Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ημικρανία vs. αθροιστική κεφαλαλγία - Δείτε τις διαφορές




Η κεφαλαλγία είναι από τους πιο ενοχλητικούς πόνους, καθώς μας χαλάει τη διάθεση, μας δυσκολεύει να συγκεντρωθούμε και μας εμποδίζει να ολοκληρώσουμε απλές καθημερινές υποχρεώσεις.

Επιβάλλεται να εντοπίσουμε την ακριβή αιτία του πόνου και το συγκεκριμένο είδος κεφαλαλγίας που μας ταλαιπωρεί, καθώς οι δύο αυτοί παράγοντες καθορίζουν ποια θεραπεία είναι η πιο κατάλληλη. Εάν η διάγνωση δεν είναι σωστή, δύσκολα θα επιτευχθεί πλήρης και διαρκής ανακούφιση από τον πόνο.

Η ημικρανία συχνά συγχέεται με την αθροιστική κεφαλαλγία επειδή και τα δύο αυτά είδη πονοκεφάλου γίνονται συνήθως αισθητά στη μία πλευρά του κεφαλιού.

Ημικρανία vs. αθροιστική κεφαλαλγία
Η ημικρανία και η αθροιστική κεφαλαλγία εκδηλώνονται με διαφορετικό τρόπο. Σε καμία από τις δύο περιπτώσεις δεν πρόκειται για έναν απλό, ήπιο πονοκέφαλο.

Τα άτομα που εκδηλώνουν ημικρανίες μπορεί να αισθανθούν ναυτία, να έχουν τάση προς έμετο και να παρουσιάζουν ευαισθησία στο φως. Συχνά, η αύρα προμηνύει την εκδήλωση της ημικρανίας. Με τον όρο αύρα, περιγράφεται το σύνολο των αισθητηριακών διαταραχών που προηγούνται της ημικρανίας (λάμψεις και γραμμές, παροδική απώλεια όρασης, μούδιασμα στα άκρα κ.α.).

Από την άλλη, όσοι εκδηλώνουν αθροιστική κεφαλαλγία εκκρίνουν μεγάλες δάκρυα από το μάτι (στην πλευρά που εκδηλώνεται ο πόνος) και έχουν καταρροή. Επίσης, η αθροιστική κεφαλαλγία εκδηλώνεται ξαφνικά, χωρίς να προηγούνται προειδοποιητικά σημάδια (αύρα). Δεν αποκλείεται η αθροιστική κεφαλαλγία να εκληφθεί ως πονοκέφαλος που προκύπτει από τα ιγμόρεια, όμως ο πόνος διαφέρει στις δύο περιπτώσεις. Ένα άτομο που εκδηλώνει αθροιστική κεφαλαλγία αισθάνεται σαν να διαπερνά το μάτι του ένα πυρωμένο αιχμηρό αντικείμενο.

Η ημικρανία διαρκεί από 2 έως 72 ώρες, ενώ η αθροιστική κεφαλαλγία εκδηλώνεται και υποχωρεί σε μικρό χρονικό διάστημα. Η αθροιστική κεφαλαλγία, όπως υποδεικνύει άλλωστε και το όνομά της, «χτυπά» επανειλημμένα σε διάστημα 2 εβδομάδων έως 3 μηνών. Ένας «κύκλος» αθροιστικής κεφαλαλγίας εκδηλώνεται στην ίδια πλευρά του κεφαλιού, όμως μια επόμενη κρίση μπορεί να εκδηλωθεί στην αντίθετη πλευρά του κεφαλιού.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι γυναίκες εκδηλώνουν πιο συχνά ημικρανία και οι άντρες εκδηλώνουν πιο συχνά αθροιστική κεφαλαλγία.

Αίτια ημικρανίας / αθροιστικής κεφαλαλγίας
Φαίνεται πως οι ορμόνες παίζουν σημαντικό ρόλο στην εκδήλωση της ημικρανίας. Τα αίτια της αθροιστικής κεφαλαλγίας δεν έχουν γίνει πλήρως κατανοητά.

Το αλκοόλ μπορεί να αποτελέσει και στις δύο περιπτώσεις αφορμή για την εκδήλωση του πονοκεφάλου. Οι ορμονικές διακυμάνσεις (όπως αυτές που παρατηρούνται κατά την έμμηνο ρύση) και η χαλάρωση μετά από ένα στρεσογόνο συμβάν μπορεί να πυροδοτήσουν την ημικρανία.

Όσοι εκδηλώνουν ημικρανία συνήθως αναζητούν ένα σκοτεινό και ήσυχο μέρος για να ηρεμήσουν, ενώ όσοι εκδηλώνουν αθροιστική κεφαλαλγία γίνονται συνήθως νευρικοί.

Αντιμετώπιση ημικρανίας / αθροιστικής κεφαλαλγίας
Και στις δύο περιπτώσεις, απαιτείται η λήψη φαρμάκων «έκτακτης ανάγκης». Τα φάρμακα αυτά πρέπει να λαμβάνονται αμέσως μόλις εκδηλωθεί ο πόνος. Η θεραπευτική αντιμετώπιση περιλαμβάνει επίσης στρατηγικές πρόληψης ώστε να αποφευχθούν μελλοντικές κρίσεις.

Συμβουλευτείτε το γιατρό σας ώστε να διαπιστώσετε ποιο είδος κεφαλαλγίας εκδηλώνετε και κατ' επέκταση να σχεδιαστεί το κατάλληλο για εσάς πλάνο θεραπείας.
onmed.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Εγκεφαλική μικροαγγειοπάθεια και κίνδυνοι - Η ικανότητα ισορροπίας στο ένα πόδι «δείκτης» εγκεφαλικής υγείας

Η εγκεφαλική μικροαγγειοπάθεια αποτελεί επικίνδυνο εχθρό για τη μέση ηλικία και πολύ περισσότερο όταν συνυπάρχουν παθήσεις όπως ο διαβήτης και η υπέρταση Προσβάλει κατά κύριο λόγο τα μικρά τριχοειδή αγγεία του μεσεγκεφάλου και προκαλεί χαρακτηριστικές διαταραχές στην ροή του αίματος.. Η τριάδα αυτών των διαταραχών αποτελείται από διαταραχές μνήμης και   προσοχής , δυσχέρεια βάδισης και ακράτεια. Σ’αυτήν την κεντρική συμπτωματολογία προστίθενται και άλλες δυσλειτουργίες. Η νόσος, η συχνότητα της οποίας αυξάνεται με την ηλικία, πιστεύεται ότι αποτελεί ένδειξη αυξημένου κινδύνου για μελλοντικό σοβαρό εγκεφαλικό επεισόδιο, ενώ προγενέστερες μελέτες την έχουν επίσης συσχετίσει με απώλεια του συντονισμού των κινήσεων και νοητική διαταραχή. Έτσι, η έγκαιρη διάγνωση και η θεραπευτική αντιμετώπιση είναι αναγκαίες ώστε να αποφευχθεί η εξέλιξή της. Η πιθανή δυσκολία ενός ατόμου να ισορροπήσει στο ένα πόδι για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα θα μπορούσε να είναι δείκτης ε

Υδροκεφαλία

Ο όρος  «Υδροκέφαλος»  υπονοεί την υπερβολική συσσώρευση εγκεφαλονωτιαίου υγρού  (ΕΝΥ) μέσα στις φυσιολογικές κοιλότητες («κοιλίες») του εγκεφάλου. Πρώτος ο Ιπποκράτης ανέφερε τον όρο «υδροκέφαλο» στα νεογέννητα και βρέφη που παρουσίαζαν διόγκωση της κεφαλής. Το ΕΝΥ παράγεται μέσα σε ειδικούς θύλακες του εγκεφάλου που ονομάζονται κοιλίες. Το υγρό κυκλοφορεί γύρω από τον εγκέφαλο και το νωτιαίο μυελό, λειτουργώντας προστατευτικά και υποστηρικτικά για το κεντρικό νευρικό σύστημα. Παράγεται συνεχώς και αναρροφάται με ρυθμό περίπου μισού λίτρου την ημέρα.   Ταξινόμηση Τα είδη του υδροκεφάλου είναι τα ακόλουθα τρία : Πρωτοπαθής ή Ιδιοπαθής (άγνωστη αιτία) Δευτεροπαθής από αιμορραγία (υπαραχνοειδής ή ενδοεγκεφαλική) κάκωση όγκος ή κύστη ενδοκράνια επέμβαση μηνιγγίτιδα στένωση αποχετευτικών αγωγών (υδραγωγού Sylvius) υπερπαραγωγή ΕΝΥ (θήλωμα χοριοειδούς πλέγματος) Συγγενής (ανωμαλία διάπλασης στην εμβρυική ή νεογνο-βρεφική περίοδο) Επίσης, αναλόγως με την

Ρινικοί πολύποδες - συμπτώματα και θεραπεία

Οι   ρινικοί πολύποδες είναι κοινοί, καλοήθεις σχηματισμοί σε σχήμα σταγόνας, που αναπτύσσονται στη μύτη ή τα ιγμόρεια, συνήθως γύρω από την περιοχή όπου τα ιγμόρεια ανοίγουν στη ρινική κοιλότητα. Οι ώριμοι ρινικοί πολύποδες μοιάζουν σαν ρόγες σταφυλιού με φλούδα χωρίς κουκούτσι. Συχνά συνδέονται με αλλεργίες ή άσθμα και ιδιαίτερα όταν είναι μικροί δεν προκαλούν κανένα σύμπτωμα, ενώ δεν απαιτούν ούτε θεραπεία. Ομως, όταν είναι μεγαλύτεροι, μπορεί να μπλοκάρουν την φυσιολογική δίοδο αέρα από τα ιγμόρεια. Οταν στα ιγμόρεια συσσωρευτεί πάρα πολλή βλέννα, αυτή μπορεί να μολυνθεί σχηματίζοντας ένα παχύ αποχρωματισμένο στρώμα στη μύτη και το λαιμό που επηρεάζει πολλούς ανθρώπους με ρινικούς πολύποδες. Οι ρινικοί πολύποδες δεν θα πρέπει να συγχέονται με τους πολύποδες που σχηματίζονται στο παχύ έντερο ή στην ουροδόχο κύστη. Σε αντίθεση με αυτούς τους τύπους του πολύποδα, είναι σπάνια κακοήθεις. Συνήθως, θεωρείται ότι προκαλούνται είτε από χρόνια φλεγμονή, είτε από την τάση