Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Όταν ο Νομπελίστας James Watson επισκέφθηκε το πανεπιστήμιο Πατρών

Μία μεγάλη και ενδιαφέρουσα συζήτηση, ξεκίνησε αναφορικά με την ανακοίνωση δημοπράτησης, για ερευνητικούς σκοπούς και υποστήριξη Πανεπιστημίων, του Βραβείου Nobel του James D. Watson και των ιστορικών χειρόγραφων εγγράφων της ομιλίας του στην τελετή Απονομής του Nobel Ιατρικής και Φυσιολογίας, το 1962.
Στην ανακοίνωση της δημοπράτησης αναφέρεται πως "η έρευνα του Watson ήταν εφάμιλλη με του Νεύτωνα, του Δαρβίνου και του Αϊνστάϊν, και η ανυποχώρητη επιμονή και αναζήτησή του για γνώση, τον οδήγησε σε ανακαλύψεις που άλλαξαν για πάντα την ανθρώπινη ιστορία".
Ο Κορυφαίος Ερευνητής, όπως αναφέρει ο κ. Γιάννης Ματσούκας Καθηγητής Χημείας Διευθυντής και Επιστημονικός Υπεύθυνος ΜΠΣ «Ιατρική Χημεία», 1997-2013, έχει επισκεφθεί το Πανεπιστήμιο Πατρών, ως επίσημος προσκεκλημένος και κεντρικός ομιλητής στο 12ο Συνέδριο του Διατμηματικού Μεταπτυχιακού Προγράμματος "Ιατρική Χημεία: Σχεδιασμός και Ανάπτυξη Φαρμακευτικών Προϊόντων", στις 12-15 Απριλίου 2011, με θέμα ομιλίας του: "Η Ανακάλυψη της Διπλής Έλικας του DNA" ("Discovering the Double Helix of DNA"). Στην ομιλία του για την κοσμογονική ανακάλυψη παρευρέθησαν πάνω από 2.500 ακροατές από όλη την Ελλάδα.
Η ιστορική επίσκεψη του James Watson στο Πανεπιστήμιο Πατρών θα αποτυπωθεί σε Ειδική Έκδοση προς τιμήν του, που θα περιέχει ανέκδοτο υλικό της επίσκεψής του στο Πανεπιστήμιο. Η Έκδοση θα αποτελέσει κληρονομιά για την ιστορία της πόλης, του Πανεπιστημίου Πατρών και του Ελληνικού Δημόσιου Πανεπιστημίου.
Το υλικό της επικοινωνίας του ΜΠΣ «Ιατρική Χημεία» με τον κορυφαίο Ερευνητή, από την ημέρα της πρόσκλησης που του απευθύναμε στις 29 Ιουλίου 2010, μέχρι και σήμερα, θα είναι στη διάθεση του Πανεπιστημίου, του Υπουργείου Παιδείας και του Υπουργείου Πολιτισμού.
Ο James Watson είναι φιλέλληνας και με επιστολή του, στις 15 Ιουνίου 2012, προς τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα και την Ευρωπαϊκή Ηγεσία, υποστήριξε τα Ελληνικά Πανεπιστήμια και την Ελλάδα.
Το ΜΠΣ «Ιατρική Χημεία» και το Πανεπιστήμιο Πατρών είναι πολύ υπερήφανα για την πρόσκληση και την ιστορική επίσκεψη του Κορυφαίου Ερευνητή του αιώνα μας στο Πανεπιστήμιο και στην πόλη μας. Το Τμήμα Ιατρικής αναγόρευσε τον James Watson σε Επίτιμο Διδάκτορα της Ιατρικής και του Πανεπιστημίου. Ο James Watson, καταλήγει ο καθηγητής Ματσούκας, εξέφρασε το ενδιαφέρον του για την Έρευνα στο Πανεπιστήμιο Πατρών, καθώς και τον ενθουσιασμό του για την Ελληνική Πολιτιστική Κληρονομιά.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μολυσματική τέρμινθος: Συμπτώματα, μετάδοση και θεραπεία

Η μολυσματική τέρμινθος είναι μία συχνή ιογενής πάθηση που προσβάλλει το δέρμα και ευκαιριακά τα μάτια. Μπορεί να επηρεάσει άτομα κάθε ηλικίας αλλά προσβάλλει κατά κύριο λόγο παιδιά, σεξουαλικά ενεργείς ενήλικες και αυτούς που για κάποιος λόγο δεν έχουν ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα. Η ηλικία που εμφανίζεται πιο συχνά στα παιδιά η πάθηση είναι μεταξύ ενός και 10 ετών. Δεν απαιτεί πάντα αντιμετώπιση. Ο ιός της μολυσματικής τερμίνθου ανήκει στην οικογένεια των poxvirus και ονομάζεται Molluscum Contagiosum Virus ( MCV ). Αποικεί μόνο τον άνθρωπο. Υπάρχουν 4 τύποι του ιού: MCV -1, MCV -2, MCV -3 και MCV -4. Ο πιο συχνός είναι ο ιός MCV -1 ενώ ο MCV -2 ανιχνεύεται πιο συχνά σε ενήλικες και είναι σεξουαλικά μεταδιδόμενος. Συμπτώματα Οι βλάβες της μολυσματικής τερμίνθου είναι μικρά σπυράκια, μεγέθους 1-10 χιλιοστών που μοιάζουν με ογκίδια, ελιές ή μαργαριτάρια. Πρόκειται για στρογγυλές, λευκές και γυαλιστερές βλατίδες (θολωτές) με ομφαλωτό κέντρο, που περιέχουν ένα

10 συμπτώματα του «Σιωπηλού Δολοφόνου» των ωοθηκών, που κάθε γυναίκα ΠΡΕΠΕΙ να γνωρίζει

Υπολογίζεται ότι στης ΗΠΑ περισσότερες από 550 γυναίκες πεθαίνουν κάθε χρόνο από καρκίνο στις ωοθήκες. Πιστεύεται πως οι κύριες αιτίες αυτής της μορφής καρκίνου περιλαμβάνουν: Την ηλικία Τη κληρονομικότητα Τη χρήση αντισυλληπτικών Αυτό όμως που είναι το πιο ανησυχητικό είναι ότι οι περισσότερες που μαθαίνουν πως έχουν αυτή τη μορφή καρκίνου, το μαθαίνουν στα τελευταία στάδια, όταν δεν υπάρχει πια ελπίδα. Γι’αυτό είναι πολύ σημαντικό να μην αγνοούμε τα σημάδια αυτού του σιωπηλού δολοφόνου, γιατί μία έγκαιρη διάγνωση θα σας σώσει τη ζωή. Τα 10 κυριότερα συμπτώματα είναι: 1. Συχνοί κοιλόπονοι 2. Πόνος στη λεκάνη και το στομάχι 3. Ασταθή έμμηνος ρύση Ο καρκίνος των ωοθηκών μπορεί να αναπτυχθεί και σε κορίτσια που δεν έχει αρχίσει ακόμα ο κύκλος του, ωστόσο είναι πολύ πιο συνηθισμένος σε γυναίκες άνω των 55. 4. Αίσθημα κόπωσης χωρίς προφανή λόγο 5. Παράξενο αίσθημα κορεσμού Το να νιώθεις φουσκωμένος όταν δεν έχεις φάει είναι ένα κοινό σύμπτωμα το

Εγκεφαλική μικροαγγειοπάθεια και κίνδυνοι - Η ικανότητα ισορροπίας στο ένα πόδι «δείκτης» εγκεφαλικής υγείας

Η εγκεφαλική μικροαγγειοπάθεια αποτελεί επικίνδυνο εχθρό για τη μέση ηλικία και πολύ περισσότερο όταν συνυπάρχουν παθήσεις όπως ο διαβήτης και η υπέρταση Προσβάλει κατά κύριο λόγο τα μικρά τριχοειδή αγγεία του μεσεγκεφάλου και προκαλεί χαρακτηριστικές διαταραχές στην ροή του αίματος.. Η τριάδα αυτών των διαταραχών αποτελείται από διαταραχές μνήμης και   προσοχής , δυσχέρεια βάδισης και ακράτεια. Σ’αυτήν την κεντρική συμπτωματολογία προστίθενται και άλλες δυσλειτουργίες. Η νόσος, η συχνότητα της οποίας αυξάνεται με την ηλικία, πιστεύεται ότι αποτελεί ένδειξη αυξημένου κινδύνου για μελλοντικό σοβαρό εγκεφαλικό επεισόδιο, ενώ προγενέστερες μελέτες την έχουν επίσης συσχετίσει με απώλεια του συντονισμού των κινήσεων και νοητική διαταραχή. Έτσι, η έγκαιρη διάγνωση και η θεραπευτική αντιμετώπιση είναι αναγκαίες ώστε να αποφευχθεί η εξέλιξή της. Η πιθανή δυσκολία ενός ατόμου να ισορροπήσει στο ένα πόδι για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα θα μπορούσε να είναι δείκτης ε