Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΠΟΥ για Έμπολα: Η κατάσταση παραμένει "εξαιρετικά ανησυχητική"







Παρά τη σημαντική μείωση των νέων κρουσμάτων του ιού Έμπολα, η κατάσταση παραμένει «εξαιρετικά ανησυχητική» στις τρεις χώρες της δυτικής Αφρικής που έχουν πληγεί περισσότερο από την επιδημία, προειδοποίησε σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).

«Ο μεγαλύτερος κίνδυνος που πρέπει να αντιμετωπίσουμε για να τελειώνουμε με την επιδημία είναι η έλλειψη χρηματικών και ανθρώπινων πόρων», δήλωσε ο Μπρους Έιλγουορντ, αναπληρωτής γενικός διευθυντής του ΠΟΥ αρμόδιος για την καταπολέμηση του ιού Έμπολα, ενώ πρόσθεσε ότι η εποχή των βροχών ενδέχεται να περιπλέξει την κατάσταση.

«Βλέπουμε τον αριθμό των νέων κρουσμάτων να μειώνεται και παράλληλα το ίδιο και οι συνεισφορές, δεν θα φτάσουμε με αυτό τον τρόπο» στην εξάλειψη της επιδημίας, σημείωσε ο Έιλγουορντ, επισημαίνοντας ότι ο ΠΟΥ έχει έλλειμμα 312 εκατομμυρίων ευρώ για να συνεχίσει το πρόγραμμά του.

«Δεν θα έχουμε ρευστό στα μέσα Φεβρουαρίου», υπογράμμισε, διευκρινίζοντας ότι «βάσει του καλύτερου σεναρίου» χρειάζονται 3 με 4 μήνες για να τεθεί εντελώς υπό έλεγχο η επιδημία του ιού Έμπολα.

«Βρισκόμαστε σε μια κατάσταση που εξακολουθεί να είναι ανησυχητική, ιδίως τώρα καθώς πλησιάζει πολύ, πολύ σύντομα η εποχή των βροχών. Θα έρθει τον Απρίλιο, τον Μάιο και θα καταστήσει την αντίδραση (στην επιδημία) πολύ πιο περίπλοκη», είπε ο Έιλγουορντ.

Συνολικά 8.668 άνθρωποι έχουν πεθάνει από τον ιό από τον Δεκέμβριο του 2013 οπότε καταγράφηκαν τα πρώτα κρούσματα ως τις 19 Ιανουαρίου, σχεδόν όλοι στη δυτική Αφρική, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ΠΟΥ. Ο επιβεβαιωμένος αριθμός των κρουσμάτων για την ίδια περίοδο είναι 21.759.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που έκανε την Τετάρτη ο οργανισμός, ο αριθμός των νέων κρουσμάτων «εξακολουθεί να μειώνεται στη Γουινέα, τη Λιβερία και τη Σιέρα Λεόνε».
ΑΠΕ - ΜΠΕ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μολυσματική τέρμινθος: Συμπτώματα, μετάδοση και θεραπεία

Η μολυσματική τέρμινθος είναι μία συχνή ιογενής πάθηση που προσβάλλει το δέρμα και ευκαιριακά τα μάτια. Μπορεί να επηρεάσει άτομα κάθε ηλικίας αλλά προσβάλλει κατά κύριο λόγο παιδιά, σεξουαλικά ενεργείς ενήλικες και αυτούς που για κάποιος λόγο δεν έχουν ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα. Η ηλικία που εμφανίζεται πιο συχνά στα παιδιά η πάθηση είναι μεταξύ ενός και 10 ετών. Δεν απαιτεί πάντα αντιμετώπιση. Ο ιός της μολυσματικής τερμίνθου ανήκει στην οικογένεια των poxvirus και ονομάζεται Molluscum Contagiosum Virus ( MCV ). Αποικεί μόνο τον άνθρωπο. Υπάρχουν 4 τύποι του ιού: MCV -1, MCV -2, MCV -3 και MCV -4. Ο πιο συχνός είναι ο ιός MCV -1 ενώ ο MCV -2 ανιχνεύεται πιο συχνά σε ενήλικες και είναι σεξουαλικά μεταδιδόμενος. Συμπτώματα Οι βλάβες της μολυσματικής τερμίνθου είναι μικρά σπυράκια, μεγέθους 1-10 χιλιοστών που μοιάζουν με ογκίδια, ελιές ή μαργαριτάρια. Πρόκειται για στρογγυλές, λευκές και γυαλιστερές βλατίδες (θολωτές) με ομφαλωτό κέντρο, που περιέχουν ένα

Ρινικοί πολύποδες - συμπτώματα και θεραπεία

Οι   ρινικοί πολύποδες είναι κοινοί, καλοήθεις σχηματισμοί σε σχήμα σταγόνας, που αναπτύσσονται στη μύτη ή τα ιγμόρεια, συνήθως γύρω από την περιοχή όπου τα ιγμόρεια ανοίγουν στη ρινική κοιλότητα. Οι ώριμοι ρινικοί πολύποδες μοιάζουν σαν ρόγες σταφυλιού με φλούδα χωρίς κουκούτσι. Συχνά συνδέονται με αλλεργίες ή άσθμα και ιδιαίτερα όταν είναι μικροί δεν προκαλούν κανένα σύμπτωμα, ενώ δεν απαιτούν ούτε θεραπεία. Ομως, όταν είναι μεγαλύτεροι, μπορεί να μπλοκάρουν την φυσιολογική δίοδο αέρα από τα ιγμόρεια. Οταν στα ιγμόρεια συσσωρευτεί πάρα πολλή βλέννα, αυτή μπορεί να μολυνθεί σχηματίζοντας ένα παχύ αποχρωματισμένο στρώμα στη μύτη και το λαιμό που επηρεάζει πολλούς ανθρώπους με ρινικούς πολύποδες. Οι ρινικοί πολύποδες δεν θα πρέπει να συγχέονται με τους πολύποδες που σχηματίζονται στο παχύ έντερο ή στην ουροδόχο κύστη. Σε αντίθεση με αυτούς τους τύπους του πολύποδα, είναι σπάνια κακοήθεις. Συνήθως, θεωρείται ότι προκαλούνται είτε από χρόνια φλεγμονή, είτε από την τάση

Δίκερος μήτρα: Επιτρέπει την εγκυμοσύνη;

H δίκερος μήτρα αποτελεί μια συχνή ανατομική παραλλαγή της μήτρας και οφείλεται σε διαταραχή του σχηματισμού της στη διάρκεια στης εμβρυϊκής ζωής. Ουσιαστικά η μήτρα αντί να έχει σχήμα ισοσκελούς τριγώνου, έχει σχήμα σφεντόνας, χωρίζοντας έτσι στα δύο την κοιλότητα του ενδομητρίου. Αυτό θεωρητικά μπορεί να επηρεάσει την εμφύτευση και ανάπτυξη του εμβρύου. Τις περισσότερες φορές όμως μια γυναίκα δεν ξέρει καν ότι έχει δίκερο μήτρα. Μελέτες αποδεικνύουν ότι το 70% περίπου των γυναικών που έχουν δίκερη μήτρα δεν έχουν κανένα πρόβλημα στην εγκυμοσύνη τους. Η διάγνωση γίνεται με απλό ή τρισδιάστατο υπερηχογράφημα, με σαλπιγγογραφία, αλλά και με υστεροσκόπηση και λαπαροσκόπηση. Το πιο κοινό πρόβλημα που συνδέεται με τη δίκερη μήτρα είναι ο πρόωρος τοκετός ή ο ανεπαρκής τράχηλος (πρόωρη διαστολή του τραχήλου) στην εγκυμοσύνη. Στην περίπτωση αυτή μπορεί να γίνει περίδεση του τραχήλου με ράμμα. Φαίνεται επίσης ότι ποσοστό 15% των καθέξιν αποβολών που οφείλονται σε διατ