Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Πώς να ενεργοποιήσετε το μεταβολισμό σας σε 3 βήματα



Το στρες, οι διατροφικές μας συνήθειες και η φυσική μας κατάσταση είναι τρεις από τους βασικότερους παράγοντες που επηρεάζουν τη λειτουργία του μεταβολισμού μας.
Τι μπορούμε να κάνουμε για να ενεργοποιήσουμε το μεταβολισμό μας και να αποφύγουμε τη συσσώρευση λίπους στο σώμα;

Ο ρόλος του στρες στο μεταβολισμό
Το συμπαθητικό και το παρασυμπαθητικό αποτελούν μέρη του νευρικού μας συστήματος. Τα δύο επιμέρους συστήματα συνθέτουν ένα «διακόπτη» στον οργανισμό μας: όταν το ένα είναι ενεργοποιημένο, το άλλο είναι απενεργοποιημένο. Το συμπαθητικό νευρικό σύστημα σχετίζεται άμεσα με την απελευθέρωση βλαβερών ορμονών, την αργή πέψη, την ταχεία αναπνοή, τον αυξημένο καρδιακό παλμό και κατ' επέκταση την επιβράδυνση του μεταβολικού ρυθμού. Πρόκειται για το μηχανισμό αντίδρασης του οργανισμού μας στο στρες.

Μυϊκό σύστημα και μεταβολισμός
Η φυσιολογική διαδικασία της γήρανσης και η αποχή από τη σωματική άσκηση είναι δύο βασικοί παράγοντες που συμβάλλουν στην απώλεια μυϊκής μάζας. Η απώλεια αυτή συνοδεύεται από επιβράδυνση του μεταβολικού ρυθμού. Οι «ανενεργοί» μύες καταναλώνουν κατά 30% λιγότερες θερμίδες.

Τι πρέπει να κάνετε
Βήμα 1ο: Χαλάρωση
Οι γρήγοροι ρυθμοί της σύγχρονης ζωής και το επακόλουθο στρες έχουν σαν αποτέλεσμα την υπερδιέγερση του συμπαθητικού νευρικού συστήματος. Βρείτε χρόνο για ευχάριστες δραστηριότητες που θα «θωρακίσουν» το σώμα σας ενάντια στο στρες και επανεξετάστε τις προτεραιότητές σας ώστε να μην φορτώνεστε περισσότερες υποχρεώσεις απ' όσες αντέχετε.

Βήμα 2ο: Μυϊκή ενδυνάμωση
Ήπιες μορφές άσκησης, όπως το περπάτημα, μας βοηθούν να εξουδετερώσουμε την αρνητική επίδραση της καθιστικής ζωής, δε συμβάλουν όμως στην αύξηση της μυϊκής μάζας του σώματος. Προτιμήστε τις ασκήσεις με βάρη ή πιο έντονες μορφές άσκησης, όπως η κολύμβηση και το τρέξιμο.

Βήμα 3ο: Απόλαυση χωρίς ενοχές
Όταν τρώμε υπό την επήρεια της συναισθηματικής ή της σωματικής καταπόνησης, το σώμα μας δε λαμβάνει τα απαραίτητα σήματα για να εκκινήσει τη διαδικασία μεταβολισμού των τροφών. Κατά συνέπεια, η διαδικασία της πέψης δεν εκτυλίσσεται ομαλά και ταυτόχρονα ο οργανισμός δεν απορροφά επαρκώς τα θρεπτικά συστατικά των τροφών.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τελειομανία: Χαρακτηριστικά και αρνητικές επιπτώσεις

Νιώθεις συχνά την ανάγκη ό,τι κάνεις να το κάνεις τέλεια; Έχεις παρατηρήσει να αναλαμβάνεις μια δουλειά και να μην την παραδίδεις ποτέ γιατί πιστεύεις ότι δεν είναι τέλεια και όλο κάτι λείπει; Καθυστερείς να παραδώσεις projects στη δουλειά σου γιατί νιώθεις την ανάγκη να τα τελειοποιήσεις; Παρατηρείς πως είσαι συνεχώς αγχωμένος γιατί θέλεις όλα να τα κάνεις τέλεια σε όλους τους τομείς της ζωής σου; Εάν έχεις μαζέψει αρκετά ναι στις παραπάνω ερωτήσεις τότε ίσως ανήκεις στην κατηγορία του τελειομανή. Ως τελειομανής ορίζεται ο άνθρωπος που αρνείται να δεχτεί οτιδήποτε λιγότερο από την τελειότητα. Εκφράζει τη συνεχή προσπάθεια ενός ατόμου για την αποφυγή λαθών, δεν δέχεται με τίποτα τη μετριότητα, θέτει εξαιρετικά υψηλά πρότυπα απόδοσης και ασκεί πολύ αρνητική κριτική στον εαυτό του όταν δεν φτάνει αυτά τα πρότυπα, ανησυχώντας πάρα πολύ για το πώς θα τον κρίνουν οι άλλοι άνθρωποι. Ποια είναι λοιπόν τα βασικά χαρακτηριστικά του τελειομανή ανθρώπου; Δεν αφήνει καθόλου χώρο

Μολυσματική τέρμινθος: Συμπτώματα, μετάδοση και θεραπεία

Η μολυσματική τέρμινθος είναι μία συχνή ιογενής πάθηση που προσβάλλει το δέρμα και ευκαιριακά τα μάτια. Μπορεί να επηρεάσει άτομα κάθε ηλικίας αλλά προσβάλλει κατά κύριο λόγο παιδιά, σεξουαλικά ενεργείς ενήλικες και αυτούς που για κάποιος λόγο δεν έχουν ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα. Η ηλικία που εμφανίζεται πιο συχνά στα παιδιά η πάθηση είναι μεταξύ ενός και 10 ετών. Δεν απαιτεί πάντα αντιμετώπιση. Ο ιός της μολυσματικής τερμίνθου ανήκει στην οικογένεια των poxvirus και ονομάζεται Molluscum Contagiosum Virus ( MCV ). Αποικεί μόνο τον άνθρωπο. Υπάρχουν 4 τύποι του ιού: MCV -1, MCV -2, MCV -3 και MCV -4. Ο πιο συχνός είναι ο ιός MCV -1 ενώ ο MCV -2 ανιχνεύεται πιο συχνά σε ενήλικες και είναι σεξουαλικά μεταδιδόμενος. Συμπτώματα Οι βλάβες της μολυσματικής τερμίνθου είναι μικρά σπυράκια, μεγέθους 1-10 χιλιοστών που μοιάζουν με ογκίδια, ελιές ή μαργαριτάρια. Πρόκειται για στρογγυλές, λευκές και γυαλιστερές βλατίδες (θολωτές) με ομφαλωτό κέντρο, που περιέχουν ένα

Σε ποιες παθολογικές καταστάσεις η ταχύτητα καθίζησης ερυθρών (ΤΚΕ) αυξάνει;

      Η ΤΚΕ σαν εργαστηριακή εξέταση συμπληρώνει 80 χρόνια «ζωής». Όπως λέει και το όνομά της, πρόκειται για την ταχύτητα με την οποία καθιζάνουν τα ερυθρά αιμοσφαίρια, όταν το δείγμα του αίματος τοποθετηθεί σε ειδικό σωλήνα. Η ΤΚΕ είναι μία απλή, φθηνή, μη ειδική δοκιμασία που εδώ και χρόνια χρησιμοποιείται για την διάγνωση καταστάσεων που σχετίζονται με την οξεία και χρόνια φλεγμονή, τον καρκίνο και τα αυτοάνοσα νοσήματα. ΗΤΚΕ αναφέρεται ως μη ειδική δοκιμασία, διότι όταν τη βρίσκουμε αυξημένη, ο γιατρός δεν μπορεί να καταλάβει σε ποιό σημείο του σώματος υπάρχει φλεγμονή, ποιά είναι η αιτία που την αυξάνει, δεδομένου ότι η ΤΚΕ επηρεάζεται και από άλλες καταστάσεις πέραν της φλεγμονής. Για τον λόγο αυτό η ΤΚΕ πρέπει να αξιολογείται σε συνάρτηση και με άλλες δοκιμασίες. Η ΤΚΕ σημαίνει μια κατάσταση ενεργοποίησης, κάτι σαν “συναγερμό” για τον οργανισμό που κινητοποιείται για να αντιμετωπίσει ένα πρόβλημα. Μπορεί να είναι μια απλή ουρολοίμωξη για παράδειγμα, όπου η ΤΚ