικό).

- Ποιά η διαφορά της παχυσαρκίας με τη νοσογόνο παχυσαρκία;
Παχυσαρκία ονομάζεται η συσσώρευση λίπους στον οργανισμό άνω των φυσιολογικών ορίων, έτσι όπως έχουν θεσπιστεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. ΠΑΧΥΣΑΡΚΟΣ θεωρείται αυτός που έχει ΔΜΣ (Δείκτη Μάζας Σώματος) >30kg/m2. Νοσογόνος παχυσαρκία ονομάζεται η παχυσαρκια με ΔΜΣ>40kg/m2
Στη νοσογόνο παχυσαρκία το πλεονάζον βάρος θέτει σε άμεσο κίνδυνο τη ζωή του ασθενούς!

- Πού αποδίδετε το γεγονός ότι η Ελλάδα ανήκει στις χώρες με μεγάλο ποσοστό παχύσαρκων ανθρώπων;
Κακός προγραμματισμός διατροφής από την παιδική ηλικία, κακή οικογενειακή πληροφόρηση για τους κινδύνους της νόσου, προκαταλύψους τύπου “θα πάρει μπόι” (που έχουν καταρριφθεί), καθιστική ζωή, έλλειψη φυσικής δραστηριότητας, δυτικός τρόπος σίτισης (ταχυφαγεία, γλυκίσματα), υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ από μικρές ακόμα ηλικίες, είναι οι κύριες αιτίες που έχουν ανεβάσει το ποσοστό της Ελλάδας στην παχυσαρκία σε πολύ υψηλά επίπεδα.

















YΓΕΙΑΣ ΔΡΟΜΟΙ
Κρουστάλης Αθανάσιος

Ειδικός παθολόγος – ειδικός στις διαταραχές λιπιδίων

Προσδιορισμό βιολογικής ηλικίας αγγείων




 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η παλινδρόμηση της χολής

Περιγραφή Η παλινδρόμηση της χολής, συμβαίνει όταν η χολή - ένα υγρό που παράγεται στο συκώτι σας - επαναρρέει στο στομάχι και τον οισοφάγο σας (το σωλήνα που συνδέει το στόμα και το στομάχι σας). Η παλινδρόμηση της χολής μπορεί να συνοδεύεται από γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση. Σε αντίθεση με τη γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, η παλινδρόμηση της χολής συνήθως δεν μπορεί να ελεγχθεί πλήρως από τις αλλαγές στη διατροφή ή τον τρόπο ζωής. Αντ 'αυτού, η παλινδρόμηση της χολής πιο συχνά διαχειρίζεται με φάρμακα ή, σε σοβαρές περιπτώσεις, με χειρουργικές επεμβάσεις. Συμπτώματα Η παλινδρόμηση της χολής μπορεί να είναι δύσκολο να διακριθεί από τη γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση. Τα συμπτώματα είναι παρόμοια. Τα συμπτώματα που περιλαμβάνει η παλινδρόμηση της χολής είναι: Άνω κοιλιακό άλγος που μπορεί να είναι σοβαρό Η συχνή καούρα - ένα αίσθημα καψίματος στο στήθος σας, που μερικές φορές εξαπλώνεται σε λαιμό σας, μαζί με μια πικρή γεύση στο στόμα σας Ναυτία Εμετός Π

Εγκεφαλική μικροαγγειοπάθεια και κίνδυνοι - Η ικανότητα ισορροπίας στο ένα πόδι «δείκτης» εγκεφαλικής υγείας

Η εγκεφαλική μικροαγγειοπάθεια αποτελεί επικίνδυνο εχθρό για τη μέση ηλικία και πολύ περισσότερο όταν συνυπάρχουν παθήσεις όπως ο διαβήτης και η υπέρταση Προσβάλει κατά κύριο λόγο τα μικρά τριχοειδή αγγεία του μεσεγκεφάλου και προκαλεί χαρακτηριστικές διαταραχές στην ροή του αίματος.. Η τριάδα αυτών των διαταραχών αποτελείται από διαταραχές μνήμης και   προσοχής , δυσχέρεια βάδισης και ακράτεια. Σ’αυτήν την κεντρική συμπτωματολογία προστίθενται και άλλες δυσλειτουργίες. Η νόσος, η συχνότητα της οποίας αυξάνεται με την ηλικία, πιστεύεται ότι αποτελεί ένδειξη αυξημένου κινδύνου για μελλοντικό σοβαρό εγκεφαλικό επεισόδιο, ενώ προγενέστερες μελέτες την έχουν επίσης συσχετίσει με απώλεια του συντονισμού των κινήσεων και νοητική διαταραχή. Έτσι, η έγκαιρη διάγνωση και η θεραπευτική αντιμετώπιση είναι αναγκαίες ώστε να αποφευχθεί η εξέλιξή της. Η πιθανή δυσκολία ενός ατόμου να ισορροπήσει στο ένα πόδι για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα θα μπορούσε να είναι δείκτης ε

Προσοχή αν δείτε τέτοια σημάδια στο δέρμα σας – Τι να κάνετε

Ονομάζεται και “Ringworm” ή “Tinea”. Είναι η κοινή μυκητιασική λοίμωξη στο δέρμα που συνήθως επηρεάζει διάφορα σημεία σε όλο το σώμα (tinea corporis), το τριχωτό της κεφαλής (tinea capitis), τα πόδια (tinea pedis, ή “πόδι του αθλητή”) και τη βουβωνική χώρα (tinea cruris). Δείτε όλα όσα πρέπει να ξέρετε για την μυκητιασική δερματική λοίμωξη και πώς θα την αναγνωρίσετε στο δέρμα σας: Όχι η πάθηση δεν προκαλείται από κάποιο σκουλήκι. Είναι μια μυκητιασική λοίμωξη που συχνά σχηματίζει ένα εξάνθημα σε σχήμα δακτυλίου. Μπορεί να έχει ένα κόκκινο κέντρο ή κανονικό τόνο του δέρματος στο εσωτερικό του δακτυλίου. Τι προκαλεί την λοίμωξη; Ορισμένοι μύκητες μπορεί να βοηθούν το σώμα, αλλά ένας τύπος δερματόφυτου μύκητα που προκαλεί την λοίμωξη αυτή, ερεθίζει το δέρμα σε μεγάλο βαθμό. Αυτοί οι μύκητες τρέφονται από τους νεκρούς ιστούς του δέρματος σας, τα μαλλιά και τα νύχια. Τα δερματόφυτα ευδοκιμούν σε ζεστές, υγρές περιοχές, όπως οι πτυχώσεις του δέρματος στην περιοχή βουβω