Νέα έρευνα αποκάλυψε
ότι τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και η βιταμίνη
D ενδεχομένως ελέγχουν τη σεροτονίνη.
Στην έρευνα, του Children's Hospital Oakland Research
Institute (CHORI), η σεροτονίνη εξηγείται ως ο
πιθανός χαμένος κρίκος που συνδέει...το γιατί η βιταμίνη D
και τα ωμέγα-3 λιπαρά μπορούν ενδεχομένως
να βελτιώσουν τα συμπτώματα που συνδέονται
με αρκετές εγκεφαλικές διαταραχές.
Στη συγκεκριμένη μελέτη
οι επιστήμονες αναφέρονται στη σχέση
των παραπάνω μικροθρεπτικών με
νευροψυχιατρικές νόσους. Η σεροτονίνη
επηρεάζει διάφορες νοητικές λειτουργίες
και συμπεριφορές, όπως τη διάθεση, ενώ
παίζει ρόλο στη λήψη αποφάσεων κρατώντας
υπό έλεγχο την επιθετικότητα και τις
παρορμήσεις.
Πολλές παθήσεις, όπως
ο αυτισμός, η υπερκινητικότητα, η διπολική
διαταραχή, η σχιζοφρένεια και η κατάθλιψη
μοιράζονται τον παράγοντα χαμηλή
σεροτονίνη.
Η Rhonda Patrick, δήλωσε ότι
η ερευνητική ομάδα εξήγησε πώς η
σεροτονίνη είναι σημαντικός παράγοντας
διαμόρφωσης της εκτελεστικής λειτουργίας,
του ελέγχου των παρορμήσεων και της
κοινωνικότητας και συνέδεσε την παραγωγή
της σεροτονίνης και τη λειτουργία της
με τη βιταμίνη D και τα ωμέγα-3 λιπαρά,
υποδεικνύοντας έναν τρόπο που οι
σημαντικές μικροθρεπτικές ουσίες
βοηθούν τη γενική λειτουργία και
επηρεάζουν τον τρόπο συμπεριφοράς.
Η ουσία EPA αυξάνει την
απελευθέρωση σεροτονίνης μειώνοντας
τα μόρια στον εγκέφαλο που είναι γνωστά
ως Ε2 προσταγλανδίνες, τα οποία καταστέλλουν
την απελευθέρωση σεροτονίνης και
υποδεικνύει πως η φλεγμονή μπορεί
ενδεχομένως να επηρεάσει αρνητικά την
επίδραση της σεροτονίνης στον εγκέφαλο.
Η έρευνα περιγράφει
τις μηχανιστικές σχέσεις που εξηγούν
το γιατί το χαμηλό επίπεδο της βιταμίνης
D και ελλείψεις σε ωμέγα-3 λιπαρά
αλληλεπιδρούν με γενετικές οδούς, όπως
η οδός της σεροτονίνης που είναι σημαντική
για την ανάπτυξη του εγκεφάλου και τη
λήψη αποφάσεων και πώς οι αλληλεπιδράσεις
γονιδίων-μικροθρεπτικών μπορεί
ενδεχομένως να επηρεάσουν το νευροψυχιατρικό
αποτέλεσμα.
Η έρευνα, όπως αναφέρει
το iatronet.gr, δημοσιεύτηκε στο περιοδικό
''FASEB Journal.''
directnews
Σχόλια