Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Νέα μέθοδος θεραπείας δερματικών παθήσεων με βλαστοκύτταρα

Επιστήμονες χρησιμοποίησαν βλαστικά κύτταρα για να δημιουργήσουν νέο, υγιές, ανθρώπινο δέρμα σε εργαστηριακές συνθήκες, ανοίγοντας με αυτό τον τρόπο ένα νέο ορίζοντα για τη θεραπεία πολλών σοβαρών δερματικών παθήσεων.
Η τελευταία αυτή εξέλιξη στη χρήση βλαστοκυττάρων αναλύθηκε σε τρεις επιμέρους έρευνες που δημοσιεύθηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση Science Translational Medicine και οι οποίες επικεντρώθηκαν στη θεραπεία μιας ασθένειας που οφείλεται σε γενετική διαταραχή και ονομάζεται πομφολυγώδης επιδερμόλυση (ΠΕ).
Οι ασθενείς με ΠΕ γεννιούνται με εκτεταμένες φουσκάλες και "μπαλώματα" στην επιδερμίδα όπου λείπει ή έχει σοβαρή βλάβη το δέρμα, ενώ για την υπόλοιπη ζωή τους έχουν "εύθραυστο" δέρμα. Η παραμικρή τριβή μπορεί να προκαλέσει το ανώτερο στρώμα του δέρματος να αποκοπεί με αποτέλεσμα να δημιουργούνται ανοικτές πληγές που δεν επουλώνονται εύκολα. Πολλοί ασθενείς αναπτύσσουν μια επιθετική μορφή καρκίνου του δέρματος και πεθαίνουν μέσα σε λίγες δεκαετίες.
Αν και η ΕΠ μπορεί να προκληθεί από σφάλματα σε τουλάχιστον 18 διαφορετικά γονίδια, πολλές έρευνες έχουν επικεντρωθεί σε έναν τύπο ΕΠ που προκαλείται από σφάλμα σε ένα γονίδιο που κωδικοποιεί το "κολλαγόνο τύπου-7", μία πρωτεΐνη η οποία βοηθά στη σταθερή σύσταση των υποκείμενων στρωμάτων του δέρματος. Οι μεταλλάξεις οδηγούν σε έλλειψη του κολλαγόνου-7. Ως αποτέλεσμα, το άνω στρώμα του δέρματος δεν μπορεί να στερεωθεί σωστά και το άτομο γίνεται ευαίσθητο σε φουσκάλες και μπαλώματα χωρίς δέρμα..
Ένας τρόπος αντιμετώπισης είναι να δημιουργηθεί δέρμα που είναι γενετικώς συμβατό με εκείνο του ασθενούς και το οποίο εκκρίνει το κολλαγόνο-7 σε σωστές ποσότητες. Ο μακροπρόθεσμος στόχος θα είναι να μεταμοσχευθεί αυτό το νέο δέρμα σε μέρη του σώματος που οι ασθενείς με ΕΠ έχουν συνήθως πρόβλημα, όπως τα χέρια, τα πόδια και οι αγκώνες.
Για τις ανάγκες της έρευνάς τους, επιστήμονες από το πανεπιστήμιο του Στάνφορντ εξήγαγαν πρώτα δερματικά κύτταρα από ασθενείς με ΕΠ και με μια πολύπλοκη διαδικασία τα εμπλούτισαν με συγκεκριμένα γονίδια. Αυτά τα γονίδια μετέτρεψαν τα δερματικά κύτταρα σε ένα είδος κυττάρων που μπορούν να μετασχηματιστούν σε οποιοδήποτε σημείο του δέρματος (βλαστικά δερματικά κύτταρα).
Στη συνέχεια αντικατέστησαν εκείνο το γονίδιο με το σφάλμα στο κολλαγόνο-7, με ένα γονίδιο το οποίο παρήγαγε τη σωστή ποσότητα αυτής της πρωτεΐνης.
Αφότου δημιούργησαν στο εργαστήριο αρκετά "σεντόνια" νέου δέρματος με το σωστό τύπο γονιδίου για την παραγωγή κολλαγόνου-7, οι επιστήμονες τα μεταμόσχευσαν σε ποντίκια που δεν είχαν δέρμα σε πολλά σημεία του σώματός τους.
Διαπίστωσαν ότι το νέο ανθρώπινο δέρμα αναπτύχθηκε κανονικά και διόρθωσε πλήρως τα δερματικά προβλήματα στα ποντίκια.
Επόμενο στάδιο των ερευνών είναι οι δοκιμές σε ανθρώπους, κάτι, ωστόσο, που δεν αναμένεται να γίνει πριν το 2018.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μολυσματική τέρμινθος: Συμπτώματα, μετάδοση και θεραπεία

Η μολυσματική τέρμινθος είναι μία συχνή ιογενής πάθηση που προσβάλλει το δέρμα και ευκαιριακά τα μάτια. Μπορεί να επηρεάσει άτομα κάθε ηλικίας αλλά προσβάλλει κατά κύριο λόγο παιδιά, σεξουαλικά ενεργείς ενήλικες και αυτούς που για κάποιος λόγο δεν έχουν ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα. Η ηλικία που εμφανίζεται πιο συχνά στα παιδιά η πάθηση είναι μεταξύ ενός και 10 ετών. Δεν απαιτεί πάντα αντιμετώπιση. Ο ιός της μολυσματικής τερμίνθου ανήκει στην οικογένεια των poxvirus και ονομάζεται Molluscum Contagiosum Virus ( MCV ). Αποικεί μόνο τον άνθρωπο. Υπάρχουν 4 τύποι του ιού: MCV -1, MCV -2, MCV -3 και MCV -4. Ο πιο συχνός είναι ο ιός MCV -1 ενώ ο MCV -2 ανιχνεύεται πιο συχνά σε ενήλικες και είναι σεξουαλικά μεταδιδόμενος. Συμπτώματα Οι βλάβες της μολυσματικής τερμίνθου είναι μικρά σπυράκια, μεγέθους 1-10 χιλιοστών που μοιάζουν με ογκίδια, ελιές ή μαργαριτάρια. Πρόκειται για στρογγυλές, λευκές και γυαλιστερές βλατίδες (θολωτές) με ομφαλωτό κέντρο, που περιέχουν ένα

10 συμπτώματα του «Σιωπηλού Δολοφόνου» των ωοθηκών, που κάθε γυναίκα ΠΡΕΠΕΙ να γνωρίζει

Υπολογίζεται ότι στης ΗΠΑ περισσότερες από 550 γυναίκες πεθαίνουν κάθε χρόνο από καρκίνο στις ωοθήκες. Πιστεύεται πως οι κύριες αιτίες αυτής της μορφής καρκίνου περιλαμβάνουν: Την ηλικία Τη κληρονομικότητα Τη χρήση αντισυλληπτικών Αυτό όμως που είναι το πιο ανησυχητικό είναι ότι οι περισσότερες που μαθαίνουν πως έχουν αυτή τη μορφή καρκίνου, το μαθαίνουν στα τελευταία στάδια, όταν δεν υπάρχει πια ελπίδα. Γι’αυτό είναι πολύ σημαντικό να μην αγνοούμε τα σημάδια αυτού του σιωπηλού δολοφόνου, γιατί μία έγκαιρη διάγνωση θα σας σώσει τη ζωή. Τα 10 κυριότερα συμπτώματα είναι: 1. Συχνοί κοιλόπονοι 2. Πόνος στη λεκάνη και το στομάχι 3. Ασταθή έμμηνος ρύση Ο καρκίνος των ωοθηκών μπορεί να αναπτυχθεί και σε κορίτσια που δεν έχει αρχίσει ακόμα ο κύκλος του, ωστόσο είναι πολύ πιο συνηθισμένος σε γυναίκες άνω των 55. 4. Αίσθημα κόπωσης χωρίς προφανή λόγο 5. Παράξενο αίσθημα κορεσμού Το να νιώθεις φουσκωμένος όταν δεν έχεις φάει είναι ένα κοινό σύμπτωμα το

Εγκεφαλική μικροαγγειοπάθεια και κίνδυνοι - Η ικανότητα ισορροπίας στο ένα πόδι «δείκτης» εγκεφαλικής υγείας

Η εγκεφαλική μικροαγγειοπάθεια αποτελεί επικίνδυνο εχθρό για τη μέση ηλικία και πολύ περισσότερο όταν συνυπάρχουν παθήσεις όπως ο διαβήτης και η υπέρταση Προσβάλει κατά κύριο λόγο τα μικρά τριχοειδή αγγεία του μεσεγκεφάλου και προκαλεί χαρακτηριστικές διαταραχές στην ροή του αίματος.. Η τριάδα αυτών των διαταραχών αποτελείται από διαταραχές μνήμης και   προσοχής , δυσχέρεια βάδισης και ακράτεια. Σ’αυτήν την κεντρική συμπτωματολογία προστίθενται και άλλες δυσλειτουργίες. Η νόσος, η συχνότητα της οποίας αυξάνεται με την ηλικία, πιστεύεται ότι αποτελεί ένδειξη αυξημένου κινδύνου για μελλοντικό σοβαρό εγκεφαλικό επεισόδιο, ενώ προγενέστερες μελέτες την έχουν επίσης συσχετίσει με απώλεια του συντονισμού των κινήσεων και νοητική διαταραχή. Έτσι, η έγκαιρη διάγνωση και η θεραπευτική αντιμετώπιση είναι αναγκαίες ώστε να αποφευχθεί η εξέλιξή της. Η πιθανή δυσκολία ενός ατόμου να ισορροπήσει στο ένα πόδι για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα θα μπορούσε να είναι δείκτης ε