Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Τα μικροσωματίδια και η χρησιμότητά τους



Ο αγώνας της Ιατρικής τα τελευταία χρόνια επικεντρώνεται στο πώς θα ανακαλυφθούν μέθοδοι που θα μπορούν να διαγνώσουν όσο γίνεται πρωιμότερα τις θανατηφόρες παθήσεις που απειλούν καθημερινά τον άνθρωπο.

Πρώτες παθήσεις-στόχοι είναι οι διάφορες μορφές καρκίνου και τα καρδιαγγειακά επεισόδια (έμφραγμα και εγκεφαλικό).

Ιδεωδέστερη μέθοδος για την επίτευξη αυτού του στόχου είναι η καταγραφή των γονιδίων, των μεταλλάξεων και των πολυμορφισμών τους. Ομως, μέχρι σήμερα αυτό δεν κατέστη εφικτό γιατί υπάρχει παράλληλα μια πρόσθετη παράμετρος, που είναι οι λεγόμενες περιβαλλοντολογικές συνθήκες που πυροδοτούν τα παθολογικά γονίδια και δεν είναι καθόλου εύκολο να προσδιορισθούν. Ετσι, οι προσπάθειες ανεύρεσης νέων μεθόδων που θα οδηγούν σε πρωιμότερη διάγνωση συνεχίζονται.

Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η μέθοδος των μικροσωματιδίων, η οποία υπόσχεται πολλά. Τα μικροσωματίδια (nanoparticles) είναι μόρια που αποσπώνται από διάφορα κύτταρα και κυκλοφορούν μέσα στο αίμα. Μάλιστα, τελευταία η διεθνής ειδησεογραφία αναφέρει ότι η γνωστή εταιρεία Google εργάζεται ερευνητικά για να ανιχνεύσει αυτά τα μικροσωματίδια με στόχο να δίνει πρωιμότερη διάγνωση του καρκίνου ή του εμφράγματος του μυοκαρδίου και των εγκεφαλικών επεισοδίων.
Με απλά λόγια, πολύ πριν από τις σύγχρονες διαγνωστικές εξετάσεις ο γιατρός θα μπορεί να γνωρίζει ότι αναπτύσσεται καρκίνος σε ορισμένο όργανο ή ότι πρόκειται να εκδηλωθεί ένα έμφραγμα του μυοκαρδίου ή ένα εγκεφαλικό επεισόδιο. Ετσι, όσον αφορά τον καρκίνο η διάγνωση θα γίνεται ακόμα και μήνες προτού οι διαγνωστικές εξετάσεις τον αναδείξουν, οπότε αναμένεται να θεραπεύονται εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως.

Οσον αφορά το έμφραγμα και τα εγκεφαλικά επεισόδια που οφείλονται σε σπάσιμο (ρήξη) της αθηρωματικής πλάκας, μόλις δημιουργηθεί η ρωγμή πάνω στην πλάκα τα μικροσωματίδια από τα συστατικά της πλάκας θα κυκλοφορούν μέσα στο αίμα, οπότε η διάγνωση του επερχόμενου καρδιαγγειακού επεισοδίου θα γίνεται πιο έγκαιρα.

Το πόσο έγκαιρα και ποια θα είναι η ευαισθησία και η ειδικότητα της μεθόδου είναι θέματα που θα προκύψουν και θα απαντηθούν ύστερα από πολλές και μεγάλες πολυκεντρικές μελέτες, κάτι που μεταφράζεται στο ότι θα απαιτηθεί αρκετός χρόνος μέχρις ότου η επαναστατική μέθοδος ανίχνευσης των μικροσωματιδίων γίνει διαγνωστική ρουτίνα στην καθημερινή πρακτική εφαρμογή.


τα νέα

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μολυσματική τέρμινθος: Συμπτώματα, μετάδοση και θεραπεία

Η μολυσματική τέρμινθος είναι μία συχνή ιογενής πάθηση που προσβάλλει το δέρμα και ευκαιριακά τα μάτια. Μπορεί να επηρεάσει άτομα κάθε ηλικίας αλλά προσβάλλει κατά κύριο λόγο παιδιά, σεξουαλικά ενεργείς ενήλικες και αυτούς που για κάποιος λόγο δεν έχουν ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα. Η ηλικία που εμφανίζεται πιο συχνά στα παιδιά η πάθηση είναι μεταξύ ενός και 10 ετών. Δεν απαιτεί πάντα αντιμετώπιση. Ο ιός της μολυσματικής τερμίνθου ανήκει στην οικογένεια των poxvirus και ονομάζεται Molluscum Contagiosum Virus ( MCV ). Αποικεί μόνο τον άνθρωπο. Υπάρχουν 4 τύποι του ιού: MCV -1, MCV -2, MCV -3 και MCV -4. Ο πιο συχνός είναι ο ιός MCV -1 ενώ ο MCV -2 ανιχνεύεται πιο συχνά σε ενήλικες και είναι σεξουαλικά μεταδιδόμενος. Συμπτώματα Οι βλάβες της μολυσματικής τερμίνθου είναι μικρά σπυράκια, μεγέθους 1-10 χιλιοστών που μοιάζουν με ογκίδια, ελιές ή μαργαριτάρια. Πρόκειται για στρογγυλές, λευκές και γυαλιστερές βλατίδες (θολωτές) με ομφαλωτό κέντρο, που περιέχουν ένα

Αυτά είναι τα 4 μηνύματα που μας στέλνουν οι βουλωμένες αρτηρίες

Η πρόληψη της καρδιακής νόσου είναι ο κύριος στόχος των καρδιολόγων, αν και επιμένουν ότι η έγκαιρη διάγνωση είναι η καλύτερη μέθοδος…. Έρευνες αναφέρουν ότι σχεδόν το 80% των καρδιακών παθήσεων μπορούν να προβλεφθούν με μικρές καθημερινές αλλαγές. Ωστόσο, υπάρχουν κάποια σιωπηλά σημάδια που πρέπει να μας προϊδεάσουν ότι οι αρτηρίες μας ενδεχομένως να είναι φραγμένες. Στυτική δυσλειτουργία Οι άνδρες έχουν ένα ενσωματωμένο σύστημα προειδοποίησης για τη σιωπηλή στεφανιαία νόσο. Η αδυναμία ή η δυσκολία στυτικής λειτουργίας ενδεχομένως να είναι ένα σημάδι φραγμένων αρτηριών στην πύελο, ενδείξεις μίας επικείμενης καρδιακής προσβολής. Υπάρχουν, κατά μέσον όρο, τρία έως πέντε έτη μεταξύ της έναρξης των στυτικών δυσλειτουργιών και της διαπίστωσης της στεφανιαίας νόσου. Χρόνος ικανός, για να εντοπίσει ο γιατρός σας το πρόβλημα και να εργαστείτε από κοινού για την πρόληψη των καρδιακών ζητημάτων. Φαλάκρα Σε μια νέα εμπεριστατωμένη μελέτη, που διεξήχθη σε σχεδόν 37.000 άνδρε

Βαρθολίνειος κύστη

Oι βαρθολίνειοι αδένες βρίσκονται δεξιά και αριστερά, στην είσοδο του κόλπου, μέσα στα μεγάλα χείλη των έξω γεννητικών οργάνων της γυναίκας. Η λειτουργία τους είναι να εκκρίνουν ένα βλεννώδες υγρό για την ύγρανση της περιοχής. ιδιαίτερα κατά την ώρα της σεξουαλικής επαφής. · Το απόστημα του βαρθολινείου αδένα είναι η συγκέντρωση πύου, μέσα στον αδένα, που προκαλεί οίδημα (πρήξιμο), πόνο, κάψιμο και ερυθρότητα, Η πίεση, που ασκείται στον κόλπο και γενικά στην περιοχή, μπορεί να προκαλέσει βασανιστικό πόνο κατά τη σεξουαλική επαφή, στο περπάτημα και στο κάθισμα της γυναίκας. Το απόστημα δημιουργείται, όταν ο πόρος (το σωληνάκι) του αδένα φράξει. Τότε το έκκριμα του αδένα δεν παροχετεύεται και μπορεί να μολυνθεί και να μετατραπεί σε απόστημα. Το έκκριμα μπορεί να παραμείνει αρκετό καιρό μέσα στον αδένα, προτού να μετατραπεί σε απόστημα. Συχνά το απόστημα αναπτύσεται γρήγορα κατά τη διάρκεια λίγων ημερών. Η δι