Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Πες μου το επάγγελμά σου να σου πω τι έχεις!


Κάνετε σχεδόν τα πάντα για να προστατέψετε την υγεία σας προκειμένου να μην αρρωστήσετε και να'στε πάντα γεροί ως το κόκκαλο. Προσέχετε τη διατροφή σας, πηγαίνετε γυμναστήριο, δεν καπνίζετε και γενικά δεν κάνετε τίποτα  που να  βλάπτει την υγεία σας.


Νεότερες επιστημονικές έρευνες όμως που έγιναν απέδειξαν ότι δεν αρκούν μόνο αυτά.


Υπάρχει αυξημένη πιθανότητα το ίδιο το επάγγελμά σας να ''σαμποτάρει'' την υγειά σας. Ποια είναι όμως εκείνα τα επαγγέλματα, που πυροδοτούν με ασθένειες την υγεία;

 
Επαγγελματίες υγείας
Όπως απέδειξε έρευνα της κλινικής του Cleveland, το ιατρικό νοσηλευτικό προσωπικό και κυρίως οι νοσηλευτές οι πραγματικά δύσκολες συνθήκες που αντιμετωπίζουν σε καθημερινή βάση μέσα στα νσοκομεία, τους κάνει επιρρεπείς στην κατάθλιψη.
 
 
Ο ανθρώπινος πόνος, ο θάνατος και η αρρώστια με τα οποία έρχονται καθημερινά σε επαφή, τους υπενθυμίζουν πόσο εφήμεροι αλλά και πόσο αναλώσιμοι είναι ο άνθρωποι με συνέπεια συχνά να ''πέφτουν'' ψυχολογικά. 
 
Καθηγητές -δάσκαλοι - πωλητές
Στην περίπτωση που το επάγγελμα σας απαιτεί πολύωρη ορθοστασία, όπως είναι αυτό των δασκάλων, των καθηγητών και των πωλητών όπου η ορθοστασία αποτελεί καθημερινότητα, εγκυμονεί ο κίνδυνος να παρουσιάσουν αρθρίτιδα στα πόδια.
 
 
Για το λόγο αυτό οι ειδικοί συστήνουν σε όσους ασχολούνται σε αυτές τις θέσεις άνετα, μαλακά παπούτσια, χωρίς καθόλου τακούνια που θα δεν επιβαρύνουν την κατάστασή σας.
 
Στρατός
Μπορεί σε κάποιους ο στρατός να φαντάζει μια εύκολη δουλειά, όμως όσοι τον υπηρετούν μιλούν συχνά για αφόρητη ψυχολογική πίεση, εμμονή στην πειθαρχία και έμφαση στην τελειότητα.
 
 
Και καθώς δεν είναι όλοι τόσο έτοιμοι ή τόσο αποφασισμένοι να ακολουθήσουν πιστά τις στρατιωτικές επιταγές, ο στρατός μπορεί να αποδειχθεί ένα εφιαλτικό επαγγελματικό περιβάλλον με πολλαπλές επιπτώσεις στην ψυχική υγεία των εργαζόμενων.
 
Καλλιτέχνες δημοσιογράφοι
Δεκάδες έρευνες έχουν αποδείξει πως η ψυχική και σωματική υγεία των καλλιτεχνών  αλλά και των δημοσιογράγων απειλείται εξαιτίας της άστατης καθημερινότητας που συχνά διαλύει την προσωπική τους ζωή και τους οδηγεί σε διαζύγια.
 
 
Στην ίδια κατηγορία εντάσσονται και οι barmen ενώ από την άστατη ζωή λόγω επαγγέλματος ταλαιπωρούνται και οι ναυτικοί.
 
Με μυστρί και πηλοφόρι 
Όσοι ασχολούνται με επαγγέλματα που σχετίζονται με την οικοδομή όπως αρχιτέκτονας ή πολιτικός μηχανικός, εργάτης ή χτίστης το αποτέλεσμα είναι ένα: κινδυνεύουν να εμφανισουν σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα.
 
 
Σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες η σκόνη προκαλεί βήχα, πόνο στο στήθος, προβλήματα στην αναπνοή και μακροπρόθεσμα μπορεί να προκαλέσει μια σειρά σοβαρών ασθενειών, όπως άσθμα ή ακόμη και καρκίνο του πνεύμονα.
 
Οδηγοί
Όπως έδειξε έρευνα της κλινικής του Cleveland, οι άνθρωποι που δεν έχουν σταθερό ωράριο ύπνου, ταλαιπωρούνται από αϋπνίες και δύσκολα «ξανακουρδίζουν» το βιολογικό τους ρολόι.
 
 
Χαρακτηριστικό παράδειγμα μιας τέτοιας επαγγελματικής κατηγορίας είναι οι οδηγοί φορτηγών, που κάνουν τη νύχτα-μέρα προκειμένου να φτάσουν μια ώρα νωρίτερα στον προορισμό τους αλλά και όσοι εργάζονται νύχτα και κοιμούνται το πρωί, όπως νυχτοφύλακες κ.α.
Ωστόσο πέρα από αϋπνίες, οι άνθρωποι αυτοί μπορεί να παρουσιάσουν και άλλα συμπτώματα, όπως έλλειψη ενέργειας, πονοκέφαλοι, αδυναμία συγκέντρωσης κ.α.
 iatropedia

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τελειομανία: Χαρακτηριστικά και αρνητικές επιπτώσεις

Νιώθεις συχνά την ανάγκη ό,τι κάνεις να το κάνεις τέλεια; Έχεις παρατηρήσει να αναλαμβάνεις μια δουλειά και να μην την παραδίδεις ποτέ γιατί πιστεύεις ότι δεν είναι τέλεια και όλο κάτι λείπει; Καθυστερείς να παραδώσεις projects στη δουλειά σου γιατί νιώθεις την ανάγκη να τα τελειοποιήσεις; Παρατηρείς πως είσαι συνεχώς αγχωμένος γιατί θέλεις όλα να τα κάνεις τέλεια σε όλους τους τομείς της ζωής σου; Εάν έχεις μαζέψει αρκετά ναι στις παραπάνω ερωτήσεις τότε ίσως ανήκεις στην κατηγορία του τελειομανή. Ως τελειομανής ορίζεται ο άνθρωπος που αρνείται να δεχτεί οτιδήποτε λιγότερο από την τελειότητα. Εκφράζει τη συνεχή προσπάθεια ενός ατόμου για την αποφυγή λαθών, δεν δέχεται με τίποτα τη μετριότητα, θέτει εξαιρετικά υψηλά πρότυπα απόδοσης και ασκεί πολύ αρνητική κριτική στον εαυτό του όταν δεν φτάνει αυτά τα πρότυπα, ανησυχώντας πάρα πολύ για το πώς θα τον κρίνουν οι άλλοι άνθρωποι. Ποια είναι λοιπόν τα βασικά χαρακτηριστικά του τελειομανή ανθρώπου; Δεν αφήνει καθόλου χώρο

Μολυσματική τέρμινθος: Συμπτώματα, μετάδοση και θεραπεία

Η μολυσματική τέρμινθος είναι μία συχνή ιογενής πάθηση που προσβάλλει το δέρμα και ευκαιριακά τα μάτια. Μπορεί να επηρεάσει άτομα κάθε ηλικίας αλλά προσβάλλει κατά κύριο λόγο παιδιά, σεξουαλικά ενεργείς ενήλικες και αυτούς που για κάποιος λόγο δεν έχουν ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα. Η ηλικία που εμφανίζεται πιο συχνά στα παιδιά η πάθηση είναι μεταξύ ενός και 10 ετών. Δεν απαιτεί πάντα αντιμετώπιση. Ο ιός της μολυσματικής τερμίνθου ανήκει στην οικογένεια των poxvirus και ονομάζεται Molluscum Contagiosum Virus ( MCV ). Αποικεί μόνο τον άνθρωπο. Υπάρχουν 4 τύποι του ιού: MCV -1, MCV -2, MCV -3 και MCV -4. Ο πιο συχνός είναι ο ιός MCV -1 ενώ ο MCV -2 ανιχνεύεται πιο συχνά σε ενήλικες και είναι σεξουαλικά μεταδιδόμενος. Συμπτώματα Οι βλάβες της μολυσματικής τερμίνθου είναι μικρά σπυράκια, μεγέθους 1-10 χιλιοστών που μοιάζουν με ογκίδια, ελιές ή μαργαριτάρια. Πρόκειται για στρογγυλές, λευκές και γυαλιστερές βλατίδες (θολωτές) με ομφαλωτό κέντρο, που περιέχουν ένα

Σε ποιες παθολογικές καταστάσεις η ταχύτητα καθίζησης ερυθρών (ΤΚΕ) αυξάνει;

      Η ΤΚΕ σαν εργαστηριακή εξέταση συμπληρώνει 80 χρόνια «ζωής». Όπως λέει και το όνομά της, πρόκειται για την ταχύτητα με την οποία καθιζάνουν τα ερυθρά αιμοσφαίρια, όταν το δείγμα του αίματος τοποθετηθεί σε ειδικό σωλήνα. Η ΤΚΕ είναι μία απλή, φθηνή, μη ειδική δοκιμασία που εδώ και χρόνια χρησιμοποιείται για την διάγνωση καταστάσεων που σχετίζονται με την οξεία και χρόνια φλεγμονή, τον καρκίνο και τα αυτοάνοσα νοσήματα. ΗΤΚΕ αναφέρεται ως μη ειδική δοκιμασία, διότι όταν τη βρίσκουμε αυξημένη, ο γιατρός δεν μπορεί να καταλάβει σε ποιό σημείο του σώματος υπάρχει φλεγμονή, ποιά είναι η αιτία που την αυξάνει, δεδομένου ότι η ΤΚΕ επηρεάζεται και από άλλες καταστάσεις πέραν της φλεγμονής. Για τον λόγο αυτό η ΤΚΕ πρέπει να αξιολογείται σε συνάρτηση και με άλλες δοκιμασίες. Η ΤΚΕ σημαίνει μια κατάσταση ενεργοποίησης, κάτι σαν “συναγερμό” για τον οργανισμό που κινητοποιείται για να αντιμετωπίσει ένα πρόβλημα. Μπορεί να είναι μια απλή ουρολοίμωξη για παράδειγμα, όπου η ΤΚ