Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Νέα μέθοδος θεραπείας δερματικών παθήσεων με βλαστοκύτταρα

Επιστήμονες χρησιμοποίησαν βλαστικά κύτταρα για να δημιουργήσουν νέο, υγιές, ανθρώπινο δέρμα σε εργαστηριακές συνθήκες, ανοίγοντας με αυτό τον τρόπο ένα νέο ορίζοντα για τη θεραπεία πολλών σοβαρών δερματικών παθήσεων.
Η τελευταία αυτή εξέλιξη στη χρήση βλαστοκυττάρων αναλύθηκε σε τρεις επιμέρους έρευνες που δημοσιεύθηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση Science Translational Medicine και οι οποίες επικεντρώθηκαν στη θεραπεία μιας ασθένειας που οφείλεται σε γενετική διαταραχή και ονομάζεται πομφολυγώδης επιδερμόλυση (ΠΕ).
Οι ασθενείς με ΠΕ γεννιούνται με εκτεταμένες φουσκάλες και "μπαλώματα" στην επιδερμίδα όπου λείπει ή έχει σοβαρή βλάβη το δέρμα, ενώ για την υπόλοιπη ζωή τους έχουν "εύθραυστο" δέρμα. Η παραμικρή τριβή μπορεί να προκαλέσει το ανώτερο στρώμα του δέρματος να αποκοπεί με αποτέλεσμα να δημιουργούνται ανοικτές πληγές που δεν επουλώνονται εύκολα. Πολλοί ασθενείς αναπτύσσουν μια επιθετική μορφή καρκίνου του δέρματος και πεθαίνουν μέσα σε λίγες δεκαετίες.
Αν και η ΕΠ μπορεί να προκληθεί από σφάλματα σε τουλάχιστον 18 διαφορετικά γονίδια, πολλές έρευνες έχουν επικεντρωθεί σε έναν τύπο ΕΠ που προκαλείται από σφάλμα σε ένα γονίδιο που κωδικοποιεί το "κολλαγόνο τύπου-7", μία πρωτεΐνη η οποία βοηθά στη σταθερή σύσταση των υποκείμενων στρωμάτων του δέρματος. Οι μεταλλάξεις οδηγούν σε έλλειψη του κολλαγόνου-7. Ως αποτέλεσμα, το άνω στρώμα του δέρματος δεν μπορεί να στερεωθεί σωστά και το άτομο γίνεται ευαίσθητο σε φουσκάλες και μπαλώματα χωρίς δέρμα..
Ένας τρόπος αντιμετώπισης είναι να δημιουργηθεί δέρμα που είναι γενετικώς συμβατό με εκείνο του ασθενούς και το οποίο εκκρίνει το κολλαγόνο-7 σε σωστές ποσότητες. Ο μακροπρόθεσμος στόχος θα είναι να μεταμοσχευθεί αυτό το νέο δέρμα σε μέρη του σώματος που οι ασθενείς με ΕΠ έχουν συνήθως πρόβλημα, όπως τα χέρια, τα πόδια και οι αγκώνες.
Για τις ανάγκες της έρευνάς τους, επιστήμονες από το πανεπιστήμιο του Στάνφορντ εξήγαγαν πρώτα δερματικά κύτταρα από ασθενείς με ΕΠ και με μια πολύπλοκη διαδικασία τα εμπλούτισαν με συγκεκριμένα γονίδια. Αυτά τα γονίδια μετέτρεψαν τα δερματικά κύτταρα σε ένα είδος κυττάρων που μπορούν να μετασχηματιστούν σε οποιοδήποτε σημείο του δέρματος (βλαστικά δερματικά κύτταρα).
Στη συνέχεια αντικατέστησαν εκείνο το γονίδιο με το σφάλμα στο κολλαγόνο-7, με ένα γονίδιο το οποίο παρήγαγε τη σωστή ποσότητα αυτής της πρωτεΐνης.
Αφότου δημιούργησαν στο εργαστήριο αρκετά "σεντόνια" νέου δέρματος με το σωστό τύπο γονιδίου για την παραγωγή κολλαγόνου-7, οι επιστήμονες τα μεταμόσχευσαν σε ποντίκια που δεν είχαν δέρμα σε πολλά σημεία του σώματός τους.
Διαπίστωσαν ότι το νέο ανθρώπινο δέρμα αναπτύχθηκε κανονικά και διόρθωσε πλήρως τα δερματικά προβλήματα στα ποντίκια.
Επόμενο στάδιο των ερευνών είναι οι δοκιμές σε ανθρώπους, κάτι, ωστόσο, που δεν αναμένεται να γίνει πριν το 2018.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τα θαυμαστά οφέλη του πράσινου σαπουνιού

Το πράσινο σαπούνι, για όσους δε γνωρίζουν, είναι πράσινο, λόγω του χρώματος της ελιάς καθώς το ελαιόλαδο, του οποίου οι εξαιρετικά θεραπευτικές ιδιότητες είναι γνωστές και αξιοποιήσιμες από τα αρχαία χρόνια, είναι το βασικό και κύριο συστατικό του. Ωστόσο, πράσινο σαπούνι παράγεται και από άλλα φυτά, πέρα της ελιάς, διατηρώντας έτσι το μεγαλύτερο ποσοστό των πλεονεκτημάτων ενός φυσικά παρασκευασμένου προϊόντος. Η ποικιλία των χρήσεων του ελαιόλαδου και οι μαλακτικές και απολυμαντικές του ιδιότητες, το καθιστούν κάτι πολύ παραπάνω από συστατικό καλής διατροφής, καθώς η χρήση του στη μορφή του σαπουνιού, αν και μοιάζει παλιομοδίτικη, σε πολλούς, παραμένει υπολογίσιμη δύναμη. Πέρα λοιπόν από μυστικό ομορφιάς πολλών γυναικών, που δεν θα σας το αποκαλύψουν ποτέ, έχει θεραπευτική δράση ενάντια σε δερματικές παθήσεις, όπως είναι η ψωρίαση και η δερματίτιδα, ενώ το μεγαλύτερό του πλεονέκτημα παραμένει η προστασία του δέρματος από την αφυδάτωση και την ξηρότητα, χωρίς β...

Τριπλή δόση νάρκωσης στο αίμα της 15χρονης που πέθανε μετά από επίσκεψη σε οδοντίατρο

Σοκ έχει προκαλέσει ο ξαφνικός θάνατος μίας 15χρονης βορειοηπειρώτισσας που ζούσε στα Γιάννενα, πριν από μερικούς μήνες σε νοσοκομείο της Αλβανίας. Η 15χρονη έχασε ξαφνικά τη ζωή του έπειτα από επίσκεψη σε οδοντίατρο στους Αγίους Σαράντα. Ο πατέρας της μικρής είχε ζητήσει να γίνει ιατροδικαστική πραγματογνωμοσύνη και στην Ελλάδα καθώς δεν μπορούσε να δεχθεί την έκθεση ιατροδικαστή στην Αλβανία που έδειχνε ως αιτία θανάτου της 15χρονης κόρης του την εσωτερική αιμορραγία. Σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία απο την ιατροδικαστική έκθεση που έγινε στην Ελλάδα κατόπιν αιτήματος του πατέρα, στο αίμα της 15χρονης εντοπίστηκε τριπλάσια ποσότητα φαρμάκου νάρκωσης από τα επιτρεπόμενα όρια. «Στο αίμα του παιδιού μου, δύο ώρες πριν πεθάνει βρέθηκαν 13.6 mg/ml φαρμάκου ύπνωσης την ώρα που το επιτρεπτό όριο είναι στα 2-5 mg/ml, ανάλογα με την ηλικία και τα κιλά του καθενός. Θα συνεχίσω να αναζητώ την αλήθεια για το τι έκαναν στο παιδί μου ακόμη και αν οι αρμόδιοι στην Αλβανία προσ...

Μολυσματική τέρμινθος: Συμπτώματα, μετάδοση και θεραπεία

Η μολυσματική τέρμινθος είναι μία συχνή ιογενής πάθηση που προσβάλλει το δέρμα και ευκαιριακά τα μάτια. Μπορεί να επηρεάσει άτομα κάθε ηλικίας αλλά προσβάλλει κατά κύριο λόγο παιδιά, σεξουαλικά ενεργείς ενήλικες και αυτούς που για κάποιος λόγο δεν έχουν ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα. Η ηλικία που εμφανίζεται πιο συχνά στα παιδιά η πάθηση είναι μεταξύ ενός και 10 ετών. Δεν απαιτεί πάντα αντιμετώπιση. Ο ιός της μολυσματικής τερμίνθου ανήκει στην οικογένεια των poxvirus και ονομάζεται Molluscum Contagiosum Virus ( MCV ). Αποικεί μόνο τον άνθρωπο. Υπάρχουν 4 τύποι του ιού: MCV -1, MCV -2, MCV -3 και MCV -4. Ο πιο συχνός είναι ο ιός MCV -1 ενώ ο MCV -2 ανιχνεύεται πιο συχνά σε ενήλικες και είναι σεξουαλικά μεταδιδόμενος. Συμπτώματα Οι βλάβες της μολυσματικής τερμίνθου είναι μικρά σπυράκια, μεγέθους 1-10 χιλιοστών που μοιάζουν με ογκίδια, ελιές ή μαργαριτάρια. Πρόκειται για στρογγυλές, λευκές και γυαλιστερές βλατίδες (θολωτές) με ομφαλωτό κέντρο, που περιέχουν ένα ...