Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Το "φακελάκι" ζει και... βασιλεύει!



Ένας στους τρεις Έλληνες δίνει «φακελάκι» για περίθαλψη σε δημόσια νοσοκομεία. Τα ποσοστά κυμαίνονται από 200 ευρώ για έναν φυσιολογικό τοκετό ή μία απλή οφθαλμολογική επέμβαση έως και πάνω από 5.000 ευρώ για σοβαρές χειρουργικές επεμβάσεις. Το 55,2% των χρημάτων που πληρώνουν οι ασθενείς από την τσέπη τους σε δημόσια μονάδα Υγείας δεν συνοδεύεται από απόδειξη.

Η κατάσταση αυτή συμβάλλει στη διόγκωση της παραοικονομίας, σε μία περίοδο που τα νοικοκυριά δοκιμάζονται σκληρά από την κρίση και το κράτος από την υστέρηση φορολογικών εσόδων. «Μαύρα» χρήματα διακινούνται και στον ιδιωτικό τομέα της Υγείας, καθώς η λέξη «απόδειξη» φαίνεται ότι προκαλεί… αλλεργικές αντιδράσεις σε πολλούς γιατρούς και οδοντιάτρους.
Η παραοικονομία στον χώρο της Υγείας ανέρχεται ετησίως στο 1,5 δισ. ευρώ, με την πολιτεία να έχει απώλεια φόρων της τάξης των 500 εκατομμυρίων ευρώ τον χρόνο. Λόγω της κρίσης, οι πολίτες δείχνουν μία απροθυμία να πληρώσουν, χωρίς τελικά να τα καταφέρνουν.

Εκτιμάται ότι οι πληρωμές για την υγεία προκαλούν μία επιπλέον επιβάρυνση 27% στα οικονομικά τους.
Τα παραπάνω προκύπτουν, μεταξύ άλλων, από μία άκρως ενδιαφέρουσα έρευνα για το «φακελάκι» στην Υγεία, η οποία διεξήχθη σε 2.741 Έλληνες από διάφορες περιοχές της χώρας. Την επιστημονική ευθύνη της είχαν οι καθηγητές Κυριάκος Σουλιώτης, Γιάννης Τούντας, Λυκούργος Λιαρόπουλος και Δάφνη Καϊτελίδου, η δικηγόρος Χριστίνα Γκόλνα και η επιστημονική συνεργάτης του Εργαστηρίου Οργάνωσης Υπηρεσιών Υγείας Ολγα Σίσκου.

Οι επιστήμονες συνδέουν το «φακελάκι» με την εξουσία που δίνεται στους γιατρούς να διαχειριστούν τις εισαγωγές στα δημόσια νοσηλευτικά ιδρύματα. Μεγάλο ενδιαφέρον έχει η ανάλυση του τρόπου με τον οποίο καλούνται να βάλουν το χέρι στην τσέπη οι ασθενείς στα δημόσια νοσοκομεία.

Ο ένας είναι να καθυστερήσουν την παροχή της απαιτούμενης φροντίδας μέχρι ο ασθενής ή η οικογένειά του αναγκαστούν να πληρώσουν. Ένας ακόμη τρόπος είναι να εμφανιστεί δύσκολη η πρόσβαση στη θεραπεία. Υπάρχει, τέλος, και το «φακελάκι» που δίνεται οικειοθελώς ως ικανοποίηση του ασθενούς για τη φροντίδα και το αποτέλεσμα.

ethnos

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μολυσματική τέρμινθος: Συμπτώματα, μετάδοση και θεραπεία

Η μολυσματική τέρμινθος είναι μία συχνή ιογενής πάθηση που προσβάλλει το δέρμα και ευκαιριακά τα μάτια. Μπορεί να επηρεάσει άτομα κάθε ηλικίας αλλά προσβάλλει κατά κύριο λόγο παιδιά, σεξουαλικά ενεργείς ενήλικες και αυτούς που για κάποιος λόγο δεν έχουν ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα. Η ηλικία που εμφανίζεται πιο συχνά στα παιδιά η πάθηση είναι μεταξύ ενός και 10 ετών. Δεν απαιτεί πάντα αντιμετώπιση. Ο ιός της μολυσματικής τερμίνθου ανήκει στην οικογένεια των poxvirus και ονομάζεται Molluscum Contagiosum Virus ( MCV ). Αποικεί μόνο τον άνθρωπο. Υπάρχουν 4 τύποι του ιού: MCV -1, MCV -2, MCV -3 και MCV -4. Ο πιο συχνός είναι ο ιός MCV -1 ενώ ο MCV -2 ανιχνεύεται πιο συχνά σε ενήλικες και είναι σεξουαλικά μεταδιδόμενος. Συμπτώματα Οι βλάβες της μολυσματικής τερμίνθου είναι μικρά σπυράκια, μεγέθους 1-10 χιλιοστών που μοιάζουν με ογκίδια, ελιές ή μαργαριτάρια. Πρόκειται για στρογγυλές, λευκές και γυαλιστερές βλατίδες (θολωτές) με ομφαλωτό κέντρο, που περιέχουν ένα

Δίκερος μήτρα: Επιτρέπει την εγκυμοσύνη;

H δίκερος μήτρα αποτελεί μια συχνή ανατομική παραλλαγή της μήτρας και οφείλεται σε διαταραχή του σχηματισμού της στη διάρκεια στης εμβρυϊκής ζωής. Ουσιαστικά η μήτρα αντί να έχει σχήμα ισοσκελούς τριγώνου, έχει σχήμα σφεντόνας, χωρίζοντας έτσι στα δύο την κοιλότητα του ενδομητρίου. Αυτό θεωρητικά μπορεί να επηρεάσει την εμφύτευση και ανάπτυξη του εμβρύου. Τις περισσότερες φορές όμως μια γυναίκα δεν ξέρει καν ότι έχει δίκερο μήτρα. Μελέτες αποδεικνύουν ότι το 70% περίπου των γυναικών που έχουν δίκερη μήτρα δεν έχουν κανένα πρόβλημα στην εγκυμοσύνη τους. Η διάγνωση γίνεται με απλό ή τρισδιάστατο υπερηχογράφημα, με σαλπιγγογραφία, αλλά και με υστεροσκόπηση και λαπαροσκόπηση. Το πιο κοινό πρόβλημα που συνδέεται με τη δίκερη μήτρα είναι ο πρόωρος τοκετός ή ο ανεπαρκής τράχηλος (πρόωρη διαστολή του τραχήλου) στην εγκυμοσύνη. Στην περίπτωση αυτή μπορεί να γίνει περίδεση του τραχήλου με ράμμα. Φαίνεται επίσης ότι ποσοστό 15% των καθέξιν αποβολών που οφείλονται σε διατ

Προσοχή αν δείτε τέτοια σημάδια στο δέρμα σας – Τι να κάνετε

Ονομάζεται και “Ringworm” ή “Tinea”. Είναι η κοινή μυκητιασική λοίμωξη στο δέρμα που συνήθως επηρεάζει διάφορα σημεία σε όλο το σώμα (tinea corporis), το τριχωτό της κεφαλής (tinea capitis), τα πόδια (tinea pedis, ή “πόδι του αθλητή”) και τη βουβωνική χώρα (tinea cruris). Δείτε όλα όσα πρέπει να ξέρετε για την μυκητιασική δερματική λοίμωξη και πώς θα την αναγνωρίσετε στο δέρμα σας: Όχι η πάθηση δεν προκαλείται από κάποιο σκουλήκι. Είναι μια μυκητιασική λοίμωξη που συχνά σχηματίζει ένα εξάνθημα σε σχήμα δακτυλίου. Μπορεί να έχει ένα κόκκινο κέντρο ή κανονικό τόνο του δέρματος στο εσωτερικό του δακτυλίου. Τι προκαλεί την λοίμωξη; Ορισμένοι μύκητες μπορεί να βοηθούν το σώμα, αλλά ένας τύπος δερματόφυτου μύκητα που προκαλεί την λοίμωξη αυτή, ερεθίζει το δέρμα σε μεγάλο βαθμό. Αυτοί οι μύκητες τρέφονται από τους νεκρούς ιστούς του δέρματος σας, τα μαλλιά και τα νύχια. Τα δερματόφυτα ευδοκιμούν σε ζεστές, υγρές περιοχές, όπως οι πτυχώσεις του δέρματος στην περιοχή βουβω