Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Όταν η εξωσωματική δεν πετυχαίνει τι φταίει;


 













Ένα από το πιο  σημαντικό πρόβλημα με το οπίο έρχονται αντιμέτωπα τα ζευγάρια που κάνουν εξωσωματική γονιμοποίηση είναι να  έχουν πολλές αποτυχημένες προσπάθειες. Συνέπεια πέρα του αναπόφευκτου οικονομικού κόστους να επιβαρρύνονται και ψυχολογικά.
Γιατί συμβαίνει αυτό; Ποιες εξετάσεις θα πρέπει να κάνουν τα ζευγάρια; Ποια είναι η κατάλληλη θεραπεία; Απαντήσεις στο επιστημονικό άρθρο που ακολουθεί. 
Του Παναγιώτη Καλιαντζή 
Μαιευτήρας – Χειρουργού Γυναικολόγου
 
Μπορούμε να κατατάξουμε τα ζευγάρια με πολλές αποτυχημένες προσπάθειες σε τρείς κύριες κατηγορίες:
 
• Στην πρώτη κατηγορία ανήκουν οι γυναίκες νεαρής ηλικίας, οι οποίες παράγουν ικανοποιητικό αριθμό 
ωαρίων με την ορμονοθεραπεία.
 
• Στην δεύτερη κατηγορία ανήκουν γυναίκες νεαρής ηλικίας, που δεν παράγουν αρκετά ωάρια, 
έχουν δηλαδή φτωχή ανταπόκριση στα φάρμακα.
 
• Τέλος, στην τρίτη κατηγορία ανήκουν γυναίκες ηλικίας άνω των 40 ετών, οι οποίες είτε παράγουν 
λίγα ωάρια, είτε όχι αλλά βασικό πρόβλημα είναι η ποιότητα των ωαρίων.
Εκτός φυσικά από τον γυναικείο παράγοντα υπάρχει και ο ανδρικός παράγοντας και η ποιότητα του σπέρματος παίζει και αυτή ουσιαστικό ρόλο στην επίτευξη της εγκυμοσύνης.
 
Ποιές είναι οι εξετάσεις που θα πρέπει να γίνουν;
 
Οι εξετάσεις που συστήνω σε ζευγάρια με πολλές αποτυχημένες προσπάθειες είναι οι κάτωθι, εάν δεν έχουν ήδη γίνει: 
 
• Καρυότυπος
 
• Θρομβοφιλικός Έλεγχος
 
• Ανοσολογικός Έλεγχος
 
• FISH στο σπέρμα και Απόπτωση DNA
 
• Υστεροσκόπηση
 
• Τest Εμβρυομεταφοράς για να ελέγξουμε πόσο εύκολα περνάει ο καθετήρας
εμβρυομεταφοράς τον τράχηλο της μήτρας
 
• Ορμονικοί Προσδιορισμοί
 
Ποιά είναι η καταλληλότερη θεραπευτική προσέγγιση;
Εάν βρεθεί κάποιο πρόβλημα στις εξετάσεις τότε η αντιμετώπιση είναι αιτιολογική, για παράδειγμα εάν υπάρχει θρομβοφιλία τότε η γυναίκα λαμβάνει αντιπηκτική αγωγή. Εάν κατά την υστεροσκόπηση βρεθεί πολύποδας ή συμφύσεις στην μήτρα τότε αντιμετωπίζονται κατά την διάρκεια της επέμβασης. 
Πιο εξειδικευμένα για την πρώτη κατηγορία γυναικών με καλή ανταπόκριση στην ορμονοθεραπεία αφού έχουμε αποκλείσει τον ανδρικό παράγοντα σαν αίτιο αποτυχίας η προεμφυτευτική διάγνωση, δηλαδή η βιοψία στα έμβρυα πριν τα τοποθετήσουμε στην μήτρα έχει δώσει καλά αποτελέσματα. Επίσης μπορούμε να δοκιμάσουμε εμβρυομεταφορά στο επίπεδο της βλαστοκύστης. 
Για την δεύτερη κατηγορία γυναικών που είναι νέες με φτωχή ανταπόκριση στην ορμονοθεραπεία μπορούμε να δοκιμάσουμε αλλαγή πρωτοκόλλου και αλλαγή φαρμάκων.
Ακόμη μπορούμε να κάνουμε φυσικό κύκλο, δηλαδή εξωσωματική χωρίς φάρμακα. 
Τέλος για τις γυναίκες που είναι άνω των 40 ετών και ήδη έχουν πάνω από τρεις αποτυχημένες προσπάθειες και στις οποίες γνωρίζουμε ότι έχουν χαμηλή ποιότητα ωαρίων λόγω ηλικίας, η λύση με τις μεγαλύτερες πιθανότητες επιτυχίας είναι η δωρεά ωαρίων από νέες γυναίκες. 
 
Γενικά στην επιτυχία μιας προσπάθειας σημαντικό ρόλο παίζει η σωστή διερεύνηση και η εξατομικευμένη αντιμετώπιση κάθε περιστατικού.
 
iatropedia

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μολυσματική τέρμινθος: Συμπτώματα, μετάδοση και θεραπεία

Η μολυσματική τέρμινθος είναι μία συχνή ιογενής πάθηση που προσβάλλει το δέρμα και ευκαιριακά τα μάτια. Μπορεί να επηρεάσει άτομα κάθε ηλικίας αλλά προσβάλλει κατά κύριο λόγο παιδιά, σεξουαλικά ενεργείς ενήλικες και αυτούς που για κάποιος λόγο δεν έχουν ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα. Η ηλικία που εμφανίζεται πιο συχνά στα παιδιά η πάθηση είναι μεταξύ ενός και 10 ετών. Δεν απαιτεί πάντα αντιμετώπιση. Ο ιός της μολυσματικής τερμίνθου ανήκει στην οικογένεια των poxvirus και ονομάζεται Molluscum Contagiosum Virus ( MCV ). Αποικεί μόνο τον άνθρωπο. Υπάρχουν 4 τύποι του ιού: MCV -1, MCV -2, MCV -3 και MCV -4. Ο πιο συχνός είναι ο ιός MCV -1 ενώ ο MCV -2 ανιχνεύεται πιο συχνά σε ενήλικες και είναι σεξουαλικά μεταδιδόμενος. Συμπτώματα Οι βλάβες της μολυσματικής τερμίνθου είναι μικρά σπυράκια, μεγέθους 1-10 χιλιοστών που μοιάζουν με ογκίδια, ελιές ή μαργαριτάρια. Πρόκειται για στρογγυλές, λευκές και γυαλιστερές βλατίδες (θολωτές) με ομφαλωτό κέντρο, που περιέχουν ένα

10 συμπτώματα του «Σιωπηλού Δολοφόνου» των ωοθηκών, που κάθε γυναίκα ΠΡΕΠΕΙ να γνωρίζει

Υπολογίζεται ότι στης ΗΠΑ περισσότερες από 550 γυναίκες πεθαίνουν κάθε χρόνο από καρκίνο στις ωοθήκες. Πιστεύεται πως οι κύριες αιτίες αυτής της μορφής καρκίνου περιλαμβάνουν: Την ηλικία Τη κληρονομικότητα Τη χρήση αντισυλληπτικών Αυτό όμως που είναι το πιο ανησυχητικό είναι ότι οι περισσότερες που μαθαίνουν πως έχουν αυτή τη μορφή καρκίνου, το μαθαίνουν στα τελευταία στάδια, όταν δεν υπάρχει πια ελπίδα. Γι’αυτό είναι πολύ σημαντικό να μην αγνοούμε τα σημάδια αυτού του σιωπηλού δολοφόνου, γιατί μία έγκαιρη διάγνωση θα σας σώσει τη ζωή. Τα 10 κυριότερα συμπτώματα είναι: 1. Συχνοί κοιλόπονοι 2. Πόνος στη λεκάνη και το στομάχι 3. Ασταθή έμμηνος ρύση Ο καρκίνος των ωοθηκών μπορεί να αναπτυχθεί και σε κορίτσια που δεν έχει αρχίσει ακόμα ο κύκλος του, ωστόσο είναι πολύ πιο συνηθισμένος σε γυναίκες άνω των 55. 4. Αίσθημα κόπωσης χωρίς προφανή λόγο 5. Παράξενο αίσθημα κορεσμού Το να νιώθεις φουσκωμένος όταν δεν έχεις φάει είναι ένα κοινό σύμπτωμα το

Εγκεφαλική μικροαγγειοπάθεια και κίνδυνοι - Η ικανότητα ισορροπίας στο ένα πόδι «δείκτης» εγκεφαλικής υγείας

Η εγκεφαλική μικροαγγειοπάθεια αποτελεί επικίνδυνο εχθρό για τη μέση ηλικία και πολύ περισσότερο όταν συνυπάρχουν παθήσεις όπως ο διαβήτης και η υπέρταση Προσβάλει κατά κύριο λόγο τα μικρά τριχοειδή αγγεία του μεσεγκεφάλου και προκαλεί χαρακτηριστικές διαταραχές στην ροή του αίματος.. Η τριάδα αυτών των διαταραχών αποτελείται από διαταραχές μνήμης και   προσοχής , δυσχέρεια βάδισης και ακράτεια. Σ’αυτήν την κεντρική συμπτωματολογία προστίθενται και άλλες δυσλειτουργίες. Η νόσος, η συχνότητα της οποίας αυξάνεται με την ηλικία, πιστεύεται ότι αποτελεί ένδειξη αυξημένου κινδύνου για μελλοντικό σοβαρό εγκεφαλικό επεισόδιο, ενώ προγενέστερες μελέτες την έχουν επίσης συσχετίσει με απώλεια του συντονισμού των κινήσεων και νοητική διαταραχή. Έτσι, η έγκαιρη διάγνωση και η θεραπευτική αντιμετώπιση είναι αναγκαίες ώστε να αποφευχθεί η εξέλιξή της. Η πιθανή δυσκολία ενός ατόμου να ισορροπήσει στο ένα πόδι για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα θα μπορούσε να είναι δείκτης ε