Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Σπλήνα και σπληνεκτομή: Πόσο κινδυνεύουν από μολύνσεις οι ασθενείς που υποβλήθηκαν σε σπληνεκτομή;

Η σπλήνα είναι ένα σημαντικό όργανο του σώματός μας. Ο ρόλος της είναι βασικός για την άμυνα του οργανισμού μας από ορισμένες μορφές μολύνσεων.
Η ζωή μπορεί να συνεχιστεί μετά από αφαίρεση της σπλήνας. Παρά το γεγονός ότι η σπλήνα δεν είναι απαραίτητη  για να ζήσει κάποιος, εντούτοις η αφαίρεση της συνοδεύεται από μεγάλους κινδύνους μόλυνσης.
Η σπλήνα μπορεί να χρειαστεί να αφαιρεθεί για διάφορους λόγους. Η χειρουργική αφαίρεση της σπλήνας ονομάζεται σπληνεκτομή. Μπορεί να χρειαστεί να διενεργηθεί μετά από τραυματισμό ή εξαιτίας ορισμένων ασθενειών που την καθιστούν παθολογική ή κάποτε και σε περιπτώσεις καρκίνων.
Υπάρχουν ασθένειες του αίματος και άλλες στις οποίες η σπλήνα αυξάνεται πολύ σε μέγεθος. Στις περιπτώσεις αυτές, η σπλήνα δυνατόν να συμπεριφέρεται παθολογικά και να καταστρέφει τα έμμορφα στοιχεία του αίματος δηλαδή τα αιμοπετάλια, τα ερυθρά και τα λευκά αιμοσφαίρια (υπερσπληνισμός).
Επιπρόσθετα η παθολογική σπλήνα λόγω του μεγάλου της μεγέθους είναι δυνατόν να κινδυνεύει με ρήξη. Η ρήξη της σπλήνας δημιουργεί άμεση απειλή για τη ζωή του ασθενούς. Κάτω από αυτές τις συνθήκες συνιστάται η σπληνεκτομία.
Μετά από σπληνεκτομή οι ασθενείς κινδυνεύουν περισσότερο από ορισμένα μικρόβια, όπως ο πνευμονιόκοκκος, ο μηνιγγιτιδόκοκκος και ο αιμόφιλος της ινφλουέντσας. Για το λόγο αυτό, πριν από τη σπληνεκτομή εφόσον αυτό είναι δυνατόν συστήνεται οι ασθενείς να εμβολιάζονται εναντίον των εν λόγω βακτηριδίων. Επίσης συστήνεται να γίνεται και το εμβόλιο για τη γρίπη.
Σε περιπτώσεις που η σπληνεκτομία πραγματοποιείται επειγόντως λόγω για παράδειγμα κάποιου τραυματισμού, τα εμβόλια μπορούν να γίνονται μετά. Παράλληλα χρειάζεται μακροχρόνια χορήγηση αντιβιοτικών, ιδιαίτερα στην παιδική ηλικία.
Μια έρευνα από Δανούς γιατρούς μάς προσφέρει ενδιαφέρουσες πληροφορίες για τους βραχυπρόθεσμους όσο και μακροπρόθεσμους κινδύνους μόλυνσης με εισαγωγή στο νοσοκομείο σε ασθενείς που υποβλήθηκαν σε σπληνεκτομή.
Οι Δανοί γιατροί μελέτησαν όλους τους 3.812 ασθενείς που υποβλήθηκαν σε σπληνεκτομή στη Δανία από το 1996 έως το 2005. Οι ερευνητές μελέτησαν επίσης 3 ομάδες για σκοπούς σύγκρισης: Το γενικό πληθυσμό, ασθενείς που υποβλήθηκαν σε σκωληκοειδεκτομή και ασθενείς που ενώ είχαν κατάσταση που μπορούσε να οδηγήσει σε σπληνεκτομή (τραυματισμό, καρκίνο) τελικά δεν υποβλήθηκαν στην επέμβαση.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι ο κίνδυνος εισαγωγής σε νοσοκομείο λόγω μόλυνσης για ένα ασθενή που υποβλήθηκε σε σπληνεκτομή ήταν μεγαλύτερος στις πρώτες 90 μέρες μετά τη σπληνεκτομή. Ο κίνδυνος για μόλυνση ήταν μεγαλύτερος στους ασθενείς που υποβλήθηκαν σε σπληνεκτομή λόγω αιματολογικής πάθησης.
Το συμπέρασμα των Δανών ερευνητών είναι ότι η σπληνεκτομή σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο για μολύνσεις που απαιτούν εισαγωγή των ασθενών σε νοσοκομείο τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα. 
medlook.net

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μολυσματική τέρμινθος: Συμπτώματα, μετάδοση και θεραπεία

Η μολυσματική τέρμινθος είναι μία συχνή ιογενής πάθηση που προσβάλλει το δέρμα και ευκαιριακά τα μάτια. Μπορεί να επηρεάσει άτομα κάθε ηλικίας αλλά προσβάλλει κατά κύριο λόγο παιδιά, σεξουαλικά ενεργείς ενήλικες και αυτούς που για κάποιος λόγο δεν έχουν ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα. Η ηλικία που εμφανίζεται πιο συχνά στα παιδιά η πάθηση είναι μεταξύ ενός και 10 ετών. Δεν απαιτεί πάντα αντιμετώπιση. Ο ιός της μολυσματικής τερμίνθου ανήκει στην οικογένεια των poxvirus και ονομάζεται Molluscum Contagiosum Virus ( MCV ). Αποικεί μόνο τον άνθρωπο. Υπάρχουν 4 τύποι του ιού: MCV -1, MCV -2, MCV -3 και MCV -4. Ο πιο συχνός είναι ο ιός MCV -1 ενώ ο MCV -2 ανιχνεύεται πιο συχνά σε ενήλικες και είναι σεξουαλικά μεταδιδόμενος. Συμπτώματα Οι βλάβες της μολυσματικής τερμίνθου είναι μικρά σπυράκια, μεγέθους 1-10 χιλιοστών που μοιάζουν με ογκίδια, ελιές ή μαργαριτάρια. Πρόκειται για στρογγυλές, λευκές και γυαλιστερές βλατίδες (θολωτές) με ομφαλωτό κέντρο, που περιέχουν ένα

Βαρθολίνειος κύστη

Oι βαρθολίνειοι αδένες βρίσκονται δεξιά και αριστερά, στην είσοδο του κόλπου, μέσα στα μεγάλα χείλη των έξω γεννητικών οργάνων της γυναίκας. Η λειτουργία τους είναι να εκκρίνουν ένα βλεννώδες υγρό για την ύγρανση της περιοχής. ιδιαίτερα κατά την ώρα της σεξουαλικής επαφής. · Το απόστημα του βαρθολινείου αδένα είναι η συγκέντρωση πύου, μέσα στον αδένα, που προκαλεί οίδημα (πρήξιμο), πόνο, κάψιμο και ερυθρότητα, Η πίεση, που ασκείται στον κόλπο και γενικά στην περιοχή, μπορεί να προκαλέσει βασανιστικό πόνο κατά τη σεξουαλική επαφή, στο περπάτημα και στο κάθισμα της γυναίκας. Το απόστημα δημιουργείται, όταν ο πόρος (το σωληνάκι) του αδένα φράξει. Τότε το έκκριμα του αδένα δεν παροχετεύεται και μπορεί να μολυνθεί και να μετατραπεί σε απόστημα. Το έκκριμα μπορεί να παραμείνει αρκετό καιρό μέσα στον αδένα, προτού να μετατραπεί σε απόστημα. Συχνά το απόστημα αναπτύσεται γρήγορα κατά τη διάρκεια λίγων ημερών. Η δι

Ρινικοί πολύποδες - συμπτώματα και θεραπεία

Οι   ρινικοί πολύποδες είναι κοινοί, καλοήθεις σχηματισμοί σε σχήμα σταγόνας, που αναπτύσσονται στη μύτη ή τα ιγμόρεια, συνήθως γύρω από την περιοχή όπου τα ιγμόρεια ανοίγουν στη ρινική κοιλότητα. Οι ώριμοι ρινικοί πολύποδες μοιάζουν σαν ρόγες σταφυλιού με φλούδα χωρίς κουκούτσι. Συχνά συνδέονται με αλλεργίες ή άσθμα και ιδιαίτερα όταν είναι μικροί δεν προκαλούν κανένα σύμπτωμα, ενώ δεν απαιτούν ούτε θεραπεία. Ομως, όταν είναι μεγαλύτεροι, μπορεί να μπλοκάρουν την φυσιολογική δίοδο αέρα από τα ιγμόρεια. Οταν στα ιγμόρεια συσσωρευτεί πάρα πολλή βλέννα, αυτή μπορεί να μολυνθεί σχηματίζοντας ένα παχύ αποχρωματισμένο στρώμα στη μύτη και το λαιμό που επηρεάζει πολλούς ανθρώπους με ρινικούς πολύποδες. Οι ρινικοί πολύποδες δεν θα πρέπει να συγχέονται με τους πολύποδες που σχηματίζονται στο παχύ έντερο ή στην ουροδόχο κύστη. Σε αντίθεση με αυτούς τους τύπους του πολύποδα, είναι σπάνια κακοήθεις. Συνήθως, θεωρείται ότι προκαλούνται είτε από χρόνια φλεγμονή, είτε από την τάση