Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Βρήκαν τον "διακόπτη" του πόνου;


 
Τον "διακόπτη" που "σβήνει" τον πόνο φαίνεται πως βρήκαν ερευνητές διαφορετικών ακαδημαϊκών κέντρων των ΗΠΑ... Για την ακρίβεια, οι ειδικοί, αναφέρουν, ότι έχουν βρει τον τρόπο, με τον οποίο μπορούν να μπλοκάρουν ένα μονοπάτι του πόνου σε μοντέλα ζώων με χρόνιους νευροπαθητικούς πόνους – συμπεριλαμβανομένων των πόνων που προκαλούν οι χημειοθεραπευτικοί παράγοντες αλλά και ο καρκίνος των οστών.

Στόχος ο υποδοχέας Α3
Σύμφωνα με t0ovima.gr, οι ερευνητές με επικεφαλής την καθηγήτρια Φαρμακολογίας και Φυσιολογίας του Πανεπιστημίου του Σεντ Λούις Ντανιέλα Σαλβεμίνι ανακάλυψαν ότι το «άναμμα» ενός υποδοχέα στον εγκέφαλο και τον νωτιαίο μυελό αντισταθμίζει τον χρόνιο νευροπαθητικό πόνο σε αρσενικά και θηλυκά τρωκτικά. Η ενεργοποίηση του υποδοχέα Α3 – είτε μέσω του χημικού ενεργοποιητή του, του μικρού μορίου αδενοσίνη, είτε μέσω ισχυρών συνθετικών φαρμάκων που αναπτύχθηκαν από ειδικούς των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας των ΗΠΑ (ΝΙΗ) – φάνηκε να προλαμβάνει ή να αναστρέφει τον πόνο που αναπτύσσεται σταδιακά εξαιτίας καταστροφής των νεύρων.

Ο πόνος αποτελεί τεράστιο πρόβλημα για την κοινωνία. Κάνει εκατομμύρια ανθρώπους να υποφέρουν πλήττοντας παράλληλα τη λειτουργικότητα και την εργασιακή απόδοσή τους ενώ επιβαρύνει σημαντικά και τα συστήματα υγείας. Οι υπάρχουσες θεραπείες για την αντιμετώπισή του είναι προβληματικές καθώς πολλές από αυτές προκαλούν μη ανεκτές παρενέργειες, υποβαθμίζουν την ποιότητα ζωής των ασθενών ενώ στην πλειονότητά τους δεν αντιμετωπίζουν επαρκώς τον πόνο. Οι πιο επιτυχημένες φαρμακολογικές προσεγγίσεις για τη θεραπεία του χρόνιου πόνου βασίζονται σε συγκεκριμένα «μονοπάτια» όπως αυτό των οπιοειδών, το αδρενεργικό αλλά και των διαύλων ασβεστίου.

Πολύπλοκη η εκμετάλλευση της αδενοσίνης
Την τελευταία δεκαετία, οι επιστήμονες προσπάθησαν να εκμεταλλευθούν αυτά τα γνωστά μονοπάτια – τη σειρά των αλληλεπιδράσεων σε μοριακό επίπεδο που οδηγούν στον πόνο. Παρότι η αδενοσίνη έχει δείξει δυναμική στην αντιμετώπιση του πόνου, οι ερευνητές μέχρι σήμερα δεν είχαν καταφέρει να εκμεταλλευθούν το συγκεκριμένο μονοπάτι επειδή οι υποδοχείς που συνδέονται με αυτό συνδέονται και με σοβαρές παρενέργειες.

Στη νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «Brain» η δρ Σαλβεμίνι και οι συνεργάτες της έδειξαν ότι η ενεργοποίηση του Α3 υποδοχέα της αδενοσίνης αποτελεί «κλειδί» σε ό,τι αφορά την επίτευξη της ευεργετικής επίδρασης της αδενοσίνης ενάντια στον πόνο.

«Επί μακρόν οι επιστήμονες είχαν καταλήξει στο ότι η στόχευση της αδενοσίνης μπορεί να προσφέρει μια αποτελεσματική θεραπεία του χρόνιου πόνου. Τα ευρήματά μας μαρτυρούν ότι αυτός ο στόχος μπορεί να επιτευχθεί επικεντρώνοντας την έρευνα στο μονοπάτι Α3ΑR καθώς η ενεργοποίησή του προσφέρει σημαντική μείωση των πόνων διαφορετικών τύπων» σημείωσε η δρ Σαλβεμίνι.

Φάρμακα σε προχωρημένη φάση δοκιμών
Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι αγωνιστές του A3AR βρίσκονται σε προχωρημένη φάση κλινικών δοκιμών για χρήση ως αντιφλεγμονώδεις και αντικαρκινικοί παράγοντες και δείχνουν πολύ καλό προφίλ ασφαλείας.

Καταλήγοντας η δρ Σαλβεμίνι σημείωσε πως όλα αυτά τα στοιχεία μαρτυρούν ότι η ενεργοποίηση του Α3ΑR μέσω εκλεκτικών αγωνιστών μικρού μοριακού βάρους όπως το MRS5698 μπορεί να οδηγήσει σε μείωση του πόνου. «Μπορούμε να αναπτύξουμε τέτοιου είδους φάρμακα που στοχεύουν το μονοπάτι Α3ΑR για τη θεραπεία του χρόνιου πόνου». 
 
tromaktiko.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Προσοχή αν δείτε τέτοια σημάδια στο δέρμα σας – Τι να κάνετε

Ονομάζεται και “Ringworm” ή “Tinea”. Είναι η κοινή μυκητιασική λοίμωξη στο δέρμα που συνήθως επηρεάζει διάφορα σημεία σε όλο το σώμα (tinea corporis), το τριχωτό της κεφαλής (tinea capitis), τα πόδια (tinea pedis, ή “πόδι του αθλητή”) και τη βουβωνική χώρα (tinea cruris). Δείτε όλα όσα πρέπει να ξέρετε για την μυκητιασική δερματική λοίμωξη και πώς θα την αναγνωρίσετε στο δέρμα σας: Όχι η πάθηση δεν προκαλείται από κάποιο σκουλήκι. Είναι μια μυκητιασική λοίμωξη που συχνά σχηματίζει ένα εξάνθημα σε σχήμα δακτυλίου. Μπορεί να έχει ένα κόκκινο κέντρο ή κανονικό τόνο του δέρματος στο εσωτερικό του δακτυλίου. Τι προκαλεί την λοίμωξη; Ορισμένοι μύκητες μπορεί να βοηθούν το σώμα, αλλά ένας τύπος δερματόφυτου μύκητα που προκαλεί την λοίμωξη αυτή, ερεθίζει το δέρμα σε μεγάλο βαθμό. Αυτοί οι μύκητες τρέφονται από τους νεκρούς ιστούς του δέρματος σας, τα μαλλιά και τα νύχια. Τα δερματόφυτα ευδοκιμούν σε ζεστές, υγρές περιοχές, όπως οι πτυχώσεις του δέρματος στην περιοχή βουβω

Αυτά είναι τα 4 μηνύματα που μας στέλνουν οι βουλωμένες αρτηρίες

Η πρόληψη της καρδιακής νόσου είναι ο κύριος στόχος των καρδιολόγων, αν και επιμένουν ότι η έγκαιρη διάγνωση είναι η καλύτερη μέθοδος…. Έρευνες αναφέρουν ότι σχεδόν το 80% των καρδιακών παθήσεων μπορούν να προβλεφθούν με μικρές καθημερινές αλλαγές. Ωστόσο, υπάρχουν κάποια σιωπηλά σημάδια που πρέπει να μας προϊδεάσουν ότι οι αρτηρίες μας ενδεχομένως να είναι φραγμένες. Στυτική δυσλειτουργία Οι άνδρες έχουν ένα ενσωματωμένο σύστημα προειδοποίησης για τη σιωπηλή στεφανιαία νόσο. Η αδυναμία ή η δυσκολία στυτικής λειτουργίας ενδεχομένως να είναι ένα σημάδι φραγμένων αρτηριών στην πύελο, ενδείξεις μίας επικείμενης καρδιακής προσβολής. Υπάρχουν, κατά μέσον όρο, τρία έως πέντε έτη μεταξύ της έναρξης των στυτικών δυσλειτουργιών και της διαπίστωσης της στεφανιαίας νόσου. Χρόνος ικανός, για να εντοπίσει ο γιατρός σας το πρόβλημα και να εργαστείτε από κοινού για την πρόληψη των καρδιακών ζητημάτων. Φαλάκρα Σε μια νέα εμπεριστατωμένη μελέτη, που διεξήχθη σε σχεδόν 37.000 άνδρε

ΜΙΣΟΦΩΝΙΑ - Όταν συγκεκριμένοι ήχοι μας τρελλαίνουν!

Για τους πάσχοντες από μια διαταραχή που μερικοί ειδικοί αποκαλούν μισοφωνία, η ώρα του φαγητού μπορεί να είναι εφιάλτης. Οι ήχοι που κάνουν οι άλλοι όταν τρώνε – το μάσημα, η κατάποση, το ρούφηγμα κτλ. – μπορεί να τους εξαγριώσουν απότομα, βίαια και στον υπερθετικό βαθμό. Ή, όπως το θέτει η Αντα Σίγκανοφ στους «Νιου Γιορκ Τάιμς», «είναι οργή, πανικός, τρόμος, φόβος και θυμός μαζί». «Πρόκειται για μια εντελώς παράλογη αντίδραση», προσθέτει η 52χρονη από το Αλπάιν της Καλιφόρνια. «Τόσο παράλογη, αλλά και τόσο αληθινή, ώστε πλέον δεν μπορώ να φάω μαζί με τον σύζυγό μου». Είναι γεγονός πως πολλοί άνθρωποι νιώθουν να αποσπάται η προσοχή τους από χαμηλούς ήχους, οι οποίοι δεν φαίνεται να προβληματίζουν άλλους ανθρώπους. Τέτοιοι ήχοι λ.χ. είναι το μάσημα της τσίχλας, τα βήματα στη σκάλα ή το ότι κάποιος μουρμουρίζει. Οι ασθενείς με μισοφωνία όμως έχουν κάτι πολύ περισσότερο από μια απλή ενόχληση. Φαγητό και αναπνοή Η μισοφωνία είναι μια σχετικά νέα διαταραχή, η οποί