Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ρυτίδες. Αιτίες που τις προκαλούν. Οδηγίες πρόληψης και τρόποι αντιμετώπισης


Στο παρελθόν οι ρυτίδες χαρακτηρίζονταν και σαν γραμμές του χαρακτήρα των ανθρώπων. Αντανακλούσαν τις εμπειρίες και τα συναισθήματα κάθε ανθρώπου και γι’ αυτό και ήταν επιθυμητές. Σήμερα τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά σχετικά με το θέμα αυτό. Ο σύγχρονος άνθρωπος κάνει ό,τι μπορεί για να καθυστερήσει τα σημάδια της γήρανσης στο πρόσωπό του και να φαίνεται πιο νέος και πιο φρέσκος. Είτε με τη χρήση κρεμών είτε με την καθημερινή ολοκληρωμένη περιποίηση (ενυδάτωση, καθαρισμοί κτλ) ή ακόμα και με βοήθεια της αισθητικής ιατρικής και των μεθόδων που αυτή προσφέρει (botox, εμφυτεύματα, χημικά peelings κτλ).

Ποιες είναι όμως οι αιτίες που προκαλούν τις ρυτίδες;

Πολλοί παράγοντες είναι υπεύθυνοι για το σχηματισμό των ρυτίδων: η ηλιακή ακτινοβολία, οι εκφράσεις του προσώπου, η κληρονομικότητα, το κάπνισμα, το μολυσμένο περιβάλλον των πόλεων και πολλοί άλλοι λόγοι που σχετίζονται με τον τρόπο ζωής (όπως το να κοιμόμαστε πάντα από τη μια μεριά). Υπάρχουν 2 κατηγορίες ρυτίδων: οι δυναμικές και οι στατικές.
Οι δυναμικές ρυτίδες προκαλούνται από τη σύσπαση των μυών. Όταν είμαστε νέοι προκαλούμε τη ρυτίδωση του προσώπου μας χαμογελώντας ή κάνοντας εκφράσεις στο πρόσωπό μας, ενεργοποιούμε δηλαδή τους μύες της περιοχής. Όταν παύουμε αυτές τις εκφράσεις, οι ρυτίδες εξαφανίζονται. Αυτές είναι οι δυναμικές ρυτίδες ή ρυτίδες έκφρασης.
Οι στατικές ρυτίδες δημιουργούνται σε μεγαλύτερες ηλικίες και όταν το δέρμα μας παύει πλέον να έχει την ικανότητα να «εξαφανίζει» τις δυναμικές ρυτίδες που προκαλούνται από τις εκφράσεις που κάνουμε. Έτσι με την πάροδο του χρόνου τη θέση των δυναμικών ρυτίδων παίρνουν οι στατικές ρυτίδες σε φάση ηρεμίας του προσώπου μας.

'' Η ζημιά που γίνεται στο δέρμα μας από τον ήλιο και από το κάπνισμα σε συνδυασμό με την αναπόφευκτη γενετική γήρανση μειώνουν την ικανότητα του δέρματος να εξαφανίζει τις ρυτίδες όταν παύει η μυϊκή κίνηση. Μειώνονται το κολλαγόνο και η ελαστίνη του δέρματος (πρωτεΐνες που κάνουν το δέρμα πιο δυνατό και ελαστικό), το υαλουρονικό οξύ (ένα τζελ που βοηθάει στην ενυδάτωση του δέρματος) καθώς και το φυσικό λίπος που βρίσκεται ακριβώς κάτω από το δέρμα του προσώπου ''

Αν σε όλους τους παραπάνω παράγοντες προσθέσουμε και τη βαρύτητα συνθέτουμε ένα μείγμα ικανό να εξηγήσει γιατί οι ρυτίδες είναι αναπόφευκτες για όλους μας.

Πώς μπορούμε να τις αντιμετωπίσουμε;

- Να αποφεύγετε τον ήλιο
Αυτός είναι νούμερο ένα παράγοντας. Δεκάδες έρευνες έχουν αποδείξει την επίδραση του ήλιου στη γήρανση του δέρματος. Μελέτη που έγινε σε μονοζυγωτικούς διδύμους έδειξε ότι η έκθεση στον ήλιο είναι ακόμα πιο σημαντική από την κληρονομικότητα. Ατομα που περιόρισαν την έκθεση στον ήλιο είχαν λιγότερες ρυτίδες και έδειχναν γενικά νεότερα από τα αδέρφια τους που ήταν λάτρεις του ήλιου.
Φοράτε αντηλιακό! Αλλά πρέπει να σημειώσω 2 πράγματα που πολλοί δε γνωρίζουν σχετικά με την έκθεση του προσώπου στον ήλιο.

Πρώτον, το 80% της συνολικής έκθεσης του ανθρώπου στις ηλιακές ακτινοβολίες έχει γίνει μέχρι τα 18 του χρόνια. Μετά από την ηλικία αυτή που συνήθως όλοι μας συνειδητοποιούμε την αναγκαιότητα του αντηλιακού και το χρησιμοποιούμε, έχουμε ήδη απορροφήσει μεγάλη ποσότητα ηλιακής ακτινοβολίας.
Δεύτερον, οι συνέπειες του ήλιου μπορεί να εμφανιστούν αρκετά χρόνια μετά και οι βλάβες που προκαλούν συνήθως έρχονται σταδιακά. Γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικός ο ρόλος των μεγαλυτέρων να συμβουλεύουν τα παιδιά και να τα βοηθούν να προστατεύονται από τις βλαβερές ακτινοβολίες του ήλιου. Εκτός όμως από την άμυνα που οφείλουμε στο δέρμα μας εναντίον τους, είναι αναγκαία και κάποια άλλα πράγματα για να διατηρήσουμε μια νεανική και φρέσκια όψη.

- Μην καπνίζετε
Ορισμένες έρευνες έχουν δώσει αντιφατικά αποτελέσματα, αλλά όλο και περισσότερες έρευνες επιβεβαιώνουν ότι το κάπνισμα γηράσκει το δέρμα, κυρίως απελευθερώνοντας ένα ένζυμο που διασπά το κολλαγόνο και την ελαστίνη, σημαντικά συστατικά του δέρματος. Έρευνες σε αδέρφια έδειξαν αυτός που κάπνιζε είχε την τάση να εμφανίζει πιο ρυτιδωμένο δέρμα και πιο αδύνατο κατά 40%.
Να κοιμάστε αρκετά Ο δερματολόγος του Yale, Nicolas Perricone, σημειώνει ότι όταν δεν κοιμάστε αρκετά το σώμα παράγει υπερβάλλουσα κορτιζόνη, μια ορμόνη που διασπά τα κύτταρα του δέρματος. Κοιμηθείτε αρκετά, συμβουλεύει ο ειδικός και θα παράγετε περισσότερη αυξητική ορμόνη που βοηθά το δέρμα να παραμένει σκληρό, περισσότερο ελαστικό και λιγότερο ευάλωτο στις ρυτίδες.
- Μη μισοκλείνετε τα μάτια σας-Φορέστε γυαλιά
Οποιαδήποτε επαναλαμβανόμενη κίνηση του προσώπου οδηγεί στην υπερλειτουργία των μυών του προσώπου δημιουργώντας αυλάκια κάτω από την επιφάνεια. Η αυλακιά τελικά καταλήγει σε ρυτίδα. Εξίσου σημαντικό είναι να φοράτε γυαλιά ηλίου. Προστατεύουν το δέρμα γύρω από τα μάτια από βλάβες και σας εμποδίζουν να μισοκλείνετε τα μάτια σας.
Να καταναλώνετε περισσότερο ψάρι-ειδικά σολομό
Ο σολομός αποτελεί σημαντική πηγή πρωτεΐνης αλλά και ωμέγα -3 λιπαρών οξέων. Τα λιπαρά οξέα βοηθούν στην τροφή του δέρματος και το βοηθούν στη νεανικότητα και στη μείωση των ρυτίδων.
- Καταναλώνετε περισσότερη σόγια
Μέχρι τώρα οι περισσότερες ενδείξεις προέρχονται από έρευνες σε ζώα, αλλά μελέτη δείχνει ότι ορισμένες ιδιότητες της σόγιας μπορεί να βοηθήσουν στην προστασία ή στη θεραπεία βλάβης από την ηλιακή ακτινοβολία. Σε πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό ‘European Journal of Nutrition’ ερευνητές ανακοίνωσαν ότι υποκατάστατο με βάση τη σόγια, βελτίωσε την υφή του δέρματος μετά από έξη μήνες χρήσης.
- Επιλέξτε κακάο αντί για καφέ
Σε έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό ‘Nutrition’, το 2006, επιστήμονες ανακάλυψαν ότι το κακάο περιέχει υψηλά επίπεδα δυο διαιτητικών φλαβονοειδών, τα οποία βοηθούν στην προστασία του δέρματος από την ηλιακή ακτινοβολία, στη βελτίωση της κυκλοφορίας των κυττάρων του δέρματος, ενώ επηρέασαν την ενυδάτωση και έκαναν το δέρμα να φαίνεται πιο μαλακό.
- Να τρώτε περισσότερα φρούτα και λαχανικά
Το κλειδί είναι τα αντιοξειδωτικά συστατικά. Αυτά τα συστατικά πολεμούν τη βλάβη που προκαλείται από τις ελεύθερες ρίζες οι οποίες με τη σειρά τους βοηθούν το δέρμα να δείχνει πιο νεανικό και πιο λαμπερό προστατεύοντας από τη φωτογήρανση.
- Μην πλένετε το πρόσωπό σας σε υπερβολικό βαθμό
Σύμφωνα με δερματολόγους του Πανεπιστημίου του Μαίρυλαντ, το ζεστό νερό παίρνει από το δέρμα τα φυσικά έλαια και την ενυδάτωση που προστατεύουν από τις ρυτίδες. Αν το πλένετε πολύ συχνά απομακρύνετε και την προστασία. Επιπλέον, αν το σαπούνι σας δεν περιέχει ενυδατικά συστατικά θα πρέπει να χρησιμοποιείτε κάποιο προϊόν καθαρισμού.

Καθημερινή φροντίδα του δέρματος

1. Με τον καθαρισμό απομακρύνουμε από το δέρμα ρίπους και ιδρώτα κι έτσι μπορούμε στη συνέχεια να εφαρμόσουμε άλλα προϊόντα για ενυδάτωση ή προστασία. Ο καθημερινός καθαρισμός του προσώπου μας πρέπει να γίνεται με ειδικά σαπούνια ή υγρά καθαριστικά που δεν απομακρύνουν τη φυσική λιπαρότητα του δέρματος και του επιτρέπουν να ενυδατώνεται και να προστατεύεται από την ξηρότητα.

2. Εφαρμογή μιας ενυδατικής κρέμας για να αντικαταστήσουμε τα λιπίδια και το νερό που αποβάλει το δέρμα μας λόγω ηλικίας, ασθενειών ή κλιματολογικών συνθηκών. Είναι πολύ σημαντικό να χρησιμοποιούμε ενυδατική κρέμα τουλάχιστον μια φορά την ημέρα ή ακόμα καλύτερα 2 με 3 φορές ημερησίως όταν το δέρμα παρουσιάζει έντονη ξηρότητα έτσι ώστε να διατηρήσει ή επανακτήσει την ελαστικότητά του και να είναι υγιές. Οι περισσότερες ενυδατικές κρέμες έχουν βάση το νερό το οποίο δίνει πλαστικότητα στα κύτταρα της επιδερμίδας με αποτέλεσμα το δέρμα να γίνεται λείο και μαλακό καθώς και άλλα συστατικά τα οποία αυξάνουν την υγρασία της επιδερμίδας.

Των Αλέξανδρου Γιατζίδη, M.D. και Θάλειας Γούτου, 
αισθητικού, medlabnews

medlabgr



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τελειομανία: Χαρακτηριστικά και αρνητικές επιπτώσεις

Νιώθεις συχνά την ανάγκη ό,τι κάνεις να το κάνεις τέλεια; Έχεις παρατηρήσει να αναλαμβάνεις μια δουλειά και να μην την παραδίδεις ποτέ γιατί πιστεύεις ότι δεν είναι τέλεια και όλο κάτι λείπει; Καθυστερείς να παραδώσεις projects στη δουλειά σου γιατί νιώθεις την ανάγκη να τα τελειοποιήσεις; Παρατηρείς πως είσαι συνεχώς αγχωμένος γιατί θέλεις όλα να τα κάνεις τέλεια σε όλους τους τομείς της ζωής σου; Εάν έχεις μαζέψει αρκετά ναι στις παραπάνω ερωτήσεις τότε ίσως ανήκεις στην κατηγορία του τελειομανή. Ως τελειομανής ορίζεται ο άνθρωπος που αρνείται να δεχτεί οτιδήποτε λιγότερο από την τελειότητα. Εκφράζει τη συνεχή προσπάθεια ενός ατόμου για την αποφυγή λαθών, δεν δέχεται με τίποτα τη μετριότητα, θέτει εξαιρετικά υψηλά πρότυπα απόδοσης και ασκεί πολύ αρνητική κριτική στον εαυτό του όταν δεν φτάνει αυτά τα πρότυπα, ανησυχώντας πάρα πολύ για το πώς θα τον κρίνουν οι άλλοι άνθρωποι. Ποια είναι λοιπόν τα βασικά χαρακτηριστικά του τελειομανή ανθρώπου; Δεν αφήνει καθόλου χώρο

Μολυσματική τέρμινθος: Συμπτώματα, μετάδοση και θεραπεία

Η μολυσματική τέρμινθος είναι μία συχνή ιογενής πάθηση που προσβάλλει το δέρμα και ευκαιριακά τα μάτια. Μπορεί να επηρεάσει άτομα κάθε ηλικίας αλλά προσβάλλει κατά κύριο λόγο παιδιά, σεξουαλικά ενεργείς ενήλικες και αυτούς που για κάποιος λόγο δεν έχουν ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα. Η ηλικία που εμφανίζεται πιο συχνά στα παιδιά η πάθηση είναι μεταξύ ενός και 10 ετών. Δεν απαιτεί πάντα αντιμετώπιση. Ο ιός της μολυσματικής τερμίνθου ανήκει στην οικογένεια των poxvirus και ονομάζεται Molluscum Contagiosum Virus ( MCV ). Αποικεί μόνο τον άνθρωπο. Υπάρχουν 4 τύποι του ιού: MCV -1, MCV -2, MCV -3 και MCV -4. Ο πιο συχνός είναι ο ιός MCV -1 ενώ ο MCV -2 ανιχνεύεται πιο συχνά σε ενήλικες και είναι σεξουαλικά μεταδιδόμενος. Συμπτώματα Οι βλάβες της μολυσματικής τερμίνθου είναι μικρά σπυράκια, μεγέθους 1-10 χιλιοστών που μοιάζουν με ογκίδια, ελιές ή μαργαριτάρια. Πρόκειται για στρογγυλές, λευκές και γυαλιστερές βλατίδες (θολωτές) με ομφαλωτό κέντρο, που περιέχουν ένα

Σε ποιες παθολογικές καταστάσεις η ταχύτητα καθίζησης ερυθρών (ΤΚΕ) αυξάνει;

      Η ΤΚΕ σαν εργαστηριακή εξέταση συμπληρώνει 80 χρόνια «ζωής». Όπως λέει και το όνομά της, πρόκειται για την ταχύτητα με την οποία καθιζάνουν τα ερυθρά αιμοσφαίρια, όταν το δείγμα του αίματος τοποθετηθεί σε ειδικό σωλήνα. Η ΤΚΕ είναι μία απλή, φθηνή, μη ειδική δοκιμασία που εδώ και χρόνια χρησιμοποιείται για την διάγνωση καταστάσεων που σχετίζονται με την οξεία και χρόνια φλεγμονή, τον καρκίνο και τα αυτοάνοσα νοσήματα. ΗΤΚΕ αναφέρεται ως μη ειδική δοκιμασία, διότι όταν τη βρίσκουμε αυξημένη, ο γιατρός δεν μπορεί να καταλάβει σε ποιό σημείο του σώματος υπάρχει φλεγμονή, ποιά είναι η αιτία που την αυξάνει, δεδομένου ότι η ΤΚΕ επηρεάζεται και από άλλες καταστάσεις πέραν της φλεγμονής. Για τον λόγο αυτό η ΤΚΕ πρέπει να αξιολογείται σε συνάρτηση και με άλλες δοκιμασίες. Η ΤΚΕ σημαίνει μια κατάσταση ενεργοποίησης, κάτι σαν “συναγερμό” για τον οργανισμό που κινητοποιείται για να αντιμετωπίσει ένα πρόβλημα. Μπορεί να είναι μια απλή ουρολοίμωξη για παράδειγμα, όπου η ΤΚ