Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Για το μέλλον «πέταξε» και η κατάργηση του 5ευρω στα νοσοκομεία…

Κατά την διάρκεια των συναντήσεών του με τις Ομοσπονδίες των γιατρών (ΟΕΝΓΕ) και εργαζομένων (ΠΟΕΔΗΝ) στα δημόσια νοσοκομεία καθώς και τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο (ΠΙΣ) ο αρμόδιος υπουργός Υγείας, Π. Κουρουμπλής έκανε καθαρό πως δεν θα υπάρξει ούτε μια άμεση ρύθμιση για τις εκρηκτικές ανάγκες των λαϊκών στρωμάτων στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, αλλά ούτε και για τις απώλειες στο εισόδημα των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία.

Ο υπουργός Υγείας εξάρτησε όλες τις επιλογές της συγκυβέρνησης στο χώρο της υγείας απ’ τα αποτελέσματα της διαπράγμευσης. Στη συνάντηση με την ΟΕΝΓΕ και με έντονη την κινδυνολογία ο υπουργός Υγείας είπε σε κάποια στιγμή: «Η στάση της κυβέρνησης, της δίνει ευρύτερη αποδοχή. Ομως η διαπραγμάτευση δημιουργεί στάση αναμονής σε όλους εμάς. ‘Η θα πάει σε ρότα ηρεμίας ή κανείς δεν ξέρει πώς θα εξελιχθούν». 
Στην επόμενη συνάντηση με την ΠΟΕΔΗΝ ανέβασε την ένταση της κινδυνολογίας υποστηρίζοντας ότι «αν δεν μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε το χρέος, είναι η καταστροφή». Κι όταν του τέθηκε το ερώτημα μετά από ποιο επίπεδο αντιμετώπισης του χρέους θα μπορούσε να υπάρξει -με τα δικά τους πλαίσια- κοινωνική πολιτική ο υπουργός Υγείας δεν απάντησε.

Στο κλίμα της «στάσης αναμονής» ο υπουργός Υγείας δεν δεσμεύτηκε ούτε για την κατάργηση των χαρατσιών των 5 ευρώ στα Τακτικά Εξωτερικά Ιατρεία (ΤΕΙ) των δημόσιων νοσοκομείων και του ενός ευρώ ανά συνταγή. Ο Π. Κουρουμπλής ζήτησε πίστωση για να απαντήσει στην επόμενη συνάντηση που την τοποθέτησε τον ερχόμενο Μάρτη.

Τα 5 ευρώ φέρνουν έσοδα 17 εκατ. ευρώ το χρόνο στα δημόσια νοσοκομεία, ποσό που αντιστοιχεί σε αύξηση κατά 1% (!) των λειτουργικών δαπανών, που περιορίστηκαν στα 1,61 δισ. για το 2014 και έχουν προϋπολογιστεί σε 1,65 δισ. ευρώ για το 2015. Βέβαια ακόμα και η κατάργηση δεν θα ελάφρυνε ουσιαστικά τα λαϊκά στρώματα που υποχρεώθηκαν να πληρώσουν στα δημόσια νοσοκομεία 409 εκατ. ευρώ το 2013 έναντι 290 εκατ. ευρώ το 2008. Αυτό είναι το αποτέλεσμα της λειτουργίας των δημόσιων νοσοκομείων με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, θέμα το οποίο δεν σκέφτεται ούτε ν’ ακουμπήσει η νέα συγκυβέρνηση.

Το ίδιο ισχύει και για την κατάργηση του 1 ευρώ ανά συνταγή, που αντιστοιχεί σε 60 – 70 εκατ. ευρώ το χρόνο. Η συγκυβέρνηση δεν φαίνεται να έχει αποφασίσει να αυξήσει κατά 3,1% τη δημόσια φαρμακευτική δαπάνη (2,203 δισ. ευρώ για το 2014) ώστε να αλαφρύνει κατά 9,3% τα λαϊκά νοικοκυριά που υποχρεώθηκαν το 2014 να πληρώσουν χαράτσι συμμετοχής 750 εκατ. ευρώ μόνο στα φάρμακα που καλύπτει ο ΕΟΠΥΥ. Συνολικά -και για φάρμακα που δεν καλύπτει ο ΕΟΠΥΥ- τα λαϊκά νοικοκυριά πλήρωσαν το 2014 1,6 δισ. ευρώ για τα φάρμακά τους.

Όσον αφορά τις προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού η ηγεσία του υπουργείου περιορίστηκε στο πρόγραμμα της προηγούμενης συγκυβέρνησης. Δηλαδή 717 γιατρούς που οι προσλήψεις τους είχαν παγώσει επί υπουργίας του Ανδρέα Λοβέρδου και ακόμα 300 επικουρικούς γιατρούς. Για το υπόλοιπο προσωπικό αναφέρθηκε ότι έχουν υποβάλλει στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης το αίτημα της προηγούμενης συγκυβέρνησης για την πρόσληψη 1.006 ατόμων εκ των οποίων οι 706 είναι νοσηλευτές.

Όσον αφορά τις παροχές σε ανασφαλίστους, παρά τις πομπώδεις εκφράσεις για την αντιμετώπιση της λεγόμενης «ανθρωπιστικής κρίσης» αναφέρθηκε ότι θα προχωρήσουν με βάση τις αποφάσεις της προηγούμενης συγκυβέρνησης, αίροντας κάποια εμπόδια. Και το σπουδαιότερο: Δεν αναφέρθηκαν συγκεκριμένες δεσμεύσεις για την οικονομική κάλυψη της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψής τους.

agkidapress

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μολυσματική τέρμινθος: Συμπτώματα, μετάδοση και θεραπεία

Η μολυσματική τέρμινθος είναι μία συχνή ιογενής πάθηση που προσβάλλει το δέρμα και ευκαιριακά τα μάτια. Μπορεί να επηρεάσει άτομα κάθε ηλικίας αλλά προσβάλλει κατά κύριο λόγο παιδιά, σεξουαλικά ενεργείς ενήλικες και αυτούς που για κάποιος λόγο δεν έχουν ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα. Η ηλικία που εμφανίζεται πιο συχνά στα παιδιά η πάθηση είναι μεταξύ ενός και 10 ετών. Δεν απαιτεί πάντα αντιμετώπιση. Ο ιός της μολυσματικής τερμίνθου ανήκει στην οικογένεια των poxvirus και ονομάζεται Molluscum Contagiosum Virus ( MCV ). Αποικεί μόνο τον άνθρωπο. Υπάρχουν 4 τύποι του ιού: MCV -1, MCV -2, MCV -3 και MCV -4. Ο πιο συχνός είναι ο ιός MCV -1 ενώ ο MCV -2 ανιχνεύεται πιο συχνά σε ενήλικες και είναι σεξουαλικά μεταδιδόμενος. Συμπτώματα Οι βλάβες της μολυσματικής τερμίνθου είναι μικρά σπυράκια, μεγέθους 1-10 χιλιοστών που μοιάζουν με ογκίδια, ελιές ή μαργαριτάρια. Πρόκειται για στρογγυλές, λευκές και γυαλιστερές βλατίδες (θολωτές) με ομφαλωτό κέντρο, που περιέχουν ένα

10 συμπτώματα του «Σιωπηλού Δολοφόνου» των ωοθηκών, που κάθε γυναίκα ΠΡΕΠΕΙ να γνωρίζει

Υπολογίζεται ότι στης ΗΠΑ περισσότερες από 550 γυναίκες πεθαίνουν κάθε χρόνο από καρκίνο στις ωοθήκες. Πιστεύεται πως οι κύριες αιτίες αυτής της μορφής καρκίνου περιλαμβάνουν: Την ηλικία Τη κληρονομικότητα Τη χρήση αντισυλληπτικών Αυτό όμως που είναι το πιο ανησυχητικό είναι ότι οι περισσότερες που μαθαίνουν πως έχουν αυτή τη μορφή καρκίνου, το μαθαίνουν στα τελευταία στάδια, όταν δεν υπάρχει πια ελπίδα. Γι’αυτό είναι πολύ σημαντικό να μην αγνοούμε τα σημάδια αυτού του σιωπηλού δολοφόνου, γιατί μία έγκαιρη διάγνωση θα σας σώσει τη ζωή. Τα 10 κυριότερα συμπτώματα είναι: 1. Συχνοί κοιλόπονοι 2. Πόνος στη λεκάνη και το στομάχι 3. Ασταθή έμμηνος ρύση Ο καρκίνος των ωοθηκών μπορεί να αναπτυχθεί και σε κορίτσια που δεν έχει αρχίσει ακόμα ο κύκλος του, ωστόσο είναι πολύ πιο συνηθισμένος σε γυναίκες άνω των 55. 4. Αίσθημα κόπωσης χωρίς προφανή λόγο 5. Παράξενο αίσθημα κορεσμού Το να νιώθεις φουσκωμένος όταν δεν έχεις φάει είναι ένα κοινό σύμπτωμα το

Εγκεφαλική μικροαγγειοπάθεια και κίνδυνοι - Η ικανότητα ισορροπίας στο ένα πόδι «δείκτης» εγκεφαλικής υγείας

Η εγκεφαλική μικροαγγειοπάθεια αποτελεί επικίνδυνο εχθρό για τη μέση ηλικία και πολύ περισσότερο όταν συνυπάρχουν παθήσεις όπως ο διαβήτης και η υπέρταση Προσβάλει κατά κύριο λόγο τα μικρά τριχοειδή αγγεία του μεσεγκεφάλου και προκαλεί χαρακτηριστικές διαταραχές στην ροή του αίματος.. Η τριάδα αυτών των διαταραχών αποτελείται από διαταραχές μνήμης και   προσοχής , δυσχέρεια βάδισης και ακράτεια. Σ’αυτήν την κεντρική συμπτωματολογία προστίθενται και άλλες δυσλειτουργίες. Η νόσος, η συχνότητα της οποίας αυξάνεται με την ηλικία, πιστεύεται ότι αποτελεί ένδειξη αυξημένου κινδύνου για μελλοντικό σοβαρό εγκεφαλικό επεισόδιο, ενώ προγενέστερες μελέτες την έχουν επίσης συσχετίσει με απώλεια του συντονισμού των κινήσεων και νοητική διαταραχή. Έτσι, η έγκαιρη διάγνωση και η θεραπευτική αντιμετώπιση είναι αναγκαίες ώστε να αποφευχθεί η εξέλιξή της. Η πιθανή δυσκολία ενός ατόμου να ισορροπήσει στο ένα πόδι για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα θα μπορούσε να είναι δείκτης ε