Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Hadassah: Επιστρατεύουν το ανοσοποιητικό σύστημα ασθενών με μελάνωμα για θεραπεία





 
Hadassah: Επιστρατεύουν το ανοσοποιητικό σύστημα ασθενών με μελάνωμα για θεραπεία

Στο νοσοκομείο Hadassah χορηγείται σε ασθενείς με προχωρημένο μελάνωμα, εμβόλιο που δημιουργήθηκε από τους ίδιους τους καρκινικούς όγκους των ασθενών.

Στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Hadassah της Ιερουσαλήμ εφαρμόζεται πρόγραμμα θεραπείας για ασθενείς με προχωρημένο μελάνωμα, χορηγώντας τους εμβόλια που φτιάχνονται από τους ίδιους τους καρκινικούς όγκους των ασθενών, ωθώντας έτσι το ανοσοποιητικό τους σύστημα να καταπολεμήσει την ασθένεια.
«Σήμερα βιώνουμε μια επανάσταση στη θεραπεία του μελανώματος, διότι πάντα πιστεύαμε ότι το ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί να καταπολεμήσει τον καρκίνο», δήλωσε η Δρ Μικάλ Λοτέμ, επικεφαλής του Κέντρου Ανοσοθεραπείας Μελανώματος και Καρκίνου του Hadassah. Η θεραπεία, όπως εξήγησε, επιστρατεύει το ανοσοποιητικό σύστημα του ασθενούς για να καταπολεμήσει το προχωρημένο μελάνωμα.
Παρόλο που μόλις φέτος ξεκίνησε το πρόγραμμα στο νοσοκομείο, η μέθοδος αυτή χρησιμοποιείται εδώ και χρόνια από τη Δρα Λοτέμ, η οποία εργάστηκε για δύο χρόνια στο National Cancer Institute στο Bethesda των ΗΠΑ υπό την καθοδήγηση του Δρος Στιούαρτ Ρόζενμπεργκ, ενός πρωτοπόρου της σύγχρονης ανοσοθεραπείας του καρκίνου. Η Δρ Λοτέμ δημιούργησε εμβόλιο το οποίο χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση προχωρημένων περιστατικών της ασθένειας τα τελευταία 16 χρόνια.

Χρησιμοποιώντας τον όγκο του ίδιου του ασθενούς για να παρασκευάσει το εμβόλιο, η κλινική εμπειρία της Δρος Λοτέμ αποκαλύπτει ότι όσοι εμβολιάστηκαν έχουν αυξημένα ποσοστά επιβίωσης σε σχέση με αυτούς που δεν εμβολιάστηκαν. Μέχρι σήμερα, πάνω από 200 πάσχοντες έχουν υποβληθεί σε θεραπεία με πολύ ικανοποιητικά αποτελέσματα σε σχέση με την ασφάλεια, την έλλειψη τοξικότητας και την αποτελεσματικότητα.
Η εκδοχή 2014 του εμβολίου της Δρος Λοτέμ έχει σχεδιαστεί γενετικά για να χρησιμοποιεί την τελευταία ανοσολογία και να ενισχύσει την ανοσοποιητική ανταπόκριση στον όγκο. Τριάντα ασθενείς έχουν ενταχθεί στην ομάδα θεραπείας και η Δρ Λοτέμ δηλώνει ότι οι ενδείξεις καταγράφουν ότι το εμβόλιο προκαλεί ισχυρή ανοσία. Τώρα ελπίζει ότι αυτό θα μεταφρασθεί σε βελτίωση των ποσοστών επιβίωσης των ασθενών.

Το Hadassah έχει, επίσης, ξεκινήσει τη χορήγηση μιας ακόμα πιο προηγμένης θεραπείας για μεταστατικό μελάνωμα, η οποία αναπτύχθηκε από τον Δρα Ρόζενμπεργκ και είναι διαθέσιμη μόνο σε 12 ιατρικά κέντρα διεθνώς. Με τη χρήση «θετής μεταφοράς διηθούντων τον όγκο λεμφοκυττάρων (TILs)», η αγωγή αυτή –γνωστή και ως θεραπεία TIL– βασίζεται στην εξαγωγή ανοσοκυττάρων από τον όγκο μελανώματος και τον πολλαπλασιασμό τους σε δισεκατομμύρια κύτταρα σε εξειδικευμένο χημείο. Τα κύτταρα στη συνέχεια μεταμοσχεύονται πίσω στον ασθενή. Ασθενής 75 χρόνων, για τον οποίο άλλες θεραπείες δεν είχαν αποτέλεσμα, ανταποκρίνεται καλά στην αγωγή και η κατάσταση του βελτιώνεται καθημερινά.
iatronet

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μολυσματική τέρμινθος: Συμπτώματα, μετάδοση και θεραπεία

Η μολυσματική τέρμινθος είναι μία συχνή ιογενής πάθηση που προσβάλλει το δέρμα και ευκαιριακά τα μάτια. Μπορεί να επηρεάσει άτομα κάθε ηλικίας αλλά προσβάλλει κατά κύριο λόγο παιδιά, σεξουαλικά ενεργείς ενήλικες και αυτούς που για κάποιος λόγο δεν έχουν ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα. Η ηλικία που εμφανίζεται πιο συχνά στα παιδιά η πάθηση είναι μεταξύ ενός και 10 ετών. Δεν απαιτεί πάντα αντιμετώπιση. Ο ιός της μολυσματικής τερμίνθου ανήκει στην οικογένεια των poxvirus και ονομάζεται Molluscum Contagiosum Virus ( MCV ). Αποικεί μόνο τον άνθρωπο. Υπάρχουν 4 τύποι του ιού: MCV -1, MCV -2, MCV -3 και MCV -4. Ο πιο συχνός είναι ο ιός MCV -1 ενώ ο MCV -2 ανιχνεύεται πιο συχνά σε ενήλικες και είναι σεξουαλικά μεταδιδόμενος. Συμπτώματα Οι βλάβες της μολυσματικής τερμίνθου είναι μικρά σπυράκια, μεγέθους 1-10 χιλιοστών που μοιάζουν με ογκίδια, ελιές ή μαργαριτάρια. Πρόκειται για στρογγυλές, λευκές και γυαλιστερές βλατίδες (θολωτές) με ομφαλωτό κέντρο, που περιέχουν ένα

10 συμπτώματα του «Σιωπηλού Δολοφόνου» των ωοθηκών, που κάθε γυναίκα ΠΡΕΠΕΙ να γνωρίζει

Υπολογίζεται ότι στης ΗΠΑ περισσότερες από 550 γυναίκες πεθαίνουν κάθε χρόνο από καρκίνο στις ωοθήκες. Πιστεύεται πως οι κύριες αιτίες αυτής της μορφής καρκίνου περιλαμβάνουν: Την ηλικία Τη κληρονομικότητα Τη χρήση αντισυλληπτικών Αυτό όμως που είναι το πιο ανησυχητικό είναι ότι οι περισσότερες που μαθαίνουν πως έχουν αυτή τη μορφή καρκίνου, το μαθαίνουν στα τελευταία στάδια, όταν δεν υπάρχει πια ελπίδα. Γι’αυτό είναι πολύ σημαντικό να μην αγνοούμε τα σημάδια αυτού του σιωπηλού δολοφόνου, γιατί μία έγκαιρη διάγνωση θα σας σώσει τη ζωή. Τα 10 κυριότερα συμπτώματα είναι: 1. Συχνοί κοιλόπονοι 2. Πόνος στη λεκάνη και το στομάχι 3. Ασταθή έμμηνος ρύση Ο καρκίνος των ωοθηκών μπορεί να αναπτυχθεί και σε κορίτσια που δεν έχει αρχίσει ακόμα ο κύκλος του, ωστόσο είναι πολύ πιο συνηθισμένος σε γυναίκες άνω των 55. 4. Αίσθημα κόπωσης χωρίς προφανή λόγο 5. Παράξενο αίσθημα κορεσμού Το να νιώθεις φουσκωμένος όταν δεν έχεις φάει είναι ένα κοινό σύμπτωμα το

Εγκεφαλική μικροαγγειοπάθεια και κίνδυνοι - Η ικανότητα ισορροπίας στο ένα πόδι «δείκτης» εγκεφαλικής υγείας

Η εγκεφαλική μικροαγγειοπάθεια αποτελεί επικίνδυνο εχθρό για τη μέση ηλικία και πολύ περισσότερο όταν συνυπάρχουν παθήσεις όπως ο διαβήτης και η υπέρταση Προσβάλει κατά κύριο λόγο τα μικρά τριχοειδή αγγεία του μεσεγκεφάλου και προκαλεί χαρακτηριστικές διαταραχές στην ροή του αίματος.. Η τριάδα αυτών των διαταραχών αποτελείται από διαταραχές μνήμης και   προσοχής , δυσχέρεια βάδισης και ακράτεια. Σ’αυτήν την κεντρική συμπτωματολογία προστίθενται και άλλες δυσλειτουργίες. Η νόσος, η συχνότητα της οποίας αυξάνεται με την ηλικία, πιστεύεται ότι αποτελεί ένδειξη αυξημένου κινδύνου για μελλοντικό σοβαρό εγκεφαλικό επεισόδιο, ενώ προγενέστερες μελέτες την έχουν επίσης συσχετίσει με απώλεια του συντονισμού των κινήσεων και νοητική διαταραχή. Έτσι, η έγκαιρη διάγνωση και η θεραπευτική αντιμετώπιση είναι αναγκαίες ώστε να αποφευχθεί η εξέλιξή της. Η πιθανή δυσκολία ενός ατόμου να ισορροπήσει στο ένα πόδι για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα θα μπορούσε να είναι δείκτης ε